TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste kameraer 2022-2023

For å finne det rette kameraet, må man definere hva det primært skal brukes til.

Av / 01.11.22 - 12:03
Årets beste kameraer 2022-2023

De fleste kameraer har et bredt bruksområde. Men det finnes kameraer som er spesielt godt egnet til enkelte ting. Som sport og dyreliv. Kameraer som er raskere og fokuserer mer nøyaktig, er gjerne å foretrekke når man vil ha skarpe bilder av biler på en bane, eller ørn som stuper etter byttet.

Det er ikke like viktig for landskap- og naturfotografer. Som er ute etter oppløsing, detaljskarphet, og bildedynamikk. Det gjelder forsåvidt portrettfotografer også. Som ikke trenger 20 bilder/s skuddtakt og avansert fokussporing.

Videofotografer har også spesifikke krav til hva slags kamera de skal ha. Støtte for avanserte videokodeker, Apple ProRes, Log og LUT, er begreper de ser etter i kameraets spesifikasjoner. 4K-kvalitet i høy oppløsning med flere valgmuligheter, pull fokus og i noen tilfeller 8K-video, står gjerne på kravlisten.

Så har man de mange som helst vil ha et enkelt kamera som gir bedre bilder enn mobilen. Til alt mulig fra dokumentering av familiehendelser, fjellturer og ferier. De trenger hverken 20 bilder/s, 8K-video eller 60 megapiksler.

Her er det viktigere med et kamera – gjerne med zoom, som det er enkelt å få fine bilder med. Kall et det gjerne et tillegg til mobilen. Som er et utmerket kompaktkamera om man vil. Alltid klart til å knipse et bilde med, og for mange har det for lengst erstattet kompaktkameraet.

Mens vi er i gang, kan vi likegodt knuse et par myter. Det finnes ikke noe ‘beste’ kameramerke, selv om noen Leica-fotografer vil hevde noe annet. Det ‘beste’ kameraet er det du har med deg, og ikke nødvendigvis det dyre flaggskipet til en spesiell produsent.

Som bringer oss til begrepet megapiksler. Flere er ikke nødvendigvis bedre. 60 Mp gir betydelig større filstørrelse enn 25 Mp, kortere bildeserier før bufferen stopper kameraet helt, og krever veldig påkostet, les dyr, optikk for at det skal være noe poeng.

Når man har definert hva man primært skal bruke kameraet til, kan man lese gjennom listen over årets kameraer. Der har vi nemlig samlet de aller beste fra året som gikk, og her får du en oversikt over hvilke områder de dekker aller best:

Foto oppslag I
Foto oppslag I

Portretter

Fine portretter handler like mye om valg av optikk, som valg av kamera. Siden skuddtakt og værtetting sjeldent er et krav hos portrettfotografen, står man friere til å velge kameraer som fungere fint med f.eks. lyssterk teleoptikk. Mange fotografer foretrekker en kort tele med god lysstyrke, som kan redusere skarphetsdybden tilstrekkelig til at bakgrunnen viskes ut. Man kan fint ta portrettbilder i helfigur med en 28, 35 eller 50mm, men en 85 eller 90mm med lysstyrke f2 eller bedre, er å foretrekke hvis man skal isolere motivet fra bakgrunnen.

Vårt tips:

Fujifilm X-H2, Fujifilm GFX 50 S II, Sony a7r IV

Alt mulig

Her er det et systemkamera med den medfølgende normalzoomen, som gjelder. Kanskje med en telezoom, eller en vidvinkelzoom i tillegg. Normalzoomen vil likevel rekke langt for de fleste. Den dekker området fra 24-28mm i den ene enden, og 80-120mm i den andre enden. Siden sånne objektiver gjerne har moderat lysstyrke, kan en lyssterk vidvinkel rundt 28-35mm, være et hendig tillegg.

Vårt tips:

Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1, Fujifilm X-H2

Landskap og natur

Landskap er gjerne veldig takknemlige motiver å fotografere. De flytter seg ikke, og har man tid til å vente på det rette lyset, kan man få et bilde som er vel verdt å henge på veggen. Kameraer med værtetting er en fordel, mens høy oppløsning gir bedre detaljskarphet og tilfører bildene mer dybde. Med det rette objektivet, som en vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35mm – kan man få et bredere perspektiv. Vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre enn f2.8, er også egnet til astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan man få et smalere perspektiv som kan være veldig effektfullt. Blant nyttig tilbehør til landskapsfoto, hører selvsagt et stødig stativ, ND-filtre, graderte filtre og polarisasjonsfiltre.

Vårt tips:
Canon EOS R7, Sony a7 IV, Fujifilm GFX 50 SII, Fujifilm X-H2, Nikon Z9

Reisekamera

Man trenger ikke det største og dyreste kameraet på reiser. Et hendig og brukervennlig systemkamera med lav vekt er å foretrekke. Ta med et ekstra batteri og gjerne et nøytralt filter foran objektivet, så er man klar når motivet dukker opp, og objektivet er beskyttet mot støv. Her er normalzoomen et godt valg, men en lyssterk vidvinkel mellom 24 og 35mm, er som alltid kjekt å ha, blant annet når mørket faller på.

Vårt tips:

Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1

Sport, action og dyreliv

Her betyr fokushastighet og høy skuddtakt mer enn oppløsning og lav vekt. De beste sportskameraene, er også godt egnet til å fotografere dyreliv. Valg av objektiv, er like viktig som valg av kamera. Et lyssterkt objektiv med raske fokusmotorer og korte brennvidder, er ofte sport- og dyrefotografens foretrukne verktøy. Med en lyssterk zoom med 70-200mm, 100-400mm, eller en lyssterk 300mm eller mer, kommer man nærmere skarpe bilder av motiver som beveger seg fort.

Vårt tips:

Nikon Z9, Fujifilm X-H2S, Canon EOS R3, Olympus OM Systems OM-1

Video

Video er nesten en liten vitenskap i seg selv. De mest avanserte kameraene har bratt læringskurve, og man er ikke verdig etter at opptaksknappen er trykket for andre gang. Etterbehandling i programvare er like viktig, men siden det ikke er alle som er videofotografer på profesjonelt nivå, kommer man lang med et kamera som gir fin videokvalitet i 4K-video. Har man høyere krav til kvaliteten, bør man se etter et kamera med 10-bits video med Log-innstillinger og tilkoblinger til mikrofoner og hodetelefoner.

Prøv gjerne dronevideo også, i 4K kan det gi spektakulære videoer som det ikke er så lett å få til med et systemkamera.

Vårt tips:

Panasonic Lumix GH6, Blackmagic Pocket Cinema 6K Pro

Nominerte til Årets beste kameraer 2022-2023

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste kameraer 2022-2023

Årets beste video systemkamera, High-end

Panasonic Lumix DC-GH6

Overlegent videokamera

Panasonic Lumix GH6 er et blodtrimmet videokamera i stillbildeforkledning.

MFT-kameraene byr på noen fordeler over fullformat, som gjør at de fortjener livets rett.

Skal du ut i naturen og ta med deg et fullformatkamera med både tele-, makro- og vidvinkelobjektiv, i tillegg til det standard zoomobjektivet, så bør du ha en stor sekk og en sterk rygg. Og et dyrt og kraftig stativ, som håndterer den ekstra vekten. Alt blir dyrere, uten at bildene nødvendigvis blir bedre. Med et MFT-kamera får du plass i en kameraveske, og stativet trenger nesten ikke runde kiloen.

Fullspekket av funksjoner

Panasonic Lumix DC-GH6, som er dets fulle navn, har ingen tidsbegrensning for opptak, heller ikke i 5K. Du kan lagre på et raskt UHS-II minnekort, eller til en rask nok SSD via USB-C, bare den er rask nok.

Autofokusen er forbedret siden forgjengeren, men den er fortsatt kontrastbasert og ikke fasebasert, og er det eneste området av betydning hvor det er rom for forbedring.

Skjermen, som kan vippes både opp og til siden, er sylskarp. Lysstyrken er noe av det mest blendende vi har sett på et system- eller videokamera, og gir god oversikt selv i direkte sollys. Dermed trenger du ikke ty til søkeren eller ekstern monitor.

Ytelse

Den innebygde 5-akses bildestabiliseringen fungerer utmerket, og det blir enda bedre sammen med den ekstra stabiliseringen i et objektiv som Panasonics Leica-godkjente 12-60 f2.8-4.0 zoomobjektiv. Du kan filme håndholdt mens du går, og fremdeles få superstabil video, omtrent like bra som med gimbal.

Lumix GH6 er en kjærkommen etterfølger til GH5. Med høyere bildefrekvens på de høyeste videooppløsningene, mulighet for lagring av ProRes direkte på minnekort, og dessuten knivskarp video og stillbilder. High Res bildemodus gir dessuten 100 megapikslers oppløsning. Håndholdt! Og det fungerer overraskende bra.

Kameraet er en drøm å bruke. I mange tilfeller tar det like god video – og stillbilder – som et fullformatkamera, og det er langt mer praktisk.

Årets beste premium systemkamera

Fujifilm X-H2

Klassens beste kamera

Fujifilm X-H2 er kameraet for fotografer som hater kompromisser.

Med en ny 40 megapiksler bakbelyst CMOS bildebrikke, er X-H2 kameraet med høyest oppløsning, i sin klasse. Ikke nok med det, her får man også muligheten til å fotografere med opptil 160 Mp oppløsning.

Kameraet kan ta opp video i 8K/30p fra hele bildeflaten, og man kan ta opp i 8K med oversampling som gir ekstremt fin 4K-kvalitet (HQ), og 4K-video kan tas opp i maks 60 fps. Det har også 6,2K/30p video i 16:9-format, samplet fra 8K. Hvis man trenger litt høyere videooppløsning enn 4K, og kameraet støtter selvsagt Apple ProRes HQ 422.

Kameraet matcher ikke hastigheten til S-utgaven, men en skuddtakt på 15 bps, er meget respektabelt for et kamera med 40 Mp bildebrikke. Gledelig nok virket det som om autofokusen hadde få problemer med å henge med også med 20 bps og elektronisk lukker. Det var i hvert fall ikke noe problem å få skarpe bilder av biler, fly eller de nevnte helikoptrene, med 15 og 20 bps skuddtakt.

Med muligheten for opptil 160 Mp, kan fotografer som trenger ekstrem oppløsning, hente ut enda skarpere detaljgjengivelse. Teknisk sett er det ikke noe nytt, andre gjør tilsvarende, og her er det også bildestabilisatoren i kameraet som gjør jobben. Fuji kaller det Pixel Shift Multi Shot, og det er lages med 20 bilder som tas ved flytting av bildebrikken en halv piksel mellom hvert bilde, til en fil som man må importere i Pixel Shift Combiner. Programvare for PC og Mac, som man kan laste ned gratis.

Der Fujifilm X-H2S er blant de råeste kameraene for sportsfotografer, er X-H2 uten S, et av de råeste kameraene for landskap, portrett, bryllup, mote og produktfotografering. Blant annet. Det er også det billigste systemkameraet med 8K-video i proff kvalitet, og et av de beste vi har testet med oversampling av 8K til 4K-filer. I likhet med X-H2S, er det enormt tilfredsstillende å fotografere bevegelige motiver med. Autofokusen og den høye skuddtakten gir fotografen enda flere skarpe bilder, og sammen med en klasseledende oppløsning og fargegjengivelse, er det kanskje ikke så mange som ønsker seg et fullformatkamera likevel.

Årets beste high-end systemkamera

Nikon Z9

Det beste proffkameraet

Nikon Z9 er det beste proffkameraet vi har testet.

Med en ny 40 megapiksler bakbelyst CMOS bildebrikke, er X-H2 kameraet med høyest oppløsning, i sin klasse. Ikke nok med det, her får man også muligheten til å fotografere med opptil 160 Mp oppløsning.

Med 45,7 megapiksler, 8K-videoopptak, en elektronisk lukker som gir opptil 30 bilder/s i serie – eller 20 bps råfiler, er Nikon Z9 et kamera som egner seg til absolutt alt man kan tenke seg å bruke et kamera til. Sammenligner man med Nikon D6, eller Canon EOS R3 for den del, er spesifikasjonene temmelig oppsiktsvekkende i favør av Z9.

HQ 422.

Den ekstreme presisjonen til kameraets følgefokus, gir fotografen vissheten om at flere av bildene vil være sylskarpt fokusert. Få ting er mer irriterende enn å ha jobbet en hel dag, for så å oppdage at det ene bildet som hadde kunnet blitt blinkskuddet i en lang serie bilder, må forkastes fordi motivet ikke er helt i fokus.

Med 46 Mp til rådighet, er Z9 ikke begrenset til bare sport og action, slik for eksempel et D6  med 21 Mp kan være. For den høye oppløsningen og bildedynamikken, gjør kameraet til et ypperlig verktøy for bryllupsfotografer, landskap, portretter og mote. Og video.

Nikon har alltid vært blant de beste på lysmåling og hvitbalanse, og Z9 er ikke noe unntak. Det takler vanskelige motiver bedre enn de fleste kameraer jeg har testet, og er bedre på å takle blandingslys enn D6-en. Som halogen og lysrør, hvor mange kameraer sliter med å finne riktig hvitbalanse.

Nikon Z9 er den naturlige etterfølgeren i en lang rekke proffkameraer fra de analoge F til F6, og de digitale speilrefleksene fra D1 til D6. Men Z9 er ikke et nummer i rekken, det er det første proffkameraet fra Nikon på lenge, som er bygget fra grunnen av som nettopp dét. Et bunnsolid kamera for de mest kresne proffene som gjerne vil ha i pose og sekk. Det får de definitivt her. Bildekvaliteten med den skarpheten og fargegjengivelsen vil kjenner fra Z7 II, er kombinert med rå ytelsen og 8K-video, i et kamera som er egnet til alt. Det er ikke vanlig for et proffkamera i denne klassen å være så gjennomført komplett. Men Nikon Z9 er det, og det er trolig det beste proffkameraet der ute akkurat nå.

Lyd & Bilde