En av de mer spennende tingene som skjedde på markedet, var at Google gikk all-in i Skandinavia. Da de i fjor endelig presenterte sine Pixel-modeller på våre breddegrader, måtte vi nøye oss med mobiler og ørepropper, mens smartklokken bare var tilgjengelig i de aller største landene. Men ved åretes lansering av Pixel 8 fikk vi faktisk også Pixel Watch 2 i Skandinavia! Ved forrige lansering snakket de også om et kommende nettbrett, men det trodde vi ærlig talt ville bli sluppet i samme begrensede opplag. Men det gjorde det ikke, og hvilket nettbrett Pixel Tablet var!
Ikke bare fordi det var et topp utrustet moderne nettbrett, men fordi det viste frem innovasjon. Det har nemlig en dokkingstasjon hvor du kan sette nettbrettet når du ikke bruker det. Vips, så lades nettbrettet ditt, det har en fin holder for å se på film, og stasjonen inneholder dessuten en høyttaler slik at du får fin lyd. Det er nesten ubegripelig at det ikke var Apple som kom med den løsningen da de allerede hadde utviklet magnetdokkingen Magsafe til sine mobiler.
Apropos magnetdokking er en ny versjon av den trådløse QI-ladestandarden endelig på gang. Og den vil fungere akkurat som Apples Magsafe, da Apple donerer teknikken til standardorganet. Med andre ord kommer vi om ikke altfor lenge til å kunne lade alle typer mobiler med samme praktiske trådløse lader.
I løpet av året har vi også sett en eksplosjon av brettbare mobiler. Etter at Samsung mer eller mindre har hatt segmentet for seg selv, med unntak av Motorola Razer, blander nå flere seg inn i kampen. Google lanserte sin Pixel Fold, imidlertid nok en gang bare i noen land, og det samme gjelder Xiaomis Mix Fold-modeller. Det siste tilskuddet til segmentet er Oneplus Open. Vil folk begynne å venne seg til tanken på brettbare mobiler, eller vil det fortsatt være et dyrt og eksotisk leketøy for de virkelig teknikkintresserte?
Noe å tenke på når du velger mobil
Det mest åpenbare valget er hvilken av de to leirene du skal velge. Vil du legge eggene dine i Googles eller Apples kurv? Om du ikke har noen andre elektronikkdingser enn mobilen, står du helt fritt til å velge. Det enkleste er selvfølgelig å fortsette på samme spor som tidligere. Da er du vant til hvordan den fungerer, og det vil ikke dukke opp noen uventede overraskelser.
Har du derimot allerede nettbrett, smarthøyttalere, sporingsbrikker, mediespiller eller smartklokke, er det mest praktiske å holde seg til en leir. Apples paradenummer er jo hvor smidig iPhone, iPad, MacBook, Apple TV, Apple Watch, Airtags og Homepod fungere sammen. Samsung er inne på samme spor med sine Galaxy-mobiler, nettbrett, klokker og sporingsbrikker, men ikke i samme utstrekning. Med øvrige Android-baserte mobiler, nettbrett og smartklokker fra andre leverandører kan man som oftest mikse og matche som man vil.
Kameraet er nok det området man kan tro de fleste bryr seg mest om når de skal kjøpe ny mobil. Det med tanke på alle de millioner av bilder som fyller sosiale medier hvert minutt av døgnet. Om man ikke er ekstremt nøye med kvaliteten, vil vi nok si at det er mer en bra nok i de fleste flaggskipmobiler. Det er først når man går ned i mellomsegmentet det kan skille en del mellom merkene.
Men ifølge en undersøkelse er det faktisk batteritiden de fleste legger høyest vekt på i dag. Mange produsenter skryter av de lyseste skjermene og den nyeste ytelsen, samtidig som de ikke våger å øke tykkelsen på mobilene. Da blir det problematisk med batteritiden. Så der er det vanskelig å gi noen generelle råd, da det varierer fra modell til modell. Man må rett og slett inn og lese tester.
Relatert til det er ladeytelsen. I dag er det nesten vanskelig å finne mobiler som ikke lader med høy effekt, utenom iPhone da. Det beste er om mobilen støtter Power Delivery-standarden som faktisk er det vanligste i dag. Da kan man låne en lader av kollegene og raskt lade mobilen sin før man løper inn til møte. Noen produsenter lover ekstremt rask lading med standarder med ukjente navn, men da risikerer man å bli henvist til sin egen lader.
Ytelsen er faktisk et av de områdene vi ikke lenger synes er så viktig, da dagens mobilprosessorer er mer enn kraftige nok til de fleste gjøremål. Den eneste gangen det er en faktor, er om man er en hengiven gamer på mobilen.
Derimot er det fortsatt viktig med minne og lagringskapasitet. En mobil med lite minne kan ikke ha like mange apper i gang samtidig, og da blir det irriterende pauser når man hopper mellom appene. Det gir dessuten generelt lavere ytelse. Lagringen bør man heller ikke spare på, da mobilen raskt blir full når man fotograferer, og spesielt filmer, mye. En nødløsning er om mobilen har minnekortplass, men det er faktisk stadig mindre vanlig i dag.