TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste data-produkter 2021-2022

Jobb over alt – men mest hjemme! 2021 ble mer enn noe annet hjemmekontorets år.

Av / 13.10.21 - 12:00
Årets beste data-produkter 2021-2022

Hjemme er hvor du henger hatten din. Og kontoret er hvor du akkurat finner plass til PC-en. Da kontoret flyttet hjem, ble alle vannrette flater en arbeidsplass. Og det siste året har lært oss å jobbe fra hvor som helst det er plass til en bærbar: spisebordet, sengen, fanget. Over alt.

Vi i Lyd & Bilde har testet og skrevet om datamaskiner av alle typer og i alle vektklasser. For behovene er like forskjellige som lommebøkene våre. Hva som er best, kommer an på ditt eget behov.

Noen trenger en superkraftig maskin som kan redigere video i kinokvalitet og lage grafikk til trykksaker eller 3D-modeller. For andre handler det bare om å besvare mailer og skrive et par brev så enkelt og rimelig som mulig. Andre igjen setter bærbarhet og vekt over alt annet, da maskinen skal kunne tas med i vesken hver dag. Og så er det gamerne, som krever de nyeste grafikkortene og kraftigste prosessorene.

 

Hjem på kontoret

Lyd & Bilde er tradisjonelt et magasin om elektronikk til hjemmebruk. Men vi har i året som har gått, skrevet om datamaskiner og utstyr til kontorbruk. For når kontoret har flyttet hjem, ønsker vi det selvfølgelig velkommen på vår hjemmebane. Vi har i den anledning testet både kontormaskiner, skjermer og tilbehør – ikke minst de webkameraene som ble navlestrengen mellom arbeidsplassen og medarbeiderne.

At hjemmekontoret var hot, så vi også på at produsenter som pleier å lage gamingutstyr, også begynte å tilby maskiner til ”seriøst” bruk.

Hvis man ser på nyhetene i forhold til tidligere år, blir stikkordene raskere, større, lettere. Ikke bare ble prosessorene raskere (det gjør de hvert år), men en ny generasjon av grafikkprosessorer fra Nvidia, GeForce RTX 30xx, understreket også at grafikkhastigheten ble skrudd i været. Til glede for både gamere og grafisk kreative. Samtidig lyktes det å presse den stadig kraftigere maskinvaren inn i stadig mindre kabinetter. Så det et ikke lenger en umulig drøm å ha en maskin med fullvoksne krefter, som man kan ta med i en lomme i ryggsekken.

Dataskjermene er også blitt bedre. I mange år har Full HD-skjermer med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler vært de mest utbredte, men nå blir det mer og mer vanlig å se skjermer med høyere oppløsning. Vi har også sett flere maskiner med OLED-skjermer og touch-funksjon. Det er imidlertid fortsatt godsaker forbeholdt den dyreste prisklassen.

 

Hva skal jeg se etter når jeg kjøper en datamaskin?

 

  1. Laptop

Når du kjøper en laptop til jobb eller skole, er det viktigste at den er lett og kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden er også viktig, så du ikke trenger å ta med laderen. Regnekraften er sjelden et problem, så lenge den har en Intel Core i7-prosessor eller en AMD Ryzen. Sørg for at maskinen har minst 8 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte.

 

  1. Gaming-PC

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en gaming-maskin. GeForce RTX 3070 og RTX 3080 er toppen, men man kan støte på gode tilbud på forrige generasjon, GeForce RTX 20xx. Sørg også for tilstrekkelig med RAM. Minst 16 gigabyte. Prosessoren bør minst være en 10. generasjons Intel Core i7 eller AMD Ryzen 9.

 

  1. Skjermer

Hvis man skal jobbe med en bærbar i mange timer hver dag, er en ekstern skjerm noe av det beste man kan gi seg selv. En skjerm på 27 tommer eller større og med QHD-oppløsning eller høyere, vil gi plass til å ha flere dokumenter åpne på samme tid, sammen med f.eks. et mailprogram. Og velg en skjerm som både kan justeres i høyden og vippes, så det er mulig å få en behagelig arbeidsstilling.  

 

  1. Gaming-skjermer

Gaming-skjermer – enten de sitter på en bærbar eller er frittstående – bør ha en oppdateringshastighet på minst 144 Hz og en reaksjonstid på 1 millisekund. Til gjengjeld er Full HD-oppløsning oftest tilstrekkelig. Høyere oppløsning vil bare bety at grafikkortet må jobbe hardere for å beregne de mange pikslene. 

Nominerte til årets beste data-produkter

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste data-produkter 2021-2022

Årets beste gaming-pc

Razer Blade 14

Skarp som en barberkniv

Razer Blade 14 er en gamingmaskin, men den skilter ikke med det i unødvendig grad. Hadde det ikke vært for den belyste slangelogoen i lokket, kunne den kantede sorte bærbare glidd ubemerket inn i rekkene av kantede sorte ThinkPads rundt møtebordet.

Som man forventer av en luksusbærbar, er kabinettet frest ut av ett stykke aluminium, alt virker superstabilt og elegant, og Razer kommer nok til å selge like mange Razer Blade 14 til kreative profesjonelle, som til gamere. Det er også bemerkelsesverdig at det blant produktbildene fra Razer, ikke er et eneste hvor man ser et spill på skjermen.

Skjermen i 16:9-format fyller godt ut bredden på kabinettet. Den er ikke så fargestrålende og lyssterk som for eksempel Asus ProArt StudioBook 16 OLED. Her handler det nemlig mer om hastighet. En oppdateringsfrekvens på 165 Hz er helt tilstrekkelig til spill på seriøst nivå. Spesielt når man tar i betraktning at oppløsningen er QHD (2560 x 1440 piksler) – og ikke Full HD, som de fleste 14” bærbare (og de aller fleste gamingmaskiner) fortsatt må nøye seg med.

Razer skal ha ros for tastaturet, som føles litt mer presist og strammere enn det vi ser på de aller fleste bærbare PC-er – også de dyreste. Man må imidlertid leve med at de ytterste tastene er litt smalere enn optimalt. Men det er prisen for at vi i de nordiske landene har flere tegn i alfabetet enn på det amerikanske markedet, hvor de fleste maskinene selges.

 

Konklusjon

Razer Blade 14 er en sjarmerende liten slyngel av en bærbar. Bak det diskré ytret gjemmer det seg krefter som man ikke får maken til i denne størrelsen. Hvis du trenger regnekraft og spesielt grafiske muskler som kan tas med over alt, er det vanskelig å finne en direkte konkurrent. Det koster å være med i denne klassen, men sett i forhold til ytelsen virker prisen på ingen måte urimelig. 

Årets beste datatilbehør

Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Superstabilt hjemmenettverk

Har du en større bolig og trenger mer enn en enslig ruter for å få full dekning, er et maskenettverk (mesh-nettverk) helt nødvendig for at smarthjemmet skal funke. Dette er et nettverk som er utvidet med flere trådløse satellitter (noder) som kan plasseres der du normalt har dårlig dekning, og dermed forlenge nettverket. Alle tilkoblede produkter fungerer da i et felles nettverk, som er nødvendig i et smarthjem.

Selve oppkoblingen av nettverket går meget enkelt. Last ned Orbi-appen til mobilen, koble hovedruteren til hjemmesentralen eller til din eksisterende ruter (da må du kanskje sette Orbi-en til AP-modus i innstillingene), gjør omstart på hjemmenettverket og skann QR-koden under Orbi-ruteren. Deretter settes noden på strøm der du ønsker den, skann så QR-koden på denne. Vipps, så har du et mesh-nettverk. Sånn mer eller mindre.

Netgear Orbi AX4200 er et kostbart mesh-nettverk, mange vil nok til og med si dyrt. Men det har sine grunner. Hvis du bor på mer enn 150 kvadratmeter og forventer å få fibernett-hastighetene du betaler for jevnt fordelt over hele hjemmet, så holder det ikke med de billigste systemene. De er mindre stabile, og hastigheten dropper som en stein når du kommer utenfor dekningen til hovedenheten.

Orbi AX4200 er et meget stabilt system, som faktisk gir hastighetene man forventer – og det over et stort område. Etter opplevelsen med topakningen RBK752 kontra den rimeligere trepakningen Nighthawk MK63 av samme produsent, vil jeg faktisk anbefale å gå for AX4200- systemet. Alternativet er å kjøpe et rimeligere system, bli skuffet, og deretter bruke timevis på å nok en gang koble alle produktene fra ett hjemmenettverk til et nytt. For, ja, du kommer før eller senere til å ville oppgradere fra noe middelmådig til noe bra. Jeg vet det, jeg har vært der.

Årets beste datamaskin

Asus ProArt StudioBook 16 OLED

Drømmemaskin til de kreative

Som flere andre har Asus de siste par årene fått øynene opp for de såkalte digitale kreative: grafikere, videofolk og 3D-animatorer som har bruk for superraske maskiner med grafikk i tungvektsklassen. Men som ikke har lyst til å kjøpe en gaming-PC.

Asus ProArt Studiobook 16 er slank og lett nok til å ha med i vesken på pendlerturen eller til kundemøtet. Men kraftig nok til krevende kreativt arbeid. Kabinettet er frest ut i et stykke av en sortanodisert aluminiumslegering, og den ganske store maskinen veier kun 2,4 kg.

 

Skjerm i særklasse

Og så er det skjermen. Det er ganske enkelt en av de aller beste skjermene vi har sett på en bærbar maskin! Bilder står fargedype og Kodachrome-vibrerende på en måte som får samtlige andre skjermer i nærheten til å virke matte og grå. Det er en OLED-skjerm med en oppløsning på 3840 x 2400 piksler. Og i full 100 prosent DCI-P3 filmindustrikvalitet samt Pantone-validert. Med et sortnivå mørkere enn baksiden av månen.

Profesjonelle grafikere krever to ting: presisjon – det leverer skjermen glimrende – og hastighet. Og med en åttekjerners AMD Ryzen 9-prosessor, gavmilde 32 gigabyte RAM og et Nvidia RTX 3070-grafikkort har Studiobook 16 mer regnekraft enn de fleste stasjonære maskiner.

 

Konklusjon

Målt etter egne målinger er Asus ProArt Studiobook 16 en virkelig lekker maskin til grafisk produksjon. Det er rikelig med regnekraft, og skjermen er så fargerik og lekker å se på at man får lyst til å slikke på matbildene på Facebook. Skruknappen Asus Dial og den kombinerte touchpad-en og tegneplaten er oppfinnsomme innslag, som for noen kan gjøre produksjonen mer effektiv og behagelig.