Godt verktøy er halve jobben, sies det. Det gjelder også når man skal velge nytt kamera. For det finnes kameraer til ulike formål. Noen er beregnet for sport og action, andre er bedre egnet for portrett eller landskap.
Har man definert hva den primære oppgaven til kameraet skal være, er det enklere å velge.
Hvis man har lyst til å lære seg å fotografere, og ta bilde av det meste man finner på sin vei, vårt råd å velge enkelt og allroundvennlig kamera. Ikke kjøp det dyreste bare fordi det har fått en god test, sats heller på å lære hvordan kameraet fungerer og hva det kan gjøre for deg.
Finner man ut at landskapsfotografering for eksempel, er det morsomste å drive med, bør man rette fokuset mot et kamera som har god oppløsning og bildedynamikk.
Da er ikke skuddhastighet og følgefokus det viktigste.
Det er det heller ikke hvis man har lyst til å drive med portrettfotografering. Som nesten er en egen kunstform, og veldig tilfredsstillende å drive med, spesielt hvis man liker mennesker.
Synes man at sport action er mye kulere, skal man finne et kamera med avansert følg fokus og høy skuddtakt. Her er ikke oppløsning eller bildedynamikk det viktigste, men at man faktisk får skarpe bilder av motiver som beveger seg i høy fart. Det være seg snowboard, sykkel eller andre idretter, hvor presis følgefokus er alfa omega for at man skal få skarpe bilder.
Det er de færreste kameraene som kan alt dette like godt. Så bryllypsfotografer for eksempel, ser helt andre egenskaper enn sportsfotografer gjør.
Video har blitt stadig viktigere og mange av dagens kameraer har langt bedre videoegenskaper enn tidligere. Hvis video er veldig viktig for deg, skal du se etter et kamera som har egenskaper som gir deg 10-bits råfiler i 4K-oppløsning, som kan redigeres i etterkant på en PC eller Mac.
De enkleste kameraene koster i overkant av 10.000 kr, litt mer dersom det følger med en liten zoom. I prisklassen opp til 20.000 kroner, får man knallgod bildekvalitet og glimrende videoegenskaper. I prisklassen mellom 20.000 og 40.000 kroner, øker bildekvaliteten litt, men ikke så mye som man kanskje tror.
De dyrere kameraene koster ofte mer fordi de har mer ekstreme egenskaper, som avansert følgefokus, og høyere skuddtakt. Det høres kanskje rart ut, men det er ikke så stor forskjell i bildekvalitet, mellom et kamera med 25, og et med 50 megapiksler.
Derfor skal du velge kamera ut fra behov, ikke spesifikasjoner. Det samme gjelder valg av objektiver til kameraet, som vi har laget en kort guide til her:
Portretter
Fine portretter handler like mye om valg av optikk, som valg av kamera. Siden skuddtakt og værtetting sjeldent er et krav hos portettfotografen, står man friere til å velge kameraer som fungere fint med f.eks lyssterk teleoptikk. Mange fotografer foretrekker en kort tele med god lysstyrke, som kan redusere skarphetsdybden tilstrekkelig til at bakgrunnen viskes ut og skaper den kje te bokeh-effekten. Man kan fint ta portrettbilder i helfigur med en 28, 35 eller 50mm, men en 85 eller 90mm med lysstyrke f2 eller bedre, er å foretrekke hvis man skal isolere motivet fra bakgrunnen.
Allround
Her er det et systemkamera med den medfølgende normalzoomen, som gjelder. Kanskje med en telezoom, eller en vidvinkelzoom i tillegg. Normalzoomen vil likevel rekke langt for de fleste. Den dekker området fra 24-28mm i den ene enden, og 80-120mm i den andre enden. Siden sånne objektiver gjerne har moderat lysstyrke på typisk blender 4 til 5,6, kan en lyssterk vidvinkel rundt 28-35mm f2.8 til f4, være et hendig tillegg.
Landskap og natur
Landskap er gjerne veldig takknemlige motiver å fotografere. De flytter seg ikke, og har man tid til å vente på det rette lyset, kan man få et bilde som er vel verdt å henge på veggen. Kameraer med værtetting er en fordel, mens høy oppløsning gir bedre detaljskarphet og tilfører bildene mer dybde. Med det rette objektivet, som en vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35mm – kan man få et bredere perspektiv. Vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre enn f2.8, er også egnet til astrofotografering. Med en tele rundt 200/300mm eller telezoom – 70-200mm/100-300mm – kan man få et smalere perspektiv som kan være veldig effektfullt. Blant nyttig tilbehør til landskapsfoto, hører selvsagt et stødig stativ, ND-filtre, graderte filtre og polarisasjonsfiltre.
Reisekamera
Man trenger ikke det største og dyreste kameraet på reiser. Et hendig og brukervennlig systemkamera med lav vekt er å foretrekke. Ta med et ekstra batterier og gjerne et nøytralt filter foran objektivet, så er man klar når motivet dukker opp, og objektivet er beskyttet mot støv. Her er normalzoomen på 28-70mm eller 24-105mm et godt valg, men en lyssterk vidvinkel med blender 1.4 eller 2.0 og mellom 24 og 35mm, er som alltid kjekt å ha, blant annet når mørket faller på.
Sport, action og dyreliv
Her betyr fokushastighet og høy skuddtakt mer enn oppløsning og lav vekt. De beste sportskameraene, er også godt egnet til å fotografere dyreliv. Valg av objektiv, er like viktig som valg av kamera. Et lyssterkt objektiv med raske fokusmotorer og korte brennvidder, er ofte sport- og dyrefotografens foretrukne verktøy. Med en lyssterk zoom med 70-200mm f2.8, 100-400mm f4-5-6, eller en lyssterk 300mm eller mer – les f2.8 , kommer man nærmere skarpe bilder av motiver som beveger seg fort.
Video
Video er en vitenskap i seg selv. De mest avanserte kameraene har bratt læringskurve. Etterbehandling i programvare er like viktig, men siden det ikke er alle som er videofotografer på profesjonelt nivå, kommer man lang med et kamera som gir fin videokvalitet med 4K-opptak. Har man høyere krav til kvaliteten, bør man se etter et kamera med 10-bits 422 Apple ProRes, Log-innstillinger og tilkoblinger til mikrofoner og hodetelefoner.
Droner er også gode videokameraer. Velg en som tar opp i 4K. Da kan man lage spektakulære videoer som det ikke er så lett å få til med et systemkamera.