TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste lydplanker 2022-2023

De fleste TV-skjermer låter tamt og tynt. Med en lydplanke kan du oppnå en massiv lydforbedring – og det behøver ikke koste skjorta!

Av / 01.11.22 - 12:01
Årets beste lydplanker 2022-2023

Lyden er halve opplevelsen, sies det: Dessverre er ikke lyden fra dagens TV-modeller noe særlig å skryte av, og mange har nok opplevd å få filmkvelden ødelagt av tynn og blikkboksaktig lyd.

Høres dette kjent ut? Superhelten eller antihelten ser stor og fryktinngytende ut på skjermen, men gjennom høyttalerne høres han spak og spinkel ut! Dialogene mellom rollefigurene blir mumlete og utydelige, og de eksplosive lydeffektene som skal få sofaen til å skjelve, blir knapt merkbare. Rett og slett skuffende …

Potensialet for gode lydopplevelser er absolutt til stede: De aller fleste strømmetjenestene tilbyr nå innholdet sitt med en form for surroundlyd, som kan låte riktig engasjerende og underholdende dersom du har det rette utstyret.

God lydgjengivelse krever skikkelige høyttalere, og en slank og flat TV-skjerm har ikke de rette forutsetningene for å gi klar og kraftfull lyd. Selv om det finnes noen hederlige unntak der ute, er det svært sjelden at lydopplevelsen står i stil med den flotte bildekvaliteten.

En lydplanke kan være løsningen

Heldigvis finnes det en ganske enkel kur mot slank TV-lyd, og det behøver ikke koste en formue! Ved å legge en lydplanke – også kalt soundbar – på bordet foran TV-en, kan du oppnå en massiv lydforbedring.

Selv om de virkelig hardbarkede hjemmekino-entusiastene fortsatt sverger til svære høyttalere rund baut, er lydplanken en glimrende løsning for de som ikke vil at stua skal ligne et lydstudio.

Lydplanken kobles enkelt til TV-en og har dedikerte høyttalere som er skreddersydd for å gjengi både TV-lyd, musikk og surround-lydeffekter fra en og samme enhet. Og for deg som virkelig vil hente kinofølelsen hjem i stua, kan mange av dem også utvides med ekstra surroundhøyttalere og subwoofer.

Slik velger du riktig lydplanke 

  1. Tenk på størrelse og plassering

Lydplanker kommer i ulike størrelser og fasonger, men fellesnevneren er at de er lange og flate. Rent visuelt ser det penest ut når lydplanken er omtrent like bred som TV-en. Da vil også størrelsen på lyden matche bedre til bildet. I tillegg er det selvfølgelig viktig at den får plass rent fysisk! Sjekk derfor at lydplanken får plass på reolen din, med god nok til klaring til TV-ens sokkel eller føtter.

  1. Velg riktig tilkobling

Lydplanker kommer med ulike innganger (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) for å koble til TV-en og andre lydkilder. Dersom TV-en din er utstyrt med HDMI ARC (lydreturkanal) anbefaler vi å bruke denne for å koble til lydplanken. Dette gir best lyd, og gjør at du enkelt kan fjernstyre volumet med TV-ens fjernkontroll.

  1. Trenger du subwoofer? Vi mener JA

En subwoofer er en separat basshøyttaler som plasseres fritt på gulvet. Det er denne høyttaleren som gjengir de dype basstonene (tenk dinosaur-tramp og eksplosjoner) som du kan både høre og føle! Mange lydplanker kommer med en separat, trådløs subwoofer i esken. I andre tilfeller må man kjøpe dette separat. En skikkelig subwoofer gjør underverker for lydopplevelsen, så vår anbefaling er du budsjetterer for en slik, først som sist. Med mindre du har et anstrengt forhold til naboene da,  selvsagt.

  1. Atmos eller ikke Atmos?

Dolby Atmos er et surround-lydformat som blir stadig mer utbredt. Det aller meste av nye filmer og TV-serier – til og med spill – slippes i dag med Atmos-lydspor, hvor objekter plasseres i et tredimensjonalt lydbilde. For å dra nytte av dette er det viktig at både TV-en og lydplanken støtter Dolby Atmos. Noen lydplanker imiterer 3D-lyden ved hjelp av digital lydprosessering, mens de mer påkostede plankene har integrerte ”høydekanaler” som reflekterer lyd via taket.

Dolby Atmos kan gi en besnærende virkelighetstro lydopplevelse, så vår anbefaling er at du går for en lydplanke som støtter dette!

  1. Du står fritt til å velge merke

Lydplanken trenger slett ikke være av samme fabrikat som TV-en for å fungere bra sammen. Når det er sagt, finnes det noen lydplanker som gir adgang til ekstra finesser når de kobles til en kompatibel TV av samme merke. Et eksempel på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som utnytter TV-ens egne høyttalere i samband med TV-en.

Nominerte til Årets beste lydplanker 2022-2023

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste lydplanker 2022-2023

Årets beste lydplanke, basic:

Denon DHT-S517

Den beste av de billige

Denons billigste lydplanke med Dolby Atmos har overraskende god lyd.

Denons rimeligste Atmos-lydplanke DHT-S517 er også deres eneste så langt med separate topphøyttalere. Ved å flytte takkanalene til toppen av lydplanken, retter høyttalerelementene lyden opp mot taket, hvorpå den reflekteres ned på lytterne i sofaen. Og dermed i større grad gir inntrykk av lyd som kommer ovenfra på ordentlig. Lydbildet blir dermed en god del større.

For å kunne levere Dolby Atmos problemfritt fra strømmetjenester innebygd i TV-en, er lydplanken utstyrt med eARC lydretur på HDMI-en. Den har større båndbredde og utvidet funksjonalitet i forhold til eldre ARC-versjoner.

I tillegg har lydplanken en ren HDMI-inngang i tillegg, med støtte for 4K Ultra HD i inntil 60 Hz. Ingen 8K eller 4K 120 Hz, med andre ord, så har du en nyere spillkonsoll, bør den kobles til en TV med HDMI 2.1, og deretter videresende lydsignalet til lydplanken med eARC.

Lydplanken er ganske kompakt, med en lengde tilsvarende bredden til en 43-tommers TV. Den går dermed inn i enhver TV-krok uten å ta stor visuell plass.

En kompakt, trådløs subwoofer følger med. Med et 13 cm basselement i en lukket basskasse. Som ofte gir renere, men ikke like mye bass, som en ventilert konstruksjon.

 

Formidabel ytelse til prisen

Denon DHT-S517 er en kompakt lydplanke som glir inn i ethvert miljø, men som likevel har fått plass til egne Atmos-høyttalere på toppen. Sammen med den kompakte subwooferen gir den imponerende god og balansert lyd på film, og lydbildet strekker seg fint i oppover og utover, med rene og troverdige dialoger, og i det hele tatt har den veldig mye bra å by på når man ser film. Vi har rett og slett en ny favoritt til prisen!

Musikk i stereo låter litt tamt, men det er som forventet.

Årets beste lydplanke, premium

Sonos Beam + Sub Mini

Utfyller hverandre perfekt

Sonos Beam er en meget god lydplanke. Sammen med den nye Sub Mini blir den nærmest uslåelig.

Sonos Beam (Gen 2) er blant de beste lydplankene i sin prisklasse, om du ønsker god lyd i en liten TV-stue. Den er både rimelig nok og – ikke minst – kompakt nok til å være blant våre førstevalg sammen med små TV-er under 50 tommer. Og i siste utgave har den dessuten Dolby Atmos, selv om den mangler egne topphøyttalere til formatet. Det blir likevel helt greit, selv om det utelukkende er digitalt lydprosessert.

Det Beam derimot mangler er skikkelig bass. Visst kan du pare den med en Sonos Sub, men den koster 50 prosent mer enn Beam, og dermed blir totalprisen langt mer enn det dobbelte.

Sub Mini

Heldigvis hørte Sonos til slutt på forbrukerne og et samlet pressekorps, som ønsket en rimeligere subwoofer å pare med Beam. Og endelig har den kommet, navnet er Sub Mini.

Subwooferen går like dypt som storebror, men med mindre slagkraft. Kabinettet er lukket i stedet for ventilert, for en renere bass.

Når lydplanken og subwooferen er koblet til gjennom Sonos-appen, anbefaler vi å kalibrere TruePlay romkorreksjon, slik at lyden blir bedre tilpasset rommet.

Fabelaktig lyd

Man kan godt si at Beam godt kunne trengt en enda rimeligere subwoofer enn Sub Mini, da de to koster nøyaktig det samme. Vi er ikke uenige, og påpekte også dette i vår test av subwooferen.

På den annen side vet vi ikke om en bedre kombinasjon til ti tusen kroner, enn denne. Den kompakte størrelsen på begge produktene gjør at de glir inn i ethvert hjemmemiljø. I tillegg får du brukervennligheten og funksjonaliteten som kommer med Sonos-produkter. Og, ikke minst, en nydelig lydkvalitet.

Med den ekstra bassen blir lyden fra denne pakka mye bedre enn storebror Sonos Arc uten sub. Skal du pare Arc med subwoofer, blir det dyrt!

Her får du klar og åpen lyd på både film og musikk, et stort nok lydbilde og bra nok kruttsalver til å leve deg inn i handlingen. Hva mer kan man ønske?

Årets beste lydplanke, high-end

Samsung HW-Q995B

Den store kinofølelsen

En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!

Samsung har et solid rykte å ivareta når det kommer til lydplanker. Helt siden den sørkoreanske produsenten etablerte sin egen Audio Lab i California for noen år siden, har de fortsatt å levere noen av de beste lydplankene på markedet.

HW-Q995B benytter nøyaktig samme høyttalerkonfigurasjon som tidligere: Totalt dreier det seg om hele 22 høyttalerelementer, som er laget for å omringe oss i en boble av surroundlyd!

En annen fiffig finesse på årets modell, er muligheten til å overføre Dolby Atmos-signaler fra TV til lydplanke over Wi-Fi. Dette krever at du også har en kompatibel Samsung-TV fra 2022 (Q70B eller høyere).

Lydkvalitet

Basert på erfaringene med fjorårets toppmodell HW-Q960A, hadde vi naturligvis høye forventninger til HW-Q995B. Og Samsung viser nok en gang hvor skapet skal stå!

Stemmene fra Ryan Gosling og Billy Bob Thornton i åpningsscenen av The Gray Man (Netflix, Dolby Atmos lydformat) kommer sterkt og tydelig ut fra senterkanalen, samtidig som de små, men viktige detaljene bidrar til å gjøre seansen mer troverdig. Romklangen fra omgivelsene gjengis veldig realistisk, og på sitt beste føles det nesten som vi sitter i samme rom som de to herrene.

Samsung-planken har masse krefter å varte opp med. HW-Q995B kan spille meget høyt, og har likevel nok overskudd til de tøffeste sekvensene. Den har ingen problemer med å fylle vårt 30 kvadratmeter store lytterom med kraftfull og tillitvekkende lydstyrke.

Den nye subwooferen fungerer også utmerket: Vi merker at bassgjengivelsen har blitt dypere og mer hardtslående siden sist. Anslagene virker også strammere og mer presise enn vi kan huske fra forgjengeren, og henger bra sammen med det øvrige lydbildet.

Konklusjon

Samsung HW-Q995B er definitivt en av de beste lydplankene i sin klasse, med et stort, troverdig og detaljert lydbilde som gir gåsehud på de beste produksjonene. Hvis du søker den store kinofølelsen, men vegrer deg for å bygge ut til full hjemmekino – er dette en lydplanke vi trygt kan anbefale!

Lyd & Bilde