De fleste nyter musikken som et bakteppe for dagens aktiviteter. Det kan være i helt trådløse ørepropper, bærbare Bluetooth-høyttalere, i kjøkkenets multiromshøyttalere eller (gys!) direkte fra mobilens høyttalere. Men når roen faller på, og man skal slappe av og lytte for alvor, er stereoanlegget fortsatt konge.
Her ser vi på de beste lydkildene til anlegget og de beste stereoforsterkerne vi har testet i årets løp.
Lydkilder
Hi-fi-markedet har for alvor konsolidert seg de seneste årene. Rent digitale lydkilder er det ikke så mange som kjøper lenger, av den enkle grunn at de fleste forsterkerne nå har fått digitalinnganger. Mange av dem har også strømme-funksjonalitet. Det betyr at man kan hoppe over kildekomponenten og koble PC-en eller mobiltelefonen direkte til forsterkeren.
Vi har imidlertid testet noen få lydkilder. Der er nemlig fortsatt mange helt analoge forsterkere der ute som trenger en modernisering i form av en nettverksspiller eller eventuelt en ren mediespiller til digitale lydfiler.
For mange representerer den analoge platespilleren imidlertid fortsatt det optimale. Det har vært en jevn stigning i salget av platespillere de siste 10 årene, og det er nå nesten på nivå med 1992. Den andre klassiske analoge kilden, radiomottakeren, er til gjengjeld stendød. Vi hører fortsatt radio – men det skjer digitalt som strømming.
Forsterkere
Mens utvalget av lydkilder er begrenset, har vi testet ganske mange forsterkere. Og vel og merke et virkelig bredt utvalg. Det er nesten 25 ganger prisforskjell mellom den billigste og den dyreste testede forsterkeren. Felles for de aller fleste er at de har digitale innganger, og mange av dem har også strømming innebygd. Koble til et par høyttalere, og du har et komplett anlegg!
Teknologisk sett er forsterkerkategorien svært variert. Fra bittesmå klasse D-forsterkere på størrelse med en skolematboks – og til imponerende rørforsterkere som det krever to mann for å få bakset på plass.
Tips: Dette må du tenke på når du kjøper
-
Bruk ørene – og hodet
Vi bruker utrettelig vår ekspertise til å lytte oss frem til de beste produktene innenfor hver kategori (det er en hard jobb, men noen må jo gjøre det!). Derfor kan du være sikker på at alle produktene i denne kavalkaden representerer det beste av det beste. Det er imidlertid ikke ensbetydende med at de nødvendigvis er det riktige for deg. Vår anbefaling er å lese våre tester, og deretter lage en liste over interessante produkter, og så besøke forhandlerne og lytte selv. Det er dine egne ører som skal avgjøre hva som låter best for deg.
Stol på deg selv, les deg opp på tester, og finn ut av hva du vil oppnå med et nytt anlegg. Eller med en oppgradering av det du allerede har. Når du har en plan, så ta den med til en velrenommert hi-fi-forretning, og forklar dine ønsker.
Et lite tips: Hvis de snakker nedsettende om konkurrentene og deres produkter, så vet du at du har havnet i feil butikk. Gå til et annet sted.
-
Kabler
Kabler er en ormegård som de færreste vil stikke hendene ned i. Likevel er de absolutt nødvendige for å sy sammen et anlegg. Her er det mulig både å lese og høre påstander som har mer til felles med mystisisme enn med vitenskap, og man kan ruinere seg selv på få meter holistiske kabler som er velsignet av ånder som kun denne ene produsenten har kontakt med.
Vårt råd er nøkternhet: Du trenger kabler, og det kommer kanskje til å koste litt mer enn du tror, men de skal ikke koste like mye som høyttalerne.