TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste gaming-produkter 2023-2024

Gaming har virkelig slått gjennom som allemannshobby, og det store publikumet betyr mengder av nye produkter. Her er det beste fra i år.

Av / 03.11.23 - 12:00
Årets beste gaming-produkter 2023-2024

Det krever ikke så mye for å nyte gaming som hobby, men det krever en del for å skille klinten fra hveten når det kommer til det nødvendige utstyret. Spillkonsoller koster flere tusen kroner, og skal grafikken på datamaskinen virkelig stråle, ender man fort opp med en regning på over 10 000 kroner. Derfor har vi i løpet av året testet en lang rekke produkter slik at du kan bruke pengene dine på en kompromissløs gaming-opplevelse. Noen produkter handler mer om brukeropplevelsen, så den har vi naturligvis i mente.

I alt velger vi produkter i fem forskjellige kategorier. Gaming-laptops får to kategorier, da prisene er så varierte. Vi kårer en vinner i både premium- og high-end-klassen. Skjermen er en av de viktigste delene i datagaming, og her kårer vi også en vinner. Årets beste konsoll må naturligvis også krones. Sist, men ikke minst finner vi de nominerte til beste gaming-headset.

En ny type gaming

Når utstyret skal være transportabelt, har de bærbare gaming laptop-ene lenge vært din beste mulighet. Det er fortsatt et populært valg når en muskelbunt av et grafikkort skal kunne tas under armen. Men de har fått selskap. En ny generasjon håndholdte systemer har inntatt manesjen, og når det kommer til bærbarhet, er de vanskelige å komme utenom. Nintendo har i årevis laget populære håndholdte konsoller, og deres nåværende toppselger Switch tok verden med storm. Formatet var så vellykket at noen gamere ønsket enda mer slagkraft i samme type innpakning. Det inspirerte den nåværende oppblomstringen av håndholdte PC-er, som befinner seg i et grenseland mellom konsoll og datamaskin. De er skapt til gaming og veier mindre enn en liter melk, men maskiner som Asus ROG Ally og Lenovo Legion Go kjører helt vanlige Windows 11. De kan også brukes som en vanlig datamaskin, noe som gjør dem ekstra praktiske sammenlignet med konsollene. Den mindre størrelsen setter naturligvis begrensninger for innholdet, men på en liten skjerm er opplevelsen kanskje nok til å lokke deg vekk fra gaming laptops.

Årets beste gaming-produkter 2023-2024 1
Nintendo Switch tok verden med storm. Formatet var så vellykket at noen gamere ønsket enda mer slagkraft i samme type innpakning. (Foto: iStock)

Fire ting å vurdere før du kjøper

Lukket system

Noen maskiner, spesielt konsoller, har et lukket system som begrenser hvilke spill du kan spille. Har du en Nintendo Switch, er du nødt til å kjøpe spill som bare kan spilles på din Switch. Vil du spille en favoritt fra hyllen, må du betale for spillet igjen. Hm! Laptops og håndholdte systemer er ofte åpnere. Et dataspill virker også med din neste datamaskin, og kjøper du digitalt på Steam, som mange gjør, synkroniseres de automatisk. På den måten kan du fortsette akkurat der du slapp sist. Ulike generasjoner av Xbox og Playstation har forskjellige grader av kompatibilitet med gamle spill. Noen årganger lar deg gjenbruke spill fra tidligere konsoller, og kanskje til og med låne spill av vennene dine. Andre er strengere. Det er verdt å vurdere fra starten, spesielt fordi man raskt blir glad i en bestemt type konsoll eller datamaskin. Når man først har kjøpt alle spillene, er det spesielt hardt å skifte system.

Benchmark

Det er gjenbruk av mange av de samme grafikkort, skjermkomponenter og harddisker i gaming-verdenen. To maskiner med lik innmat bør som utgangspunkt yte likt, men det gjør de ikke. Temperaturen spiller en spesiell rolle, og når det kommer til kompakte maskiner eller små konsoller, kan forskjellen på to ellers like grafikkort være stor. Derfor bruker vi Benchmark hos L&B Home for å teste den reelle ytelsesevnen og sammenligne den med konkurrentene. En essensiell test som ofte gjenspeiler mer enn det spesifikasjonene tilsier.

Årets beste gaming-produkter 2023-2024 2
Ulike generasjoner av Xbox og Playstation har forskjellige grader av kompatibilitet med gamle spill. (Foto: iStock)

Fremtidssikring

Spill blir stadig mer imponerende, men også mer og mer krevende for våre maskiner eller konsoller. Frykten for å kjøpe en litt for billig maskin som ikke kan holde følge om et par år, er ekte. Noe utstyr blir aldri for gammelt. Et par gode hodetelefoner vil alltid låte godt, men en ti år gammel skjerm i mellomprissjiktet setter en åpenlys begrensning for den visuelle kvaliteten. Det er viktig å finne ut av hva som er viktig for deg. En gammel 120 Hz skjerm er bedre enn en ny 8K skjerm på 60 Hz, hvis du spiller mest Counter-Strike. Tenker du å skifte fra datamaskin til håndholdt konsoll, er det viktig å oppleve hvor annerledes 1080p føles på en liten skjerm, sammenlignet med en stor.

Cloud-gaming

Om du ikke vil bekymre deg for at maskinvaren en dag blir foreldet, kan du ty til Cloud-gaming. Det kan gjøres når som helst og hvor som helst, så lenge du har en skjerm og en internettforbindelse. Her kjøres spillet ditt på en serverfarm langt vekk, hvor grafikken i sanntid strømmes over nettet til din skjerm. I praksis kan du fjernstyre en seriøs gamingmaskin mot en fast månedlig pris. Fremtiden for dette markedet er usikkert, men seriøse merkevarer som Nvidia og Microsoft tilbyr denne servicen.

Nominerte til Årets beste gaming-produkter

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste gaming-produkter 2023-2024

Årets beste gaming-laptop, High-end

Alienware M18

Stor, flat og suveren

Alienware M18 er stor og flat som en flyndre. Og en av de raskeste PC-er til dags dato.

Vi kan like godt si det med det samme: Denne maskinen er for de få.

For det første koster den vanvittig mye. Du kan enkelt få tre flotte bærbare PC-er til samme pris. Og til sammen vil de sannsynligvis ta både mindre plass og veie mindre i vesken.

For det andre må du ha behov for maskinkraft som er så ekstraordinær at du er villig til å ofre de absurd mange kronene.

Det kan for eksempel være hvis du er seriøs e-sportsutøver. Altså gamer. Alienware M18 kan også være interessant for grafiske designere og filmskapere som trenger å bearbeide absurde mengder med data.

Sterkeste grafikkort noensinne

Grafikkortet er Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 GB video-RAM. Selv om det er mobilutgaven som er langt mindre muskuløs enn den stasjonære versjonen, er det fortsatt det villeste grafikkortet som noensinne har sittet i en laptop.

Skjermen er stor og skarp, men litt matt da overflaten er antirefleksbehandlet. Fargegjengivelsen er glimrende, men uten den dybden og intensiteten vi er blitt vant til med OLED-skjermene. Men ettersom Alienware M18 er en gamingmaskin, handler det først og fremst om hastighet. Maskinen kan kjøpes med enten en QHD+-skjerm (2560 x 1600 piksler) med 165 Hz oppdateringshastighet eller FHD-oppløsning (1920 x 1200 piksler) med svimlende 480 Hz oppdatering. Til skuffelse for grafisk kreative er 4K-skjerm ingen valgmulighet.

Konklusjon

Når jeg skal spille, foretrekker jeg normalt å ha separat skjerm og tastatur. Alienware M18 er så stor og så gjennomført overdreven at det ikke er absolutt nødvendig. Skjermen på 18 tommer opptar like mye av synsfeltet som en 27-tommers skjerm på normal arbeidsavstand. Og det mekaniske tastaturet er nesten like lekkert og presist som det løse tastaturet mitt. Og med (nesten) det helt riktige Cherry-klikket.

Årets beste gaming-skjerm

Samsung 57 Odyssey Neo G9

Bredere enn noen annen skjerm

Samsungs ultrabrede 57-tommer trekker deg inn i handlingen som ingen tidligere skjerm.

Det beste ved gaming er ikke nødvendigvis håpet om å vinne over datamaskinen eller motstanderne. Men derimot selve opplevelsen av å utforske en helt ny verden.

For at illusjonen skal bli overbevisende, må man ha en skikkelig skjerm. En stor skjerm som gir innlevelse. Og det er akkurat det Samsung 57 Odyssey Neo G9 er skapt til. Tallet 57 refererer til diagonalmålet i tommer. Så stor er den!

Odyssey Neo G9 tilhører klassen av ultrabrede skjermer i forholdet 32:9. Bildet er altså mer enn tre ganger så bredt som det er høyt, og den vel 130 cm brede buede skjermen dekker dermed hele det vannrette synsfeltet når man sitter foran den.

Det mest bemerkelsesverdige ved Samsung-skjermen er imidlertid ikke bredden, men oppløsningen: Dual-UHD. Altså to ganger 4K-oppløsning (7680 x 2160 piksler). Det er den høyeste oppløsningen på en 32:9-skjerm til dags dato.

Uansett om du liker 3D-skytespill, eventyr eller simulatorspill, gir den superbrede skjermen en kolossal innlevelse. Det kan godt være at det viktigste skjer like foran deg. Men når bildet dekker helt ut til det perifere synsfeltet, er opplevelsen helt annerledes tett på og personlig. Et spill som Cyberpunk 2077 nærmest krever en innlevende skjerm som denne!

Konklusjon

Hvis du vil ha den villeste gaming-skjermen på markedet, er Samsung 57 Odyssey Neo G9 det beste valget akkurat nå. Ingen annen skjerm gir deg så mange piksler på ett sted – og med så høy oppdateringshastighet. For å utnytte skjermen må du imidlertid ha maskinvare – og spesielt grafikkort – i den absolutte toppklasse. Neo G9-skjermen er dessuten en utfordring for de fleste eksisterende spill som må tweakes og trimmes for å kunne fungere med den brede skjermens skyhøye oppløsning og blendende hastighet.

Årets beste gaming-laptop, Premium

Acer Predator Helios Neo 16

Vilt mye spill for pengene

Acer Predator Helios Neo 16 er en gaming-PC for folk flest. Det kan låte kjedelig, men det er det ikke.

Acer Predator Helios Neo 16 er ikke årets raskeste gaming-PC. Til gjengjeld koster den fornuftige maskinen mindre enn halvparten av de fleste tungvekts gaming-maskinene.

16-tallet i modellnavnet refererer til skjermstørrelsen på 16 tommer. Det er et behagelig kompromiss. Skjermen er stor nok til å gi en god innlevelse, men hele maskinen kan fortsatt tas noenlunde bekvemt med i en normal ryggsekk. Spesielt da maskinen er forholdsvis slank og vekten like under 3 kg.

Hastigheten fremfor oppløsning

Selv om skjermen er stor, er oppløsningen den samme Full HD-oppløsningen som har vært normen på gamingmaskiner i mer enn et tiår. Til gjengjeld er skjermen forholdsvis rask: En oppdateringshastighet på 165 Hz er glimrende til de fleste spill. Og passende til grafikkortet som med all respekt ikke er det raskeste i klassen.

God prosessor, sparsom GPU

Det som utgjør den største forskjellen i prisen, er grafikkortet. En Nvidia GeForce RTX 4090 eller RTX 4080-grafikkprosessor legger mange tusen kroner på prisen. Helios Neo 16 må nøye seg med en GeForce RTX 4060 med 8 GB RAM.

Prosessoren er til gjengjeld helt moderne: en 13. generasjon Intel Core i7-13700H med 16 kjerner og 24 tråder.

Konklusjon

Hvis penger ikke er problemet, kan man kjøpe maskiner som kan kjøre ethvert spill på markedet uten anstrengelser. Acer Predator Helios Neo 16 er laget for alle oss andre, som utover den viktige gaming-maskinvaren også er nødt til å tenke på dagligdagse trivialiteter som mat og husleie. For å få prisen ned har det vært nødvendig å inngå kompromisser. Men delene passer sammen, og resultatet er blitt en maskin som dekker de flestes behov til en pris som er noenlunde spiselig. Det finnes for øvrig varianter av Helios 16 med både høyere skjermoppløsning og bedre grafikkort. Men flertallet vil ikke oppleve et behov for det.

Årets beste spillkonsoll

Asus ROG Ally

Den trekker opp hele sjangeren!

Asus vil ha en bit av kaken, og de får nok mer enn en bit.

Ser man på diverse bruktmarkeder, flyter det over med Steam Decks som selges fordi eieren venter på å få fingrene i den nye Asus ROG Ally.

Steam Deck vil være uavhengig av Windows. Den beslutningen har medført krasj og barnesykdommer. På de (fortsatt få) kompatible spill yter den god performance, men føles som et uferdig produkt.

Asus ROG Ally, derimot, er ikke noe uferdig produkt. Den forsøker ikke å gjenoppfinne den dype tallerkenen, og resultatet er en langt mer brukervennlig og feilfri gaming-PC, som utkonkurrerer Steam Deck på nesten alle punkter.

Faktisk er ROG Ally så imponerende at den kanskje utkonkurrerer de fleste bærbare gamingmaskiner i det billige sjiktet.

En av de helt store fordelene ved ROG Ally er at den er basert på gode, gamle Windows 11. Det velkjente systemet er ikke perfekt, men lett å forholde seg til.

Asus ROG Ally leverer når det gjelder performance. Ikke nok med at den trumfer Steam Deck med mange lengder. Den er på et slikt nivå at man vurderer å kjøpe den i stedet for en tradisjonell bærbar gamingmaskin!

Du har forskjellige innstillinger i ROG Ally. Du kan velge imellom Silent, Performance og Turbo. Kobler du ROG Ally til stikkontakten, får du ekstra hestekrefter i Turbo-modus. Den ble testet med spillene Far Cry 6 og Borderlands 2.

Fordelene med en håndholdt PC eller konsoll er ikke bare at du kan ta den med på farten, men det er unektelig en stor del av appellen. For mange er det den primære årsaken til å velge håndholdt.

Konklusjon 

Med Asus ROG Ally tar hele den håndholdte sjangeren et tigersprang. Du får utrolig mye for pengene, både når du sammenligner med andre håndholdte konsoller, og når du sammenligner med klassiske bærbare maskiner. Den har en god pris, fantastisk performance og et enkelt, velfungerende kontrollsystem. Vi får håpe at dette er første trekk i en lang pris- og utviklingskrig innenfor håndholdte datamaskiner.

Årets beste gaming-headset

Sony Inzone H9

Sci-fi-headset treffer blink

Hi-fi-spesialisten Sony har langt om lenge lansert et gaming-headset. Det var verdt ventetiden!

Sony trenger som en av verdens største og mest allsidige elektronikkprodusenter ingen nærmere presentasjon. Men de er imidlertid helt nye som leverandør av gaming-headset.

Sci-fi look

Designmessig innfris forventningene med det samme. I stedet for å gi verden enda et sort-i-sort headset til 30-årige gutter, har Sony valgt en retrofuturistisk design som gir assosiasjoner til EVE-roboten i Pixar-filmen Wall-E. Øreklokkene er gråhvite og perfekt avrundet, og det samme er hodebøylen. Og med kullsorte øreputer og foring på hodebøylen ser de nesten ut til å sveve i luften. Smale ringer av hvitt LED-lys fullender science fiction-preget. Mikrofonen sitter på en bøyelig, men ganske stiv mikrofonarm som kan vippes opp.

Sony Inzone H9 har innebygd automatisk støyreduksjon, noe vi til nå bare har sett på ganske få gaming-headsets, hvor alle var i det dyre sjiktet.

Fantastisk lyd

Et hi-fi-selskap med mer enn 75 års erfaring bør ha kontroll på lyden. Og det har Sony! Lyden er nærværende, ren og virkelig dynamisk. Dynamikkforsterkeren gir eksplosjoner og skudd ekstra drønn. Men sett bort fra all lek og moro, og i nøytral innstilling, er Inzone H9 klasser bedre enn de fleste.

Støyreduksjonen er ekstra luksus som gir deg fred og konsentrasjon med et trykk på en knapp – og lyd fra omgivelsene med enda et trykk. Støyreduksjonen påvirker ikke lyden i noen grad som kan merkes i praksis. Imidlertid må Sony ha et lite minus i karakterboken for at ANC tilfører et tydelig hørbart bakgrunnssus.

Konklusjon

Sony er debutant på gaming-headsets, men for en debut! Inzone H9 er vellykket på nesten alle punkter: Lyden er engasjerende og klar, kontrollprogrammet er det beste i feltet, og headsettet ser virkelig lekkert og elegant ut. Støyreduksjonen er en ekstra bonus på et allerede utfylt karakterark. Selv om det burde være mulig å dempe egenstøyen.