Lyden er halve opplevelsen, sies det: Dessverre er ikke lyden fra dagens TV-modeller noe særlig å skryte av, og mange har nok opplevd å få filmkvelden ødelagt av tynn og blikkboksaktig lyd.
Høres dette kjent ut? Superhelten eller antihelten ser stor og fryktinngytende ut på skjermen, men gjennom høyttalerne høres han spak og spinkel ut! Dialogene mellom rollefigurene blir mumlete og utydelige, og de eksplosive lydeffektene som skal få sofaen til å skjelve, blir knapt merkbare. Rett og slett skuffende …
Potensialet for gode lydopplevelser er absolutt til stede: De aller fleste strømmetjenestene tilbyr nå innholdet sitt med en form for surroundlyd, som kan låte riktig engasjerende og underholdende dersom du har det rette utstyret.
God lydgjengivelse krever skikkelige høyttalere, og en slank og flat TV-skjerm har ikke de rette forutsetningene for å gi klar og kraftfull lyd. Selv om det finnes noen hederlige unntak der ute, er det svært sjelden at lydopplevelsen står i stil med den flotte bildekvaliteten.
En lydplanke kan være løsningen
Heldigvis finnes det en ganske enkel kur mot slank TV-lyd, og det behøver ikke koste en formue! Ved å legge en lydplanke – også kalt soundbar – på bordet foran TV-en, kan du oppnå en massiv lydforbedring.
Selv om de virkelig hardbarkede hjemmekino-entusiastene fortsatt sverger til svære høyttalere rund baut, er lydplanken en glimrende løsning for de som ikke vil at stua skal ligne et lydstudio.
Lydplanken kobles enkelt til TV-en og har dedikerte høyttalere som er skreddersydd for å gjengi både TV-lyd, musikk og surround-lydeffekter fra en og samme enhet. Og for deg som virkelig vil hente kinofølelsen hjem i stua, kan mange av dem også utvides med ekstra surroundhøyttalere og subwoofer.
Slik velger du riktig lydplanke
- Tenk på størrelse og plassering
Lydplanker kommer i ulike størrelser og fasonger, men fellesnevneren er at de er lange og flate. Rent visuelt ser det penest ut når lydplanken er omtrent like bred som TV-en. Da vil også størrelsen på lyden matche bedre til bildet. I tillegg er det selvfølgelig viktig at den får plass rent fysisk! Sjekk derfor at lydplanken får plass på reolen din, med god nok til klaring til TV-ens sokkel eller føtter.
- Velg riktig tilkobling
Lydplanker kommer med ulike innganger (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) for å koble til TV-en og andre lydkilder. Dersom TV-en din er utstyrt med HDMI ARC (lydreturkanal) anbefaler vi å bruke denne for å koble til lydplanken. Dette gir best lyd, og gjør at du enkelt kan fjernstyre volumet med TV-ens fjernkontroll.
- Trenger du subwoofer? Vi mener JA
En subwoofer er en separat basshøyttaler som plasseres fritt på gulvet. Det er denne høyttaleren som gjengir de dype basstonene (tenk dinosaur-tramp og eksplosjoner) som du kan både høre og føle! Mange lydplanker kommer med en separat, trådløs subwoofer i esken. I andre tilfeller må man kjøpe dette separat. En skikkelig subwoofer gjør underverker for lydopplevelsen, så vår anbefaling er du budsjetterer for en slik, først som sist. Med mindre du har et anstrengt forhold til naboene da, selvsagt.
- Atmos eller ikke Atmos?
Dolby Atmos er et surround-lydformat som blir stadig mer utbredt. Det aller meste av nye filmer og TV-serier – til og med spill – slippes i dag med Atmos-lydspor, hvor objekter plasseres i et tredimensjonalt lydbilde. For å dra nytte av dette er det viktig at både TV-en og lydplanken støtter Dolby Atmos. Noen lydplanker imiterer 3D-lyden ved hjelp av digital lydprosessering, mens de mer påkostede plankene har integrerte ”høydekanaler” som reflekterer lyd via taket.
Dolby Atmos kan gi en besnærende virkelighetstro lydopplevelse, så vår anbefaling er at du går for en lydplanke som støtter dette!
- Du står fritt til å velge merke
Lydplanken trenger slett ikke være av samme fabrikat som TV-en for å fungere bra sammen. Når det er sagt, finnes det noen lydplanker som gir adgang til ekstra finesser når de kobles til en kompatibel TV av samme merke. Et eksempel på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som utnytter TV-ens egne høyttalere i samband med TV-en.