TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste Data-produkter 2024-2025

Kunstig intelligens endrer PC-markedet i 2024: Få oversikt over nye prosessorer, gaming-teknologi og ekspertråd for kjøp av datamaskin og tilbehør.

Av / 04.11.24 - 07:45
Årets beste Data-produkter 2024-2025

På datafronten var 2024 et år som ingen andre før det. Det ble knapt lansert et teknologiprodukt i 2024 hvor kunstig intelligens – eller AI – ikke ble nevnt. Og på PC-området betydde det at vi fikk hele tre teknologigenerasjoner innenfor årets tre første kvartaler.

Kort før nyttår kom Intels Core Ultra-prosessorer, som utmerket seg ved å ha en neural prosessor (NPU) innebygd for å håndtere AI-beregninger. Da Intels prosessorer skuffet på AI-styrke, så Qualcomm sitt snitt til å erobre AI PC-markedet med deres Snapdragon X Elite-prosessor. Og på sensommeren slo Intel tilbake med en ny og forbedret Serie 2 av Core Ultra-prosessorene.

Utvikling er fint, og konkurranse er bra, men det betyr at du må se nøye på holdbarhetsdatoen hvis du er på jakt etter en AI-kompatibel PC. For det er stor forskjell på AI-ytelsen i PC-er som på alle andre måter framstår like.

Noe annet er at AI inntil nå har vært en løsning på et problem som ennå ikke er oppdaget. Derfor kan det for de fleste PC-oppgaver være gode kjøp å gå etter en AI-PC fra starten av året – som nå selges til en fordelaktig pris.

Tingene forløp enklere på gaming-fronten. Her var mantraet, som vanlig, raskere, større, lettere. Ikke bare ble prosessorene raskere (det gjør de hvert år). Det kom litt flere kjerner i prosessorene og litt mer RAM på hovedkortet. På grafikksiden dominerte Nvidia som alltid totalt. Også i år skal man se etter GeForce RTX 40-serien. Samtidig lyktes det å presse den stadig kraftigere maskinvaren inn i stadig mindre kabinetter.

I 2024 sa vi også farvel til Full HD-skjermer (1.920 x 1.080 piksler) på alt annet enn de billigste datamaskinene. I dag er det helt normalt å forvente en skjerm med en horisontal oppløsning rundt 3.000 piksler. Og det er en naturlig ting at den samtidig er OLED.

Hva skal jeg se etter når jeg kjøper datamaskin?

  1. Bærbare

Når du kjøper en laptop til arbeid eller studier, er det viktigste at den er lett og kompakt (1-1,5 kg). Batteritiden er også viktig, så du kan slippe å ta med laderen. Regnekraften er sjelden et problem, så lenge den har en nyere prosessor: Intel Core 7 Ultra eller AMD Ryzen 8 eller høyere. Sørg for at maskinen minst har 16 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte.

  1. Gaming-PC

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en gaming-datamaskin. GeForce RTX 4080 og RTX 4090 er toppen. Men et grafikkort i den øverste enden koster like mye som resten av datamaskinen til sammen. Til gaming er masse RAM også viktig. 32 GB eller mer. Prosessoren bør minst være en 14. generasjons Intel Core i9 eller AMD Ryzen 9.

  1. Skjerm

Hvis man skal jobbe ved en bærbar i mange timer hver dag, er en ekstern skjerm noe av det beste man kan gi seg selv. En skjerm på 27 tommer eller større og med QHD-oppløsning eller høyere vil gi plass til å ha flere dokumenter åpne på samme tid sammen med f.eks. et e-postprogram. Og velg en skjerm som både kan justeres i høyden og vippes, så det er mulig å få en behagelig arbeidsstilling.

  1. Gaming-skjerm

Gaming-skjermer – uansett om de sitter på en bærbar eller er frittstående – bør ha en oppdateringshastighet på minst 165 Hz og en responstid på høyst 1 millisekund. Hvis budsjettet er stramt, og det ikke er råd til et kraftig grafikkort (GeForce RTX 4070 eller bedre), kan Full HD-oppløsning være et fornuftig kompromiss, da grafikkortet på den måten slipper å bruke ekstra krefter på å beregne de mange pikslene.

  1. Router

Nesten alle har i dag en rask internettforbindelse inn i huset. 1 gigabit i sekundet er ikke uvanlig. Men for å få glede av den raske forbindelsen i alle hjørner av boligen trenger du en god ruter – eller helst flere. Et såkalt mesh-system med flere rutere gir den bredeste dekningen. Til gjengjeld trenger du ikke kjøpe det aller raskeste systemet. Du får ikke glede av de 25 Gb/s som ruteren lover, hvis internettforbindelsen din bare er 1 Gb/s.

Nominerte Årets beste Data-produkter 2024-2025

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste Data-produkter 2024-2025

Årets beste nettverksprodukt, Basic

TP-Link Archer Air R5 + 2x E5

TP-Link Archer Air R5: Mesh-nettet du ikke ser

TP-Link Archer Air R5 mesh-nettverk er så flatt at det nærmest henger usynlig på veggen.

  • Det mest plasseringsvennlige mesh-nettverket vi har testet. Stabile hastigheter. Lav prislapp.
  • Det finnes raskere nettverk. "Bare" WiFi 6.

Det er vanskelig å gjøre rutere og mesh-nettverk spennende. Derfor er det godt gjort at TP-Link har fått øynene mine opp, med sitt paddeflate mesh-nettverk Archer Air. Som for anledningen består av ruteren Archer Air R5 og to satellitter ved navn Archer Air E5.

Konklusjon

Det er mye å like med Archer Air R5 og E5 fra TP-Link. Spesielt at produktene er flate og selvklebende. Som gjør at de går i ett med miljøet, og slipper å gjemmes bort. Men også at det er et enkelt nettverk å sette opp, med gode og stabile hastigheter. I testperioden bød det ikke på noen negative overraskelser, men gjorde det det skulle.

Produktene har ikke nyeste WiFi-standarder, og hastigheten til en enkelt tilkoblet enhet ligger i praksis på rundt 500 Mbit/s i samme rom, og ned mot 300-400 Mbit/s i rommet ved siden av. Som er ganske bra, men ikke blant de aller raskeste. På den andre siden så er det bare feinschmeckere som abonnerer på en raskere internettlinje enn dette, og da vil man kanskje uansett gå for et mesh-nettverk i high-end-klassen.

I praksis er derfor TP-Link Archer Air R5 et meget godt valg i denne prisklassen. Spesielt hvis du ikke vil at nettverket skal sees.

Årets beste nettverksprodukt, Premium

TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Hurtig nett til hele huset

TP-Links første Wi-Fi 7-router innfrir forventningene fullt ut.

  • Enkelt oppsett. Fremragende dekning. Kan også klare nerdenes behov.
  • Ikke billig da du må ha minst to-tre stykker (prisen er for to). Har du virkelig bruk for Wifi som er 10 ganger raskere enn internettforbindelsen din?

TP-Link Deco BE65 har fire innebygde antenner, som til sammen kan betjene opptil seks trådløse enheter av gangen. Og da den er beregnet til å bli brukt som mesh-nettverk, kan flere BE65-enheter jobbe sammen for å dekke hele boligen med trådløst nettverk.Årets beste nettverksprodukt, Premium

Konklusjon

TP-Link Deco BE65/BE9300 er et mesh-system som kan dekke boligen med trådløst nettverk med god hastighet. Man må imidlertid ikke se seg blind på de forjettede 9,2 gigabit i sekundet. Ingen router kan gi deg høyere hastighet på nedlasting og strømming enn den internetthastigheten du betaler for fra leverandøren – og for øvrig støtter ethernetporten som nettverkskabelen kobles til, maksimalt 2,5 Gb/s.

Det som til gjengjeld betyr noe, er dekningen i boligen og ventetiden på nettverket. Selv om det kun var to noder, dekket TP-Link de fjerneste krokene betydelig bedre enn GoogleNest WiFi Pro gjorde med tre noder. Det er lett å sette opp nettverket, men har man tid og lyst, støtter TP-Link-settet også alle de mer nerdete nettverksfunksjonene.

Årets beste nettverksprodukt, High-End

TP-Link Deco BE85 (BE19000)

En fornuftig investering

TP-Link Deco BE85 er en vellykket mesh-løsning som kan fremtidssikre hjemmet til en rimelig pris

  • Enkelt oppsett, god ytelse, mengder av porter.
  • Prisen, hvis funksjoner krever abonnement.

TP-Link Deco BE85 (BE19000) er et tri-band mesh-system som består av to identiske Deco BE85-enheter. Hver enhet er stor og tung med massevis av teknologi inni. Designet er stramt og enkelt, så størrelsen tatt i betraktning tåler de å stå foran. En av de mest interessante funksjonene er det forbedrede 6 GHz-båndet som er en del av Wi-Fi 7-teknologien og muliggjør enda raskere tilkoblinger for kompatible enheter.

Konklusjon

TP-Link Deco BE85 (BE19000) er fremragende både som mesh-system og introduksjon til Wi-Fi 7. Med denne pakken kan du fremtidssikre hjemmet ditt og er garantert lynrask forbindelse til opptil 200 enheter. Hastighetsmessig er det kanskje ikke den raskeste løsningen på markedet, men TP-Link leverer fortsatt vanvittig raskt internett til både små og store hjem. Sammenlignet med Netgear Orbi 970 er det en mer prisgunstig løsning med lignende avanserte funksjoner. Oppsettet er enkelt, yteevnen solid, og Deco-appen gjør administrasjonen av nettverket lekende lett. Vil du være i forkant med Wi-Fi 7-teknologien, er Deco BE85 et godt valg – spesielt i store hjem med mange enheter.

 

Årets beste bærbare PC, Premium

Acer Swift Go 14 (R7-8845HS)

Har nesten alt, til halve prisen

Acer Swift Go 14 er lett, har en superlekker skjerm og koster nesten ingenting. Manglene er få – og de er enkle å leve med.

  • 2,8K OLED-skjerm. Slank, lett og elegant PC. Rask nok til nesten alt. Prisen er fantastisk.
  • En touch-skjerm ville ha gjort den perfekt.

Acers Swift-serie pleier å være blant de letteste superbærbare maskinene, de såkalte ultrabooks. Og prisene er også til å leve med.

Det samme gjelder Acer Swift Go 14. Den kommer ikke under den magiske kilo-grensen som en av de tidligere Acer Swift 5-modellene. Men 1,3 kilo er fortsatt lett nok til at man må sjekke i vesken for å se om man har husket å ta med PC-en.

Konklusjon

Acer Swift Go 14 er en leksjon i velvalgte løsninger. OLED-skjermen er fremragende, det er godt med lagerplass og prosessoren er virkelig kvikk. At den ikke koster mer, er imponerende. Grafikkytelsen er ikke for seriøs gaming, men maskinen er fortsatt rask nok til alle oppgaver du kan komme ut for på kontoret. Og også til å redigere ferievideoene etter arbeidstid. En touch-skjerm ville ha vært prikken over i-en. Men til den prisen er det ikke noe å sette fingeren på. Absolutt ikke noe.

Årets beste bærbare PC, High-End

Asus ZenBook Duo UX8406

Dobbelt opp på skjermen

Den nyeste utgaven av Asus Zenbook Duo er den beste i serien så langt. Faktisk er den praktisk talt perfekt.

  • To lekre OLED-skjermer med 3K-oppløsning i en PC som ikke tar mye mer plass eller vekt enn en vanlig 14-tommers bærbar PC. Ytelsen og prisen er helt riktig.
  • Litt dyrere enn en tilsvarende bærbar PC med én skjerm.

Den største ulempen med å jobbe på en bærbar PC er mangelen på skjermplass.

Asus’ Zenbook Duo-serie utvider arbeidsområdet med en ekstra skjerm. I de første versjonene var den andre skjermen omtrent halvparten så stor som hovedskjermen, men med den nyeste versjonen har Asus gått hele veien og lagt til to like store OLED-skjermer i 3K-oppløsning (2 880 x 1 800 piksler). Dette gir Zenbook Duo et skjerm-til-kropp-forhold på nesten 190 prosent!

Konklusjon

Asus Zenbook Duo UX8406 er en svært annerledes PC, og det er vanskelig å finne noe å kritisere. Ytelsen er utmerket, og de to store skjermene gir et skjermareal som aldri før er sett i en 14-tommers bærbar PC. Og i hvert fall ikke til denne prisen.

Zenbook Duo koster 50 prosent mer enn Asus Zenbook 14 OLED, som på de fleste punkter har de samme spesifikasjonene, men regnestykket går opp, siden du får dobbelt så mange skjermer. Samtidig skal Asus ha ros for å ha laget en maskin som til tross for ekstra skjerm, støtteben og løst tastatur likevel veier under 1,7 kilo og er mindre enn to centimeter tykk.

Årets beste datatilbehør

Epos Adapt 560 II

Liten konge til kontoret

Epos Adapt 560 II er blant de beste kjøpene til hybridkontoret.

  • Glimrende lyd på tale i både stille og støyende omgivelser, og god nok lyd på musikk. Aktiv støydemping fungerer bra, og passformen er god (om enn litt vinglete). Lang batteritid!
  • Bruker du briller, kan du vurdere større over-ear-klokker, da disse kan klemme over tid. USB-dongelen fungerer ikke alltid like bra.

Å kalle Epos Adapt 560 II noen stor oppgradering fra forgjengeren, vil være en overdrivelse. Man har forsøkt å forbedre komforten med mykere putestoff til hodebøylen, og med øreputer i riflet kunstskinn, der de tidligere var glatte. At det øker komforten betraktelig, kan jeg derimot ikke påstå, men det er ikke så farlig, all den tid forgjengeren også satt komfortabelt over ørene.

Konklusjon

Hvis du ønsker et hodesett til kontoret som krysser alle bokser, så er Epos Adapt 560 blant de aller beste kjøpene.

Ønsker du et slankt, lett og diskré hodesett med førsteklasses lyd til både samtaler og musikk, og ytelse pr. krone er spesielt viktig, er det vanskelig å gjøre det mye bedre enn dette.