Med mindre du utelukkende konsumerer ditt innhold gjennom hodetelefoner, trenger du høyttalere i en eller annen form.
De siste årene har vi sett at tradisjonelle høyttalere med kabel til en forsterker, i stadig større grad må vike til fordel for trådløse høyttalere, eller en lydplanke. Å få bort kablene kan være deilig, og straks blir høyttalerne lettere å plassere og blande inn i interiøret. I motsetning til tidligere, da man gjerne bygget rommet rundt høyttalerne og lydanlegget for øvrig.
Lydplanker
Fordi veldig mange allerede har oppgradert TV-lyden med en lydplanke, er det lett å tenke at man dermed også har alt man trenger til musikklytting. Men vit at lydplanker først og fremst er ment å oppgradere nettopp TV-lyden, og gi gode opplevelser av TV og film.
Legger du mer penger på bordet for en skikkelig heftig lydplanke, kan den innfri på det aller meste – også på musikk i stereo. Men da er vi på et godt over gjennomsnittlig prisnivå. Og det blir fortsatt ikke helt på høyde med de beste høyttalerne.
Trådløse høyttalere
Praktisk kan det også være med en trådløs høyttaler eller to. Skal du ha med lyden overalt hvor du går, så må den selvsagt være bærbar og batteridrevet, med Bluetooth-lyd. Søker du derimot etter best mulig lyd i stua, bør du vurdere høyttalere med innebygd WiFi, som støtter lydkvalitet uten tap. Multiromsfunksjoner er også kjekt i den forbindelse, da kan du fylle alle husets rom med musikk med et tastetrykk i en app. Sonos er den desidert største på området, men det finnes flere fullgode alternativer.
Aktive høyttalere utfordrer naturlovene
En voksende gruppe er aktive høyttalere. Altså hi-fi-stuehøyttalere med innebygd forsterker. Takket være avansert digitalteknikk og som regel med energieffektiv klasse D-forsterkning kan de spille mye dypere bass fra et lite kabinett, enn hva som er mulig å få til fra et par passive høyttalere.
I en aktiv høyttaler bruker man en digital prosessor (DSP) til å tvinge den til å spille større enn dens fysiske forutsetninger, om den hadde vært passiv.
De aktive høyttalerne er også mer interiørvennlige, fordi man ikke trenger den store, klossete forsterkeren. Og mange høyttalere tilbyr dessuten trådløs kontroll og strømming, så de utgjør et helt stereoanlegg.
Smarte høyttalere
Så har vi smarthøyttalerne. Trådløse høyttalere som kanskje ikke har musikk med god lyd som første prioritet, men som gjerne er mer innrettet til kommunikasjon, takket være innebygde digitale assistenter. Smarthøyttalerne kan reagere på stemmekommandoer, og for eksempel fortelle deg om kommende avtaler.
Google Assistant og Apple Siri forstår begge norsk, i motsetning til Amazon Alexa, som derfor ikke er like aktuell her til lands.
Uansett hva slags høyttaler du er ute etter, så har vi noen gode tips til deg her.
5 tips for bedre lyd
1. Jobb med plasseringen
Bruk gjerne en plasseringskalkulator for å få et utgangspunkt, og flytt høyttalerne frem og tilbake i musesteg, for å finne den plasseringen hvor du får det beste kompromisset mellom stram bass og åpent og stort lydbilde.
2. Mange møbler er bra!
En stor og god sofa, og gjerne et par godstoler er topp. Heller stoff enn skinn. Har du parkett eller fliser, kan du vurdere å legge et gulvteppe midt imellom deg selv og høyttalerne. Dette absorberer noen av de tidlige refleksjonene.
3. Absorberende paneler
En fin løsning for god akustikk er å henge en absorbent på hver sidevegg, litt foran hver høyttaler. Disse har samme effekt som gulvteppet som ligger foran, nemlig å redusere de første refleksjonene.
4. Bruk pigger!
Høyttalerne låter best om de står fjellstøtt mot underlaget. Som regel betyr det at de (eller stativet) står på pigger / spikes. Hvis høyttalerne står på teppe, pass på å trykke dem hardt ned, slik at piggene går gjennom teppet og får kontakt med underlaget under. Står høyttalerne på parkett eller et underlag du er redd for å skade, kan du legge beskyttelsesskiver under piggene. Ofte følger slike med høyttalerne. Det finnes også spesielle pigger med beskyttelse, for eksempel fra Soundcare.
5. Digital romkorreksjon
Ikke all lyd må fikses akustisk, du kan også komme et godt stykke med digital romkorreksjon. Som kan stramme opp lydbildet en del og gi et mer nøyaktig stereoperspektiv fra et vanskelig rom. Gode romkorreksjonsenheter starter på rundt 5.000 kroner, og det finnes også både forsterkere og aktive høyttalere og lydplanker med slike løsninger innebygd.