Utvalget av kameraer er blitt merkbart mindre de siste årene. Det lages færre nye kameraer, og de få som lanseres, lever lengre i butikkhyllene før de erstattes.
Dermed skulle man tro at det ble lettere å velge, men det minkende utvalget har gjort at det er noen få kameratyper som dominerer i markedet. De har mange av de samme egenskapene, selv om de kommer fra ulike produsenter.
Bildekvalitet som de fleste oppgir som en av de viktigste grunnene til å kjøpe et nytt kamera, er mer enn god nok på praktisk talt alle kameraer som er i salg i dag. Det gjelder spesielt systemkameraene, de speilløse og speilrefleksene, som uansett merke, leverer så høy bildekvalitet at forskjellene i kvalitet stort sett bare er av akademisk interesse.
Da er andre egenskaper viktigere å finne ut av. Hvor bra er autofokusen? Klarer kameraet høy skuddtakt i to sekunder, eller to minutter? Er det værtettet og tåler det regn? Finnes det lyssterk teleoptikk til kameraet? Er videofunksjonen bra? Og sånn kan man holde på.
Det enkleste er å lese seg opp på tester, og finne ut om noen kameraer er bedre egnet til det man kommer til å bruke kameraet mest til. Fotografer som ligger i skogen og fotograferer ville dyr, har helt andre behov for utstyr, enn foreldre som vil ta bilder av oppveksten til barna.
Like innlysende er det at sportsfotografer og portrettfotografer, ikke har det samme utstyret i kameravesken.
Hvilket kamera som passer deg best, avhenger i stor grad av behovet. Som for mange dekkes av mobilkameraet. Men det har så mange begrensninger, at mange likevel velger å kjøpe et kamera. Som både gir mye bedre bildekvalitet og mange flere muligheter.
På de neste sidene finner du de beste kameraene vi testet det siste året, men før du kommer så langt, skal du få noen korte råd om hva man bør tenke på når man skal velge det beste utstyret.
Portretter
Mange møter begrepet portrettobjektiv med undring, men det er som regel brennvidder fra 80 til 135mm man mener da. Portretter kan likegodt tas med en 28 eller 50mm, men for portretter med et tettere utsnitt, er en 85mm med lysstyrke f2 eller bedre, å foretrekke hvis man skal isolere motivet fra bakgrunnen. Portrettfotografering krever ikke noe spesielt kamera, og de fleste brennvidder fungerer. Med andre ord er det ikke nødvendig med verdens raskeste autofokus, ekstrem skuddtakt eller vertikalgrep og værtetting.
Vårt tips:
Nikon D780, Canon EOS 90D eller Fujifilm X-Pro3.
Alt mulig
Det er ofte svaret når vi spør leserne hva de skal bruke kameraet til. Vårt svar er at et slikt kamera finnes ikke, men man kan komme veldig nært med det rette kameraet. Det kan være et kompaktkamera som er hendig å ha med, eller et kamera med mye zoom. Som de såkalte superzoomkameraene, med mer enn 10x zoom. Et systemkamera med den medfølgende normalzoomen er et ypperlig valg.
Vårt tips:
Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V eller Canon EOS 90D.
Landskap og natur
Mange elsker å ta naturbilder og mange elsker å se på naturbilder. For at de skal bli bedre enn godt nok, er det en fordel med kameraer som har høy oppløsning, gjerne værtetting og bra dynamisk omfang. Da snakker vi nesten alltid systemkameraer, vidvinkelobjektiv, en moderat telebrennvidde, og et stødig stativ. Noen kameraer kan ta bilder med ekstra høy oppløsning, som kan gi bilder med ekstremt detaljnivå. ND-filter, graderte filtre og polarisasjonsfiltre, er nyttig tilbehør for landskapsfotografen.
Vårt tips:
Fujifilm X-T4, Nikon D780, Canon EOS R5, Sony a7r IV.
Barn og familie
Her er behovene for et kamera som alle kan bruke, viktig. Da er størrelse, brukervennlighet, og kvaliteten på autofokusen viktigere enn oppløsning og skuddtakt. Systemkameraer med den medfølgende normalzoomen holder for de fleste, men en telezoom kan være et godt tillegg for de gangene man skal forevige poden på idrettsarenaer, f.eks.
Vårt tips:
Sony a6600, Nikon Z50 eller Canon EOS 90D.
Reisekamera
Størrelse og vekt pleier å bety mye. Det samme gjør batteritid og brukervennlighet. De mest avanserte kameraene er overkill for de fleste, så et skikkelig kompaktkamera eller et kompakt systemkamera, er å foretrekke. Da blir bildene mye bedre enn hva mobilen klarer, og gleden over å fotografere større. En hendig bæreveske, et ekstra batteri og et nøytralt filter foran objektivet, er nyttig å ha med på tur.
Vårt tips:
Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3, Sony a6600 eller Nikon Z50.
Sport, action og dyreliv
Pålitelig autofokus og høy skuddtakt, trumfer alltid oppløsning for fotografer som skal fange ørn som stuper etter byttet, eller alpinisten som skrenser ut av en skarp sving. Da blir kameraene mer spesialiserte, og blant de vi har testet, er det noen som er bedre egnet enn andre. Her er batteritid, værtetting og vertikalgrep etterspurt, og selvsagt skarpe bilder. Hver gang.
Vårt tips:
Fujifilm X-T4, Canon EOS R6, Nikon D6, Nikon D780, Sony a9 II, og Canon EOS 1DX III.
Video
Nesten alle kameraer kan ta opp video i god 4K-kvalitet, akkurat den samme oppløsningen som på en 4KTV. Men det betyr ikke at man bør. Hvertfall ikke hvis ambisjonene er høyere enn en kaotisk videosnutt på sosiale medier. Skal man lage video med skikkelig kvalitet, krever det skikkelig verktøy, og noen kameraer er bedre skikket til akkurat det. De har alle tilkoblinger som kreves, Log og valgbar gamma-innstilling, og er så avanserte at fotografen får full frihet til å velge sine innstillinger selv, og den tekniske kvaliteten er selvsagt helt i toppen for et systemkamera.
Vårt tips:
Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H, Fujifilm X-T4 og Sony a6600.