Det er ikke alle som vet det, men den aller beste lyden får du gjerne med et par hodetelefoner. Da slipper du nemlig alt som har med rommet å gjøre, som kan forvandle lyden fra selv de beste høyttalere til en smørje. Hodetelefoner er det nærmeste en direkte innsprøytning av musikk du kommer!
Hodetelefon-jungelen ser ikke ut til å slutte å vokse, men der hvor trådløse øreklokker med støykansellering var den største kategorien inntil nylig, har de helt trådløse øreproppene overtatt. De er rett og slett mye lettere å ta med seg rundt, og batteritiden har blitt så bra at man ikke lenger trenger å bekymre seg for å gå tom for strøm.
Klokker eller propper?
Om du ønsker den aller beste støydempingen, og ønsker noe som er enkelt å ta av og på, er fremdeles øreklokker å foretrekke fremfor propper. Ofte har de bedre lyd – men ikke alltid – og batteritiden er gjerne enda bedre i et par klokker. Komforten kan også være bedre, siden du slipper å ha noe som tetter igjen øregangene.
Grunnen til at ørepropper har blitt så populære er at de er så veldig mye bærbare! I tillegg gir de et langt mer minimalistisk uttrykk, der du går rundt blant folk. Og så bra som de beste har blitt, så er det ikke rart å skjønne at de fleste ønsker propper.
De rimelige har blitt bedre
Enten du er ute etter ørepropper til hverdags eller trening, eller i stedet ønsker et par klokker på hodet, har vi de beste tipsene til deg her. I året som gikk testet vi mye i alle prisklasser, og selv om vi de siste månedene har bevitnet en ganske kraftig inflasjon, kan vi med glede konstatere at også de rimeligere hodetelefonene har blitt bedre.
Spesielt blant støykansellerende hodetelefoner har vi lagt merke til at selve støydempingen har blitt bedre. Det gjelder selvsagt blant toppmodellene, men interessant nok har den også blitt ganske så kurant også i de beste rimelige. Der det var utenkelig for et par år siden å få brukbar støykansellering i et par ørepropper til en liten tusenlapp, har dette nå blitt en realitet.
Lydkvaliteten har også begynt å bli veldig god blant trådløse hodetelefoner, og for første gang har vi fått tapsfri CD-kvalitet over Bluetooth!
Noen vil fortsatt ha kabel
Den aller beste lyden får du likevel fortsatt fra hodetelefoner med kabel, gjerne sammen med en god hodetelefonforsterker. Vi har testet mange av de også, men da gjerne i den dyrere enden. Slike hodetelefoner har blitt litt som systemkameraene: De er forbeholdt entusiaster. Rett og slett fordi folk flest synes trådløst er bra nok.
5 kjappe tips:
Slik får du mest ut av hodetelefonene
- Hvis trådløst: velg støydemping
Det er ikke lenger lett å selge et par trådløse hodetelefoner uten støykansellering. Og det er ikke så rart, for hvem vil vel ha støyende flymotorer eller bråkete busspassasjerer i monitor, når du kan slippe? Dessuten gjør støykanselleringen at du kan lytte til musikk med lavere lydnivå, og kanskje til og med spare deg for hørselsskader.
- Ørepropper: velg gjerne vanntette
Selv om du ikke er treningsnarkoman kan det være en fordel med ørepropper som tåler vann og svette. Plutselig finner du på å legge ut på en løpetur likevel, og siden ingen kontrollerer været er det også en fordel om proppene tåler en regnsprut. Se etter minimum IPX4-sertifisering.
- Bruk EQ for bedre lyd
Noen hodetelefoner har en app med innebygd tonekontroll (EQ). Denne kan du bruke til å justere lyden til egne preferanser. Men du bør likevel ikke velge et par hodetelefoner som har feil lyd for deg i utgangspunktet, da det er begrenset hva en EQ kan fikse.
- Bluetooth-kodek: Alt er bedre enn SBC!
Hvis et par hodetelefoner bare har SBC-kodek, bør du som regel styre unna – med mindre du bare er ute etter et kjapt kjøp til noen hundrelapper. SBC er nemlig den dårligste lydoverføringen som er tilgjengelig over Bluetooth. Brukere av Apple-enheter bør se etter AAC-kodeken, mens Android-brukere bør sjekke om hodetelefonene støtter aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless er også sakte, men sikkert på vei inn på markedet, og da kan det bli ekstra gøy!
- Bruk forsterker
Dette tipset gjelder kun for hodetelefoner med kabel. Du vil få mye bedre og kraftigere lyd om du kobler til en hodetelefonforsterker. Gjerne en med innebygd DAC. Gode, bærbare forsterkere starter på rundt 1000 kroner, men kan også koste det femdobbelte. Stasjonære ligger starter på 5000 kroner, men det er nesten ingen grense for hvor dyre de kan bli.