TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste lydkilder og forsterkere 2022-2023

Analog vinyllyd og digital strømming trives side om side i det moderne stereosystemet.

Av / 01.11.22 - 12:10
Årets beste lydkilder og forsterkere 2022-2023

De fleste nyter musikken som et bakteppe for dagens aktiviteter. Det kan være i helt trådløse ørepropper, bærbare Bluetooth-høyttalere, i kjøkkenets multiromshøyttalere eller (gys!) direkte fra mobilens høyttalere. Men når roen faller på, og man skal slappe av og lytte for alvor, er stereoanlegget fortsatt konge.

Her ser vi på de beste lydkildene til anlegget og de beste stereoforsterkerne vi har testet i årets løp.

Lydkilder

Hi-fi-markedet har for alvor konsolidert seg de seneste årene. Rent digitale lydkilder er det ikke så mange som kjøper lenger, av den enkle grunn at de fleste forsterkerne nå har fått digitalinnganger. Mange av dem har også strømme-funksjonalitet. Det betyr at man kan hoppe over kildekomponenten og koble PC-en eller mobiltelefonen direkte til forsterkeren.

Vi har imidlertid testet noen få lydkilder. Der er nemlig fortsatt mange helt analoge forsterkere der ute som trenger en modernisering i form av en nettverksspiller eller eventuelt en ren mediespiller til digitale lydfiler.

For mange representerer den analoge platespilleren imidlertid fortsatt det optimale. Det har vært en jevn stigning i salget av platespillere de siste 10 årene, og det er nå nesten på nivå med 1992. Den andre klassiske analoge kilden, radiomottakeren, er til gjengjeld stendød. Vi hører fortsatt radio – men det skjer digitalt som strømming.

Hi Fi oppslag II
Hi Fi oppslag II

Forsterkere

Mens utvalget av lydkilder er begrenset, har vi testet ganske mange forsterkere. Og vel og merke et virkelig bredt utvalg. Det er nesten 25 ganger prisforskjell mellom den billigste og den dyreste testede forsterkeren. Felles for de aller fleste er at de har digitale innganger, og mange av dem har også strømming innebygd. Koble til et par høyttalere, og du har et komplett anlegg!

Teknologisk sett er forsterkerkategorien svært variert. Fra bittesmå klasse D-forsterkere på størrelse med en skolematboks – og til imponerende rørforsterkere som det krever to mann for å få bakset på plass.

Tips: Dette må du tenke på når du kjøper

  1. Bruk ørene – og hodet

Vi bruker utrettelig vår ekspertise til å lytte oss frem til de beste produktene innenfor hver kategori (det er en hard jobb, men noen må jo gjøre det!). Derfor kan du være sikker på at alle produktene i denne kavalkaden representerer det beste av det beste. Det er imidlertid ikke ensbetydende med at de nødvendigvis er det riktige for deg. Vår anbefaling er å lese våre tester, og deretter lage en liste over interessante produkter, og så besøke forhandlerne og lytte selv. Det er dine egne ører som skal avgjøre hva som låter best for deg.

Stol på deg selv, les deg opp på tester, og finn ut av hva du vil oppnå med et nytt anlegg. Eller med en oppgradering av det du allerede har. Når du har en plan, så ta den med til en velrenommert hi-fi-forretning, og forklar dine ønsker.

Et lite tips: Hvis de snakker nedsettende om konkurrentene og deres produkter, så vet du at du har havnet i feil butikk. Gå til et annet sted.

  1. Kabler

Kabler er en ormegård som de færreste vil stikke hendene ned i. Likevel er de absolutt nødvendige for å sy sammen et anlegg. Her er det mulig både å lese og høre påstander som har mer til felles med mystisisme enn med vitenskap, og man kan ruinere seg selv på få meter holistiske kabler som er velsignet av ånder som kun denne ene produsenten har kontakt med.

Vårt råd er nøkternhet: Du trenger kabler, og det kommer kanskje til å koste litt mer enn du tror, men de skal ikke koste like mye som høyttalerne.

Nominerte til Årets beste lydkilder og forsterkere

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste lydkilder og forsterkere 2022-2023

Årets beste lydkilde

Pro-Ject Debut Pro

Det beste kjøpet i klassen

Pro-Ject Debut Pro er det beste valget for alle som ønsker seg bedre lyd fra platene.

Pro-Ject har valgt å bruke pengene andre steder enn på flerlags klarlakk i fancy farger, og det er selvsagt for at man skal klemme så mye lydkvalitet ut av vinylen som mulig. Derfor har den fått en ny 8,6-tommers arm med karbonfiber trukket på et tynt aluminiumsrør. Sånn klarer Pro-Ject å lage en lett og stiv arm som nøytraliserer resonanser.

I den ene enden har armen CNC-freste stålkomponenter belagt med nikkel for en ripesikker overflate. I den andre enden en Pro-Ject Pick ut Pro, Moving Magnet pickup.

Pro-Ject bruker TPE flere steder her. Man finner TPE-materialet på motoropphenget, i foringen til motvekten, og på innsiden av den balanserte, sorte aluminiumstallerkenen. Sammen med tre høydejusterbare metallføtter, skal spilleren klare å dempe resonanser mer effektivt, og overlate alle lydene som kommer ut av høyttalerne, til musikken.

Det merker man på måten en X2 er i stand til å hente fram finmaskede detaljer i lydbildet, med et skarpere fokus enn Debut Pro får til. Men den billigere Debut Pro ligger så tett opptil lyden fra en X2, at Pro-modellen vil være bedre kjøp for mange.

Den leverer i likhet med X2, et skikkelig stort lydbilde med troverdig dybde og potent bassgjengivelse. Sammenligner man med en rimeligere Rega Planar 1, eller en vanlig Debut-spiller, har dynamikken merkbart større kontrast, og det bassen gjengis med større autoritet og vekt.

Pro-Ject Debut Pro er et av de beste kjøpene i denne prisklassen. Få platespillere kan måle seg med Pro-utgavens upåklagelige kvaliteter, som kommer til syne når man pakker ut spiller og ser hvor mye kvalitet Pro-Ject har – håndbygget – inn i spilleren. Den skuffer ikke når man senker nålen ned i vinylen heller, og fremstår ikke bare som et meget godt kjøp, men bør være førstevalget til musikkelskeren som ønsker seg bedre lyd fra platesamlingen.

Årets beste mediaspiller, basic

Google Chromecast med Google TV 4K

Nytt liv til din gamle TV

Om smart-TV-en din drar på årene, kan den gjøres moderne igjen med denne fantastiske dingsen.

Nå har endelig Google Chromecast fått fjernkontroll. Og dessuten grensesnittet Google TV. Det er et meget godt smart-TV-system, hvor du kan laste ned en hel bråte ulike strømmetjenester og andre Android-apper, og deretter styre dem med fjernkontrollen.

De gangene du likevel ønsker å caste, kan den nye Chromecast-en også dette. Apple har sitt alternativ i form av AirPlay, så de to er nå likere enn noensinne.

Oversiktlig smart-TV

Google TV er et meget smart og oversiktlig smart-TV-grensesnitt, hvor du finner omtrent alt du søker av apper. Netflix, HBO, Disney+ og faktisk også Apple TV+, og så å si alt annet er der. Også lokale TV-tjenester, avspilling av lokale filer via Plex, og verktøy som netthastighetstester, nettlesere, nettverksdiagnoser og masse mer. Hvis du ønsker, kan du stemmestyre enheten med en knapp på fjernkontrollen, eller bruk piltastene.

Vi registrerer at det går mye raskere å klikke rundt med fjernkontrollen, enn på flere TV-er av nyere årgang. Bildekvaliteten er det heller ingenting å si på, og siden Chromecast-en støtter både 4K og HDR, og dessuten Dolby Vision, så får man filmer og serien i den kvaliteten man skal. Har du en 4K-TV eller projektor av god kvalitet, får du full nytelse ut av Chromecast-en. Og siden den også har Bluetooth-tilkobling til ekstern lyd, så kan du slippe unna lange kabelstrekk fra projektoren til et lydanlegg.

Den beste dingsen til TV-en

Chromecast med Google TV er den smart-TV-dingsen Google burde laget fra starten av. Her får du nemlig komplett Google TV-funksjonalitet i en liten dings med fjernkontroll og Ultra HD-kvalitet, som til noen hundrelapper fornyer din gamle TV. Eller projektor.

Den er en fryd i det daglige, med et mye glattere og mer responderende grensesnitt enn med de fleste TV-er. Det er litt igjen til Apple TV her, men til denne prisen er det lett å tilgi. Dette er rett og slett den største gaven du kan gi din gamle TV.

Årets premium integrerte forsterker

Marantz Model 40n

Den mest komplette i sin klasse

Marantz-forsterkeren vil gi nytt liv til et hvert anlegg og er vårt soleklare valg.

Den forseggjorte og velspillende Model 40n, er så nær perfeksjon som det er mulig å komme i denne prisklassen. Med strømming, digitale innganger og platespillerinngang, mangler man ingen ting.

Forsterkerens til sammen åtte utgangstransistorer leverer 70 W effekt per kanal. Litt mindre enn de oppgitte 100 wattene Model 30 leverer, men det merker man faktisk lite til i praksis.

Marantz-forsterkeren er en av få tokanalsforsterkere med HDMI-kontakt. Den har lydretur og brukes kun til lyd, og meningen er at man skal koble TV-en til forsterkeren. Da kan man styre lyden med fjernkontrollen til TV-en.

En optisk og en koaksial digitalinngang, holder for de fleste som har digitale lydkilder, men legg merke til at forsterkeren ikke har en USB-inngang for lyd fra f.eks. en laptop. Kun en USB-A-kontakt for avspilling av musikkfiler på en minnepinne, eller lading av en tilkoblet mobil.

Klangen kan definitivt minne om Model 30, men den er varmere og mer avrundet i Model 40n. Som jeg nevnte tidligere, merker man ikke noe til forskjellen i effekt. For Model 40n har en meget potent bass, med svært god dynamisk kontrast over hele frekvensområdet. Den lyder rett og slett innmari engasjerende og spiller med en gnist og entusiasme som jeg synes manglet litt i Model 30.

Den integrerte Marantz Model 40n mangler MC-inngangen til Model 30, men bortsett fra det, er det lite som mangler her. Den spiller rett og slett fantastisk fint på alt av musikk, og har en deilig, varm klang som man blir betatt og avhengig av. Med full pakke på strømmefronten, og digitale innganger – inklusive HDMI – er det bare å finne et par skikkelig fine høyttalere, så har man et anlegg for livet. I valget mellom Model 30 og 40n, vil jeg personlig velge 40n, som jeg liker bedre, og som har alt jeg trenger.

Årets high-end integrerte forsterker

Octave V 70 SE

Alle rørforsterkere er ikke like

Octave Audio V 70 SE utfordrer sansene i dobbelt forstand.

Octave-forsterkeren har ingenting av den klassiske varme, fyldige klangen noen rørforsterkere ofte kan ha, og i kombinasjon med enkelte høyttalere, kan lyden fremstå som slank. Nesten kjølig. Som enkelte transistorforsterkere.

Men etter hvert som man får lyttet og blir kjent med den, oppdager man at den heller spiller mer korrekt enn de gjengse oppfatningen av rørforsterkere tilsier.

Den tyskbyggede rørforsterkeren er en av mange fra Octave Audio. Som har spesialisert seg på rørforsterkere. Denne plasserer seg midt i feltet av integrerte rørforsterkere fra Octave. V 70 SE er en kraftigere versjon av V 40 SE, og som navnet antyder er effekten oppgitt til 70 W per kanal, i 4 ohm vel og merke.

Det litt spesielle med de fleste Octave-forsterkerne, er at de er bygget slik at man kan legge til f.eks. en phono-modul, eller en ekstra inngang med enten RCA- eller XLR-tilkobling. Modulene koster noen tusenlapper ekstra, og for de integrerte kan den også etterbestilles, men da må den installeres hos en forhandler. Det er ikke en innstikksmodul.

Octave Audios integrerte V 70 SE, vil forbause flere enn oss. Den rister skikkelig i fordommene mange har mot rørforsterkere, og vil vinne manges entusiasme for noe de ikke trodde de var klar for eller interessert i. Den virker bedre bygget enn mange forsterkere i høyere prisklasse, og lydmessig kan den måle seg med mange av dem.

V 70 SE har bedre kontroll på dynamikken når man spiller høyt, og virket helt uanfektet når den blåste musikken gjennom de store KEF-høyttalerne. Med mulighet for platespillerinngang og ekstra filterkapasitet for ekstra tungdrevne høyttalere, er den også litt mer fleksibel enn de fleste integrerte forsterkerne. Octave-forsterkeren er definitivt verdt å lytte til, om ikke annet så bare for å få sine fordommer utfordret.

Årets beste hodetelefonforsterker, premium

FiiO K9 Pro ESS

Knuser det meste

Av alle hodetelefonforsterkerne vi testet i året som gikk, var det ingen som knuste forventningene som FiiO K9 Pro ESS.

Ombord i FiiO K9 Pro ESS finner du to parallellkoblede DAC-chiper av typen ES9038PRO, som er flaggskipet til ESS. De er begge åttekanals DAC-er, men tanken er at hvis man sammenslår kanalene, så senker man støygulvet. I dette tilfellet kan man senke støygulvet fra allerede lave -132 dB, til nesten ikke-eksisterende -140 dB.

Rikelig med tilkoblinger

Datamaskinen kan kobles til USB-B-inngangen, da får du inntil 384 kHz oppløsning

Andre lydkilder kan kobles til med koaksial eller optisk digitalinngang, og ønsker du å kunne strømme musikk trådløst fra mobilen, så sitter det jommen meg en Bluetooth-mottaker der også.

Det finnes også en analog linjeinngang, hvor du for eksempel kan koble til en platespiller.

Utganger til alle hodetelefoner

Nesten uansett hva slags kabel du har til dine hodetelefoner, får du koblet dem til her (men ikke elektrostater).

Masse kraft, masse gøy

Det aller første man registrerer er den gode kontrollen forsterkeren har på hodetelefonene. Man ville ikke her gjettet på at de planmagnetiske Audeze LCD-5 hadde så lav impedans som 14 Ohm, for akkurat det gjør dem litt vriene for mange forsterkere. Men FiiO-forsterkeren driver dem som om den ikke skulle gjort annet, med meget god musikalitet og hvor veldig mye av magien i mellomtonen kommer frem.

Med Sony MDR-Z1R får jeg den tyngden og slagkraften i bassen jeg vet de kan levere, og det er i det hele tatt ingenting jeg savner. K9 Pro ESS er med andre ord en fabelaktig alt-i-ett-boks, som driver alle dine hodetelefoner med respekten de fortjener.

Den beste i klassen

Lydmessig har forsterkeren altså kraft nok til å holde glimrende kontroll på de tyngste bassrytmer, og samtidig fokus på det som foregår i mellomtonen. Den er oppløst i tonene og tryller det musikalske ut av ethvert verk. Hodetelefonene får i stor grad lov å bestemme lydbildet, mens forsterkeren står for kontrollen. Og oppløsningen. Antakelig den beste vi har hørt i sin prisklasse.