Høyttalere kan være så mangt, og de spenner seg meget bredt i både pris og størrelse.
For stereofolket er høyttalerne det siste og mest krevende leddet i avspillingskjeden, og en tommelfingerregel sier at man bør bruke like mye penger på hver høyttaler som på forsterkeren. Og det kan handle om ganske mye penger, da de dyreste høyttalerne i kavalkaden koster like mye som en ny bil.
I den motsatte enden av skalaen finner man et vell av trådløse høyttalere som kan brukes med mobilen, nettbrettet eller datamaskinen. De minste av dem glir rett ned i lomma, mens de største fyller et stuebord og kan konkurrere med et stereoanlegg. I hvert fall når det gjelder lydtrykk, men stereoanlegget trekker det lengste strået hva stereo lydbilde angår, fordi høyttalerne kan stå mye lenger fra hverandre.
Aktive høyttalere utfordrer naturlovene
Det er ikke like mange som handler tradisjonelle, passive høyttalere lenger. Og det er ikke så rart, når man ser hva aktive høyttalere kan gi for pengene. Altså høyttalere med innebygd forsterker. Takket være avansert digitalteknikk og energieffektive klasse D-forsterkere kan de spille mye dypere bass fra et lite kabinett, enn hva en konvensjonell høyttaler kan.
Mange høyttalere er både aktive og trådløse på én gang, og har dessuten tilkoblinger til ulike lydkilder. Dermed er de faktisk et komplett stereoanlegg i seg selv. De beste av dem låter bedre enn omtrent noe konvensjonelt stereoanlegg til samme pris. Og dessuten mer interiørvennlige, fordi man kan droppe den store, klumpete forsterkeren.
Høyttalere i alle rom
En annen populær høyttalertype er multiromshøyttalere. Disse kan du fylle hele huset med, og de spiller i tandem via hjemmenettverket. Det betyr at du kan spille samme musikk samtidig i alle husets rom om du vil, men du kan også sette hvert rom til å opptre som et separat anlegg. Kjekt! Det har kommet flere konkurrenter her, men ingen truer Sonos sin plass som enehersker.
Skal det være smart?
En annen fiffig kategori er smarte høyttalere. Altså trådløse høyttalere med innebygd stemmeassistent som Google Assistant eller Apple Siri. De færreste av dem er laget for å spille med den beste lyden, her dreier det seg i stedet om å styre smarthjemmet med stemmen. Og å underrette deg om kommende avtaler, været og den slags. Det finnes også skikkelige hi-fi-høyttalere med innebygd stemmeassistent. Ikke minst har Bang & Olufsen flere modeller, men også Sonos, Denon og Harman Kardon.
5 tips:
Slik får du bedre lyd fra høyttalerne
- Jobb med plassering av høyttalerne.
Bruk gjerne en plasseringskalkulator for å få et utgangspunkt, og flytt høyttalerne frem og tilbake i musesteg, for å finne den plasseringen hvor du får det beste kompromisset mellom stram bass og åpent og stort lydbilde.
- Du kan aldri få for mange møbler!
En stor og god sofa, og gjerne et par godstoler er topp. Heller stoff enn skinn. Har du parkett eller fliser, kan du vurdere å legge et gulvteppe midt imellom deg selv og høyttalerne. Dette absorberer noen av de tidlige refleksjonene.
- Absorberende paneler
En fin løsning for god akustikk er å henge en absorbent på hver sidevegg, litt foran hver høyttaler. Disse har samme effekt som gulvteppet som ligger foran, nemlig å redusere de første refleksjonene. Er du redd for at det skal bli stygt, kan det gjøres kreativt ved for eksempel å trekke et bildelerret med scenefilt (molton) og kanskje til og med ramme det inn. Dette finnes også i hvitt, som kan males på, så her er det bare å slå seg løs. Et raskt googlesøk etter lydabsorbenter kan også sende deg i riktig retning av det du søker.
- Bruk pigger!
Høyttalerne låter best om de står fjellstøtt mot underlaget. Som regel betyr det at de (eller stativet) står på pigger / spikes. Hvis høyttalerne står på teppe, pass på å trykke de hardt ned, slik at piggene går gjennom teppet og får kontakt med underlaget under. Står høyttalerne på parkett eller et underlag du er redd for å skade, kan du legge beskyttelsesskiver under piggene. Ofte følger slike med høyttalerne. Det finnes også spesielle pigger med beskyttelse, for eksempel fra Soundcare.
- Digital romkorreksjon
Bassfrekvenser som kanselleres av refleksjoner må fikses med akustikk og kan ikke gjenvinnes med noen form for digital romkorreksjon. Men det kan likevel stramme opp lydbildet en del og gi et mer nøyaktig stereoperspektiv. Gode romkorreksjonsenheter starter på rundt 5.000 kroner.
Noen forsterkere har romkorreksjon innebygd, som Lyngdorf TDAI-1120 og NAD M10 V2, men også rimeligere forsterkere som Yamaha R-N803D. Og diverse surroundreceivere.