Det krever ikke så mye for å nyte gaming som hobby, men det krever en del for å skille klinten fra hveten når det kommer til det nødvendige utstyret. Spillkonsoller koster flere tusen kroner, og skal grafikken på datamaskinen virkelig stråle, ender man fort opp med en regning på over 10 000 kroner. Derfor har vi i løpet av året testet en lang rekke produkter slik at du kan bruke pengene dine på en kompromissløs gaming-opplevelse. Noen produkter handler mer om brukeropplevelsen, så den har vi naturligvis i mente.
I alt velger vi produkter i fem forskjellige kategorier. Gaming-laptops får to kategorier, da prisene er så varierte. Vi kårer en vinner i både premium- og high-end-klassen. Skjermen er en av de viktigste delene i datagaming, og her kårer vi også en vinner. Årets beste konsoll må naturligvis også krones. Sist, men ikke minst finner vi de nominerte til beste gaming-headset.
En ny type gaming
Når utstyret skal være transportabelt, har de bærbare gaming laptop-ene lenge vært din beste mulighet. Det er fortsatt et populært valg når en muskelbunt av et grafikkort skal kunne tas under armen. Men de har fått selskap. En ny generasjon håndholdte systemer har inntatt manesjen, og når det kommer til bærbarhet, er de vanskelige å komme utenom. Nintendo har i årevis laget populære håndholdte konsoller, og deres nåværende toppselger Switch tok verden med storm. Formatet var så vellykket at noen gamere ønsket enda mer slagkraft i samme type innpakning. Det inspirerte den nåværende oppblomstringen av håndholdte PC-er, som befinner seg i et grenseland mellom konsoll og datamaskin. De er skapt til gaming og veier mindre enn en liter melk, men maskiner som Asus ROG Ally og Lenovo Legion Go kjører helt vanlige Windows 11. De kan også brukes som en vanlig datamaskin, noe som gjør dem ekstra praktiske sammenlignet med konsollene. Den mindre størrelsen setter naturligvis begrensninger for innholdet, men på en liten skjerm er opplevelsen kanskje nok til å lokke deg vekk fra gaming laptops.
Fire ting å vurdere før du kjøper
Lukket system
Noen maskiner, spesielt konsoller, har et lukket system som begrenser hvilke spill du kan spille. Har du en Nintendo Switch, er du nødt til å kjøpe spill som bare kan spilles på din Switch. Vil du spille en favoritt fra hyllen, må du betale for spillet igjen. Hm! Laptops og håndholdte systemer er ofte åpnere. Et dataspill virker også med din neste datamaskin, og kjøper du digitalt på Steam, som mange gjør, synkroniseres de automatisk. På den måten kan du fortsette akkurat der du slapp sist. Ulike generasjoner av Xbox og Playstation har forskjellige grader av kompatibilitet med gamle spill. Noen årganger lar deg gjenbruke spill fra tidligere konsoller, og kanskje til og med låne spill av vennene dine. Andre er strengere. Det er verdt å vurdere fra starten, spesielt fordi man raskt blir glad i en bestemt type konsoll eller datamaskin. Når man først har kjøpt alle spillene, er det spesielt hardt å skifte system.
Benchmark
Det er gjenbruk av mange av de samme grafikkort, skjermkomponenter og harddisker i gaming-verdenen. To maskiner med lik innmat bør som utgangspunkt yte likt, men det gjør de ikke. Temperaturen spiller en spesiell rolle, og når det kommer til kompakte maskiner eller små konsoller, kan forskjellen på to ellers like grafikkort være stor. Derfor bruker vi Benchmark hos L&B Home for å teste den reelle ytelsesevnen og sammenligne den med konkurrentene. En essensiell test som ofte gjenspeiler mer enn det spesifikasjonene tilsier.
Fremtidssikring
Spill blir stadig mer imponerende, men også mer og mer krevende for våre maskiner eller konsoller. Frykten for å kjøpe en litt for billig maskin som ikke kan holde følge om et par år, er ekte. Noe utstyr blir aldri for gammelt. Et par gode hodetelefoner vil alltid låte godt, men en ti år gammel skjerm i mellomprissjiktet setter en åpenlys begrensning for den visuelle kvaliteten. Det er viktig å finne ut av hva som er viktig for deg. En gammel 120 Hz skjerm er bedre enn en ny 8K skjerm på 60 Hz, hvis du spiller mest Counter-Strike. Tenker du å skifte fra datamaskin til håndholdt konsoll, er det viktig å oppleve hvor annerledes 1080p føles på en liten skjerm, sammenlignet med en stor.
Cloud-gaming
Om du ikke vil bekymre deg for at maskinvaren en dag blir foreldet, kan du ty til Cloud-gaming. Det kan gjøres når som helst og hvor som helst, så lenge du har en skjerm og en internettforbindelse. Her kjøres spillet ditt på en serverfarm langt vekk, hvor grafikken i sanntid strømmes over nettet til din skjerm. I praksis kan du fjernstyre en seriøs gamingmaskin mot en fast månedlig pris. Fremtiden for dette markedet er usikkert, men seriøse merkevarer som Nvidia og Microsoft tilbyr denne servicen.