TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste hi-fi produkter 2020-2021

Av / 03.11.20 - 12:00
Årets beste hi-fi produkter 2020-2021

Noen få ganger i året sitter vi i det store testrommet og nærmest kjenner blodet koke over av ekstase. Når musikken og lyden sitter som en påle og går opp i en høyere enhet.

Nå har tiden kommet til å samle inntrykkene fra de aller beste hi-fi-produktene vi testet i løpet av de siste 12 månedene.

Platespillere og pickuper

Stadig flere lar seg begeistre over vinylplater igjen. Bare styr unna de aller billigste platespillerne under 2.000 kroner, og velg gjerne en manuell spiller fremfor automatisk. Da får du best lyd for pengene. Husk at en platespiller er enkel å oppgradere med en bedre pickup!

Platespillerforsterker

Noen forsterkere har innebygd platespillerinngang, men du får ofte bedre lyd fra separat platespillerforsterker. Også kjent som phono- eller RIAA-trinn. Denne korrigerer lydkurven (RIAA-kurven) platene er spilt inn med, før signalet går videre til forsterkeren. Hvis du ikke vet om platespillerforsterkeren skal være til Moving Magnet (MM) eller Moving Coil (MC) pickup, er det nok MM.

Nettverksspillere og DAC-er

Etter CD-spillerne nærmest har forsvunnet som dugg for solen, har nettverksspillerne og digitalkonverterne (DAC-ene) tatt over.

En nettverksspiller kobles til hjemmenettverket og spiller musikk fra internettjenester, eller fra lokalt lagrede musikkfiler. Den styres ofte med en mobilapp, men mange har også fjernkontroll og kan brukes mye på samme måte som CD-spilleren.

En DAC, eller digitalkonverter, forvandler den digitale lyden til analog som så sendes inn i hi-fi-forsterkeren. Har du en PC, trenger du egentlig ikke nettverksspiller i det hele tatt. DAC-en forvandler den nemlig til en fullblods hi-fi-maskin!

Forsterkere

Helanaloge stereoforsterkere finnes fortsatt, som den vi denne gangen har kåret til Årets budsjettforsterker! Men mange forventer likevel nå at forsterkeren har innebygd både DAC og kanskje også strømming.

Ofte vil du få bedre lyd med separate komponenter, men det er neimen ikke sikkert. Signalveien blir nemlig kortere ved å kutte ut analoge kabler mellom lydkilde og forsterker.

Dette året var det ikke mange budsjettforsterkere som imponerte. Bortsett fra den vi har kåret til gull, er det i år bare forsterkere fra premiumklassen og oppover. Sånt skjer. Til gjengjeld kan vi love lydopplevelser til å gråte over. Og ikke bare fordi bankkontoen er tom.

Tips:

1. Bruk ørene

Vi både kan og vil gjerne anbefale det beste basert på våre tester. Denne guiden og de påfølgende uvalgte produktene vil hjelpe deg langt på vei mot bedre lyd, og flere hakeslipp-opplevelser, men til syvende og sist er det dine egne ører som må avgjøre. Stol på deg selv, les deg opp på tester, og finn ut hva du ønsker å oppnå med et nytt anlegg. Eller en oppgradering av anlegget du allerede har. Når du har en plan, ta den med til en seriøs hi-fi-butikk og forklar dine ønsker.

Et tips: Prater de nedsettende om konkurrentene og deres produkter, vet du at du har kommet til feil butikk. Gå et annet sted.

2. Kabler og sånn

Kabler er et ormebol de færreste stikker hendene ned i. Likevel er de helt nødvendige for å sy sammen et anlegg. Her er det mulig å både lese og høre påstander som har mer til felles med healing enn vitenskap, og man kan blakke seg kraftig på bare noen få meter med holistiske kabler velsignet av ånder bare den ene produsenten har kontakt med. Vårt råd er edruelighet, du trenger kabler og det kommer til å koste kanskje litt mer enn du tror, men kablene skal ikke koste like mye som høyttalerne.

 

Nominerte til årets hi-fi produkter

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste hi-fi produkter 2020-2021

Årets high-end integrerte forsterker

NAD M33

Morsom, klok og knivskarp presis

NAD M33 er ikke bare en forbedring av en allerede vellykket high end-forsterker. Det er i praksis snakk om et helt nytt produkt. Både hva angår teknologi, funksjonalitet og lyd.

Av ytre ligner NAD M33 sin forgjenger på en prikk, men skinnet bedrar. Den er fylt med smart teknologi som går langt dypere enn det store touch-displayet – som gjør den helt til sin egen. Ikke minst i high-end-segmentet.

Blant de lekre teknologiske detaljene er Dirac romkorreksjon, som retter opp ujevnhetene i bassen som alle lytterom har. Samt innebygd BluOS strømming-modul, som betyr at du bare trenger å koble til et par høyttalere for å ha et komplett stereoanlegg.

Forsterkerteknologien er til gjengjeld helt ny. M33 er en analog klasse D-forsterker, men bygget over noen helt nyutviklede moduler – faktisk med danske røtter. Det handler om såkalte Eigentakt-moduler, utviklet av danske Purifi, der lydpioneren Peter Lyngdorf er blant grunnleggerne. Det loves blant annet en umåtelig lav forvrengning – uansett frekvens, effekt og belastning.

NAD M33 yter 200 W per kanal i 8 ohm, og 380 W i 4 ohm. Altså nær en fordobling. Skulle det ikke være tilstrekkelig, kan forsterkeren brokobles med en omskifter på baksiden.

NAD M33 er ikke bare en forbedring av en allerede vellykket high end-forsterker. Det er i praksis snakk om et helt nytt produkt. Både hva angår teknologi, funksjonalitet og lyd.

Med tilveksten av HDMI, samt innebygget BluOS-strømming og Bluetooth i (nær) CD-kvalitet, takket være aptX HD, vil de fleste ha alle de kildene de har bruk for. Samtidig har lydkvaliteten fått et løft. Og det var vel å merke fra et svært høyt utgangspunkt. Sist, men ikke minst er M33 et morsomt selskap. Den spiller med en drive og begeistring som forgjengeren, sett i bakspeilet, manglet. Romkorreksjonen er kremen på toppen av bløtkaken.

Årets High-end forsterkersett

Rotel Michi P5 og S5

Det beste high-end kuppet

Jeg vet at det høres søkt ut, men jeg våger å påstå at Rotels nye Michi-serie kanskje er det største kuppet i high-end hi-fi akkurat nå. Den nye forforsterkeren, og effektforsterkeren – som finnes i en stereo- og en monoutgave, er rett og slett fantastisk velspillende.

Man får nesten alt man ønsker seg her. En lydkvalitet som gir hakeslepp av den sjelsettende sorten, massivt med dynamikk, nesten endeløst med krefter, og en gjennomsiktighet som gir en detaljrikdom og en åpenhet som normalt koster mye mer.

Den nye Michi-serien er ikke basert hverken på 90-tallets teknologi, eller noen av de eksisterende Rotel-produktene i premium-klassen. Alt er utviklet fra grunnen av. Det har tatt dem over tre år og utallige timer med lytting, for å utvikle forsterkerne.

Som er like, bortsett fra effekt og antall kanaler. Mens Michi S5 leverer 2 x 500 i 8 ohm i hver kanal, skuffer monoutgaven Michi M8 ut 1080 W i 8 ohm. Eller 1800 W i 4 ohm! Den bruker S5s dual mono kretsløp slått sammen til én monokanal, og har derfor halvparten så mange tilkoblinger på baksiden, og er blant veldig få effektforsterkere på markedet med over 1 kW effekt.

Det er en dybde og en åpenhet her man sjelden hører maken til. Rotels nye forsterkere i Michi-serien er helt klart blant de beste kjøpene i high-end klassen. Forforsterkeren har Bluetooth i stedet for Wi-Fi-strømming og man kan ikke tilpasse phono-trinnet til ulike pickuper, men den har en formidabel DAC, utvilsomt den beste helintegrerte vi har testet i en forforsterker.

Sammen med de to monoforsterkerne, leverer Michi-settet high-end lyd som er så naturlig og lytefri som man kan ønske seg. Stereoforsterkeren i Michi-serien er kanskje det beste kjøpet blant stereo effektforsterkere. Og for de fleste av oss er kanskje 2 x 500 W mer enn nok. I så fall, sparer man mye penger siden en Michi S5 koster det samme som én M8.

Årets basic platespiller 2020-2021

Pro-Ject X1

Det beste platespillerkjøpet

Pro-Jects platespillere trenger ikke å stå i skyggen av noen. Heller ikke Regas utmerkede spillere i samme prisklasse. Den nye X1 er en soleklar rival til tilsvarende spillere fra Rega, Reloop, Thorens og TEAC, og lyder så godt at den vil bli førstevalget til mange. Med elektronisk hastighetsskifter er det enkelt å bytte til 45- og 78-plater, og for de som drister seg til å eksperimentere litt, er høydejusteringen gull verdt. For de fleste lyder den likevel så godt at det neppe dukker opp noe oppgraderingsbehov med det første.

Spilleren er faktisk litt bedre utstyrt enn en Planar 3. Her får man en avtakbar signalkabel – med jord – elektronisk hastighetsvelger (du slipper å ta av tallerken og flytte drivremmen) og justerbare føtter under spilleren. Begge kan leveres i lakkfarger, men Pro-Ject-spilleren kan som nevnt også leveres i valnøttfinér.

Pickupen er en Moving Magnet-pickup – Pro-Ject Pick-it S2, som passer i de fleste forsterkere og receivere. Den er laget hos Ortofon, på Pro-Jects spesifikasjoner, for å få den lyden de ønsker fra spilleren. Den er montert i en 8,6-tommers, rett arm med karbonfiber trukket på utsiden av et aluminiumsrør. Armen har høydejustering og mulighet for azimuth-justering, noe som er temmelig uvanlig i denne prisklassen.

Det er ikke noe de fleste trenger, men hvis man vil oppgradere til en annen pickup, kan det være gull verdt med sånne justeringsmuligheter, for å få optimal lyd fra pickupen.

Pro-Ject X1 er det beste alternativet til en Rega, og med en litt annerledes lydsignatur, er det sannsynligvis spilleren mange vil foretrekke.

Årets premium platespillere

MoFi UltraDeck

Analog vinylvinner

De behøvde slett ikke å gjøre det, men vi skal være glade for at Mobile Fidelity ønsket å gjøre det. UltraDeck-spilleren kunne floppet som en stein på kaikanten, men med god hjelp av folk som vet hva de driver med, har platespilleren blitt en i høyeste grad vellykket konstruksjon.

UltraDeck + M heter versjonen som leveres med den tykke utgaven av Delrin-tallerkenene, og MasterTracker-pickupen.

Den virker ikke bare velbygd, den er en nytelse å bruke, spiller som en prins og låter som en konge. I denne prisklassen finnes det mange alternativer, og derfor er det mer enn godt gjort at MoFi Electronics har fått frem en platespiller som ikke gjør det minste skam på deres anerkjente audiofile kvaliteter på et annet område: Plater.

Spilleren virker veldig solid bygget. Den er utviklet av Allen Perkins som utviklet high-end spillerne til Spiral Groove, og arbeidet ble ledet av John Schaffer fra Wadia. To kanskje ukjente, men langt fra betydningsløse ingeniører fra amerikansk high-end industri.

Velger man UltraDeck-spilleren, kan den leveres med en MM-pickup (Moving Magnet) kalt MasterTracker, akkurat som vårt testeksemplar. Den er bygget rundt et lettvekts hus i aluminium, med spoler viklet av renere kobber enn de andre to MoFi-pickupene. Den har også en skarpere slipning, og 3mV utgangspenning. Det funker med alle platspillerinnganger for MM-pickuper.

Spilleren trives på musikk med litt fart, da kommer den gode dynamiske kontrollen til sin rett, og på klassisk musikk er den mer Beethoven enn Bach, på rock mer Beastie Boys enn Beach Boys, og på jazz mer Michael Brecker enn Melody Gardot.

Årets high-end platespiller

Rega Planar 10

Det beste high-end-kjøpet

Rega Planar 10 er en kostbar platespiller som ved første øyekast neppe imponerer noen med sitt lettvekts chassis og melkehvite tallerken. Den ser ikke særlig dyr ut, må jeg medgi, men slipp nålen ned i rillen og vær forberedt på å holde på haka.

Den spiller langt over sin liga og det er lite trolig at det blir en enkel oppgave å finne bedre analog lyd enn dette, i denne prisklassen. Hvertfall for de som setter pris på et luftig, ultranøytralt, presist, åpent og dynamisk lydbilde. Den lyder mer potent og dynamisk enn forgjengeren RP10, og med den nye Apheta 3 er dette en pakke som kan gjøre ende på søken etter en bedre platespiller, for veldig mange vinylelskere.

Spilleren bruker et forbedret lettvektschassis med en kjerne i et polyretanmateriale hentet fra romfartsindustrien, som kalles Tancast 8. Chassiset er laget som en sandwich med to lag HPL (High Pressure Laminate), og forsterket med to perforerte braketter i fenol og (under) og keramisk materiale (over), som skal demper uønskede overføringer av energi. Motorstøy for eksempel.

Den nye RB3000 er laget med enda snevrere toleranser enn tidligere. Opphenget er tilpasset for hånd med utvalgte lager fra japanske ABEC, hvor toleransene ikke tillater noe som helst slark i opphenget, hverken vertikalt eller horisontalt. Rega oppgir toleransen til mindre enn en tusendels millimeter.

Det følger med en hvit filtmatte, som man ikke må bruke hvis man foretrekker lyden man får når platen ligger rett på den hvite tallerkenen. Det er fritt frem å eksperimenter med andre matter også.

Uansett filtmatte eller ei, denne spilleren leverer et spektakulært nøytralt og engasjerende lydbilde. Det er en snert i dynamikken som man sjelden opplever fra vinyl, og Planar 10 henter både mer detaljer og dynamikk ut av platene, enn RP10 klarte.

Årets Basic forsterker

Rega io

Miniforsterker med maks lyd

Rega io er ren minimalisme på utsiden, og maksimalisme på innsiden. At den er helanalog er et minus for noen, et pluss for andre, men uansett er dette den mest vellydende og engasjerende knøtteforsterkeren vi har testet hittil. Den er perfekt for de som trenger en bedre forsterker i et eksisterende anlegg, og et godt sted å starte for de som vil bygge opp et anlegg. Legg til en Pro-ject eller Rega platespiller, et par små Klipsch-høyttalere i RP-serien, og man har en knallbra vinylrigg.

Den har bare innganger for to lydkilder, pluss en inngang for platespillere med MM-pickup. Det holder for de som har en platespiller og en CD-spiller, som da har en ledig inngang til noe annet. Innvendig har den lille forsterkeren en relativt stor ringkjernetransformator, og utgangstrinnet og platespillerinngangen er bygget på samme måte som i den dyrere Brio.

De kompakte målene, er en bonus med Rega io, som er lett å finne plass til i bokhyllen. Den blir ikke så varm at den trenger mye luft rundt seg, og alt kan betjenes med fjernkontrollen. På fronten finner man også en hodetelefonutgang som ikke er noe Rega bare har slengt med, den er koblet til utgangstrinnet via releer, og leverer 5,7 V på utgangen når et par 300 ohms hodetelefoner er plugget inn.

Den lille Rega-forsterkeren lyder også svært godt, med et fyldig og åpent lydbilde som minner mye om Brio, som har enda mer krefter, men også koster en del mer. Hvis man vil ha strømming, er en Sonos Amp det naturlige alternativet, men den har ikke platespillerinngang og mangler Rega-forsterkerens engasjerende spilleglede og dynamiske kontrast.

Årets Premium forsterker

Hegel H95

Denne er alt du trenger

Du vil aldri få gåsehud av musikk spilt gjennom en lydplanke. Derimot kan du fint ta frem popkornet når du spiller filmlyden gjennom et bra stereoanlegg! Men da er du avhengig av en god forsterker.

Den helt nye Hegel H95 legger seg i en meget fornuftig prisklasse. Det er en seriøs sum penger hvor man har budsjett til å putte inn ordentlige komponenter, samtidig er det ikke mer enn at en som innser at hen ikke vil bli lykkelig med en lydplanke fint kan strekke seg litt til og få drømmene oppfylt. Så slipper du å ha en lydplanke til film og noen halvbra trådløshøyttalere til musikk. Par i stedet H95 med et par gode høyttalere, og gjør klar for topp opplevelse uansett hva som står på menyen. Litt dyrere, men mye bedre!

Hegel H95 1

Hvis rommet ditt ikke er altfor stort, og du ikke på død og liv skal spille med lydnivåer som plager naboene, så vil Hegel H95 tilfredsstille nært sagt alle krav som navet i et stereoanlegg. Enten du spiller musikk fra PC eller mobil. Eller om du har CD-spiller. Har du derimot platespiller, trenger du et RIAA-trinn imellom, og forsterkeren har ikke innebygd internettradio eller Bluetooth. Du vil likevel enkelt finne en god måte å få musikken ut på.

Og for en lyd! På moderate lydnivåer og litt over, er det et nydelig og ryddig lydbilde som kommer ut. Raskere og mer distinkt enn mange andre, inkludert enkelte dyrere konkurrenter. Riktignok med mindre kraft enn noen av dem. Men H95 har plenty med muskler i de fleste situasjoner, det den gjør det gjør den så bra at vi ikke finner noe å trekke for.

Ja, den kunne vært enda kraftigere og hatt enda strammere gjengivelse av bassen. Men da ville den hett H120 og kostet 23.000 kroner.