TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste kameraer 2020-2021

Av / 20.10.20 - 12:00
Årets beste kameraer 2020-2021

Utvalget av kameraer er blitt merkbart mindre de siste årene. Det lages færre nye kameraer, og de få som lanseres, lever lengre i butikkhyllene før de erstattes.

Dermed skulle man tro at det ble lettere å velge, men det minkende utvalget har gjort at det er noen få kameratyper som dominerer i markedet. De har mange av de samme egenskapene, selv om de kommer fra ulike produsenter.

Bildekvalitet som de fleste oppgir som en av de viktigste grunnene til å kjøpe et nytt kamera, er mer enn god nok på praktisk talt alle kameraer som er i salg i dag. Det gjelder spesielt systemkameraene, de speilløse og speilrefleksene, som uansett merke, leverer så høy bildekvalitet at forskjellene i kvalitet stort sett bare er av akademisk interesse.

Da er andre egenskaper viktigere å finne ut av. Hvor bra er autofokusen? Klarer kameraet høy skuddtakt i to sekunder, eller to minutter? Er det værtettet og tåler det regn? Finnes det lyssterk teleoptikk til kameraet? Er videofunksjonen bra? Og sånn kan man holde på.

Det enkleste er å lese seg opp på tester, og finne ut om noen kameraer er bedre egnet til det man kommer til å bruke kameraet mest til. Fotografer som ligger i skogen og fotograferer ville dyr, har helt andre behov for utstyr, enn foreldre som vil ta bilder av oppveksten til barna.

Like innlysende er det at sportsfotografer og portrettfotografer, ikke har det samme utstyret i kameravesken.

Hvilket kamera som passer deg best, avhenger i stor grad av behovet. Som for mange dekkes av mobilkameraet. Men det har så mange begrensninger, at mange likevel velger å kjøpe et kamera. Som både gir mye bedre bildekvalitet og mange flere muligheter.

På de neste sidene finner du de beste kameraene vi testet det siste året, men før du kommer så langt, skal du få noen korte råd om hva man bør tenke på når man skal velge det beste utstyret.

Portretter

Mange møter begrepet portrettobjektiv med undring, men det er som regel brennvidder fra 80 til 135mm man mener da. Portretter kan likegodt tas med en 28 eller 50mm, men for portretter med et tettere utsnitt, er en 85mm med lysstyrke f2 eller bedre, å foretrekke hvis man skal isolere motivet fra bakgrunnen. Portrettfotografering krever ikke noe spesielt kamera, og de fleste brennvidder fungerer. Med andre ord er det ikke nødvendig med verdens raskeste autofokus, ekstrem skuddtakt eller vertikalgrep og værtetting.

Vårt tips:

Nikon D780, Canon EOS 90D eller Fujifilm X-Pro3.

Alt mulig

Det er ofte svaret når vi spør leserne hva de skal bruke kameraet til. Vårt svar er at et slikt kamera finnes ikke, men man kan komme veldig nært med det rette kameraet. Det kan være et kompaktkamera som er hendig å ha med, eller et kamera med mye zoom. Som de såkalte superzoomkameraene, med mer enn 10x zoom. Et systemkamera med den medfølgende normalzoomen er et ypperlig valg.

Vårt tips:

Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V eller Canon EOS 90D.

Landskap og natur

Mange elsker å ta naturbilder og mange elsker å se på naturbilder. For at de skal bli bedre enn godt nok, er det en fordel med kameraer som har høy oppløsning, gjerne værtetting og bra dynamisk omfang. Da snakker vi nesten alltid systemkameraer, vidvinkelobjektiv, en moderat telebrennvidde, og et stødig stativ. Noen kameraer kan ta bilder med ekstra høy oppløsning, som kan gi bilder med ekstremt detaljnivå. ND-filter, graderte filtre og polarisasjonsfiltre, er nyttig tilbehør for landskapsfotografen.

Vårt tips:
Fujifilm X-T4, Nikon D780, Canon EOS R5, Sony a7r IV.


Barn og familie

Her er behovene for et kamera som alle kan bruke, viktig. Da er størrelse, brukervennlighet, og kvaliteten på autofokusen viktigere enn oppløsning og skuddtakt. Systemkameraer med den medfølgende normalzoomen holder for de fleste, men en telezoom kan være et godt tillegg for de gangene man skal forevige poden på idrettsarenaer, f.eks.

Vårt tips:

Sony a6600, Nikon Z50 eller Canon EOS 90D.

Reisekamera

Størrelse og vekt pleier å bety mye. Det samme gjør batteritid og brukervennlighet. De mest avanserte kameraene er overkill for de fleste, så et skikkelig kompaktkamera eller et kompakt systemkamera, er å foretrekke. Da blir bildene mye bedre enn hva mobilen klarer, og gleden over å fotografere større. En hendig bæreveske, et ekstra batteri og et nøytralt filter foran objektivet, er nyttig å ha med på tur.

Vårt tips:

Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3, Sony a6600 eller Nikon Z50.

Sport, action og dyreliv

Pålitelig autofokus og høy skuddtakt, trumfer alltid oppløsning for fotografer som skal fange ørn som stuper etter byttet, eller alpinisten som skrenser ut av en skarp sving. Da blir kameraene mer spesialiserte, og blant de vi har testet, er det noen som er bedre egnet enn andre. Her er batteritid, værtetting og vertikalgrep etterspurt, og selvsagt skarpe bilder. Hver gang.

Vårt tips:

Fujifilm X-T4, Canon EOS R6, Nikon D6, Nikon D780, Sony a9 II, og Canon EOS 1DX III.

Video

Nesten alle kameraer kan ta opp video i god 4K-kvalitet, akkurat den samme oppløsningen som på en 4KTV. Men det betyr ikke at man bør. Hvertfall ikke hvis ambisjonene er høyere enn en kaotisk videosnutt på sosiale medier. Skal man lage video med skikkelig kvalitet, krever det skikkelig verktøy, og noen kameraer er bedre skikket til akkurat det. De har alle tilkoblinger som kreves, Log og valgbar gamma-innstilling, og er så avanserte at fotografen får full frihet til å velge sine innstillinger selv, og den tekniske kvaliteten er selvsagt helt i toppen for et systemkamera.

Vårt tips:

Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H, Fujifilm X-T4 og Sony a6600.

Nominerte til årets beste kamera

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste kameraer 2020-2021

Årets beste kompaktkamera

Fujifilm X100V

Få kameraer er så tilfredsstillende å fotografere med. Den analoge kontrollen over kameraet, den store søkeren og kameraets velvillige autofokus og responser, gjør det nesten umulig å legge fra seg. Korte bildeserier kan fyres av opptil 11 bilder/s, og man kan programmere knapper og ratt nesten som det passer en.

Fujifilm X100V er den femte utgaven i en serie som debuterte i 2010, og er både den best utstyrte og hittil mest anvendelige av de fem. Kameraet er nesten det perfekte reisekameraet, helt nydelig til gatefoto, og har så mange egenskaper at mange vil klare seg utmerket med X100V, tross at det bare har en fast brennvidde.

Den femte utgaven er ikke bare den mest påkostede, kameraet er både oppgradert med en enda bedre 26 Mp bildebrikke, skarpere OLED-søker, ekte 4K-video – og vippbar pekeskjerm!

Kontrasten, teksturen og fargetonene er rett og slett praktfullt gjengitt. Det skyldes også at de bruker X-Trans-filteret i stedet for et Bayer-filter, og her er det mulig å få en detaljskarphet i bildene som vi vanligvis forbinder med kameraer som har langt høyere pikseloppløsning.

Kameraet har den samme X-Trans CMOS 4 bildebrikken som X-Pro3, og Fujifilms X-Processor Pro 4. Her betyr det den aller høyeste detaljoppløsningen mulig i denne klassen, og 4K-video med 200 Mbps og F-Log, om enn bare 8-bit. 10-bit 4:2:2 er imidlertid mulig hvis man filmer til en ekstern opptaker.

Fujifilm X100V er endelig blitt så komplett som man kan ønske. Det er ikke helt værtettet, men det kan gjøres 100 prosent værtettet for noen hundrelapper ekstra, skulle man trenge det, men det aller viktigste er det ingenting å utsette på. Bildekvaliteten er upåklagelig, man kan filme i 4K, og det har både rask og presis autofokus – og en vippbar pekeskjerm. Som bare gjør kameraet enda mer anvendelig. I tillegg er det rett og slett moro å fotografere med, og dét kan inspirere til enda bedre bilder.

Årets beste basic systemkamera

Nikon Z50

Årets beste basic systemkamera

En tett strøm av fullformatkameraer har drevet prisene oppover, langt forbi prisnivået til kameraene som ellers ville vært mer enn tilfredsstillende for nybegynneren. Som er blitt avspist med et stadig tynnere utvalg med rimelige kameraer i butikkene. Nå vil også Nikon være med på leken, med det som er deres første speilløse kamera i APS-C-format.

Likheten mellom et Nikon Z50 og et fullformat Nikon Z6, er ikke tilfeldig. De to kameraene deler samme store objektivfatning, og Nikon har åpenbart brukt Z6 som inspirasjon for Z50. Som er et slags Z6 light, bare med mindre bildebrikke.

Kameraets 21 Mp bildebrikke tilsvarer den vi testet i Nikon D7500, autofokusen er plukket fra Z6, som det også deler den 55mm store bajonettfatningen med. Det er selvsagt 4K-video her, det er regelen mer enn unntaket i disse tider, og kvaliteten er utmerket på alle vis.

Den unike bildebrikken gir ekstremt god detaljskarphet, og bildeprosesseringen til Fuji er blant de aller beste. Det gir en fargegjengivelse og kontrast som de færreste gidder å endre på. Jpeg-filene er rett og slett strøkne.

Bildene fra kameraet viser igjen at Nikon vet hva de driver med. Bildekvaliteten er helt i toppklassen for et APS-C-kamera i denne prisklassen. Videokvaliteten på 4K-opptak er også meget fin, med moderate mengder rolling shutter, og meget god skarphet og detaljoppløsning.

Nikon Z50 er et mye bedre kamera enn Nikons foregående speilreflekser i denne klassen. Det er også blant de beste på det meste i denne klassen, fordi kameraet kombinerer superb brukervennlighet, med kjapp autofokus, høyt skuddtakt og meget god bilde- og videokvalitet. Følgefokusen og pekefunksjonen kan forbedres, og til video hadde vi foretrukket at kameraet hadde innebygget bildestabilisator. Med den kompakte zoomen er Nikon Z50 et av de beste allroundkameraene for ferier og reiser

Årets beste premium systemkamera

Fujifilm X-T4

Årets beste premium systemkamera

Fujifilm X-T4 er så gjennomført og komplett at det er vanskelig å tenke seg hva som kan forbedres. Følgefokus på videoopptak, selvsagt, men resten som bildekvalitet, brukervennlighet og ikke minst anvendelighet, er forfinet til perfeksjon. Dette er virkelig et allroundkamera, for folk som bruker video like mye som stillbilder. Det har kanskje litt mindre bildebrikke, men X-T4 kan virkelig gi fullformatkameraer som koster det dobbelte, en veritabel kamp om kundene.

Den store nyheten er den innebyggede bildestabilisatoren. Som gir opptil 6,5 eksponeringstrinn med kompensasjon på brorparten av Fujinon-objektivene, cirka 5 trinn på de resterende, og som fungerer både på stillbilder og videoopptak.

Det kommer heller ikke som noen overraskelse at bildekvaliteten i praksis er den samme som på X-T3. Der var det heller ikke mye å forbedre. Fuji er viden kjent for sin raffinerte jpeg-prosessering, og kameraet skuffer oss ikke her heller.

For hver nye generasjon har Fujifilms ingeniører forbedret autofokusen på kameraene. På X-T4 finner vi den samme hybride autofokusen som på X-T3, med en respons helt nede på 0,02 sekunder, men Fuji har forsøkt å forbedre følgefokusen, og lyktes etter vår mening godt med det.

Kameraet kan ta opp PCM-lyd i stereo, og har mikrofoninngang – som også kan brukes som linjeinngang for en avspiller, men ikke hodetelefonutgang. Det følger imidlertid med en USB-adapter med 3,5mm minijack hodetelefonutgang, slik at man kan bruke hodetelefoner som monitor under opptak.

For de mange som har sittet på gjerdet en stund, kan Fuji-kameraet være akkurat hva de har ventet på. Kameraet som har sterk konkurranse fra Sony a6600 og fullformatkameraet Nikon Z6, blant andre, er det mest komplette systemkameraet hittil i APS-C-klassen.

Og det beste vi har testet i denne klassen.

Årets beste high-end systemkamera

Sony a7r IV

Årets beste high-end systemkamera

For mange vil Sonys dyreste kamera være det perfekte valget, men det er ikke det perfekte valget for alle. Den høye prisen gjør a7r IV utilgjengelig for de fleste, men for fotografer som trenger ekstrem oppløsning, bra skuddtakt og sinnssykt god autofokus, kan det hende Sony-kameraet er verdt alle pengene.

Med hele 61 megapiksler oppløsning, i kombinasjon med 4K-video, bildestabilisator, lynrask autofokus og omfattende værtetting, er a7r IV et supert valg for naturfotografer.

Men ikke bare dem. Studio, portrett, bryllup, mote, og andre jobber som krever høy oppløsning, godt støttet av nesten perfekt øyefokus og høy skuddtakt, kan være midt i blinken for et a7r IV. Som har et ess i ermet. Nemlig ekstra høy oppløsning som gir opptil 240 Mp oppløsning.

Kameraet kan ta opp 4K/25p-video i 100 Mbps, enten i APS-C format som beskjærer bildeflaten (Super35), eller fra hele bildeflaten uten beskjæring. Med da ved å sette sammen videofeeden med binning av alle pikslene. Video kan lagres i 8-bit internt, og det er det samme som man får fra HDMI-utgangen.    

Kameraet har også støtte for S-Log og HLG-profiler, fokus-peaking og zebramønster for bedre kontroll på postprosessering, skarphet og eksponering. Det har også mikrofoninngang, hodetelefonutgang, HDMI-utgang og USB 3.1 med USB-lading. Skal man ha bedre videoegenskaper, er det lurere å vurdere Canon EOS R5, Sony a7s III eller Panasonic Lumix S1H.

Sony a7r IV er Sonys beste kamera for fotografer som ser etter maksimal skarphet, strøken fargegjengivelse – også på jpeg – og klasseledende øyefokus. For portrett- og bryllupsfotografer er det verdt alle pengene, og studiofotografer kan boltre seg i detaljskarpheten fra 240 Mp. For de som fotograferer dyreliv, sport eller trenger et videokamera, er dette neppe kameraet. Men ønsker man å kombinere den høyeste bildekvaliteten med bra skuddtakt og feilfri følgefokus, er dette det beste valget

Årets beste kamera

Canon EOS R5

Årets beste kamera

Canon EOS R5 er det banebrytende kameraet EOS R ikke ble, da de ble lansert som Canons første flaggskip blant speilløse fullformatkameraer. Dette er den speilløse utgaven av speilreflekskameraet EOS 5D Mark II (2008), kameraet som var banebrytende i sin tid med 1080p HD-video, og som siden ble omfavnet av videoskapere verden over.

Det samme kan skje med EOS R5, som er Canons mest avanserte kamera, men ikke utelukkende rettet mot profesjonelle videoskapere. Det har andre egenskaper også, som skuddtakten på 20 bilder/s, en 45 Mp høyoppløst CMOS bildebrikke, innebygget bildestabilisator, ekstremt kjapp autofokus, og jada, det kan ta opp 4K-video i høy kvalitet. I seg selv er det ikke oppsiktsvekkende i denne prisklassen. Panasonic Lumix S1R, Nikon Z7 og Sony a7r IV, har mange av de samme egenskapene, men ingen av dem har 8K-videoopptak.

Den innebyggede bildestabilisatoren fungerer med alle objektiver, men aller best sammen med enkelte Canon-objektiver, hvor man kan oppnå opptil åtte eksponeringstrinn med kompensasjon mot instabilitet. Som når man holder kameraet på lange lukkertider, eller beveger kameraet mye under fotografering.

Canon EOS R5 er et av de råeste kameraene vi har testet, og det første med 8K-videoopptak. Det gjør kameraet unikt blant systemkameraer, og åpner for muligheter mange fotografer ennå ikke har sett rekkevidden av.

Kanskje er det litt for tidlig til at 8K får fotfeste i (proff)markedet, men frøet er sådd og nå er det opptil fotografene å omfavne det. Eller ikke. Hvis svaret er ikke, er EOS R5 fremdeles et fantastisk videokamera også på 4K-video, for ikke å snakke om hvor enormt bra det er som stillbildekamera, nesten uansett hva man trenger det til. Sport, action, portrett, landskap, arkitektur, Canon-kameraet fikser alt. Konkurrentene bør være bekymret.