TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste foto & video 2021-2022

Her gjør vi det lettere for deg å finne et kamera som passer deg best.

Av / 14.10.21 - 12:00
Årets beste foto & video 2021-2022

De aller billigste kameraene er vanskelig å finne, simpelthen fordi kameramarkedet har vært i markant endring.

Mobilene har tatt over for billigkameraene, men entusiastene er ikke mindre entusiastiske, og bruker mer penger på kamerautstyr enn før.

Dermed er også utvalget mer spisset, snittprisen er høyere, og kvaliteten er bedre.

De fleste velger nemlig et systemkamera når de skal ha et kamera i tillegg til mobilen.

Da stiller man også høyere krav til ytelse. Som fokushastighet, følgefokus, skuddtakt, videomuligheter, og ikke minst bildekvalitet. Akkurat det siste er man garantert å få blant de kameraene vi har tatt med som årets beste kameraer.Men de har ulike egenskaper, og der det ene kameraet er perfekt for noen typer fotografering, trenger man et helt annet kamera til mange andre motiver.

Hvilket kamera som passer for deg? Det skal vi fortelle her, hvor vi viser hvilke av de nye kameramodellene vi anbefaler til hva slags type motiver. For som nevnt, fotografer har ulike krav til kamerautstyret, og mens noen trenger et kamera som er lite og smidig, vektlegger andre skuddhastighet og fokushastighet foran størrelse og vekt.

Som vi pleier å si, sportfotografer og portrettfotografer har ikke det samme utstyret i kameravesken.

Her finner du de beste kameraene vi har testet det siste året, og her skal du få noen enkle råd om hvilke av kameraene vi anbefaler til hva – og hva man bør tenke på når man skal velge den beste kombinasjonen av kamera og brennvidde på objektivet.

Portretter

Man kan ta fine portretter med de fleste brennvidder. For eksempel er bilder i helfigur med miljøet til vedkommende som fotograferes, også et portrett. Det samme er et tettere utsnitt hvor hodet dekker mesteparten av bildeflaten. Da velger man et objektiv med lengre brennvidde. For eksempel objektiver med 80 til 135mm – sågar 200mm brennvidde. Portretter i helfigur kan godt tas med en 28, 35 eller 50mm. En såkalt normalzoom kan fint brukes, siden de ofte dekker et område fra 28-90mm. Men en 85mm med lysstyrke f2 eller bedre, er å foretrekke hvis man skal isolere motivet fra bakgrunnen.

Vårt tips:

Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.

Alt mulig

De aller fleste bilder kan fint tas med et systemkamera med den medfølgende normalzoomen. Allround-kameraene dekker et bredt bruksområde, og er et ypperlig supplement til mobilen, siden de har overlegen ergonomi og langt flere muligheter for fine bilder av forskjellige motiver under ulike lysforhold. De har også den fordelen at man enkelt kan utvide bruksområdet med en kraftig vidvinkel, makroobjektiv eller en kraftig telezoom, og en skikkelig blits når man trenger det.

Vårt tips:

Nikon Z fc, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.

Landskap og natur

Bilder fra naturen er populært blant mange, og landskapsbildet har eksistert siden penselen ble oppfunnet. Med godt kamera trenger man ikke å bruke like lang tid for å forevige landskapet, og som alltid er det noen kameraer som egner seg bedre. Kameraer med værtetting er en fordel. Høy oppløsning gir bedre detaljskarphet og tilfører bildene mer dybde. Med det rette objektivet, som en vidvinkel eller vidvinkelzoom, kan man få et bredere perspektiv. Vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre enn f2.8, er også egnet til astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan trekke motivet nærmere, og et smalere perspektiv kan være veldig effektfullt. Blant nyttig tilbehør til landskapsfoto, hører selvsagt et stødig stativ, ND-filtre, graderte filtre og polarisasjonsfiltre.

Vårt tips:
Nikon Z7 II, Sony a1, Fujifilm GFX 100S.

Reisekamera

Enten reisen er kort eller lang, er det én ting som gjelder for et godt reisekamera: Størrelse og vekt. At det er enkelt å bruke og kjapt på avtrekkeren er ingen ulempe. Ta med ekstra batterier og gjerne et nøytralt filter foran objektivet, så er man klar til å oppdage nye steder å fotografere. En normalzoom er finfint å ha med, men en vidvinkel mellom 24 og 35mm med bra lysstyrke, kan være et hendig alternativ til en zoom. Hvis kameraet ikke er for stort og tungt, er det lettere å ha de hengende klart til bruk når anledningen byr seg.

Vårt tips:

Olympus PEN E-P7, Fujifilm X-E4, Nikon Z fc.

Sport, action og dyreliv

De store kameraene man ser på sportsarenaer prioriterer fokushastighet og høy skuddtakt foran oppløsning. Men det går an å finne gode kompromisser, som egner seg til sport og dyreliv. Her handler det like mye om valg av objektiv, som kamera. For de som skal ha sylskarpe bilder fra motorsykkelløpet, eller fange ørn på avstand, trenger et raskt kamera og et raskt objektiv. Slike kameraer bør ha god batteritid, værtetting og et vertikalgrep med ekstra strøm. Paret med en zoom rundt 70-200, 100-400mm, eller en lyssterk 300mm, eller mer, er man nærmere skarpe bilder av motiver som beveger seg fort.

Vårt tips:

Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10, Sony a1.

Video

Hvis man er veldig opptatt av video, kanskje mer enn stillbilder, finnes det super systemkameraer med avanserte funksjoner, som gir videofotografen vide muligheter. Her får man 4K-video (eller 8K) i svært høy kvalitet, 10-bits video med Log-innstillinger, tilkoblinger til mikrofoner og hodetelefoner, og mye bedre videokvalitet med flere muligheter for gradering i etterbehandlingen. Kameraene kan selvsagt levere utmerket stillbildekvalitet også, men det er på videoopptak de virkelig skiller seg ut fra andre kameraer. Her kan de fleste objektiver brukes, men helst et med god lysstyrke og lite fokuspusting.

Prøv gjerne dronevideo også, i 4K kan det gi spektakulære videoer som det ikke er så lett å få til med et systemkamera.

Vårt tips:

Panasonic Lumix GH5 II, Sony a7s III, Nikon Z6 II og DJI Air 2S.

Nominerte til årets beste foto & video

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Vinnere av Årets beste foto & video 2021-2022

Årets premium systemkamera

Nikon Z6 II

Perfeksjonert Nikon-kamera

Nikon har lyttet til kritikken og laget et av de beste kameraene du kan kjøpe.

Det som egentlig er den store nyheten på Z6 II, er hverken vertikalgrep eller doble kortplasser, men en merkbart bedre autofokus, særlig på følgefokus – som demper skuddtakten fra 14 til 12 bps, og at den støtter fullt ut ansikt- og øyefokus både i Auto-områdefokus, og bredt områdefokus.

Z6 II, har den samme fullformat 24 Mp bildebrikken, hybrid autofokus med 273 fokuspunkter som dekker 90 prosent av bildeflaten, vippbar pekeskjerm og høyoppløst OLED-søker, bare med litt bedre oppfriskningsfrekvens.

Kameraet har fremdeles femaksers bildestabilisator innebygget, og den er spesielt nyttig på video. Det har de samme videoegenskapene med fullformat 4K/30p-opptak i 8-bit opptil 144 Mbps, og det vil komme en fastvareoppdatering i februar 2021, som muliggjør 4K i 50p med APS-C beskjæring.

Nikon Z6 II er en fryd å fotografere med. Man venner seg kjapt til hvor alle knapper og ratt er, og når man har satt opp kameraet og programmert de knappene man ønsker, er det bare å nyte. Bildekvaliteten er ikke overraskende identisk med Z6, som vi blant annet sa dette om:

Bildene fra kameraet viser igjen at Nikon vet hva de driver med. Bildekvaliteten er helt i toppklassen for et APS-C-kamera i denne prisklassen. Videokvaliteten på 4K-opptak er også meget fin, med moderate mengder rolling shutter, og meget god skarphet og detaljoppløsning.

Nikon kunne ha benyttet anledningen til å gi Z6 II en vribar pekeskjerm, når de først var igang, men bortsett fra det er kameraet helt klart blant de aller beste allroundkameraene i denne klassen. De små endringene er store nok til å ha betydning for mange som skal velge kamera, og ærlig talt kan vi vel si at Z6 II er kameraet Nikon skulle lansert i 2018. I 2020 er det tydelig at Nikon har hørt på kritikken de fikk, og gitt kameraet muligheten for et vertikalgrep, en ekstra kortplass, raskere skuddtakt og enda bedre aufofokus.

Det har gjort Z6 II til et enda bedre kamera, som fremdeles har forgjengerens klasseledende stillbilde – og videokvalitet.

Årets kamera

Sony Alpha a1

Sony a1 har alt man ønsker seg i et kamera.

Egentlig skal det ikke være mulig, men Sony har fått det til med a1. Det eneste kameraet som kombinerer ekstrem skuddtakt med en høyoppløst bildebrikke.

Det er nemlig ingen av konkurrentene som kan matche Sony-kameraets kombinasjon av en 50 Mp stablet og bakbelyst (stacked BSI-CMOS) bildebrikke i fullformat, med 30 eller 20 bilder/s skuddtakt. For ikke å glemme 8K/30p video eller 4K/120p.

Temmelig heftige spesifikasjoner, men det er mer: En stor 9,44 Mp søker uten black out på serieopptak, opptil 1/400s blitssynk, og pikselforskyvning som kan gi opptil 200 Mp bildefiler.

Sony er kjent for å ha den råeste autofokusen. Konkurrentene er kanskje i ferd med å ta dem igjen, men a1 viser at Sonys Real Time Tracking med 759 fokuspunkter, fremdeles er hakket hvassere på sporing av motivet.

Sony-kameraets autofokus er også følsomt nok i lite lys, og med et FE 50mm f1.2 påmontert, fant kameraet fokus lekende lett selv med lys kun fra et stearinlys og ikke noe annet.

Videokvaliteten er fullt på høyde med EOS R5 på 8K, hvilket betyr enestående detaljrikdom, men Canon-kameraets oversampling av 8K til 4K, ser ut til å være litt skarpere enn Sony-kameraets. Det er ikke store forskjeller, og sammenligninger på ren 4K mellom Sony a1, a7s III og EOS R5, gir Sony-kameraene et lite fortrinn på detaljskarphet.

Men sammenlignet med de tre sportskameraene, Sony a9 II, Canon EOS 1DX III og Nikon D6, er oppløsningen og dynamikkomfanget synlig bedre på a1. Støyomfanget er på nivå med a7r IV og EOS R5, altså rent og pent opptil 6400 ISO, med marginal kornstøy. Man kan skyve en del i kurvene på bildene fra et a1, uten at støyomfanget øker i sjenerende grad, men man får ikke like mye å gå på som i et Sony a7r IV.

Et kamera som er like godt egnet ringside på en racerbane, som i studio, eller et bryllup. Det er også et av veldig få kameraer som er like godt egnet til landskapsfotografering, som til fuglefoto.

Årets beste high-end systemkamera

Fujifilm GFX 100S

Best på det meste

Det beste kameraet vi har testet er blitt mindre, lettere og billigere.

Fujifilm GFX 100 satte standarden for bildekvalitet, men kanskje ikke for bærbarhet. Med et integrert vertikalgrep og en ganske voksen OLED-søker, er det nemlig et temmelig voksent kamera.

Nye GFX 100S er et GFX 100 med den samme 102 Mp bildebrikken vi allerede kjenner godt, bare i et mye mindre og lettere kamerahus. Her får man altså den samme ekstreme oppløsningen, bildedynamikken og fargedybden.

Men kameraet er ikke uten forbedringer, sammenlignet med kameraet vi kjenner som GFX 100. En ny og mer kompakt bildestabilisator skal være effektiv ned til seks eksponeringstrinn. Håndgrepet med tommelgrepet bak, er langt bedre å holde i og gir et sikrere grep. Det umerkede innstillingshjulet er blitt til et tydelig merket programhjul hvor man kan lagre hele seks foretrukne oppsett, og kameraet har fått en merket bryter for filmopptak og stillbilder.

I likhet med GFX100, har kameraet 4K-video opptil 400 Mbps fra hele bildeflaten i UHD eller DCI-format. Man kan også ta opp 4K-video eksternt med 10-bit 4:2:2 med F-log for fargegradering, eller 12-bit Apple ProRes RAW via HDMI,. Man kan også bruke kameraets filmsimuleringer på video, og velge hybrid log-gammaprofil (HLG).

Det er ikke noen forskjell i bildekvalitet sammenlignet med GFX 100. Man får den samme brede fargemetningen, det samme dynamikkomfanget, og et toneomfang som man sjelden ser fra fullformatkameraer.

Fujifilm GFX100S leverer samme bildekvalitet som GFX 100. Men her er kameraet både hendigere, lettere og rimeligere, og på mange måter et enda bedre kjøp. Det er selvsagt ikke noe kamera for sport og action, men utvalget av objektiver til kameraet, gjør det desto bedre egnet for portrett, landskap, mote- og studiofotografering, samtidig som kan kan gjøre videoopptak med profesjonell kvalitet. Spesielt om man bruker en ekstern opptaker.

Fujifilm GFX 100S stiller i en prisklasse hvor mange fullformatkameraer er konkurrenter, men bildekvaliteten fra kameraet stiller i en klasse for seg.

Årets beste basic systemkamera

Fujifilm X-S10

Klassens beste allroundkamera

Fujifilm X-S10 er et uvanlig vellykket kompromiss mellom pris og kvalitet, og egner seg til nesten alle.

Fujifilm X-S10 er et uvanlig vellykket kompromiss mellom pris og kvalitet, og egner seg til nesten alle.

Fujifilm X-S10 er basert på den samme teknikken som flaggskipet X-T4, et proffkamera i en mye høyere prisklasse. Som er et av de mest komplette kameraene der ute. Det gjør X-S10 til et svært spennende kamera i den andre enden av prisskalaen.

For her får man den samme 26 Mp X-Trans CMOS bildebrikken som X-T4, samme bildeprosessor, en modifisert 6-trinn bildestabilisator på innsiden, og autofokussystemet fra X-T4. Alt er pakket inn i et mindre, lettere og fremfor alt, mye billigere kamerahus.

Brukervennligheten er veldig gjennomført, og det eneste som ble et irritasjonsmoment, var at plasseringen av opptaksknappen for video og Q-knappen for hurtigmenyen, er plassert så nære hverandre. Jeg kom til stadighet borti feil knapp, men de fleste knappene kan omprogrammeres – og slås av. Da vrir man istedet programhjulet til video, og starter opptaket med utløserknappen.

Dette er den typen kamera hvor man kan sette alt på auto, og bare konsentrere seg om motivene. Det gjelder også på video, men hvis man vil kan man gå inn i menyene og endre innstillingene. Til 4K/30p-video i DCI eller UHD oppløsning, eller 1080/60p, og opptil 240 fps hvis man vil lage slow motion-sekvenser.

Bildene får en enestående detaljskarphet med en bildedynamikk som ikke står tilbake for noe kamera i denne klassen. Fargemetningen og tonaliteten på jpeg-filene, er noen av det best balanserte i bransjen, og med den nye XF 50/1.0, var skarpheten i bildene upåklagelig.

X-S10 er det mest avanserte i prisklassen, og det er et av de mest brukervennlige kameraene i klassen. Erfarne fotografer trenger ikke å sette seg inn i noe for å få de bildene de vil ha, og amatørene med liten eller ingen erfaring, kan starte med fullautomatikk og leke seg med de mange mulighetene et så avansert kamera har, etter hvert som de blir mer drevne. Fujifilm X-S10 er et kamera alle kan få fine bilder med. Et bedre kamera finner du ikke i denne klassen.

Lyd & Bilde