TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste høyttalere 2021-2022

Valget av høyttalere betyr mer for den endelige lyden enn noen annen del av musikkanlegget.

Av / 20.10.21 - 12:00
Årets beste høyttalere 2021-2022

Ingen annen produktgruppe spenner så bredt i pris og størrelse som høyttalere. Noe som ikke er så merkelig, da du trenger høyttalere nesten uansett hvilken del av Lyd & Bildes stoffområde som har din spesielle interesse.

For stereofolket er høyttalerne det siste og mest krevende leddet i avspillingskjeden, og en tommelfingerregel sier at man bør bruke like mye penger på hver høyttaler som på forsterkeren. Og det kan handle om ganske mye penger, da de dyreste høyttalerne i kavalkaden koster det samme som en bil i mellomklassen.

I den motsatte enden av skalaen finner man en underskog av trådløse høyttalere som kan brukes med mobilen, nettbrettet eller datamaskinen. De minste av dem kan være i en lomme, mens de største fyller et helt stuebord og kan konkurrere med et (lite) stereoanlegg.

Aktive høyttalere snyter naturlovene

En voksende gruppe er aktive høyttalere. Altså hi-fi-stuehøyttalere med innebygd forsterker. Takket være avansert digitalteknikk og energieffektive klasse D-forsterkere er de i gang med å gjøre helt om på naturlovene. Det vil ikke minst si å spille dypbass i et lite kabinett. Det er stort sett umulig å oppnå i en konvensjonell høyttaler, men i den aktive, digitale høyttaleren, hvor fysiske konstanter er redusert til matematikk, er det kun et spørsmål om DSP-programmering – samt om å ha sensorer i høyttaleren til å forebygge at enheter og elektronikk tvinges til å gjøre noe som ligger utenfor deres grenser.

Innredningsvennlig

I tillegg til tekniske fordeler ved digitalteknikk er de aktive høyttalerne også innredningsvennlige. Man kan hoppe over den store, klossete forsterkeren. Og mange høyttalere tilbyr dessuten trådløs kontroll og strømming, så de utgjør et helt stereoanlegg.

En annen høyttalertype som vinner frem, er multiromshøyttalere. Her er nøkkelordet bekvemmelighet. Med et multiromssystem kan du fylle alle husets rom med musikk med et trykk på en app. Selv om det har kommet flere konkurrenter, er Sonos fortsatt nesten enerådende på området.

Hei, smarte!

Den hurtigst voksende underkategorien av høyttalere er imidlertid smarthøyttalerne. Disse trådløse høyttalerne er ikke primært beregnet til å spille musikk i høy kvalitet, men er mer innrettet til kommunikasjon, takket være innebygde digitale assistenter. Her er Google Assistent førende, da den forstår norsk. Smarthøyttalerne kan reagere på stemmekommandoer, og for eksempel fortelle deg om kommende avtaler.

Nominerte til Årets beste høyttalere

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste høyttalere 2021-2022

Årets beste high-end gulvhøyttaler

Audiovector R6 Arreté

Sikter mot perfeksjon

Audiovectors rimeligere utgave av flaggskipene R11 og R8 er like fantastisk som vi håpet.

Bånddiskanten er tilpasset R6 Arreté og modifisert sammenlignet med AMT-diskanten i R3 Arreté og R6 Avantgarde. Den har åpent polstykke bak og sitter i et isolert kammer som er åpent på baksiden for å eliminere kompresjon, og den kan strekke seg til 52 kHz.

De to basselementene med karbonfibermembraner på fronten er delt på forskjellig sted i frekvensområdet, og den øverste fungerer som mellomtone mellom 350 og 3000 Hz, mens den underste dekker området mellom 100 og 350 Hz.

Under 100 Hz? Der tar to basselementer man ikke ser over ballet. I det som også kalles et Isobarik-prinsipp, sitter det to dedikerte dypbasselementer vendt ned innvendig, som spiller vertikalt ut av en åpning i bunnplaten.

Men det er ikke alt. På baksiden, i et eget kammer, sitter en 7,5 cm mellomtone, som kan skimtes under spaltene midt på den vertikale HDF-forsterkningen bak. Den finnes også på R8 Arreté, og gir et større lydbilde med mer dybde.

Freedom

Arreté-modellens jordings-konsept kalt Freedom jorder mellomtone- og basselementene med en egen kabel, for å dempe tilbakekobling som kan føre til forvrengning. Audiovector mener at Freedom reduserer så mye som 50 % av forvrengningen.

Komponentene i delefilteret er kryogenbehandlet ned til – 238˚ C, noe Audiovector mener gir bedre detaljrikdom i lydbildet. Tapsfri dynamikk, null kompresjon, og høy effektivitet er noen av stikkordene her. R6 Arreté er også temmelig effektiv, med 91,5 dB følsomhet målt ved 2,83 V (1 W) og 1 meter.

Lydkvaliteten

Man trenger bare å lytte noen sekunder på R6 Arreté for å høre at vi er i high-end-klassen. Resten av tiden bruker man på å lytte til musikk. Du trenger ikke høre etter detaljene, for de presenterer seg på verdens mest åpenbare måte. Uansett musikk. Lydbildet er gigantisk, luftig, bassrikt og energisk. Men mest av alt låter det komplett. Høyttalerne kommer ikke i veien for musikken. De bare er der. Majestetiske. Og, gud, som de kan banke løs når det kreves! GN

Årets beste kompakthøyttaler

JBL Synthesis 4349

Svanesjøen i headbanger-drakt

JBL Synthesis 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!

JBL har på ingen måte sluttet å konstruere store, boksete høyttalere med svære elementer. Det har de nemlig fortsatt med under Synthesis-navnet. Dette er en totalt separat avdeling fra kinaproduserte Bluetooth-høyttalere og hodetelefoner, her lages det bare skikkelig hi-fi.

I senere tid har deres gamle studiomonitorer fått en gjenoppliving, og nyter nå av ny og oppdatert viten om hvordan man lager best mulig høyttalere.

JBL 4349 har et 12-tommers basselement, i liket med mange klassiske JBL-monitorer. Kabinettene er større enn både på mine gamle monitorer (4411) og klassikerne L112, slik at 4349 skal være i stand til å skyve mer luft og dermed spille høyere uten å gå i kompresjon. Men i motsetning til sine eldre familiemedlem er dette en ren toveis-konstruksjon. Det betyr at det ikke finnes en dedikert mellomtoneenhet. I stedet sitter et diskanthorn og opptar like stor plass som basselementet!

Tårevåte rockeopplevelser

Det er nesten til å felle en tåre av. Hvordan JBL 4349 bringer meg tilbake til ungdommen. Tiden da det var gøy å spille høyt, og da min families kjellerstue var midtpunktet for festen. For denne lyden er alt jeg kan huske at hi-fi var, og drar det hele flere hakk lenger.

Høyttalerne gjør det virkelig moro å spille musikk, her er det bare å ta frem albumene fra ungdommen igjen og glise høyt. Samtidig får du en ekstra dimensjon av oppløsning som gårsdagens store høyttalere slettes ikke hadde i seg. Par disse høyttalerne med en forsterker av skikkelig kvalitet, så skjønner du hva jeg mener.

Dette, mine damer og herrer, er Svanesjøen i headbanger-drakt!

Årets beste basic bærbare høyttaler

Sony SRS-XB33

Den beste bærbare

Sony SRS-XB33 er kort og godt den beste trådløse reisehøyttaleren i sin klasse.

XB33 har samme batteritid som forgjengeren, men virker mer robust. Trukket i impregnert stoff virker den mer motstandsdyktig. Legg også merke til at den er støv- og vanntett.

SRS-XB33 er Extra Bass-familiens mellomste familiemedlem. Den er ikke blant de aller minste bærbare høyttalerne, faktisk litt større enn JBL Charge 5, men den går fint ned i en ryggsekk og tar ikke veldig stor plass i håndbagasjen.

Funksjoner og brukervennlighet

Høyttaleren har en USB-utgang som kan lade mobiltelefonen. Lading av høyttaleren tar lang tid med medfølgende 1,5A kabel, inntil 5 timer. Du kan kjøpe en USB-C-kabel som støtter 3A og dermed lade noe raskere om laderen din støtter det.

Android-brukere kan enkelt koble til trådløst med NFC, du legger bare telefonen inntil NFC-logoen på høyttaleren. iPhone-brukere må sammenkoble på den vanlige metoden.

Flere høyttalere kan sammenkobles trådløst, enten i partymodus eller i stereo. Her er innebygde, blinkende partylys som du kan endre farge og rytme på i appen. De kan også slås av helt.

Lydkvalitet

Sony SRS-XB33 har imponerende fyldig og god bass, og strekker seg lenger enn størrelsen tilsier. Den overkjører sine nærmeste konkurrenter på lydkvalitet.

Last ned appen for å få det meste ut av høyttaleren, her kan du gjøre ulike lydinnstillinger og endre rytme, mønster og farge på de blinkende lysene. Eller skru dem helt av. Her kan du også gjøre innstillinger på lyden, som kan være nødvendig for å få det siste ekstra.

SRS-XB33 er rett og slett den beste høyttaleren i sitt felt akkurat nå, derfor justerer vi opp karakteren til 6, fra femmeren den fikk i fjor høst. GN

Årets beste premium kompakthøyttaler

KEF LS50 Meta

Sensasjonelt god lyd

Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.

Enten du er ute etter en oppgradering av anlegget, eller tenker på et nytt anlegg, er det ett par høyttalere som bør stå øverst på blokka: KEF LS50 Meta.

I LS50 Meta er vi kommet til den 12e generasjonen Uni-Q. Her har KEFs ingeniører laget et nytt oppheng basert på nye analyser av ulike simuleringer, som også har ført til et mytt svingspole-system, og demping av gapet mellom diskanten og bass/mellomtonemembranen. Det skal dempe forvrengningen (0,7% THD ved 90 dB) som kan oppstå på høyere frekvenser.

En rund plate med et intrikat labyrintmønster er montert på baksiden av elementet, og gropene i mønsteret absorberer ulke frekvenser, slik hevder KEF at de kan fjerne 99 prosent av uønsket lyd fra baksiden av elementet.

De kaller det et akustisk, sort hull, som 99 prosent av uønskede frekvenser (620 hz – 40 kHz) forsvinner i.

De små KEF-høyttalerne er så godt balansert at man kan slenge på dem de meste av musikk. Mozarts Tryllefløyten for eksempel. Hans siste opera (1791) eller syngespill, og en av få med tysk libretto, og gjennom LS50 Meta står klangen fra den lille tryllefløyten i sterk kontrast til orkesterets enorme skala. Høyttalerne klarer å brette orkesterklangen med stor overbevisning, og vokalklangen er rett og slett praktfull.

Høyttalerne er så gjennomsiktige og detaljerte, at man hører små knirk fra parketten, og de markerer tempskifter og dynamikkforandringer i musikken på en forbilledlig måte.

KEFs nye LS50 Meta står på skuldrene av mange klassiske KEF-høyttalere, men der skinner den godt som den kanskje aller beste bokhyllehøyttaleren i sin klasse. Forseggjort kvalitet forent med unik teknologi som har en hørbar fordel, gjør dette også til et interessant produkt. Men KEF LS50 Meta er ikke bare for nerdene, den er for musikkelskere av alle slag, som drømmer om en liten, snerten høyttaler som ikke tar så mye plass, men likevel gjøre mye ut av deg. Her er den.

Årets beste basic kompakthøyttaler

DALI Oberon 1

Arver fra de dyrere seriene

DALIs minste budsjettmodell har lånt teknologien fra de mer kostbare modellene. Lyden er stor.

Dali Oberon 1 er den minste modellen i DALIs valuta-for-pengene-serien, Oberon. Selv om vi er i budsjettklassen, er det fortsatt blitt råd til en bass/mellomtoneenhet med den karakteristiske trefiber-membranen. Og det er brukt (litt) av det spesielle SMC-materialet i magnetsystemet.

Kabinettet virker ganske tungt og solid, og selv om trefinishen ikke er ekte, er resultatet med sortmalt front og valnøtt på alle andre flater, nydelig. Terminalene på baksiden er billige, men helt funksjonelle.

Lydkvaliteten

Om det skyldes tremembranen, magnetmaterialet eller noe helt annet, vet man ikke. Men lyden fra DALI Oberon 1 er ekstra ren! Stemmer låter nyansert og detaljert på en måte som jeg ville tro burde koste minst det dobbelte.

Perspektivet er flott og med god bredde og dybde. Det er til og med mulig å fornemme veggenes plassering, og plassere instrumenter i dybdeperspektivet – hvis den øvrige elektronikken og opptaket tillater det. Det er langt bedre enn hva man kan forvente til denne prisen.

De enkelte dubbingsporene på Disturbeds utgave av Sounds Of Silence kan ikke bare fornemmes, de står sylskarpt frem!

Bassgjengivelsen er virkelig fin i forhold til størrelsen. Men med en så liten enhet i et minikabinett er kraften begrenset. Diskanten er utmerket og veloppløst, men det er mellomtonen som er stjernen. Stort orkester sammen med solosang ved høyt volum er det umulig å slippe godt fra. Kraften i bunnen mangler, og det hele låter presset. Men det er fortsatt mulig å skille de enkelte instrumentene, noe som faktisk er godt gjort.

Full valuta

DALI Oberon 1 gir full valuta for pengene i form av en meget nyansert og presis musikkgjengivelse. Følsomheten er lav, så glem tanken på å spille høyt. Men det bør man gjøre i alle tilfeller. Oberon 1 fås også i en aktiv utgave med innebygd forsterker. Men den passive er faktisk enda bedre.

Årets beste trådløse stereohøyttaler

KEF LS50 Wireless II

Trådløst mirakel i stereo

Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Man kan strømme musikk trådløst med Bluetooth, eller over Wifi for bedre lyd, men også koble til andre lydkilder. Som TV-en, og da trenger du ikke lydplanke. Det vil du ikke ha heller, for lydkvaliteten

fra KEF LS50 Wireless II går utenpå alt som finnes av lydplanker.
De små høyttalerne har HDMI-inngang for TV-lyden, og har du fremdeles den gamle CD-spilleren, kan den også kobles til her. Det samme kan platespilleren, hvis den har et innebygget phono-trinn.

Sånn sett dekker de små KEF-høyttalerne de flestes behov for god lyd. Med strømming også til høyttalere i andre rom, såkalt multirom, og enkel musikkavspilling fra de fleste lydkilder, er det ikke mye man savner her.

KEF-høyttalerne støtter også høyoppløst lyd, altså bedre kvalitet enn man får med Bluetooth, og man kan strømme musikk i 24-bit/96 kHz kvalitet over Wifi, eller opptil 192 kHz når høyttalerne er koblet sammen med den medfølgende Ethernet-kabelen.

Høyttaleren har også utgang for en subwoofer, og man kan stille delefrekvensen og fase i Connect-appen, sånn at man i praksis kan bruke den subwooferen man vil akkurat der det passer å plassere den.

La det bare være sagt, det finnes trolig ikke bedre lyd fra trådløse stereohøyttalere i denne klassen. KEF har ikke bare forbedret en god høyttaler – LS50 Wireless fra 2017, de har satt standarden for konkurrentene også.

De små trådløse KEF-høyttalerne er et stort fremskritt for bedre trådløs lyd i stereo. De kan spille mer en tilstrekkelig høyt, men viktigere, de gjør det med kontroll og finesse. LS50 Wireless II er blant de best anvendelige og brukervennlige høyttalerparene man kan ha i stuen, og størrelsen er så møbleringsvennlig at alle kan få plass til et par. Trenger man enda mer lyd i en enda større stue, kan en subwoofer skjøte på i bassen, men de fleste vil neppe føle behovet for enda mer dypbass.