Tiden har endelig kommet for en forbedring av Blade One. Den trengte det kanskje egentlig ikke, den låt så stort, brutalt og lineært som noe annet vi hadde hørt, og vi ble nærmest blitt hypnotisert hver gang vi gikk inn i et rom på en messe, hvor høyttalerne sto og spilte.
Men når en høyttalerkonstruktør lærer seg nye triks, er det selvsagt på sin plass å la dette komme toppmodellene til gode, og det har nå skjedd med begge høyttalerne i Blade-serien.
Den viktigste nyheten er et helt nytt materiale på baksiden av diskantelementet. Et metamateriale, som er navnet på materialer med en helt spesiell cellestruktur som er designet i laboratoriet, og som ikke er å finne ute i naturen.
Akustisk sort hull
KEF har funnet ut at i stedet for å lete etter det naturlige materialet som gjør den beste jobben med å kontrollere resonanser og tune dem til noe som tilfredsstiller ørene, har de kommet frem til en helt annen metode.
Det dreier seg om et nytt membranoppheng, basert på flere analyser gjort av ulike simuleringer. Og et nytt svingspole-system, samt en ny demping i gapet mellom diskanten og mellomtonemembranen. Dette ga plass til den spesielle platen bak elementet, som KEF kaller Metamaterial Absorption Technology – MAT – er en rund plate bak Uni-Q-elementet, med et spesielt labyrintmønster frest inn i platens ene side. Gropene absorberer ulike frekvenser, og totalt sett skal de fjerne omtrent all uønsket lyd fra baksiden av elementet. MAT fungerer i følge KEF som et akustisk sort hull, som fjerner 99 prosent av uønskede frekvenser i frekvensområdet 620 Hz – 40 kHz.
Med det dempes også forvrengningen som kan oppstå på høyere frekvenser, og man har oppnådd en 40 prosent mer lineær frekvensrespons over et større frekvensområde.
Fire bankende basser
Den nye Blade One Meta er nøyaktig like stor som forgjengeren, det betyr at den trenger et stort rom for å ikke fullstendig dominere visuelt. Det kan likevel fungere fint akustisk i et mindre rom, for den går ikke trøblete dypt i bassen: 35 Hz før den har rullet av med -3 dB, og 27 Hz ved -6 dB.
Om du er blant de som ikke er fornøyd før du får subwoofer-dypbass, kan du dermed kanskje bli skuffet, men vær klar over at rommet vil forsterke bassen, så i praksis får du ned mot 20 Hz likevel. Og med mye mindre plasseringsvansker, enn med høyttalere som går dypere. Verdt å tenke på!
Dessuten, Med fire bankende basselementer på 22,5 centimeter; to på hver side av kabinettet, skal det nok bli vei i vellinga der i gården!
Lyden av Blade One Meta
KEF Blade One Meta er en maktdemonstrasjon av en høyttaler. De høye og dype kabinettene gir volum, mens den slanke frontbaffelen sørger for minimalt med diffraksjoner. To basser på hver sin side av kabinettet slår ut parallelt og hindrer ytterligere forvrengning. Men viktigst av alt er metamaterialet bak diskantene, som fjerner alt av resonanser fra baksiden av elementet.
Resultatet er et par høyttalere som spiller klokkerent, men samtidig lynende sint når de skal. De virkelig tordner løs og fillerister alle som oppholder seg i rommet, om du vil det. En sjelden blanding av rå PA-kraft og nydelig hi-fi-lyd. Ingenting låter som Blade. Ingenting ser ut som Blade. Ingenting annet er Blade.
Bare vær litt forsiktig med veldig nasale innspillinger. De kan bli en utfordring.