Det har vært et spennende år i mobilbransjen. Flere og flere nettbrett og mobiler får 5G, og nye brettbare formater har for alvor gjort inntog på markedet. Derfor har vi i år testet mange fantastisk gode mobilprodukter, noe som også resulterer i at vi denne gangen har flere nominerte produkter enn noensinne.
Alle nominerte produkter – og naturligvis spesielt vinnerne – kommer med vår varmeste anbefalinger. Kjøper du en smartklokke, et nettbrett eller en mobil fra listen her, trår du ikke feil.
Men når du skal bestemme deg, er der mange ting å ta hensyn til. Det handler først og fremst om å kjenne seg selv og sine egne behov. Kanskje kan du bruke tipsene under i vår lille kjøpeguide, som tar utgangspunkt i forskjellige typer adferd og preferanser? Her får du i hvertfall en rekke tips til hva du bør se etter og vurdere når du er på jakt etter det perfekte mobilproduktet:
Deg: «Jeg bruker mobilen hele tiden»
Da må du nok holde deg borte fra de aller billigste modellene. De har nemlig typisk veldig små batterier, og nettopp batteriet er alfa og omega hvis du er typen som ikke kan holde fingrene borte fra mobilen.
Batteriets «størrelse» måles i mAh (milli-Ampere-hours), noe som veldig enkelt formulert angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har stor skjerm (omtrent 6 tommer eller mer), bør tallet være enda høyere. Spesielt hvis skjermen også er svært lyssterk.
Du må selvfølgelig også se på hvor raskt mobilen lades opp. Stadig flere mobiler, spesielt i mellomklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modellene, kommer med mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Det er til å leve med at mobilen ikke kan holde på strømmen en hel dag, hvis den kan lades fra 0 til 50 prosent strøm på en halv time eller mindre.
Deg: «Jeg lever og ånder for min Instagram-konto»
Tar du mange bilder? Mange … virkelig mange bilder? Da gjør det kanskje ikke noe hvis kameraet kan mer enn å ta snapshots i perfekt belysning.
I dag kommer nesten alle mobiler med to eller flere objektiver, og hvis du gjerne vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, osv. Til gjengjeld kan du glemme alt om megapiksler. Det har nesten ingen betydning for hvor gode bildene dine blir.
Deg: «Jeg lever i skyen»
Har du alle dine videoer, bilder og andre dokumenter lagret i skyen hos tjenester som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Da kan du kanskje nøye deg med 32 gigabyte innebygd lager. Du kan alltid få mer lagerplass hvis du er villig til å betale hva det koster, men du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som kun kommer med 8 eller 16 gigabyte ROM (internt lager). Bare operativsystemet (typisk Android) tar så mye plass at det nesten er fullt hvis du ikke har minst 32 gigabyte å spille med.
Og hvis du har et par store spill liggende på telefonen, tar mange bilder og/eller videoer, samt kanskje laster ned musikk og film/TV-serier hjemmefra for å ikke bruke så mye mobildata underveis, får du fort bruk for mer plass.
Mange mobiler lar deg utvide det innebygde lageret via microSD-kort eller lignende, men vær oppmerksom på at eksterne minnekort er en del langsommere enn telefonens egen ROM.
Deg: «Jeg har små hender»
Selv veldig store skjermer er blitt lettere å håndtere i dag, hvor mange av spesielt de dyrere mobilene er nærmest rammeløse. Men når du kjøper en mobil, må du likevel være oppmerksom på om du faktisk kan holde rundt mobilen, og om den for eksempel er mulig å betjene med en hånd.
Vær også klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med at det er mye plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag kommer de billigste mobilene bare med HD-oppløsning, mens de dyreste modellene typisk har 2K-skjermer eller bedre.
Når oppløsningen er høyere, blir arbeidsområdet på skjermen desto større, og bildekvaliteten er selvfølgelig bedre og grafikken skarpere. Det angis typisk med målestokken ppi (pixels per inch, dvs. bildepunkter per tomme), og her gjelder det også at tallet skal være så høyt som mulig. Alt under 200 ppi er elendig.
Når det gjelder bildekvaliteten, bør du også se etter lysstyrken (måles i nit). De dyrere modellene har ofte bildeforbedrende teknologier som HDR10+, som gir bedre kontrast, og det kan du også ta med i betraktningen hvis du jobber mye med video eller foto på mobilen.
Formatet kan også spille en rolle. Det finnes avlange mobiler hvor skjermen er i 21:9-format, som tilsvarer det klassiske kinoformatet, men mange kommer også i 18:9-, 16:10- eller 16:9-format. 21:9-formatet (eller til nød 18:9-formatet) er flott hvis du ser mye video (både Netflix og YouTube har innhold som støtter dette formatet), men på den andre siden er mange apper ikke velegnede til de avlange formatene, og du må leve med sorte stolper på skjermen.
Deg: «Jeg er svært utålmodig»
En god tommelfingerregel er at hvis en mobil koster under 2000 kroner, er den for treg. Hvis du pleier å ha mange apper åpne av gangen – noen av dem kanskje tunge apper som større spill eller lignende – så må mobilen kunne følge med. Se derfor på prosessor og RAM. Gå etter minst 4 gigabyte RAM, med mindre du bare bruker mobilen sporadisk.
Og hva prosessoren angår, bør den ha fire kjerner eller mer. Gjerne seks eller åtte. Sammenligner vi en prosessor med en motorvei, betyr flere kjerner at prosessoren har flere veibaner, mens GHz, som er den andre målestokken du vil se i relasjon til prosessoren, angir hastigheten.
Deg: «Jeg er audiofil»
Hvis du legger stor vekt på lydkvalitet, er det ikke helt det samme hvilken mobil du kjøper. Noen mobiltelefoner er utstyrt med Hi-Res Audio, et høyoppløst lydformat som spesielt Sony har vært forkjemper for. Hi-Res Audio gir generelt bedre lydkvalitet, men vær også oppmerksom på om din kommende mobil støtter aptX. Mange mobiler kommer nemlig uten 3,5 mm kontakt til hodetelefoner, og aptX sørger for å levere bedre lydkvalitet via Bluetooth.