TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste mobilprodukter 2023–2024

Med flere store leverandører finnes det mer å velge mellom, noe som gjør valget vanskeligere.

Av / 03.11.23 - 12:00
Årets beste mobilprodukter 2023–2024

En av de mer spennende tingene som skjedde på markedet, var at Google gikk all-in i Skandinavia. Da de i fjor endelig presenterte sine Pixel-modeller på våre breddegrader, måtte vi nøye oss med mobiler og ørepropper, mens smartklokken bare var tilgjengelig i de aller største landene. Men ved åretes lansering av Pixel 8 fikk vi faktisk også Pixel Watch 2 i Skandinavia! Ved forrige lansering snakket de også om et kommende nettbrett, men det trodde vi ærlig talt ville bli sluppet i samme begrensede opplag. Men det gjorde det ikke, og hvilket nettbrett Pixel Tablet var!

Ikke bare fordi det var et topp utrustet moderne nettbrett, men fordi det viste frem innovasjon. Det har nemlig en dokkingstasjon hvor du kan sette nettbrettet når du ikke bruker det. Vips, så lades nettbrettet ditt, det har en fin holder for å se på film, og stasjonen inneholder dessuten en høyttaler slik at du får fin lyd. Det er nesten ubegripelig at det ikke var Apple som kom med den løsningen da de allerede hadde utviklet magnetdokkingen Magsafe til sine mobiler.

Apropos magnetdokking er en ny versjon av den trådløse QI-ladestandarden endelig på gang. Og den vil fungere akkurat som Apples Magsafe, da Apple donerer teknikken til standardorganet. Med andre ord kommer vi om ikke altfor lenge til å kunne lade alle typer mobiler med samme praktiske trådløse lader.

I løpet av året har vi også sett en eksplosjon av brettbare mobiler. Etter at Samsung mer eller mindre har hatt segmentet for seg selv, med unntak av Motorola Razer, blander nå flere seg inn i kampen. Google lanserte sin Pixel Fold, imidlertid nok en gang bare i noen land, og det samme gjelder Xiaomis Mix Fold-modeller. Det siste tilskuddet til segmentet er Oneplus Open. Vil folk begynne å venne seg til tanken på brettbare mobiler, eller vil det fortsatt være et dyrt og eksotisk leketøy for de virkelig teknikkintresserte?

Årets beste mobilprodukter 2023–2024 1
Det har ikke blitt lettere å velge mobiltelefon eller smartklokke. (Foto: Jonas Ekelund)

Noe å tenke på når du velger mobil

Det mest åpenbare valget er hvilken av de to leirene du skal velge. Vil du legge eggene dine i Googles eller Apples kurv? Om du ikke har noen andre elektronikkdingser enn mobilen, står du helt fritt til å velge. Det enkleste er selvfølgelig å fortsette på samme spor som tidligere. Da er du vant til hvordan den fungerer, og det vil ikke dukke opp noen uventede overraskelser.

Har du derimot allerede nettbrett, smarthøyttalere, sporingsbrikker, mediespiller eller smartklokke, er det mest praktiske å holde seg til en leir. Apples paradenummer er jo hvor smidig iPhone, iPad, MacBook, Apple TV, Apple Watch, Airtags og Homepod fungere sammen. Samsung er inne på samme spor med sine Galaxy-mobiler, nettbrett, klokker og sporingsbrikker, men ikke i samme utstrekning. Med øvrige Android-baserte mobiler, nettbrett og smartklokker fra andre leverandører kan man som oftest mikse og matche som man vil.

Årets beste mobilprodukter 2023–2024 2
Charging Speaker Dock with Pixel TabletNettbrettet som blir en smartskjerm når man dokker den. (Foto: Google)

Kameraet er nok det området man kan tro de fleste bryr seg mest om når de skal kjøpe ny mobil. Det med tanke på alle de millioner av bilder som fyller sosiale medier hvert minutt av døgnet. Om man ikke er ekstremt nøye med kvaliteten, vil vi nok si at det er mer en bra nok i de fleste flaggskipmobiler. Det er først når man går ned i mellomsegmentet det kan skille en del mellom merkene.

Men ifølge en undersøkelse er det faktisk batteritiden de fleste legger høyest vekt på i dag. Mange produsenter skryter av de lyseste skjermene og den nyeste ytelsen, samtidig som de ikke våger å øke tykkelsen på mobilene. Da blir det problematisk med batteritiden. Så der er det vanskelig å gi noen generelle råd, da det varierer fra modell til modell. Man må rett og slett inn og lese tester.

Relatert til det er ladeytelsen. I dag er det nesten vanskelig å finne mobiler som ikke lader med høy effekt, utenom iPhone da. Det beste er om mobilen støtter Power Delivery-standarden som faktisk er det vanligste i dag. Da kan man låne en lader av kollegene og raskt lade mobilen sin før man løper inn til møte. Noen produsenter lover ekstremt rask lading med standarder med ukjente navn, men da risikerer man å bli henvist til sin egen lader.

Ytelsen er faktisk et av de områdene vi ikke lenger synes er så viktig, da dagens mobilprosessorer er mer enn kraftige nok til de fleste gjøremål. Den eneste gangen det er en faktor, er om man er en hengiven gamer på mobilen.

Derimot er det fortsatt viktig med minne og lagringskapasitet. En mobil med lite minne kan ikke ha like mange apper i gang samtidig, og da blir det irriterende pauser  når man hopper mellom appene. Det gir dessuten generelt lavere ytelse. Lagringen bør man heller ikke spare på, da mobilen raskt blir full når man fotograferer, og spesielt filmer, mye. En nødløsning er om mobilen har minnekortplass, men det er faktisk stadig mindre vanlig i dag.

Nominerte til Årets beste mobilprodukter

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste mobilprodukter 2023–2024

Årets beste smartklokke

Samsung Galaxy Watch 6

For deg med Samsung-mobil

Vi ønsker oss nok litt mer av Samsung Galaxy Watch 6, men den er en finfin kombinasjon av smart, brukervennlighet og stilren design.

Samsung Galaxy Watch 6 er veldig stilren, pen og faktisk litt luksuriøs. Faktum er at den ikke merkes når man har den på.

Trening med Samsung Galaxy Watch 6 er veldig ukomplisert. Jeg har omkring 90 ulike treningsformer å velge mellom, og jeg kan også lage en egen økt om jeg ønsker det. Hukommelsen er bra, men kort, og jeg er takknemlig for at klokken selv føler det, og starter en treningsøkt når jeg selv har glemt det.

Klokken IP68-sertifisert, som innebærer at jeg kan skylle den under rennende vann etter en svett økt, og så bruke den igjen på kveldens after work slik at det føles rent.

Naturligvis kan ikke en klokke erstatte et besøk hos legen, men den kan hjelpe meg til å forstå hvordan akkurat min kropp fungerer, og dermed forstå når noe ikke føles riktig. Klokken kan måle blodtrykket mitt, men for å gjøre det trenger jeg først å kalibrere den med en «skikkelig» blodtrykksmåler med mansjett. Noe jeg ikke har. Derimot måler den EKG og puls, og i løpet av natten også hudtemperaturen min.

Konklusjon

Samsung Galaxy Watch 6 er en pen og stilren klokke for deg som ikke nødvendigvis vil skilte med at du regner aktive minutter, skritt og gjerne logger treningsøktene dine. Prisen er i høyeste laget, men på den andre siden får du en klokke som utseendemessig matcher både hverdag og fest. Gestfunksjonen fungerer ikke alltid helt i hundre, men om du kan leve med det, eller med å forkorte den allerede usle batteritiden med ytterligere 10 timer ved å benytte deg av Always On Display, er dette en meget bra og brukervennlig helse- og treningsklokke.

Årets beste mobiltelefon, Premium

OnePlus 11 5G

OnePlus 11 5G vil både være best og billigst. Og det er den.

Som sine to forgjengere har OnePlus 11 en ganske stor kameramodul på baksiden som virkelig skiller seg ut. I år er den bare rund i stedet for kvadratisk!

Men ellers er prinsippet det samme. Kameramodulen går nærmest i ett med aluminiumsrammen som omgir hele mobilen.

Når det gjelder skjermen, følger OnePlus 11 5G i sin Pro-forgjengers fotspor. Mobilens kurvede skjerm leverer et knivskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse. I tillegg kommer en heftig lysstyrke på opptil 1300 nit, noe som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs, selv om solen skinner fra skyfri himmel.

Hasselblad har hjulpet OnePlus med kameraprogramvaren til OnePlus 11 5G, og det betyr at kameraet har samme spesielle funksjoner som fjorårets Pro-modell. I praksis klarer OnePlus 11 5G skjærene uten å blunke. Bildene fremstår fargerike og varme uten å virke kunstige. Spesielt bokeh-bilder blir fine.

Sikkert og visst er det at OnePlus 11 5G ikke bare er lynrask, den klarer også alle oppgaver, inkludert store apper og spill, uten å bli glovarm. Og uten at strømforbruket går amok.

Konklusjon

Vi var skeptiske da OnePlus annonserte at de ville nøye seg med en ‘vanlig’ OnePlus 11 i år, og at vi ikke ville få en Pro-modell i denne omgangen. Spesielt da OnePlus tidligere har hatt vanskelig for å treffe den helt riktige balansen mellom pris på den ene siden og kvalitet/funksjoner/ytelse på den andre.

Men med OnePlus 11 5G treffer den kinesiske produsenten ikke bare skiven, det blir en innertier. For denne mobilen er bare fantastisk. Det er vilt at man kan få så mye mobil for pengene!

Den byr på høy ytelse, et kjempebatteri med effektiv hurtiglading, en fantastisk lyssterk og knivskarp mobilskjerm, et fremragende kamera utviklet i samarbeid med Hasselblad samt den beste lyden fra noen mobiltelefon på markedet. Og designen er både robust og luksuriøs. Selv IP-sertifiseringen er på plass.

Det absolutt eneste minuset er den manglende trådløse ladingen, men med hånden på hjertet … hvor ofte bruker man det?

Årets beste brettbare mobil

OnePlus Open

OnePlus Open foller seg ut

Med OnePlus Open gir det brettbare formatet plutselig mening.

Har man sukket og stønnet etter en brettbar mobil fra en annen produsent enn Samsung, kommer julaften tidlig i år. For OnePlus har nemlig lansert den brettbare OnePlus Open, og her er det virkelig snakk om en hybrid monstermobil som nok vil gi Samsung kamp til døren ute i butikkene.

En bedre og mer formfullendt mobil har vi rett og slett aldri sett fra OnePlus, men det skyldes blant annet kanskje at OnePlus Open er utviklet av OnePlus og den langt større produsenten Oppo i fellesskap? De to selskapene eies nemlig av kinesiske BKK Electronics, som faktisk er verdens nest største mobilprodusent, og ved siden av OnePlus og Oppo også eier mobilmerkene Realme, Vivo og IQOO.

Der er med andre ord både seriøse penger og store ambisjoner bak OnePlus Open, og det ser man ved første øyekast.

Konklusjon

OnePlus Open er den beste brettbare mobilen i nettbrett-format vi noensinne har testet. Det er ingen over og ingen ved siden.

Hvorfor? Det har krevd to enkle grep, som har forandret den brettbare formfaktoren for alltid, og gjort den reelt brukbar.

For det første kan man bruke OnePlus Open som en helt normal mobil, fordi frontskjermen har fått samme format som mange vanlige mobiler. Tenk over hvor ofte man har mobilen oppe av lommen bare for å sjekke det ene eller det andre. Med OnePlus Open får man en helt vanlig brukeropplevelse, og dermed blir den utbrettede skjermen til en ekstra luksus, og ikke et irritasjonsmoment fordi man må åpne den hele tiden, som tilfellet er med for eksempel Samsung Galaxy Z Fold-modellene. Jo, de har også en frontskjerm, men den er for smal, og det begrenser brukbarheten.

For det andre fungerer multitasking bare på den store brettbare skjermen takket være Open Canvas. Det nye grensesnittet OnePlus har skapt til formålet er lett å bruke, og en ekte ‘gamechanger’.

Når man i tillegg måler OnePlus Open på alle andre parametere – konstruksjon, design, bildekvalitet, lyd, kamera og ytelse – bare oser det av kvalitet. Dette er en mobil fra aller øverste hylle.

Årets beste mobiltelefon, High-end

Google Pixel 8 Pro

Hever listen for konkurrentene

Noen ganger er det bedre med en mobil som er smartest i stedet for bare raskest.

Vi får like stor skjerm som i fjor, men merkelig nok med anelsen lavere oppløsning. Skjermteknikken er samme utmerkede LTPO OLED-panel. Men lysstyrken har blitt presset opp til hele 1600 nit.

Kameraene har også blitt oppgradert. Kruttet har blitt brent på ultravidvinkelen, og det er bra, da dette var det svakeste punktet på den forrige modellen. Den har blitt oppgradert fra 12 til 48 megapiksler, og blitt betydelig mer lysfølsom, samtidig som den har fått bedre autofokus.

Under panseret sitter Googles egne Tensor G3, og trenger vi å si at det ifølge Google selv er den raskeste Piksel-systemkretsen noensinne? Det interessante med den Samsung-bygde kretsen er at den ikke er bygd for å slå Snapdragons eller Apples ytelsesrekord. Den er designet for å gi bra AI- og maskininnlæringsytelse for å beskytte alle slike funksjoner som Google har klemt inn i mobilen.

De fleste mobilprodusentene tilbyr bare tre års oppdateringer, noe som ikke er lenge. Vi applauderer derfor Google som tilbyr syv års Android-oppgraderinger, sikkerhetsoppdateringer og nye funksjoner. Noe som gjør at man skal kunne beholde Pixel 8 til 2030!

Konklusjon

Det er tydelig at Google med sine Pixel-mobiler vil peke ut retningen for Android-mobiler. Og fremtiden er ikke et rustningskappløp. Våre mobiler er allerede raske som datamaskiner, men er det virkelig nødvendig? I stedet gjør den alt litt smartere. Kameraene tar bedre bilder, mikrofonen tar bort støy, assistenten forstår hva vi vil ha, og den lader smartere enn oss. Dermed ikke sagt at den mangler nyheter, for ytelsen har virkelig blitt bedre, skjermen har blitt enormt lyssterk – og så har den et termometer! Visst har den enkelte mangler, men det er bare å kapitulere for må-ha-følelsen.

Årets beste nettbrett

Google Pixel Tablet

Genial nettbrettløsning

Google nettbrett er overraskende praktisk å bruke, spesielt med dokkingstasjonen.

I Googles presentasjon skrøt de av at nettbrett sjelden forlater hjemmet, og at de derfor burde være så brukbare som mulig, uansett om de brukes eller ikke. I løpet av testen har vi innsett at andre nettbrett vi bruker, faktisk tilbringer mest tid liggende på et bord i hvilemodus.

Derfor er Googles idé om en ladedokking som også er en høyttaler, en genistrek. Når man har brukt det, klikkes det fast med magneter i dokkingstasjonen, og begynner å lade. Men ikke nok med det, det går over i en hub-modus, hvor man kan velge om det skal vise bilder, klokken eller været. Plutselig forvandles det til en Nest Hub! Og i tillegg kan det vise notater og brukes til å styre det smarte hjemmet.

Men du kan også bruke Chromecast for å sende videoer eller musikk til det. Til forskjell fra en Nest Hub kjører Pixel Tablet Android slik at du faktisk kan installere hvilke som helst apper på det, og for eksempel se på morgenprogrammene fra TV ved frokostbordet. Når det dukker opp noe interessant, eller du vil svare på en mail som popper opp på skjermen, er bare å løsne det igjen.

Konklusjon

Hadde dette bare vært et nettbrett, ville vi nok ikke blitt spesielt imponert, for det har sine tekniske svakheter her og der. Gjennomsnittlig. Men en genistrek som kanskje kan få Apple til å dra seg i håret, er den magnetiske dokkingstasjonen med ladere og høyttalere. Helt plutselig får man nytte av nettbrettet selv når man ikke aktivt benytter det. En Nest Hub på kjøpet, helt enkelt. Vi elsker det!

Årets beste kameramobil

Apple iPhone 15 Pro Max

iPhone er tilbake i kampen!

Endelig har iPhone fått ett zoomobjektiv som matcher og ofte overgår konkurrentene.

Hovedkameraet har den samme 48 megapikslers sensoren som i 14, noe som da var en stor oppgradering fra 12 megapikslers-sensoren i 13-serien. Det som har hendt, handler om nye prosessorer og nye algoritmer. Takket være en oppgradert Photonic Engine får vi nå 24 megapikslers bilder som standard uten merkbart redusert bildekvalitet. For proffene kan man jo skyte 48 Mp bilder i HEIF og ProRAW, og ha det som hurtigvalg i kameraappen.

Resultatet er overhodet ikke dumt. Mørkeytelsen har blitt forbedret, med bedre fokus og flere bevarte detaljer. Den nye HDR-algoritmen gir en mindre aggressiv opplysning av skygger og mer naturlige farger. Vi er også mer begeistret for de ulike brennviddealternativene enn vi hadde trodd, da man ikke trenger å beskjære i etterkant. Vi liker også at man nå kan legge på portrettmodus i ettertid om man glemte det da man tok bildet.

Den store nyheten er i stedet den nye telelinsen. Med lengre tele økes imidlertid risikoen for bevegelser, og derfor har den en ny bildestabilisering der hele sensoren flyttes tredimensjonalt for å kompensere for bevegelser. Etter å ha testet den mot konkurrentene med stor optisk zoom må vi si at Apple har lykkes utmerket. Den er fullt på høyde med Google Pixel 7 Pro, faktisk noe bedre!

Konklusjon

Vårt første inntrykk av at iPhone 15 Pro Max bare hadde enkelte forbedringer, har blitt erstattet av en fornøyd følelse. Det viser seg at alle små ting til sammen faktisk gir en bra opplevelse. Vi liker den lettere designen og hverdagslige bekvemmeligheter som hurtigknappen, å slippe å lete etter en Lightning-ledning når man skal lade, og at batteritiden er tilbake på et bra nivå. Vi er også imponert over ytelsesløftet og det nye telefoto-kameraet. Etter fjorårets skuffelse er Pro Max tilbake i kampen!

Lyd & Bilde