Det finnes hodetelefoner i alle priskategorier du kan tenke deg, og vi har forsøkt så godt vi kan å reflektere markedet. Men nok en gang er det ikke veldig mange i det billigste segmentet som har gjort seg verdig en plass i denne årskavalkaden, som er redigert med streng penn. Det er likevel et par unntak i «hundrelapper-klassen».
Støykansellering, støykansellering, støykansellering
Er det én trend vi har lagt merke til i året som gikk, så er det at nesten alt kommer med støykansellering. Både trådløse hodetelefoner, men også blant de helt trådløse øreproppene ser vi nå en klar trend mot aktiv støykansellering. Også motsatt, omgivelseslyd. Man vil gjerne kunne slippe omverdenen inn, når man går i farlig trafikk eller ønsker å kunne høre hva folk rundt seg snakker om.
Helt trådløse ørepropper
Den kategorien som selges aller mest i dag, er de helt trådløse øreproppene. Folk synes ikke ut til å få nok av dem, og du ser knapt noen med kabel lenger. Og i premiumklassen fra 1500 kroner, ser vi som nevnt en klar tendens mot aktiv støykansellering. Alle vinnerne vi har kåret fjerner støyen – også de i Basic-klassen.
Hodetelefoner med ledning
Den mest tradisjonelle typen hodetelefoner, de med ledning, finner man nå nærmest i bare to prisklasser: de aller billigste man kan tenke seg, og de som koster flere tusen kroner. Grunnen er at trådløst er så inn i granskauen mye mer praktisk (og at stadig færre mobiltelefoner har hodetelefonutgang), og da gidder man bare kabel hvis man virkelig ikke har lyst å betale noen verdens ting. Eller hvis man absolutt bare vil ha det beste. For det er nemlig slik at hodetelefoner med kabel har potensial til å låte mye bedre enn de trådløse. Men da skal du være villig til å legge ut noen tusen for hodetelefonene, i tillegg til en god bærbar eller stasjonær hodetelefonforsterker – som raskt kan doble prisen ytterligere.
Prisklassen blant årets vinnere i denne kategorien er 3.000 til 15.000 kroner.
Trådløse hodetelefoner
Klart flest hodetelefoner som selges i dag er trådløse. Der man vinner i mobilitet, kan man tape noe på lydkvalitet fordi musikken komprimeres for å kunne sendes trådløst. Men det finnes nå flere kodeker som gir bedre lyd over Bluetooth, og det kan låte veldig bra. Trådløst er klart mest praktisk, spesielt sammen med mobiltelefon, og du slipper å tenke på at hodetelefonene oppfører seg veldig annerledes når man bytter fra en lydkilde til en annen. Alt av digitalkonvertering og forsterkning sitter nemlig i hodetelefonene. Det finnes nå knapt noen bærbare hodetelefoner uten støykansellering.
De gode starter på rundt 2.000 kroner, de beste koster over 3.000.
Hodesett til gaming… og kontor
En kategori som har vokst seg større under pandemien er gaming. Vi har testet en god del headset i denne kategorien, og her er det svært varierende kvalitet. Både på lydkvalitet i selve klokkene, men også mikrofonen. Her kan du lese om de beste i året som gikk.
I løpet av pandemien og økt bruk av hjemmekontor så vi en ny kategori hodetelefoner som også ble nokså populær på privatmarkedet. Nemlig headset – eller hodesett – til kontorbruk. Altså et par hodetelefoner med mikrofonbom, som gir best mulig tale under videokonferanser og mobilsamtaler. Vi testet noen slike i året som gikk, og et par av dem overrasket oss med god lyd også på musikk.
4 kjappe tips: Slik får du bedre lyd fra hodetelefonene
- Bruk forsterker
Dette tipset gjelder kun for hodetelefoner med kabel. Du vil få mye bedre og kraftigere lyd om du kobler til en hodetelefonforsterker. Helst en med innebygd DAC. Gode, bærbare forsterkere starter på rundt 1000 kroner, men kan også koste det femdobbelte. Stasjonære ligger typisk på 3-5000 kroner, eller høyere.
- Bruk EQ for bedre lyd
Noen hodetelefoner har en app med innebygd tonekontroll (EQ). Denne kan du bruke til å justere lyden til egne preferanser. Finnes ikke denne EQ-funksjonen, kan tredjepartsapper brukes, men da er du ofte låst til å høre musikken gjennom appens grensesnitt.
- Begynn med kilden
En dårlig MP3-fil vil aldri kunne låte magisk. Derfor foretrekker redaksjonen strømmetjenester med fi-fi-kvalitet, som Tidal, Qobuz og nå også Apple Music, fremfor komprimerte tjenester som Spotify og YouTube Music. Dette har mest å si om du bruker hodetelefoner med kabel, siden Bluetooth uansett komprimerer lyden før den sendes videre til hodetelefonene.
- Hold hodetelefonene rene
Gjennom en periode med bruk er det dømt til å komme smuss og støv inn i øreproppene eller hodetelefonene. Ikke minst fordi alle øreganger har ørevoks! Gjør derfor ditt beste for å holde dem rene. Ørepropper kan renses med for eksempel en tannpirker, mens hodetelefonene godt kan få seg en omgang med våtservietten i ny og ne om de er vanntålige, eller en tørr mikrofiberklut hvis ikke.