TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste Gadgets

Gadgets kan være alt fra USB-nøkler til el-biler, men det er datamaskinene som stjeler oppmerksomheten.

Av / 15.10.19 - 12:05
Årets beste Gadgets

Kjernen til høyere ytelse

Laptopene denne høsten ligner til forveksling fjorårets modeller. Det virkelig spennende skjer under panseret. En ny generasjon prosessorer med flere prosessorkjerner har gitt de beste modellene opptil dobbelt så mye regnekraft som i fjor. Hvis du vil ha det raskeste akkurat nå, bør prosessoren være en niende generasjons Intel Core i9-9900, eller enda bedre, i9-9980. Her får du åtte kjerner, i stedet for de fire som har vært normen til nå. Men du må fortsatt ha tykk lommebok for å få en av toppmodellene med deg hjem.

Bedre og raskere spillgrafikk

Gaming fortsetter å vokse, og er langt fra noen nisjeinteresse. Skal du ha en god gamingmaskin, er det først og fremst grafikken du må se på. Grafikkortet må være fra Nvidias siste serie, GeForce RTX 20xx-serie, og skjermen må være rask. Til 3D-spill må du ha en skjerm med minst 144 Hz oppdateringshastighet og 1–3 millisekunders reaksjonstid. Til gjengjeld trenger ikke oppløsningen være skyhøy. Full HD (1920 x 1080 pisker) er fortsatt normen.

Tungvekterne har blitt lettere

Gaming-maskinene har hittil vært tunge og klossete. Det skyldes først og fremst de massive kjølesystemene som er nødvendige for å slippe ut mange hundre watt med varme som prosessor og grafikkort avgir. Men nye generasjoner av prosessorer og grafikkort har gjort det mulig å lage slanke gamingmaskiner med en vekt på litt over to kilo. Hvis du ønsker den maksimale grafikkytelsen, er høy vekt likevel fortsatt uunngåelig. Og du kan typisk legge en kilo til vekten for strømforsyningen.

Tilbehøret som sikrer deg seieren

Spesialoppgaver krever spesialutstyr. Tro ikke at du kan møte opp på den virtuelle slagmarken med et vanlig tastatur og en normal mus. For ikke å snakke om de innebygde i den bærbare! Det handler først og fremst om presisjon, hastighet – og blærete lyseffekter. Vi har testet mengder av mus, tastaturer og headset til gaming, og på de følgende sidene finner du de beste av dem. Og mens kraftige gamingmaskiner koster veldig mye penger, er de teste tastaturene og musene faktisk mulig å kjøpe med et lommepengebudsjett.

Andre anbefalte av årets gadgets

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste Gadgets

ÅRETS COMPUTER

Asus ZenBook Pro Duo UX581

Super-laptop med to skjermer

Hvis det er fint med en kjempebra skjerm, må to være enda bedre. ZenBook Pro Due er en forfriskende nytenkning.

Det helt iøynefallende spesielle ved ZenBook Pro Duo er skjermene. For det er to av dem. En virkelig fet femtentommers OLED-touchskjerm med 4K-oppløsning. Og en akkurat halvparten så stor, men like fet skjerm over tastaturet. Skjermen er teknisk sett på 14″, men i 3:1-format, og dekker derfor hele kabinettets bredde.

Skjermene kan brukes til å utvide Windows-skrivebordet, på samme måte som når man bruker to separate skjermer på en stasjonær PC. Flytende verktøypaletter i kreative programmer kan legges på ekstraskjermen, og tegnere og grafikere kan ved hjelp av den medfølgende pennen, bruke skjermen som ergonomisk perfekt digitizer.

Man kan selvfølgelig også bare bruke ekstraskjermen til underholdning mens man jobber i Excel på hovedskjermen. Den er bred nok til å vise selv Ben Hur!

Men en laptop består av annet enn skjerm (selv om skjermene her utgjør tre firedeler av arealet på den åpne PC-en). Kabinettet er i børstet marineblå aluminium, og alt ser så lekkert ut som man forventer til nesten 27 tusenlapper. Tastaturet i samme marineblå farge er behagelig, og med rimelig vandring og god plass mellom tastene. Touchpad-en er plassert til høyre for tastaturet, hvor den dublerer som numerisk tastatur. Det er et godt utvalg av porter: to fullstørrelse USB og en USB-C med Thunderbolt 3. Maskinen støtter den nye Wifi 6-standarden.

Konklusjon

Asus ZenBook Pro Duo UX581 er en maskin for dem som trenger å kunne ta hele sitt kompliserte arbeidsliv med i vesken. Den er like rask som en stasjonær – også når det gjelder krevende grafiske oppgaver. Og den har mer skjermplass enn de fleste har stående på skrivebordet. Det har sin pris, både i kroner og kilo. Økonomisk er det ikke noe å si på det. Faktisk virker den nærmest billig når man tar i betraktning at man får to høyoppløste OLED-touchskjermer og et grafikkort i det bedre sjiktet. Det går til gjengjeld ut over bærbarheten, da vekten på hele herligheten kommer opp over to kilo. Alt i alt er det likevel snakk om en svært vellykket maskin som fornyer sjangeren.

ÅRETS GAMING LAPTOP

Acer Predator Triton 500

Halv størrelse – full kraft

Acer har pakket en fullvoksen gamer-PC inn i en elegant og veskevennlig maskin.

Acer Predator Triton 500 er en forholdsvis stor 15″ bærbar. Når man pakker den ut, ligner den nesten en maskin i gammeldags 4:3-format. Det er imidlertid ikke tilfellet: Skjermen er selvfølgelig i bredformat, men rammen er høyere for å gi plass til et dypere kabinett med bedre kjøling.

Plasseringen av touchpad-en er selvfølgelig underordnet til spill, hvor en mus er det eneste som gjelder. Men det er en fordel når Triton 700 brukes som alminnelig hverdags-laptop. For det er den lett og slank nok til: kun 1,8 cm tykk og med en vekt på to kg.

Til å være en gaming-laptop er Acer Predator Triton 500 ganske diskré å se på. En sort-i-sort enhet, frest ut av et stykke aluminium. Også lokket og bunnen er i aluminium. Det ser luksuriøst ut, og hjelper også til med kjølingen.

Uansett hva vi kastet etter Triton 500, nølte aldri grafikken. Heller ikke på høyeste innstilling. Fortnite, Apex Legends og CS:GO spiser den til frokost og Battlefield 1 klarer den uten tegn til svette på pannen. Takket være den raske 144 Hz-skjermen kan man kaste seg rundt hjørner uten å miste orienteringen i så mye som et hundredels sekund. Skal man overhodet komme i nærheten av grensene for grafikken, må man koble til en 144 Hz skjerm med 4K-oppløsning

Med en pris tett på 31.500 kroner er Acer Predator Triton 500 langt fra billig, og man kan få nesten samme ytelse for mindre penger. Men da kommer man til å bytte besparelsen med mindre bærbarhet

Konklusjon

Acer Predator Triton 500 er ikke bare en av de raskeste datamaskinene vi til dags dato har testet. Det er også den som har det villeste forholdet mellom ytelse og vekt! Den er bare litt raskere enn fjorårets supermaskiner, men vekten og størrelsen er bare halvparten. Det betyr at gaming for alvor har blitt bærbar. All denne kraften har en pris, og den må legges på disken i form av kalde kontakter. Og det gjør den til en fornøyelse for de få. Men sett i forhold til ytelsen, er den faktisk billig.

ÅRETS GAMING-HEADSET

Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

God lyd er ikke bare en luksus, men en livsnødvendighet når du spiller 3D-skytespill. Har du ikke plassen, pengene og naboene til et surround-setup, er et gaming-headset saken. De har vi testet mengder av. Men ingen som ligner Audeze Mobius.

Amerikanske Audeze sverger nemlig til planar-prinsippet i sine hodetelefoner. Kort fortalt går det ut på at membranen ikke drives av en svingspole, men påvirkes over hele flaten ved hjelp av innstøpte kobbertråder. Det gir en lyd som kan sammenlignes med elektrostatiske høyttalere, men uten behov for høyspenning og transformering.

Som om det ikke var spesielt nok å bruke planar-drivere i et par gaming-hodetelefoner, er Audeze Mobius utstyrt med NX-teknologi fra Waves som skaper virtuell surroundlyd. Men ikke nok med det. Ved hjelp av en posisjonssensor avleser headsettet ditt hodeposisjonen 1000 ganger i sekundet – og justerer stereoperspektivet deretter. Det vil si at lyden ikke følger med rundt når du beveger hodet, men blir på sin plass. Dette er helt normalt når man lytter til høyttalere, men på et par hodetelefoner virker det helt naturstridig!

Det tar flere timer å venne seg til dette perspektivet, som er helt annerledes. Til gjengjeld blir det øyeblikkelig klart at Audeze Mobius er en spesielt presis og nøyaktig lydgjengiver. Selv bittesmå detaljer står klart frem. Og det gjelder enten vi snakker om menneskestemmer og high-hat-finurligheter i musikk, eller mer relevant, lyden av slagmarken hele veien omkring deg i Battlefield 1.

Konklusjon

Audeze Mobius ligner ikke noe annet gaming-headset jeg har prøvd. Eller for den saks skyld noen hodetelefon. Wave NX-systemet og den innebygde head-tracking-en gjør lytteopplevelsen grunnleggende annerledes – og mer lik høyttalere. Mobius er også det første planmagnetiske gaming-headsettet, og det utmerker seg ved en lydkvalitet som overgår alt jeg hittil har hørt til spillbruk. Også prismessig utforsker dette headsettet nytt terreng, men har du pengene, er det verdt utskeielsen.

ÅRETS GAMING-TASTATUR

Razer Huntsman Elite

Lysende eksempel

Razers toppmodell er både overstrømmende fargerik, knivskarp presis og nøktern.

Razer Huntsman Elite er det nyeste og hittil dyreste tastaturet fra gaming-spesialisten Razer. Og med den hittil største wow-følelsen når man tar det ut av esken. Det er nemlig vanskelig å finne noe mer stilrent og stramt enn Razer Huntsman Elite. Alt er kullsvart og uten tekst og pynt. Det eneste navnetrekket er Razers logo, som er stilisert i den medfølgende håndleddstøtten i kunstlær.

Som alle Razers tastaturer er Huntsman Elite oppkalt etter en edderkopp. I dette tilfellet jaktedderkoppen hvis største slektsmedlemmer kan dekke over en middagstallerken.

Som vi har sett på flere andre tastaturer, er tastene “nakne” uten ramme rundt. En sortanodisert aluminiumsbunn gir tastaturet et solid fundament. Også håndleddstøtten har aluminiumskant. Eksklusivt, men det føles også litt kaldt og hardt på en kjølig dag.

Det viktigste ved et tastatur er selvfølgelig tastene, og her har Razer skapt noe nytt: Tastene er kun delvis mekaniske. De er bygget opp med fjær, og har den helt riktige følelsen når de trykkes ned – og selvfølgelig et høyt og tydelig klikk, som kan drive kolleger flere kontorer borte til vanvidd. Men i stedet for en mekanisk kontakt, som kan slites og ruste, avleses tasten optisk.

Vandringen på tastene er samtidig den lekreste jeg kan huske å ha opplevd, lett, men med merkbar motstand ved kontaktpunktet. Og med mindre bevegelse og vakling enn jeg kan huske å ha opplevd på noe annet tastatur, inkludert Logitech G513 og Razers eget BlackWidow Chroma V2.

Konklusjon

Razer Huntsman Elite er det villeste tastaturet jeg har lagt hånd på. Både når det handler om tastenes kvalitet og lek- og moro-faktoren! De optomekaniske tastene er like taktile som de beste fullmekaniske, og den optiske tastingen er lynrask. Lysshowet er ren pynt, men sammenlignet med prisene på annet gamingutstyr er selv dyre tastaturer som dette en forholdsvis billig fornøyelse. Så liker du høye klikk og lekkert lys, er det vanskelig å finne en konkurrent.

Lyd & Bilde