TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste lydplanker 2023-2024

Med en lydplanke kan du oppnå en massiv lydforbedring på 1-2-3 – og det behøver ikke koste skjorta!

Av / 30.10.23 - 12:00
Årets beste lydplanker 2023-2024

Plages du av dårlig TV-lyd? Er det vanskelig å høre hva menneskene på skjermen sier, eller skjærer det i ørene hver gang du ser et musikkinnslag eller en actionfilm?

Hvis dette problemet høres kjent ut, skal du vite at du ikke er alene, men heldigvis finnes det en kur: Vi snakker selvfølgelig om lydplankene eller «soundbar» som noen liker å kalle dem.

God lyd krever skikkelige høyttalere, og en vanlig TV har sjelden de rette forutsetningene for å levere ren, fyldig og kraftfull lyd til musikk og film. Flatskjermer assosieres tvert imot med flat lyd, og etter vår erfaring behøver de aller fleste TV-er ekstern hjelp for at lyden skal matche den flotte bildekvaliteten.

De beste lydplankene

De første lydplankene låt ganske begredelig, men har hatt en eventyrlig utvikling de seneste årene. Potensialet for gode lydopplevelser er absolutt til stede: Nå som de fleste strømmetjenestene tilbyr en form for surroundlyd slik som Dolby Atmos, kan det låte riktig flott dersom du har det rette utstyret.

Selv om de ekte hjemmekino-entusiastene kanskje foretrekker en pakke med separate høyttalere, er lydplankene en enkel oppgradering når du ikke vil ominnrede stua til et lydstudio. Dessuten finnes det plenty av oppgraderingsmuligheter for deg som er ekstra lydinteressert.

Lydplanken kobles enkelt til TV-en og har dedikerte høyttalere som er skreddersydd for å gjengi både TV-lyd, musikk og surround-lydeffekter fra en og samme enhet. Og for deg som virkelig vil hente kinofølelsen hjem i stua, kan mange av dem også utvides med ekstra surroundhøyttalere og subwoofer.

 

Slik velger du riktig lydplanke 

 

1. Tenk på størrelse og plassering

Lydplanker kommer i ulike størrelser og fasonger, men fellesnevneren er at de er lange og flate. Rent visuelt ser det penest ut når lydplanken er omtrent like bred som TV-en. Da vil også størrelsen på lyden matche bedre til bildet. I tillegg er det selvfølgelig viktig at den får plass rent fysisk! Sjekk derfor at lydplanken får plass på reolen din, med god nok til klaring til TV-ens sokkel eller føtter.

Lydplanken kan stå på hylla foran eller over TV-en din, eller monteres på vegg. Det viktigste er at den plasseres nær skjermen, slik at lyden lokaliseres riktig, og med fritt spillerom slik at lyden kan spre seg riktig.

 

2. Velg riktig tilkobling

Lydplanker kommer med ulike innganger (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) for å koble til TV-en og andre lydkilder. Noen lydplanker har også «passthrough» som gjør at du kan sende videosignalene videre til TV-skjermen.

Dersom TV-en din er utstyrt med HDMI ARC (lydreturkanal) anbefaler vi å bruke denne for å koble til lydplanken. Dette gir best lyd, og gjør at du enkelt kan fjernstyre volumet med TV-ens fjernkontroll.

 

3. Subwoofer – ja eller nei?

En subwoofer er en separat basshøyttaler som plasseres på gulvet. Den håndterer dype basslyder, som for eksempel dinosaurtramp og eksplosjoner, som du ikke bare hører, men også føler. Mange lydplanker leveres med en trådløs subwoofer, mens andre krever at du kjøper den separat.

En god subwoofer kan gjøre underverker for lydopplevelsen, så vår anbefaling er at du inkluderer en i budsjettet ditt. Bare se opp for naboen!

 

4. Atmos eller ikke Atmos?

Dolby Atmos er et surround-lydformat som blir stadig mer populært og utbredt. Det fleste nye filmer, TV-serier og med spill støtter Atmos-lydspor(eventuelt også DTS:X), hvor objekter plasseres i et tredimensjonalt lydbilde. For å dra nytte av dette må både TV-en og lydplanken støtte de samme formatene. Noen lydplanker imiterer 3D-lyden ved hjelp av digital lydprosessering, mens de mer påkostede lydplankene har integrerte ”høydekanaler” som reflekterer lyd via taket.

Dolby Atmos kan gi en svært oppslukende lydopplevelse, så vår anbefaling er at du velger for en lydplanke som støtter dette!

 

5. Merkevalg

Du trenger ikke nødvendigvis velge en lydplanke fra samme produsent som TV-en din. Imidlertid finnes det noen lydplanker som gir ekstra funksjonalitet når de er koblet til en TV fra samme produsent. Eksempler på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som utnytter TV-ens egne høyttalere i samband med lydplanken.

Nå har du noen enkle retningslinjer for å velge riktig lydplanke som passer dine behov!

Nominerte til Årets beste lydplanker 2023-2024

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste lydplanker 2023-2024

Årets beste lydplanke, premium

Samsung HW-Q995C

Kinosjefen!

Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.

Det stilles visse forventninger når vi får en ny Samsung-lydplanke inn på testbenken. Dette gjelder spesielt for toppmodellen i 900-serien, som har imponert med kruttsterk kinolyd gjennom flere generasjoner. Siste skudd på treet er HW-Q995C, som er arvtageren til testvinneren HW-Q995B fra 2022. Her får du en «all inclusive» løsning med både subwoofer og surroundhøyttalere inkludert i esken.

Lydkvalitet

HW-Q995C kvitterer med en krisp og klar stemmegjengivelse, godt akkompagnert av filmmusikken fra surroundkanalene. Her kommer vi enda tettere på Tom Cruise og gjengen hans, enn vi gjør med noen av de andre lydplankene i testen! Og når skytescenene braker løs, viser Samsung muskler, med en imponerende kraft fra alle kanaler, inkludert en buldrende men, kontant subwoofer.

Det er noe med lyden fra Samsung-oppsettet som umiddelbart gjør at kinofølelsen kryper på, innlevelsen øker og vi glemmer omverdenen et øyeblikk. Romklangen er imponerende, og vi får umiddelbart assosiasjoner til store filmopplevelser på kino-lerretet. Slik sett minner HW-Q995C veldig om fjorårsmodellen, men det er egentlig bare positivt.

Hvem passer den best til?

Samsung HW-W995C er en stor og kraftig lydplanke for deg som vil ha høy ytelse for pengene, og har plass til det. Denne lydplanken er som skapt for å matches med et stort bilde! Dersom du kobler HW-Q995B til en kompatibel Samsung-TV, kan du også dra nytte av finessen Q Symphony som bruker TV-ens innebygde høyttalere i samspill med lydplanken.

Konklusjon

HW-Q995C føyer seg inn i rekken av gode lydplanker vi har testet fra Samsung i senere år. Toppmodellen er stor, kantete og kanskje ikke spesielt pen å se på– men dette er en lydplanke med seriøse kino-ambisjoner!

Samsung-planken leverer et imponerende realistisk, stort og nærværende lydbilde til både film og TV-lyd, samtidig som den fungerer ålreit til musikk. Med tanke på hva du får for pengene – lydplanke, subwoofer og bakhøyttalere i ett – er HW-Q995C å anse som et kupp, og velfortjent gullvinner.

Årets beste lydplanke, basic

JBL Bar 500

Amerikanske muskler

Denne lydplanken fra JBL leverer et stort og mektig lydbilde med knalltøff bass!

JBL er en av de virkelige veteranene i lydbransjen, et «household name» innen alt av høyttalere til kino, proffe konsertanlegg til små bærbare høyttalere. Og selvfølgelig lydplanker! Bar 500 ligger i midten av sortimentet fra JBL, men det tok ikke lang tid å høre at den har stamtreet i orden.

JBL Bar 500

Bar 500 støtter Dolby Atmos, men det dreier seg om den «virtuelle» varianten. Lydplanken har altså ingen fysiske høyde-høyttalere på toppen.

Derimot kan JBL skilte med den største subwooferen i forsamlingen: Med en svær titommer i et stort kabinett, tar den litt større plass enn konkurrentene. Til gjengjeld får du en bass som kan både høres og føles!

Lyd

Vi ble umiddelbart imponert av størrelsen på lydbildet som JBL-planken tegner opp. De panorerende lydeffektene låter engasjerende, og til tross for manglende høyde-høyttalere, får vi en temmelig god surroundfølelse her. Samtidig er dialogene klare og fyldige, med en naturlig klang og tilstedeværelse i rommet.

JBL Bar 500 takker ikke nei til litt action heller: En rifle låter som en rifle, og en hagle låter mer som en hagle. Subwooferen bidrar helt klart til mye av moroa, og skaper et mektig lydbilde med rikelig fundament.

Musikk

Vi sjekket også ut JBL Bar 500 med en rekke musikklipp, og kunne slå fast at lytteinntrykkene står seg godt her også. Lydplanken lager et bredt lydbilde der vokal og instrumenter får godt med plass, godt hjulpet av en hardtslående bass som er stram og presis nok til å fungere bra på musikk.

Konklusjon

JBL Bar 500 leverer et stort og mektig lydbilde med klare stemmer, god surroundopplevelse og ikke minst en saftig og hardtslående bassgjengivelse. Lydplanken mangler egne høydehøyttalere for Atmos 3D-lyd, men gjør likevel en glimrende jobb med ulike typer lydspor. I tillegg låter den skapelig på et bredt repertoar av musikk. Helt klart et av de beste lydplanke-kjøpene i sin klasse!

 

Årets beste lydplanke-system, high-end

Sonos Arc + Era 300 + Sub(Gen 3)

Den ultimate Sonos-pakken

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Toppmodellen Arc, Sonos største og beste lydplanke, og subwooferen Sub har begge vært på markedet en god stund, og er behørig testet i flere ulike oppsett med godt resultat.

Det er bakhøyttalerne Era 300 som er den store nyheten her, og den utgjør en viktig oppgradering for mange eksisterende, og potensielt nye Sonos-eiere. Dette er nemlig de første Sonos-høyttalerne med innebygde høydekanaler, skreddersydd for å dra nytte av moderne 3D-lydformater som Dolby Atmos. Når Era 300 kombineres med Arc får vi et oppsett med 7.1.4 kanaler, derav to høydekanaler foran, og to bak fra surroundhøyttalerne.

Lydkvalitet

Sonos Arc er allerede kjent for å ha stort, bredt, detaljert og punktformig lydbilde med god gjengivelse av dialoger. Med Era 300 innkoblet, blir det derimot en helt annen schwung over lyden fra Sonos-systemet. Disse avlaster lydplanken fra å måtte spille surround-kanalene, samtidig som de bidrar med mer trykk og autoritet i de viktige surround- og høydekanalene. Lyden får rett og slett en ekstra dimensjon!

Era 300 har en nøytral klangkarakter som matcher veldig godt med Sonos Arc. Høyttalerne smelter veldig godt inn i lydbildet, uten å påkalle for mye direkte oppmerksomhet til seg selv. Samtidig blir det totale lydbildet vesentlig større! Lyden fyller med ett hele rommet, og trekker seg opp mot taket på en veldig uanstrengt måte.

Konklusjon

Etter å ha testet Era 300 med Arc og Sub, er det ingen tvil om at det beste Sonos-oppsettet får et betydelig løft lydmessig. Mens blant andre Samsung har tilbydd såkalte «up-firing» surroundhøyttalere til sine lydplanker i lengre tid, er det først nå vi får oppleve en tilsvarende høyttaler fra Sonos.

Med hele seks høyttalerelementer som spiller fremover, oppover og til sidene klarer Era-høyttalerne å lukke lydboblen rundt oss.

Det kan virke råflott å bruke like mye på bakhøyttalerne som lydplanken alene, men når vi får høre hvor mye ekstra lyd Era 300 kan bidra med, gir det større mening. Alternativt går det selvfølgelig an å starte med lydplanken og bygge høyttalersystemet over tid. Sluttresultatet er i alle fall testens totalt sett beste lyd! (AH)

 

 

 

 

Lyd & Bilde