Hvis synes det er vanskelig å høre hva som sies på nyhetene, eller det skjærer i ørene hver gang det spilles noe musikk eller action-thriller på skjermen, trenger det ikke være fordi du har skadet hørselen. Dårlig TV-lyd er en tilstand som rammer de fleste av oss, før eller senere!
Heldigvis finnes det en medisin som kan lindre smerten. Lydplankene, eller «soundbar» som noen liker å kalle dem. Hatet av hi-fi doktorene, men elsket av dem som trenger en «quick fix» av lydproblemene.
Det er en kjensgjerning at god lyd krever skikkelige høyttalere, og skikkelige høyttalere krever sin plass. En paddeflat TV har sjelden de rette forutsetningene, med mindre produsenten har gått målrettet inn for det. Flatskjermer assosieres med flat lyd, og det er bare å innse at man behøver ekstern hjelp, for at lyden skal matche den flotte bildekvaliteten.
De beste lydplankene
Lydplankene har hatt en imponerende utvikling de siste årene. Denne typen høyttalere har blitt «big bisniss» for TV- og lydprodusentene, som har spandert mye ressurser på design og utvikling. Slik har de oppnådd overraskende god lyd i forhold til størrelsen.
En annen grunn er selvfølgelig at kildematerialet har blitt bedre. Moderne surround-lydformater som Dolby Atmos er kodet på en måte som gjør det lettere å gjenskape kinofølelsen hjemme i stua. Potensialet for gode lydopplevelser er absolutt til stede, dersom du har det rette utstyret.
Ekte hjemmekino-entusiaster vil selvfølgelig sverge til separate høyttalere og forsterkere, men for deg som vil starte forsiktig er lydplankene en bra begynnelse. Dessuten finnes det plenty av oppgraderingsmuligheter, som i praksis kan gi deg et fullblods hjemmekino-anlegg.
Lydplanken kobles enkelt til TV-en og har dedikerte høyttalere som er skreddersydd for å gjengi både TV-lyd, musikk og surround-lydeffekter fra en og samme enhet. Og for deg som virkelig vil hente kinofølelsen hjem i stua, kan mange av dem også utvides med ekstra surroundhøyttalere og subwoofer.
Slik velger du riktig lydplanke
1. Tenk på størrelse og plassering
Lydplanker kommer i mange ulike størrelser og fasonger: lange og korte, tykke og smale, med både skarpe og buede linjer. De fleste er kledd i svart men noen i hvitt også. Rent visuelt ser det ofte penest ut når lydplanken er omtrent like bred som TV-en. Da vil også størrelsen på lyden matche bedre til bildet.
Lydplankene er designet for å settes på hylla foran eller over TV-en din, eller monteres på vegg. Det viktigste er at den plasseres nær skjermen, slik at lyden lokaliseres riktig, og med fritt spillerom slik at lyden kan spre seg riktig.
2. Velg riktig tilkobling
Lydplanker kommer med ulike innganger (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) for å koble til TV-en og andre lydkilder. For å være sikker på å få den beste lydoverføringen, bør både lydplanken og TV-en din støtte HDMI eARC. Noen lydplanker har også ekstra HDMI-innganger med «passthrough» som gjør at du kan sende videosignalene videre til TV-skjermen.
Dersom TV-en din er utstyrt med HDMI ARC (lydreturkanal) anbefaler vi å bruke denne for å koble til lydplanken. Dette gir best lyd, og gjør at du enkelt kan fjernstyre volumet med TV-ens fjernkontroll.
3. Trenger du subwoofer?
En subwoofer er en separat basshøyttaler som plasseres på gulvet. Den håndterer dype basslyder, som for eksempel dinosaurtramp og eksplosjoner, som du ikke bare hører, men også føler. Mange lydplanker leveres med en trådløs subwoofer, mens andre krever at du kjøper den separat.
En god subwoofer kan gjøre underverker for lydopplevelsen, så vår anbefaling er at du inkluderer en i budsjettet ditt. Bare se opp for naboen!
4. Atmos eller ikke Atmos?
Dolby Atmos er et surround-lydformat som blir stadig mer populært og utbredt. Det fleste nye filmer, TV-serier og med spill støtter Atmos-lydspor(eventuelt også DTS:X), hvor objekter plasseres i et tredimensjonalt lydbilde. For å dra nytte av dette må både TV-en og lydplanken støtte de samme formatene.
Noen lydplanker imiterer 3D-lyden ved hjelp av digital lydprosessering, mens de mer påkostede lydplankene har integrerte ”høydekanaler” som reflekterer lyd via taket.
Dolby Atmos kan gi en svært oppslukende lydopplevelse, så vår anbefaling er at du velger for en lydplanke som støtter dette!
5. Hvilket merke?
Du trenger ikke nødvendigvis velge en lydplanke fra samme produsent som TV-en din. Imidlertid finnes det noen lydplanker som gir ekstra funksjonalitet når de er koblet til en TV fra samme produsent. Eksempler på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som utnytter TV-ens egne høyttalere i samband med lydplanken.
Enkelte nyere lydplanker støtter også trådløs overføring via Wi-Fi. Dette krever som regel en kompatibel TV av samme merke.
Nå har du noen enkle retningslinjer for å velge riktig lydplanke som passer dine behov.
For tips til hvordan du oppnår best lyd fra lydplanken din, anbefaler vi å lese vår guide.