TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2020-2021

Av / 29.10.20 - 12:00
Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2020-2021

Det finnes hodetelefoner i alle priskategorier du kan tenke deg, og vi har forsøkt så godt vi kan å reflektere markedet. Men blant de billigste hodetelefonene vi har testet har ingen av dem vært gode nok i våre ører, så det starter rundt tusenlappen før vi kan gå god for kvaliteten.

Hodetelefoner med ledning

Den mest tradisjonelle typen hodetelefoner har en bøyle over hodet og enten store klokker som fullstendig innkapsler øret (over-ear) eller mindre som hviler oppå øret (on-ear). I det rimeligere segmentet har folk nesten gått helt bort fra kablede hodetelefoner til fordel for trådløse. Dette har dermed blitt valget for entusiastene som ikke kan eller vil spille høyt på musikkanlegget sitt. Man sitter i stedet i godstolen og nyter musikken, kanskje med en god hodetelefonforsterker som driver det hele.

Prisklassen blant årets vinnere i denne kategorien er 4.500 til 40.000(!) kroner.

Trådløse hodetelefoner

Vil man ikke være låst til ett sted, er det nå trådløse hodetelefoner som gjelder. Der man vinner i mobilitet, kan man tape noe på lydkvalitet fordi musikken komprimeres for å kunne sendes trådløst. Praktisk for bruk med mobilen!

Den desidert mest populære kategorien blant trådløse hodetelefoner er de med aktiv støydemping. De analyserer støyen utenfra og genererer et speilvendt lydsignal som tar bort støyen. Meget praktisk på reisefot! De gode starter på rundt 2.000 kroner, de beste koster over 3.000.

Ørepropper

Vil du ha noe som passer i lommen, må du ha ørepropper. Her er kabel så å si helt ut, det er trådløse som selger. Og ikke bare semi-trådløse, hvor øreproppene er forbundet med en kabel bak nakken. Vi snakker nå helt trådløse ørepropper. Prisen på slike har kommet ned til under tusenlappen, mens de beste vi har testet i år starter på over 1.500 kroner. Også disse kan du velge med aktiv støydemping, om du trenger det. Men enda mer praktisk, tro det eller ei, er om støy utenfra i sted kan forsterkes. Så hører du hva folk sier, gjennom ellers lydtette propper.

Det finnes også både hodetelefoner og ørepropper til trening, som tåler regn og svette, og sitter bedre fast. Prisklasse 1.000-2.500 kroner.

4 kjappe tips:

Slik får du bedre lyd fra hodetelefonene

1. Bruk forsterker

Dette tipset gjelder kun for hodetelefoner og ørepropper med kabel. Du vil få mye bedre og kraftigere lyd om du kobler til en hodetelefonforsterker. Helst en med innebygd DAC. Gode, bærbare forsterkere starter på rundt 1.000 kroner. Stasjonære ligger typisk på 2-5.000 kroner, eller høyere.

Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2020-2021 9

2. Bruk EQ for bedre lyd

Liker du ikke lyden fra øreproppene eller hodetelefonene i utgangspunktet, anbefaler vi ikke å prøve å fikse lyden med EQ fra en app. Men du kan få allerede god lyd til å bli enda bedre, med subtile endringer. Mange hodetelefoner kommer med en app med innebygd EQ. Tredjepartsapper kan også brukes, men da er du ofte låst til å høre musikken gjennom appens grensesnitt.

Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2020-2021 10

3. Begynn med kilden

En dårlig MP3-fil vil aldri kunne låte magisk. Derfor liker redaksjonen bedre strømmetjenester med hi-fi-kvalitet, som Tidal, fremfor komprimerte tjenester som Spotify og YouTube Music. Dette har mest å si om du bruker hodetelefoner med kabel, siden Bluetooth uansett komprimerer lyden før den sendes videre til hodetelefonene.

Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2020-2021 11

4. Hold hodetelefonene rene

Gjennom en periode med bruk er det dømt til å komme smuss og støv inn i øreproppene eller hodetelefonene. Ikke minst fordi alle øreganger har ørevoks! Gjør derfor ditt beste for å holde dem rene. Ørepropper kan renses med for eksempel en tannpirker, mens hodetelefonene godt kan få seg en omgang med våtservietten i ny og ne om de er IP-sertifisert (vanntålige), eller en tørr mikrofiberklut hvis ikke.

Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2020-2021 12

Nominterte til Årets beste hodetelefoner og ørepropper

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2020-2021

Årets beste støydempende hodetelefoner

Sony WH-1000XM4

Den nye kongen av støydemping

For den beste aktive støydempingen på markedet har vi i to år nå måttet se til Sony. Nærmere bestemt WH-1000XM3, som ingen har vært i nærheten av å knuse. Ingen hodetelefoner på markedet demper støy utenfra mer effektivt, som gjør Sony-hodetelefonene en drøm å bruke på fly, på tog eller hvilket som helst miljø hvor man ønsker å holde støyen ute. Egenstøy i form av susing er også lavere enn hos konkurrentene (selv om den er svakt til stede). Kompromisset er «sugekoppfølelsen» man får i ørene av å bruke Sony-ene, her føles for eksempel Bose NCH 700 vesentlig mer naturlig, til tross for at støydempingen er mindre effektiv.

Sony WH-1000XM4 13

Du er tilgitt om du ikke ser forskjellen mellom den gamle modellen og den nye WH-1000XM4 ved første øyekast. Eller andre. De er praktisk talt identiske, bortsett fra modellnavnet på hver side av hodebøylen, og at den lille NFC-logoen på venstre øreklokke nå er samme farge som bakgrunnen. Det, og at en knapp har byttet navn fra NC/AMBIENT til CUSTOM. Fordi knappen nå også kan brukes til å påkalle stemmeassistenten. Det kan den også på forgjengeren nå, for ordens skyld.

Med WH-1000XM4 har Sony tatt en knallgod hodetelefonmodell og gjort den enda bedre. Ja, den har fått noen flere funksjoner, og endelig kan du koble hodetelefonene til to enheter samtidig. Som nesten alle konkurrenter i dag. Noen fiffige funksjoner er også på plass, som faktisk kan bedre opplevelsen.

Men det aller viktigste er at verdens beste støyreduksjon har blitt enda litt bedre – om enn bare marginalt. Lydkvaliteten på musikk er også bedre enn forgjengeren.

I forhold til forgjengeren er det her snakk om en helt normal evolusjon fremfor en banebrytende revolusjon. Men siden ingen konkurrenter har klart å måle seg med Sonys støyreduksjon, så måtte det bli Sony selv som tok den til et nytt nivå. Om enn med små marginer. Så hva annet kan vi si enn «løp og kjøp»?

Årets beste premium hodetelefoner

Hifiman Sundara

Det beste kjøpet

Mens de fleste hodetelefoner bruker dynamiske elementer, lager noen sine egne elementer, som bruker et annet driftsprinsipp. Hifiman Sundara er blant dem, og her er membranflaten også større enn vanlig. Sundara bruker planmagnetiske elementer i åpne øreklokker, det har sine fordeler, men også noen ulemper.

Med lav Impedans og lav følsomhet, er Sundara relativt fin å drive med en Audioquest Cobalt, koblet til mobilen, selv om den ruvende fysikken til hodetelefonene, ikke er særlig egnet til bærbart bruk. De egner seg bedre i godstolen, plugget til utgangen på en Hegel H190, eller den prisgunstige hodetelefonforsterkeren Shiit Magni 3+.

Den planmagnetiske konstruksjonen i Sundara har lavere bevegelig masse. En såkalt Neo Supernano membran, er lettere enn en dynamisk membran, og i teorien skal det gi mer presis og raskere transientrespons.

Det funker som bare rakkern i Sundara. I tillegg til en gnistrende dynamisk respons, har den faktisk meget overbevisende bassgjengivelse. Stram og potent på samme tid, og bassen driver rytmen i musikken på forbilledlig vis. Den går heller ikke her særlig dypt, men det merkes ikke så godt fordi den er superdefinert og slett ikke redd for å trøkke til.

Men det er på oppløsning, transientrespons og detaljgjengivelse Sundara virkelig utmerker seg. Vokalgjengivelsen er nøytral, åpen og smekkfull av klangfarger. Strykere lyder mer troverdig her enn på noen annen åpen hodetelefon i denne klassen, og klaverklangen får den desidert mest klangfulle gjengivelsen i Sundara.

Hifiman Sundara er det beste hi-fi-kjøpet i denne klassen. Lyden er mer raffinert, luftigere og dynamisk enn hos konkurrentene. Diskanten er silkemyk, bassen potent, og mellomtonen er glassklar og nøytralt gjengitt. Lydbildet oppleves som stort og åpent, og de trives like god på Brockhampton som Beethoven. Sundara er rett og slett et kupp til prisen, og perfekt for hjemmebruk.

Årets beste high-end hodetelefoner

HiFiMAN HE-1000se

Det rene vanvidd – men fy, så deilig!

«Jeg våkner og roper etter mer drøm.» Ordene skrev William Shakespeare i Stormen, men de kan også brukes til å beskrive følelsen jeg får hver gang jeg tar av meg HiFiMAN HE-1000se. Et par vanedannende hodetelefoner, som appellerer mer til følelsene enn fornuften. Det gjelder også den økonomiske fornuften, som må ta baksetet når disse hodetelefonene dukker opp på radaren …

I den grad folk synes det er tullete å bruke mye penger på et hi-fi-anlegg, prøv å fortelle dem at du har svidd av 40.000 kroner på et par hodetelefoner! Er du heldig, rister de bare på hodet. I verste fall risikerer du å bli skjelt ut av dine nærmeste venner for å ha «kastet bort pengene på fjolleri.» Dyre hodetelefoner er nemlig ikke så mye et statussymbol, som det er en søknad om innleggelse på psykiatrisk avdeling.

På den annen side er det jo deilig å vite at man tar et helt ærlig valg, bare for seg selv. Man kan godt argumentere for at musikk har dokumentert smertestillende effekt og til og med kan behandle depresjon. Men hvem prøver vi å lure. Her snakker vi om å sette et hi-fi-skudd rett i ørene, i jakten på å stille hungeren etter lydopplevelser. For når du først har fått smaken av ekte high-end, er det ingen vei tilbake.

Med disse hodetelefonene blir du sittende timevis i strekk, fenget av nye detaljer du ikke har hørt før. Lydbildet er enormt, klokkeklart og med en hurtighet som du bare får med planmagneter eller elektrostater. Lydmagien er et faktum.

Det er mer luft og detaljer enn med andre planmagnetiske vi har hørt, inkludert de to andre HE-1000-versjonene. Og SE er mer tilgivende på forsterker, selv om heller ikke disse er ukritiske.

Dette er rett og slett noe av det mest vanedannende du kan ha på hodet. Og selv om noen konkurrenter er bedre på enkelte ting, så er det totale inntrykket tett på fullkomment.

Så får vi tilgi dem for litt knirking og piping i metallhengslene.

Årets trådløse ørepropper

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Vår nye favoritt

Det er ikke mange trådløse ørepropper på markedet som når opp til den originale Momentum True Wireless når det gjelder lydkvalitet.

Kanskje ingen, for skulle jeg handlet et par ørepropper utelukkende etter lydkvalitet på musikk, så hadde jeg kjøpt dem tvert.

Det er likevel et par ankepunkter.

At proppene manglet aktiv støyreduksjon er ikke så viktig for min del, selv om både Sony med WF-1000XM3 og Apple med sine AirPods Pro har vist at det er kjekt å ha.

Den største grunnen til ikke å kjøpe Sennheiser Momentum True Wireless er batteritiden. De er oppgitt til 4 timer i selve proppene, men jeg synes de stadig går tom for batteri, mye oftere enn andre ørepropper med tilsvarende oppgitt varighet. Og de 8 timene ekstra i etuiet er en annen ting. La etuiet ligge i skuffen et par dager, og se at batteriet har tapt seg en del.

Det er derfor meget kjærkomment at Sennheiser nå har økt batterikapasiteten til 7 timer i selve proppene, med ytterligere 21 timer i etuiet. Totalt 28 timers spilletid mer enn dobler den samlede kapasiteten til forgjengeren.

Til tross for minket størrelse har Sennheiser altså fått plass til aktiv støydemping på innsiden, som krever flere mikrofoner enn forgjengeren. Dette kommer også talekvaliteten til gode, når man befinner seg i støyende miljøer. Som en kafé.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 er akkurat like bra som forgjengerne lydmessig, og også når man snakker passform. Begge deler er glimrende, og vi har full forståelse for at de ikke har forandret på en vinnende oppskrift!

Har du 1-er’n fra før bør du kun skifte til denne hvis den kortere batteritiden er plagsom. For alle andre er det vel verdt å bruke de ekstra hundrelappene på True Wireless 2, fremfor å kjøpe 1-er’n på tilbud.

Dette er vår nye referanse, som konkurrentene må slå i fremtiden!

Årets treningsørepropper

Jabra Elite Active 75t

Er du helt svett?

Jabra Elite Active 75t er dessuten behandlet med en spesiell gummioverflate, som sammen med en tett passform holder dem i øret under løping og trening.

Proppene kommer også med tre forskjellige EarGels, som man kan tilpasse til hvert øre. Dermed blir øreproppene så tettsittende at de lukker all utenfrakommende støy ute.

Tidligere hadde ikke Jabra Elite 75t innebygd aktiv støyreduksjon, men via en gratis oppdatering basert på en videreutvikling til proppenes innebygde lydprosessor fra Qualcomm, har både eksisterende og kommende produkter fått ANC ved både tale og lytting til musikk. Et nesten perfekt produkt er altså blitt enda bedre.

Den medfølgende appen byr på en equalizer-funksjon som lar deg justere lyden slik at det samlede lydbildet blir sterkt og harmonisk med mengder av bass, kraftig mellomtone og godt med luft i toppen.

Med de riktige lydinnstillingene kan Jabra Elite Active 75t faktisk bli så basstunge at det føles som å gå rundt med en subwoofer i ørene.

Ellers er talekvaliteten også av beste karakter. Og det gjelder både for en selv og samtalepartneren.

En liten utfordring er betjeningen av proppene. Man kan selvfølgelig bruke den selvforklarende appen, men alle funksjoner lar seg også betjene via to knapper på henholdsvis venstre og høyre ørepropp.

Lydkvaliteten er fremragende, og med IP57-sertifisering, som gjør proppene helt vanntette, samt den nesten perfekte passformen, er Jabra Elite Active 75t også mer enn velegnet til sitt egentlige formål, nemlig å lytte til musikk eller å samtale under fitness og trening.

Årets beste gaming-hodetelefoner

HyperX Cloud Orbit S

HyperX Cloud Orbit S er selskapets hittil dyreste gaming-headset. Det er også annerledes på et annet punkt. All innmat er nemlig levert av Audeze. Cloud Orbit S er i virkeligheten et Mobius i forkledning – men til en mer behagelig pris.

I stedet for alminnelige dynamiske høyttalerelementer, som vanligvis benyttes i miniutgaver, brukes såkalte planmagnetiske elementer. Svingspolen er støpt inn som tråder i hele membranfeltet, spent ut foran en magnet. Det gir en gjengivelse som ligger tett på elektrostathøyttalere.

En annen funksjon er surroundteknologien Waves NX, som ikke bare gir virtuell 7.1-surroundlyd, men også plasserer lyden i et fast punkt foran lytteren slik at stereobildet blir stående, selv om man snur seg på hodet!

Med det utgangspunktet er det ikke merkelig at lyden minner veldig om Audeze Mobius. Samme presisjon når det gjelder de bittesmå detaljene. Samme åpenhet og letthet. Samme makt når de 10 cm store ovale membranene spiller bass. Og samme undring over at jeg er vitne til et sansebedrag når lyden står foran meg ved skjermen, som om den ble avspilt over høyttalere.

Med kombinasjonen av Audezes planmagnetiske drivere, Waves NX-surroundteknologien og HyperX-priser er Cloud Orbit S en vinner som det er umulig å slå. Selv om vi har testet mange headset med god lyd – og noen også virkelig god – er det ingen som når opp til dette nivået. Og det kunstige stereoperspektivet fra Waves NX gir god mening til spill, da det betyr at lydbildet alltid passer med det på skjermen.

Årets trådløse ørepropper, Basic

Supra Nero-TX

Et vanvittig godt kjøp

Supra Nero-TX har den lengste batteritiden blant de vi har testet. Vel, ikke hvis du bare ser på selve proppene – som har fem timer – men ladeetuiet har ytterligere 75 timers kapasitet! Det betyr at du kan ta med propper og etui på ferie og ikke trenge å bekymre deg for ladekabel før du er hjemme igjen.

Lading skjer gjennom Mikro USB og ikke USB-C. Det hadde vært spennende å se hvor fort man kunne ladet opp etuiet med sin fantastiske batterikapasitet, om ladepluggen var optimal for hurtiglading.

Passformen i seg selv er god, proppene er såpass små og lette at man knapt merker dem i ørene. Men det følger bare med tre par puter, hvor to av dem er altfor små til mine ører. Det tredje paret sklir litt for lett ut, så for testingens del endte jeg med å jukse litt og bruke egne propper som sitter perfekt i mine ører. Jeg prøvde også et par Comply-propper i minneskum for å bekrefte lyden med dem.

Supra Nero-TX er de mest vellydende helt trådløse øreproppene vi har hørt til under tusenlappen. Når de i tillegg gir 5 timers spilletid – og svimlende 75 timer ekstra med ladeetuiet – så begynner det å smake fugl!

I en perfekt verden savner vi noe luft i toppen, og skulle gjerne hatt flere detaljer i øvre mellomtoneområde. Men vel vitende om at dette er de billigste – men langt fra dårligste – i testen, så får du likevel latterlig mye for pengene her. Men det kan hende du må kjøpe passende puter i tillegg.

Årets beste støydempende hodetelefoner

Sony WH-XB900N

Bra støydemping har blitt billig

XB900N ikke bare minner om 1000XM3 og de nyeste 1000XM4, de kunne vært støpt i samme form. De fås i samme svarte farge, men alternativet er blått i stedet for sølv. Klokkene kan både foldes flate og vinkles sammen. Dermed kan man selv velge på hvilket ledd de passer best i bagasjen. Kvalitetsfølelsen er utmerket, og da Sony har lånt konstruksjonen fra luksusmodellen, føler vi oss trygge på holdbarheten.

XB i navnet står for Xtra Bass, og det er ingen overdrivelse. Elsker man pumpende bass, er det en fordel, men for oss andre bør man skru den ned. Da får man nemlig en helt utmerket lydkvalitet. Selv støyreduseringen er bedre enn ventet i klassen. Den når naturligvis ikke samme nivåer som storebror, men XB900N har helt klart lånt teknikk og erfaringer.

Om Sonys luksusmodell er kongen innen støyredusering, er WH-XB900N den opprørske prinsen. Takket være samme form sitter de behagelig selv over lenger tid, batteritiden er utmerket og håndteringen overraskende bra til tross for touch-kontroller. Appen inneholder flere finesser enn man visste man trengte, men fremfor alt kan man justere ned bassen. Den er nemlig det eneste vi har å påpeke når det gjelder lyden. Selv støyreduseringen er klart bedre enn gjennomsnittet.

Lyd & Bilde