Hjemmekontoret er kommet for å bli. Etter at vi i 2021 var tvunget til å ta jobben med hjem, har mange fått smaken på fordelen ved ikke å måtte bruke lang tid hver dag på reisen til og fra arbeidsplassen. Men nå har hjemmekontoret fått et smart navn: hybridarbeid. Altså den blandingen hvor det ikke lenger betyr så mye om medarbeiderne sitter på den samme adressen – så lenge de kan jobbe sammen og løse sine oppgaver.
Det stiller nye krav til utstyret, og webcams og hodetelefoner spesielt til Zoom-møter er blitt vanlig.
Også gaming blir hybrid
I den mer fritidspregede delen av feltet har gaming-laptoppen alltid vært klar for å reise, men vi så i årets løp flere hybride headsets, hvor man kan spille trådløst med taps- og forsinkelsesfri lyd i ørene hjemme – og spille videre på mobilen med Bluetooth-lyd når man går ut.
Vi har i Lyd & Bilde testet og skrevet om alle typer datamaskiner og i alle vektklasser. For behovene er like forskjellige som lommebøkene våre. Hva som er best, kommer an på ditt eget behov.
Noen trenger en superkraftig maskin som kan redigere video i kinokvalitet og lage grafikk til trykksaker eller 3D-modeller. For andre handler det bare om å kunne besvare mailer og skrive et par brev så enkelt og billig som mulig. Andre igjen setter bærbarheten og vekten over alt annet fordi maskinen skal kunne tas med i vesken hver dag. Og så er det gamerne, som krever de nyeste grafikkortene og kraftigste prosessorene.
Nye krav til nettverket
I 2022 testet vi flere nettverksprodukter enn noensinne. Spesielt mesh-routere, som gjør det mulig å nå ut i hele huset med trådløst nettverk i høy hastighet. Hvis du har en hurtig nettforbindelse og mange trådløse enheter, er WiFi 6E den beste – og dyreste løsningen.
Datamaskinskjermene har også blitt bedre. I mange år har Full HD-skjermer med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler vært de mest utbredte, men nå blir det mer og mer vanlig å se skjermer med høyere oppløsning. Vi har også sett flere maskiner med OLED-skjermer og touch-funksjon. Det er imidlertid fortsatt luksus som er forbeholdt de dyrere modellene.
Tips & guider:
Hva skal jeg se etter når jeg kjøper en datamaskin?
- Laptops
Når du kjøper en laptop til jobb eller skole, er det viktigste at den er lett og kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden er også viktig så du slipper å ta med laderen. Regnekraften er sjelden et problem, så lenge den har en Intel Core i7-prosessor eller en AMD Ryzen. Sørg for at maskinen har minst 16 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte. Skal du også spille spill, må du ha et kraftigere grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3060 eller høyere.
- Skjermer
Hvis man skal jobbe med en bærbar i mange timer hver dag, er en ekstern skjerm noe av det beste man kan gi seg selv. En skjerm på 27 tommer eller større og med QHD-oppløsning eller høyere vil gi plass til å ha flere dokumenter åpne på samme tid, sammen med for eksempel et mailprogram. Og velg en skjerm som både kan justeres i høyden og vippes slik at det er mulig å få en behagelig arbeidsstilling.
- Nettverk
Når du kjøper en ny datamaskin, bør du sikre deg at den støtter den nye WiFi6E-standarden. Eller som minimum WiFi6. Da er du sikret at du får den beste utnyttelsen av det trådløse nettverket.
- Gaming-skjermer
Gaming-skjermer – enten de sitter på en bærbar eller er frittstående – bør ha en oppdateringshastighet på minst 144 Hz og en reaksjonstid på 1 millisekund. Til gjengjeld er Full HD-oppløsning oftest tilstrekkelig. Høyere oppløsning vil bare bety at grafikkortet må jobbe hardere for å beregne de mange pikslene.
- Gaming-headsets
Et gaming-headset skal først og fremst være behagelig å ha på, for det skal brukes i mange timer av gangen. I tillegg må det ha en lyd som er veloppløst nok til å avsløre fiendene. Virtuell 7.1-kanalers surround-lyd vil øke følelsen av å være midt i handlingen.