Det finnes hodetelefoner i alle priskategorier du kan tenke deg, og vi har forsøkt så godt vi kan å reflektere markedet. Men blant de billigste hodetelefonene vi har testet har ingen av dem vært gode nok i våre ører, så det starter rundt tusenlappen før vi kan gå god for kvaliteten.
Hodetelefoner med ledning
Den mest tradisjonelle typen hodetelefoner har en bøyle over hodet og enten store klokker som fullstendig innkapsler øret (over-ear) eller mindre som hviler oppå øret (on-ear). I det rimeligere segmentet har folk nesten gått helt bort fra kablede hodetelefoner til fordel for trådløse. Dette har dermed blitt valget for entusiastene som ikke kan eller vil spille høyt på musikkanlegget sitt. Man sitter i stedet i godstolen og nyter musikken, kanskje med en god hodetelefonforsterker som driver det hele.
Prisklassen blant årets vinnere i denne kategorien er 4.500 til 40.000(!) kroner.
Trådløse hodetelefoner
Vil man ikke være låst til ett sted, er det nå trådløse hodetelefoner som gjelder. Der man vinner i mobilitet, kan man tape noe på lydkvalitet fordi musikken komprimeres for å kunne sendes trådløst. Praktisk for bruk med mobilen!
Den desidert mest populære kategorien blant trådløse hodetelefoner er de med aktiv støydemping. De analyserer støyen utenfra og genererer et speilvendt lydsignal som tar bort støyen. Meget praktisk på reisefot! De gode starter på rundt 2.000 kroner, de beste koster over 3.000.
Ørepropper
Vil du ha noe som passer i lommen, må du ha ørepropper. Her er kabel så å si helt ut, det er trådløse som selger. Og ikke bare semi-trådløse, hvor øreproppene er forbundet med en kabel bak nakken. Vi snakker nå helt trådløse ørepropper. Prisen på slike har kommet ned til under tusenlappen, mens de beste vi har testet i år starter på over 1.500 kroner. Også disse kan du velge med aktiv støydemping, om du trenger det. Men enda mer praktisk, tro det eller ei, er om støy utenfra i sted kan forsterkes. Så hører du hva folk sier, gjennom ellers lydtette propper.
Det finnes også både hodetelefoner og ørepropper til trening, som tåler regn og svette, og sitter bedre fast. Prisklasse 1.000-2.500 kroner.
4 kjappe tips:
Slik får du bedre lyd fra hodetelefonene
1. Bruk forsterker
Dette tipset gjelder kun for hodetelefoner og ørepropper med kabel. Du vil få mye bedre og kraftigere lyd om du kobler til en hodetelefonforsterker. Helst en med innebygd DAC. Gode, bærbare forsterkere starter på rundt 1.000 kroner. Stasjonære ligger typisk på 2-5.000 kroner, eller høyere.
2. Bruk EQ for bedre lyd
Liker du ikke lyden fra øreproppene eller hodetelefonene i utgangspunktet, anbefaler vi ikke å prøve å fikse lyden med EQ fra en app. Men du kan få allerede god lyd til å bli enda bedre, med subtile endringer. Mange hodetelefoner kommer med en app med innebygd EQ. Tredjepartsapper kan også brukes, men da er du ofte låst til å høre musikken gjennom appens grensesnitt.
3. Begynn med kilden
En dårlig MP3-fil vil aldri kunne låte magisk. Derfor liker redaksjonen bedre strømmetjenester med hi-fi-kvalitet, som Tidal, fremfor komprimerte tjenester som Spotify og YouTube Music. Dette har mest å si om du bruker hodetelefoner med kabel, siden Bluetooth uansett komprimerer lyden før den sendes videre til hodetelefonene.
4. Hold hodetelefonene rene
Gjennom en periode med bruk er det dømt til å komme smuss og støv inn i øreproppene eller hodetelefonene. Ikke minst fordi alle øreganger har ørevoks! Gjør derfor ditt beste for å holde dem rene. Ørepropper kan renses med for eksempel en tannpirker, mens hodetelefonene godt kan få seg en omgang med våtservietten i ny og ne om de er IP-sertifisert (vanntålige), eller en tørr mikrofiberklut hvis ikke.