Vi har snakket om det smarte hjemmet i årtier. Og det varer sikkert like lenge før vi alle har skikkelig intelligente hjem som forutser vårt behov og betjener oss uten at vi tenker på det. Men i mellomtiden finnes det faktisk en mengde Smarte Hjem-produkter som gjør spesifikke ting veldig bra.
Grunntanken med et smart apparat er at det skal kunne erstatte et gammelt apparat og gjøre det bedre, eller at det tilfører noe helt nytt. Som f.eks. en dørklokke som sier fra når det er noen utenfor døren og lar deg se og snakke med vedkommende, også når du ikke er hjemme. Eller hva med en robotstøvsuger som både kan fjerne støv, vaske gulv OG holde øye med om du får ubudne gjester?
I løpet av 2021 har vi testet en rekke forskjellige Smarte Hjem-produkter i forskjellige kategorier. Det handler primært om apparater som kan overvåke hjemmet ditt, produkter innenfor smart belysning, men også produkter innenfor helse og personlig pleie samt husholdning og innredning fant veien til testbenken.
På de følgende sider kan du lese om de beste Smarte Hjem-produktene vi har stiftet bekjentskap med i løpet av året som er gått, og du finner ut av hvilket smart apparat vi synes er Årets beste Smarte Hjem-produkt 2020–2021.
Men før du kommer så langt, bør du lese våre tips vedrørende sikkerhet og hastighet på ditt lokalnettverk.
Hva med sikkerheten?
Som med andre internett-tilkoblede enheter kan det nemlig være en sikkerhetsrisiko forbundet med å gi Smarte Hjem-produkter adgang til hjemmenettverket. Det gir seg selv hvorfor. En hacker kan ha interesse av å få adgang til den elektroniske låsen, overvåkningskameraet eller alarmen. Ja, selv LED-pærene kan være interessante, da den minste sprekken i sikkerheten kan gi adgang til noe større. Og ja, det er teknisk mulig å hacke seg inn i sikkerhetskameraet ditt eller til og med oppvaskmaskinen din.
Husk derfor å beskytte nettverket med kodeord, og sørg for løpende oppdateringer av programvare og maskinvare på alle nettverkstilkoblede enheter.
Husk ruteren!
Fordi mange produkter kobles trådløst til nettverket ditt, er det blitt betydelig mer press på Wi-Fi-nettverket og ruteren enn tidligere. Du bør derfor vurdere om det er på tide med en oppgradering.
Der er nemlig kommet en ny Wi-Fi-standard på markedet. Den heter Wi-Fi 6, og ved siden av å være en del raskere enn den tidligere standarden 802.11ac, nå også kjent som Wi-Fi 5, byr Wi-Fi 6 på en rekke andre fordeler som vil gjøre det trådløse lokalnettverket mer stabilt for de fleste.
Her er de viktigste fordelene:
Høyere hastighet: Hvis man forestiller seg at man bare har én enhet koblet til Wi-Fi 6-routeren, er den teoretiske hastigheten mellom enhet og ruter nå 40 prosent raskere enn med den tidligere standarden.
Mindre forsinkelse: Såkalt latency, altså den tiden tilkoblede enheter må vente på svar fra nettverket, er vesentlig lavere med Wi-Fi 6. Den nye standarden bruker et par nye teknologier ved navn OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), hvor båndbredden deles opp i flere kanaler, og MU-MIMO (Multi-User Multiple In/Multiple Out), som lar ruterens antenner kommunisere med flere enheter på én gang. Med 802.11ac (Wi-Fi 5) kunne ruteren også «snakke» med flere enheter av gangen, men enhetene kunne ikke svare samtidig. Det er nå mulig med Wi-Fi 6. Alt i alt betyr det nye muligheter, at svartiden reduseres, og nettverksforbindelsen blir mer stabil.
Bedre dekning: Wi-Fi 6-rutere benytter såkalt beamforming til å plasseringsbestemme alle enhetene som er koblet til det trådløse nettverket. Dermed sørger ruteren for å skru opp signalet til enheter som befinner seg på steder som ellers ville hatt dårlig dekning, og forbindelsen forbedres dermed markant. Merk imidlertid at Wi-Fi 6 som utgangspunkt ikke har lengre rekkevidde enn Wi-Fi 5 (802.11ac).
Lengre batteritid: Enheter som kjører på batteri – f.eks. mobiler og nettbrett – bruker mer strøm når det trådløse signalet er slått på. Men Wi-Fi 6-rutere er i stand til å bruke en funksjon ved navn TWT (target wake time), som forteller enheten når den bør slå av og på Wi-Fi-signalet. Fordi enheten dermed befinner seg i søvnmodus i lengre tid av gangen, daler strømforbruket.
Matter er en felles standard for det smarte hjemmet
Matter er navnet på en ny standard for smarte enheter, som ble annonsert nylig. Connectivity Standards Alliance (tidligere kjent som The Zigbee Alliance), som står bak Matter, lover at alle de eksisterende protokollene og plattformene vil være støttet. Og det gjelder uansett om enhetene kommuniserer via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, eller Thread, og om styringen skjer via Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.
Meldingen ble ledsaget av et kor av meldinger fra leverandører av Smarte Hjem-utstyr om at også de støtter Matter. Og at deres eksisterende utstyr kunne brukes under den nye standarden – eventuelt etter en oppdatering. Så du må altså ikke kaste dine Hue-pærer og kjøre det intelligente kjøleskapet på gjenbruksplassen. Tvert imot ser det ut til at løftet om det tilkoblede hjemmet omsider kan realiseres.
Matter er ikke en standard som kommer ut av ingenting. I virkeligheten er det bare snakk om et navneskifte for Connected Home over IP (CHIP), som har vært under utarbeidelse i CAS-alliansen siden 2019. Men det er til gjengjeld nytt at det nå er enighet blant en lang rekke produsenter om at de enhetene som lanseres fra utgangen av 2021, vil være kompatible med den felles standarden. Og merket med Matter-logoen som bevis.