TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste Mobilprodukter 2024-2025

Kanskje er vi akkurat nå vitne til et paradigmeskifte hvor mobilene går fra å være et kommunikasjonsapparat til en hjelpsom assistent.

Av / 04.11.24 - 07:45
Årets beste Mobilprodukter 2024-2025

De siste årene har vi sett at mye har blitt forbedret med mobiltelefonene. Skjermene har blitt større, fått høyere oppdateringshastighet og bedre bildekvalitet på bakgrunn av skiftet fra LCD- til OLED-paneler. Datahastigheten har økt dramatisk på grunn av de nye Wi-Fi-standardene og ikke minst skiftet fra 4G til 5G. Kameraene har som standard fått tre objektiver som går fra ultravidvinkel til høy zoom, og naturligvis har mobilene blitt så lynraske at de utfordrer datamaskinene med stadig mer lagring og minne for å kunne kjøre mer krevende programvare. Men alt dette er maskinvare som vi forventer skal bli anelsen bedre for hver generasjon.

Det er derfor interessant at det mest revolusjonerende vi har sett på mange år innenfor mobilindustrien, faktisk handler om programvaren. Siden ChatGPT ble lansert for bare to år siden har det vært en rasende utvikling. Mye har handlet om AI-chatbokser i nettleseren som man kunne stille spørsmål til med normalt språk i stedet for å søke på setninger i en søkemotor.

Når AI flytter inn i mobilen

Hvor interessant det enn er med chatbokser, har vi i løpet av året fått se hvordan intelligensen på alvor flytter inn i mobilene, med smarte funksjoner på et dypere nivå. Selv om boksene allerede har kunnet hjelpe oss med tekster, blir det så mye mer brukbart når funksjonen er innebygd i appene vi bruker. Å kunne be mobilen direkte om å lage et sammendrag av en veldig lang mail, sparer mye tid og arbeid. Eller å be om hjelp med å forfatte en formell mail til en myndighet når man ikke er vant til å skrive slike. Det er konkrete eksempler på hjelp i hverdagen som alle kan sette pris på.

Neste eksempel er da Google lanserte sitt forbedrede søk hvor man ikke lenger måtte gå til søkemotoren. I stedet kan man bare sette opp søkefunksjonen i hvilken app som helst og så markere det man lurer på, eller sette en ring rundt noe på et bilde eller video. Denne Circle to Search er en betydelig mer intuitiv søkeopplevelse enn å holde på med en søkemotor.

Samsung viste oss også fremtiden innenfor oversettelse via sin tolkefunksjon innebygd direkte i telefonfunksjonen. Eller at man ansikt til ansikt kunne få en liveoversettelse på skjermen av hva den andre personen sier. Å kunne ha en begripelig samtale hvor de to personene snakker ulike språk er et konkret eksempel på hvordan teknikken reduserer avstand og gjør verden litt bedre.

Vi er overbevist om at AI-teknikken i bunn og grunn kommer til å forandre hvordan vi benytter mobilen. Hvorfor ha en app for å lete etter rimelige flyturer, en app for å ha kontroll på når bussen går og ytterligere en app for å se hvordan været blir? Naturligvis ber vi bare AI-assistenten om informasjonen i stedet for å ha spesielle apper.

Hvor fort går det, og hvem vinner?

En av de tingene som må til for at vi virkelig skal kunne ha en assistent i lommen, handler faktisk om maskinvaren, tross alt. AI-ytelsen i mobilprosessorene må bli bedre. Det er fortsatt slik at mer kompliserte spørsmål må lastes opp til skyen hvor monsterdatamaskiner lister opp svaret og sender det tilbake. Av ytelses-, miljø- og integritetsårsaker vil vi at så mye som mulig skal gjøres direkte i mobilen, og det krever regnekraft. AI-ytelsen i prosessorene har økt betydelig det siste året, og kommende generasjoner lover forbløffende ytelser.

Men det krever også at funksjonene veves inn i operativsystem og apper. Der har Google et overraskende stort forsprang til Apple, hvor det ser ut som om vi i Europa må vente lenge på en smartere iPhone. Noe som er litt ironisk da Apples prosessorer faktisk er raskest av alle på AI-funksjoner.

Så hva bør man kjøpe?

Siden fjorårets Årets beste-kavalkade har vi testet hele 30 mobiler med priser mellom en tusenlapp opp til drøyt 20 000 kroner. Uansett om du er ute etter en budsjettmobil, en flashy brettbar mobil, en telefon for ”digital detox” eller siste modellen fra favorittmerket ditt, er sjansen stor for at du kan finne den beste mobilen for deg blant disse. For å gjøre valget litt lettere har vi utpekt våre favoritter slik at du kan se på gullvinnerne.

Nominerte til Årets beste Mobilprodukter

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste Mobilprodukter 2024-2025

Årets beste smarttelefon, Basic

CMF by Nothing Phone 1

Den beste budsjettmobilen vi noensinne har testet

CMF by Nothing Phone 1 er selvfølgelig ikke den beste mobilen på markedet. Men til denne prisen er det ingen over og ingen ved siden.

  • Lekker, fargerik og genial praktisk design. Stor lyssterk og fargerik S-AMOLED-skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens. Godt hovedkamera med velfungerende portrettfunksjon. Imponerende god ytelse til prisen, og batteritiden er nærmest uovervinnelig.
  • Kameraet må unnvære bildestabilisering og optisk zoom. Det har heller ingen ultravidvinkel-linse. Mobilen har heller ikke NFC, og må for øvrig nøye seg med IP52-sertifisering.

Til tross for den lave prisen kommer CMF Phone 1 med S-AMOLED-skjerm. Har til og med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz og en maksimal lysstyrke på 2000 nit, noe som er vanvittig til prisen.

Skjermbildet er fargerikt og står skarpt, og takket være HDR+ er det heller ikke noe å utsette på kontrasten. Kort og godt er nivået langt over hva vi hadde forventet.

Konklusjon

Selvfølgelig er CMF by Nothing Phone 1 ikke den beste mobilen i verden. Den må nøye seg med en MediaTek Dimensity 7300-prosessor, IP52-sertifisering, én 50 megapiksler kameralinse og én innebygd høyttaler. Og så må den unnvære NFC samt optisk zoom og bildestabilisering.

Men kameraet klarer likevel oppgaven mer enn tilfredsstillende, S-AMOLED-skjermen har et knivskarpt og lyssterkt skjermbilde samt en oppdateringsfrekvens på 120 HZ, og det kjempestore 5000 mAh-batteriet holder strøm i flere dager, hvor man altså ikke trenger å lade mobilen. Og den lekre designen med utskiftbare baksider samt den store skruen man kan fjerne for i stedet å feste enten en støttefot eller en nøkkelsnor til mobilen, er så praktisk og gjennomtenkt at det må kalles genialt. Android-entusiaster vil for øvrig elske Nothing OS-brukergrensesnittet.

Årets beste smarttelefon, Premium

Google Pixel 8a

Budsjettmobilen er nesten lik standardmodellen

Google Pixel 8a er den billige midtveismodellen som i praksis gir deg stort sett det samme som fullprisutgaven.

  • Prosessoren og hastigheten er akkurat den samme som i den noe dyrere Pixel 8 Pro. Syv års oppdateringer av operativsystemet og sikkerhet er fantastisk.
  • Både Pixel 8 og Pixel 8 Pro har falt i pris, så besparelsen er ikke så stor som det ser ut til. Nedskalert kameraseksjon.

Selv om det bare er et par år siden Googles Pixel-mobiler debuterte på det skandinaviske markedet, har de allerede bygget opp en tradisjon: I oktober lanseres en standardmodell samt en Pro-utgave som har med utbygget kameraseksjon og større skjerm. Og våren etter kommer en billigere modell hvor man bruker mye av forgjengernes teknologi. Google Pixel 8a følger akkurat denne oppskriften.

Konklusjon

Google Pixel 8a er en budsjettmobil som lykkes med å gi kjøperen så mye av tryllestøvet fra de mer luksuspregede modellene at man stort sett ikke merker forskjellen. Skjermen er like god som på storebror Pixel 8, og ingen vil oppdage at baksiden er av plast (og hvis de påpeker det, kan du poengtere at det er 70 prosent gjenbruksplast for miljøets skyld!). Kameraseksjonen er som utgangspunkt ikke like god som på Pixel 8, men den fremragende AI-programvaren utligner det meste.

Årets beste smarttelefon, High-End

Asus Zenfone 11 Ultra

Den ensomme toppmodellen

Asus Zenfone 11 Ultra fortjener navnet, men den er ikke toppmodellen i serien. Den er den eneste modellen.

  • Takket være Snapdragon 8 Gen 3 er dette en av de raskeste mobilene på markedet. Litt billigere enn de store konkurrentene. Nå endelig med 3x telekamera.
  • Det er fortsatt mye, mye penger. I realiteten er dette en ROG Phone 8 i sivil.

De fleste store mobilprodusenter, med Samsung og Apple i spissen, har gjennom flere modellgenerasjoner valgt å lage forskjellige varianter av årets mobil. Oftest en standardversjon og en litt skrubbet og mer kompakt økonomimodell. Og som kronen på verket en Ultra-, Pro- eller Max-versjon med ekstra hastighet, mer minne og villere kameraer.

Zenfone 11 Ultra har egentlig alt dette. Men man leter forgjeves etter en standardutgave. Man finner utelukkende Ultra-modellen.

Konklusjon

Asus Zenfone 11 Ultra er en fremragende, men også meget merkelig Asus-mobil. Den ligner opphavet, som imidlertid ikke er Zenfone 10, men ROG Phone 8, som den på nesten alle punkter er identisk med.

Motoren i de to mobilene er også den samme, nemlig Snapdragon 8 Gen 3. Det gjør Zenfone 11 Ultra til en av de ubestridt raskeste mobilene på markedet akkurat nå.

Med tre bakkameraer, ett med Asus’ geniale gimbal-bildestabilisering, er Zenfone 11 Ultra en supersterk telefon som bør vurderes av alle som leter etter en high-end Android-mobil. Men mobilkjøperne er trofaste overfor Apple, Samsung og OnePlus. Så sannsynligvis vil også Zenfone 11 Ultra forbli en velbevart hemmelighet.

Årets beste smartklokke, Basic

Xiaomi Watch S3

En dyktig tracker

Xiaomi Watch S3 har mye å tilby til en svært rimelig pris.

  • Lang batterilevetid, attraktiv og justerbar design, mange sporingsalternativer og lav pris.
  • Ingen automatisk tracking av treningsøkter, dårlig høyttaler, lukket økosystem

Hvis du er på utkikk etter en smartklokke med sporingsfunksjon til en fornuftig pris, bør du vurdere Xiaomi Watch S3. Klokken byr på noen veldig nyttige funksjoner og er ganske fin å se på. Det mest bemerkelsesverdige er imidlertid batterilevetiden, som Xiaomi oppgir til å være hele 15 dager.

Konklusjon

Til tross for den lave prisen har Xiaomi Watch S3 mye å by på, og spesielt den lange batteritiden bør fremheves. Det er alltid deilig å slippe å tenke på flere ukentlige, om ikke daglige, oppladninger. Når det gjelder programvaren, bør de fleste også være fornøyde. Den innebygde skjermen er fargerik, skarp og responsiv. Hvis behovet for flere apper, stemmeassistenter og datatilkobling blir for stort, må det mer penger til, og laderen bør alltid være tilgjengelig. Det er selvsagt en smakssak om man foretrekker det ene eller det andre. Selv er jeg en stor tilhenger av lang batteritid og kan leve med færre funksjoner.

Årets beste smartklokke, Premium

OnePlus Watch 2

Den andre smartklokken fra OnePlus sitter som et skudd.

OnePlus Watch 2 er basert på Google Wear OS 4.0 og byr på lang batteritid.

  • Kommer nå med Google Wear OS 4.0 inkludert et utall av treningsprogrammer og helsefunksjoner. Lang batteritid og elegant design.
  • Mangler EKG.

Den nye smartklokken er basert på Google Wear OS i versjon 4.0 – altså akkurat den samme plattformen som Googles eget fremragende Pixel Watch 2 – og det betyr at alle Android-apper støttes og kan integreres med klokken. I tillegg kan OnePlus Watch 2 registrere treningen din innenfor et utall av forskjellige sportsgrener

Konklusjon

OnePlus Watch 2 er et godt alternativ til en allsidig smartklokke til Android-brukere. Da den er basert på Google Wear OS 4.0, byr den på et vesentlig bredere utvalg av apper og funksjoner enn for eksempel Huawei Watch 4 GT, selv om den på den andre siden ikke er helt på nivå med Googles egen Pixel Watch 2.

Designmessig er OnePlus Watch 2 en lekkerbisken, og hvis man allerede har investert i en OnePlus 12 eller OnePlus 12R, er den nye smartklokken rent estetisk et passende supplement.

Den største fordelen er den lange batteritiden. Om man virkelig havner på 100 timer, er kanskje tvilsomt, men det er ikke et problem å gå rundt med klokken i flere dager med lysstyrken på full guffe.

Velkommen tilbake, OnePlus!

Årets beste smartklokke, High-End

Samsung Galaxy Watch Ultra

En robust Wear-OS klokke med lang batteritid

Et verdig Apple Watch Ultra-alternativ til Android/Samsung-folket.

  • Flott skjerm, lang batteritid, mange sporingsmuligheter.
  • Ingen iOS-støtte, ingen roterbar urkrans.

Samsung Galaxy Watch Ultra er en stor klokke til trenings- og tur-freaken, proppet med sensorer og et stort batteri. Ja, det minner umiskjennelig om, og heter det samme som, Apples Watch Ultra, men er likevel veldig Samsungsk.

Uret er laget av titanium, har tre knapper, en store 1,5” Super AMOLED-skjerm og naturligvis spekket med Samsungs nyeste og mest avanserte teknologi.

Konklusjon

Samsung Galaxy Watch Ultra er en robust og funksjonsspekket smartklokke som jeg egentlig liker veldig godt. Prisen er kanskje litt i det høye sjiktet, selv om flere teleoperatører allerede ved salgsstart er klare med gode tilbud, og jeg savner virkelig en roterbar urkrans. Til syvende og sist er det imidlertid ikke det som betyr at jeg ikke vil velge denne klokken. Jeg er iPhone-bruker, og klokken virker ikke med Apples mobiler. Det synes jeg er kjempeergerlig, for klokken er lekker og har en fin batteritid på et par dager. Er du Android- eller kanskje til og med Samsung-bruker, er du bedre stilt, og bør vurdere Samsungs Galaxy Watch Ultra hvis du vil ha en allsidig og ytterst robust klokke til den daglige aktivitets- og søvnsporingen.

Årets beste nettbrett

OnePlus Pad 2

Tett på flaggskipnivå

OnePlus Pad 2 er et fremragende nettbrett og en markant oppgradering fra den kinesiske produsenten.

  • Imponerende ytelse i forhold til prisen takket være Snapdragon 8 Gen 3. Open Canvas garanterer fantastisk multitasking-brukergrensesnitt. Lekkert laget i aluminium med myke former. Høyoppløst skjerm i praktisk 7:5-format.
  • Bare få AI-funksjoner i skrivende stund, og vi har sett bedre. Fås i én versjon med Wi-Fi, og den har ikke GPS. Laderen følger ikke med i pakken.

Det første nettbrettet fra OnePlus var stort sett en fulltreffer. Nå har etterfølgeren landet, og den er mer ambisiøs enn sin forgjenger, selv om den rimelige prisen stort sett er uendret.

Konklusjon

OnePlus Pad 2 leveres ikke med den mest lyssterke skjermen i verden, og nettbrettet støtter heller ikke SIM-kort eller GPS, men må nøye seg med Wi-Fi. Ergo egner det seg best til å bli brukt hjemme, hvor det til gjengjeld klarer både spill, underholdning og produktivitet. Man må imidlertid ikke forvente for mye av de lovede AI-funksjonene. Bare få av dem er tilgjengelige i skrivende stund, og de er ikke blant de beste vi har sett.

Men utover det er kvaliteten på topp i forhold til prisen. Faktisk blir det nok vanskelig å finne et bedre Android-nettbrett i samme prisklasse – både hva angår ytelse og skjerm- og lydkvalitet – det er faktisk bare Apples billigste iPad som kan måle seg med OnePlus Pad 2 i skrivende stund.

Årets beste brettbare smarttelefon

Honor Magic V3

Honor definerer en ny brettbar standard med magisk mobil

Honor Magic V3 er den beste brettbare mobilen du kan kjøpe akkurat nå.

  • Trolig den slankeste brettbare mobilen i verden, som bare er 9,2 mm tykk når den er foldet sammen. Bred frontskjerm i 20:9-format, så mobilen også kan brukes som vanlig mobil. Beste kamera til dags dato i en brettbar mobil. MagicOS gjør god bruk av den brettbare skjermen.
  • Skuffende batteritid. Fingeravtrykkleseren fungerer bare når den vil.

Det mest bemerkelsesverdige ved Honor Magic V3 er hvor slank den er i sammenbrettet tilstand. Bare 9,2 mm i tykkelsen måler den brettbare mobilen når man bruker frontskjermen, og det er altså bare én millimeter mer enn iPhone 16 Pro Max, og bare 0,7 millimeter mer enn Google Pixel 9 Pro XL. Og ingen av de to mobilene var brettbare sist vi sjekket.

Konklusjon

Honor Magic V3 er den slankeste brettbare mobilen vi har testet. Brettet sammen tar den ikke mer plass i lommen enn en vanlig stor mobil, som for eksempel iPhone 16 Pro Max eller Google Pixel 9 Pro XL, og den brede frontskjermen i 20:9-format betyr at Magic V3 like lett kan brukes som vanlig mobil, som i nettbrettmodus med utbrettet skjerm.

I motsetning til mange andre brettbare mobiler byr Honor Magic V3 dessuten på et kamera i toppklassen, og i tillegg kommer brukbare AI-funksjoner som også gjør bruk av og får det beste ut av den brettbare skjermen.

En litt dårlig batteritid samt den elendige fingeravtrykkleseren er en strek i regningen, men vi synes likevel at Honor Magic V3 er dette årets beste brettbare mobil.

Årets beste smart-ring

Samsung Galaxy Ring

Et virkelig vil-ha-produkt

Samsungs smarte helsering er endelig her.

  • Brukervennlig og lett. Bra holdbarhet.
  • Er ”bare” en ring. Litt kraftig.

Det er noen ganger slik at jeg helst vil bruke et helt vanlig tradisjonelt armbåndsur da det faktisk er mer elegant enn en smartklokke – eller kanskje ingen klokke i det hele tatt. Men jeg vil fortsatt gjerne ha kontroll på helsen min. Takket være Samsung Galaxy Ring går dette ønsket endelig i oppfyllelse.

Konklusjon

Det er bare å erkjenne at jeg er solgt når det gjelder Samsung Galaxy Ring. Nei, den er ikke det beste selskapet for meg på treningsstudioet, og det å finne rett ringstørrelse er ikke helt enkelt. Men for øvrig kan jeg ikke finne noe direkte å klage over. Den er lett, overraskende behagelig og samler inn data om alt jeg personlig føler at jeg har nytte av for helsen min. Har du allerede en smartklokke, er dette kanskje ikke et produkt du må ha, men for meg er det absolutt et jeg gjerne vil ha.