Nei, jeg tenker ikke på om mobilen er rosa, eller hvilket bakgrunnsbilde du har på skjermen. Poenget er at det i dag er lettere enn noensinne å finne en mobil som dekker akkurat dine behov. Du må bare være bevisst dine egne vaner. På den måten kan du unngå å kjøpe en mobil som kanskje er for billig eller for dyr – eller prioriterer på andre funksjoner enn de som er viktigst for deg.
“Jeg bruker mobilen konstant og hele tiden”
Da bør du nok holde deg unna de aller billigste modellene. De har ofte svært små batterier, og nettopp batteriet er alfa og omega hvis du er typen som ikke kan holde fingrene vekk fra mobilen.
Batteriets “størrelse” måles i mAh (milli-Ampere-Hour), som veldig enkelt forklart angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har stor skjerm (i området rundt 6″ eller mer), bør tallet være enda høyere. Spesielt hvis skjermen er svært lyssterk.
Du må også se på hvor rask mobilen er å lade. Stadig flere mobiler, spesielt i mellomklassen og selvfølgelig de fleste dyre modellene, kommer med mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Man kan leve med at mobilen ikke har strøm til en hel dag, hvis den kan lades fra 0 til 50 prosent på en halv time eller mindre.
“Jeg lever og ånder for Instagram-kontoen min”
Tar du mange bilder? Veldig mange bilder? Da er det greit at kameraet kan mer enn å ta snapshots ved perfekt belysning.
I dag har mange mobiler to eller flere linser, og hvis du gjerne vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter egenskaper som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, etc. Til gjengjeld må du glemme alt om megapiksler. Det har nesten ingen betydning for hvor gode bildene dine blir.
“Jeg lever i skyen”
Har du lagret alle videoer, bilder og andre dokumenter i skyen hos tjenester som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Da kan du kanskje nøye deg med 32 GB innebygget lager. Du kan jo få mye mer lagringsplass hvis du er villig til å betale for det, men du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som bare kommer med 8 eller 16 GB ROM. Operativsystemet alene (typisk Android) er så stort at det nesten ikke er plass igjen hvis du ikke har minst 32 GB til rådighet.
Og hvis du har et par store spill liggende på telefonen, tar mange bilder og/eller videoer, samt kanskje laster ned musikk og film//TV-serier hjemmefra for å ikke bruke så mye mobildata underveis, trenger du raskt mer plass.
Mange mobiler lar deg utvide det innebygde lageret via microSD-kort eller lignende, men vær oppmerksom på at eksterne minnekort er en del langsommere enn mobilens egen ROM.
“Jeg er Apple Fanboy”
Det finnes to store mobile operativsystemer på markedet i dag. Apples iOS, som man finner i alle deres iPhone-er, og Android som alle andre merker benytter. I gamle dager var forskjellene på de to systemene ganske store – ikke minst fordi de to plattformene har hver sine økosystemer med app-butikker, musikktjenester, etc. – men i dag er forskjellene mindre. Spotify, Netflix og andre strømmetjenester er en del av årsaken, men faktisk har Android og iOS i dag så mange sentrale funksjoner til felles, at det for de fleste er blitt et spørsmål om smak og behag hvilken plattform man skal velge.
Bruker du iOS, får du gleden av at Apple gjør en del mer for å beskytte dine persondata, mens Android lar deg velge mellom langt flere produsenter av maskinvare.
“Jeg har små hender”
Selv svært store skjermer har blitt lettere å håndtere i dag, siden mange av – og spesielt de dyrere – mobilene er nærmest rammeløse. Men når du kjøper mobil, må du likevel være oppmerksom på om du faktisk klarer å holde rundt mobilen, og om den for eksempel er mulig å betjene med en hånd.
Vær også klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med stor plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag kommer de billigste mobilene med bare HD-oppløsning, mens de dyreste modellene gjerne har 2K-skjermer eller bedre. Når oppløsningen er høyere, blir arbeidsområdet på skjermen desto større, bildekvaliteten bedre og grafikken skarpere. Dette angis typisk med målestokken ppi (pixels per inch, oversatt: bildepunkter per tomme), og også her skal tallet være så høyt som mulig. Alt under 200 ppi er elendig. Når det gjelder bildekvaliteten, bør du også se etter lysstyrken (måles i nits). De dyrere modellene har ofte bildeforbedrende teknologier som HDR10+ som gir bedre kontrast, og det kan du også ta med i betraktningen hvis du jobber mye med video eller bilder på mobilen.
Til slutt kan formatet også spille en rolle. Det finnes avlange mobiler hvor skjermen er i 21:9-format, som tilsvarer det klassiske kinoformatet, men mange kommer også i 18:9-, 16:10- eller 16:9-format. 21:9-formatet (eller til nød 18:9-formatet) er flott hvis du ser mye video (både Netflix og YouTube har innhold som støtter dette formatet), men samtidig er mange apper ikke tilpasset til de avlange formatene, og du må leve med sorte stolper på skjermen.
“Jeg er veldig utålmodig”
En god tommelfingerregel er at hvis mobilen koster under 2000 kroner, er den for langsom. Hvis du bruker å ha mange apper åpne samtidig – noen av dem kanskje tunge apper som større spill eller lignende – så må mobilen kunne følge med. Se derfor på prosessor og RAM. Gå etter minst 4 GB, med mindre du bare bruker mobilen sporadisk.
Prosessoren bør dessuten ha fire kjerner eller mer. Gjerne seks eller åtte. Sammenligner vi en prosessor med en motorvei, betyr flere kjerner at prosessoren har flere veibaner, mens GHz, den andre målestokken du vil se i relasjon til prosessoren, angir hastigheten.
“Jeg er audiofil”
Hvis lydkvaliteten er viktig for deg, er det ikke helt likegyldig hvilken mobil du kjøper. Noen mobiltelefoner er utstyrt med Hi-Res Audio, et høyoppløst lydformat som spesielt Sony har vært forkjemper for.
Hi-Res Audio gir generelt en bedre lydkvalitet, men vær også oppmerksom på om din kommende mobil støtter aptX.
Mange mobiler kommer nemlig uten 3,5 jack-utgang til hodetelefoner, og aptX sørger for å levere bedre lydkvalitet via Bluetooth.
–