Lydplanker selger som varme hvetebrød om dagen, og de gjør en veldig god jobb med å gi bedre lyd fra TV-en. Og dermed bedre TV-opplevelser i stua. Og selv om vi vet at mange også bruker lydplanken som sin lydkilde nummer én, også til musikk, så er det fremdeles slik at ingenting kan stille opp mot skikkelige hi-fi-komponenter.
Så hvis du ønsker å kjenne gåsehuden reise seg neste gang du hører på din favorittmusikk – det være seg jazz, klassisk eller listepop – så bør du for alvor vurdere et hi-fi-anlegg. Og selv innenfor et spiselig budsjett, vil du merke at et par høyttalere med en god lydkilde spiller ringer rundt lydplankene.
Nå har tiden kommet til å samle inntrykkene fra de aller beste hi-fi-produktene vi testet i løpet av de siste 12 månedene.
Lydkilder
Hi-fi-markedet har kraftig konsolidert de siste årene. Rene digitale lydkilder er det ikke så mange som kjøper lenger, av den enkle grunnen av de fleste forsterkere nå har fått digitale innganger. Mange av dem har også strømmefunksjoner. Det betyr at du kan hoppe bukk over kildekomponenten, og plugge PC-en eller koble mobiltelefonen direkte til forsterkeren.
Vi har da likevel testet noen få lydkilder. Det er nemlig fortsatt mange helanaloge forsterkere der ute, som trenger modernisering med en nettverksspiller. Vi har også testet et par spennende CD-spillere, blant annet et forbasket godt rent drivverk fra Pro-ject, og en nettverksspiller med innebygd CD-drivverk fra Marantz.
Den mest populære lydkilden ser likevel ut til å ha blitt den helanaloge platespilleren. Platespillere har sett en jevn oppgang de siste ti årene, og salget er nå nesten på nivå med 1992. Trenden ser vi i hele verden, og vi har derfor testet en del platespillere i året som gikk. Riktignok av det kostbare slaget denne gangen.
Så har vi en liten kuriositet, i form av en ny 4K Blu-ray-spiller i high-end-klassen!
Forsterkere
Men om utvalget i lydkilder ikke akkurat eksploderte i år, så har vi tatt igjen ved å teste en større mengde forsterkere enn vi har gjort på lenge. Flest stereoforsterkere, men også noen få surroundforsterkere. Felles for de aller, aller fleste er at de har digitale innganger, og mange av dem har også strømming innebygd. Legg til et par høyttalere, og du har et komplett anlegg!
Denne gangen har vi testet forsterkere i nesten alle prisklasser, fra 2000 kroner og opp til nesten hundregangeren!
Tips:
1. Bruk ørene
Vi bruker vår ekspertise utrettelig til å lytte oss frem til de beste produktene innenfor hver kategori. Derfor kan du være sikker på at alle produktene i denne kavalkaden representerer de beste av de beste. Det betyr likevel ikke at de er riktige for deg. Vårt tips er å lese våre tester, deretter lage deg en liste over interessante produkter, for så å oppsøke forhandlerne og lytte selv. Det er dine egne ører som må avgjøre hva som låter best for deg.
Stol på deg selv, les deg opp på tester, og finn ut hva du ønsker å oppnå med et nytt anlegg. Eller en oppgradering av anlegget du allerede har. Når du har en plan, ta den med til en seriøs hi-fi-butikk og forklar dine ønsker.
Et tips: Prater de nedsettende om konkurrentene og deres produkter, vet du at du har kommet til feil butikk. Gå et annet sted.
2. Kabler og sånn
Kabler er et ormebol de færreste stikker hendene ned i. Likevel er de helt nødvendige for å sy sammen et anlegg. Her er det mulig å både lese og høre påstander som har mer til felles med healing enn vitenskap, og man kan blakke seg kraftig på bare noen få meter med holistiske kabler velsignet av ånder bare den ene produsenten har kontakt med. Vårt råd er edruelighet, du trenger kabler og det kommer til å koste kanskje litt mer enn du tror, men kablene skal ikke koste like mye som høyttalerne.