TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

Lamborghini-laptop

Lav og bred som en italiensk supersportsbil – og like upraktisk i morgentrafikken. Zephyrus er skapt for race.

Av / 15.08.19 - 08:57
Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

Home mener

  • Du finner ikke en slank bærbar med raskere 3D-grafikk akkurat nå. Den fine 17"- skjermen er både rask og fargekorrekt.
  • Den ekstreme ytelsen og det elegante ytret har sin pris. Og den er høy! Batteritiden er kort.

Bærbare gamingmaskiner er et paradoks. Laptoper skal være lette å ta med overalt, men spillmaskiner har samtidig bruk for store skjermer. Og kravet om lav vekt og volum kolliderer med behovet for kjøling, når flere hundre watt varme skal ledes bort fra prosessor og grafikkort. Og så skal alt til og med kunne fungere med batterier!

Asus ROG Zephyrus S GX701 må være laptoppenes svar på Lamborghini-sportsbilen. Lav, bred og lynrask. Den er svært upraktisk til dagligdagse oppgaver som å kjøre til butikken (og bare glem Ikea!), men på motorveien er den kongen!

Zephyrus-serien er Asus’ bidrag til stilfulle og slanke bærbare til gaming. Her er det ikke spart på annet enn vekten. 2,6 kg og en tykkelse på 1,9 cm er flott for en maskin på hele 17,3 tommer. «Motoren» i sportsmaskinen er et GeForce RTX 2080-grafikkort. Det er 16 GB RAM om bord og en SSD på 1 TB. For hvorfor bruke gammeldagse fysiske harddisker når penger ikke er et problem?

For en maskin som er så stor, virker Zephyrus S liten. Rundet skjermen er det bare en smal kant. Av hensyn til kjølingen inni er tastaturet trukket helt frem til forkanten av kabinettet, og touchpaden sitter til høyre. Dette gir normalt en dårlig ergonomi, men når kabinettet er så flatt som her, fungerer det. Et trykk på en knapp forvandler touchpaden til numerisk tastatur. Og det er sikkert slik maskinen vil bli brukt det meste av tiden, siden det likevel kreves en skikkelig mus til gaming.

Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T) 1
Asus ROG Zephyrus S GX701 må være laptoppenes svar på Lamborghini-sportsbilen. Lav, bred og lynrask. Foto: Asus

Guffe for profesjonelle

PC-en er i matt sort aluminium, bortsett fra en smal kopperkant rundt topplaten. Det ser faktisk svært elegant ut, på en mer diskré og moden måte enn vi er vant til på gamingmaskiner. Men kanskje har Asus vurdert at kjøpere som vil legge nesten 37 000 kr på bordet for en datamaskin, har gjort seg ferdig med det villeste ungdomsstadiet.

Annonse

Det kan også gjøre Zephyrus spiselig for profesjonelle grafikere, som kan utnytte den enorme regnekraften i grafikkprosessoren til å akselerere beregninger i Photoshop og Premiere. Sistnevnte vil garantert sette pris på skjermen, som både er Pantone-godkjent og overholder sRGB 100 %. Det betyr at maskinen faktisk kan brukes til å utføre fargekorrekt profesjonelt grafisk arbeid.

Oppløsningen på den store 17″-skjermen imponerer ikke. Men FHD (1920 x 1800) er fortsatt standard til gaming. Her handler det om hastighet. Og det leverer den til fulle. 144 Hz oppdateringshastighet og 3 ms reaksjonstid er rikelig til alle andre enn de mest velbeslåtte spillere. Og skal det være raskere, blir det på en separat skjerm.

Webcam er, i motsetning til nesten alle andre PC-er, ikke innebygget i skjermen. Det er konsekvensen av å gjøre skjermkanten så slank som mulig. I stedet kan man kjøpe et eksternt kamera.

Tastaturet tjener formålet fint. Det er så raskt og presist som man kan ønske fra et membrantastatur. Og bare galninger prøver å sette mekaniske taster på en bærbar PC!

En fiks detalj på maskinen er at bunnplaten senker seg noen millimeter når lokket åpnes – og gir dermed ekstra lufting til kjølesystemet i maskinen.

Krever plass

Asus ROG Zephyrus S er en av opplevelsene som gjør det til en artig oppgave å teste hjemmeelektronikk. Godfølelsen ved å åpne det store sorte lokket og slå på maskinen, vel vitende om at det ikke finnes et spill som for alvor kan gi den utfordringer, er verdt alle pengene. Men la være å gjøre det på et overfylt morgentog. Den tar så mye plass på bordet at du vil innkassere misfornøyde blikk fra både sidemannen og passasjeren rett overfor deg. Og det er heller ikke mulig å plassere maskinen på fanget. Skal det spilles seriøst, krever det uansett plass til mus – og tilgang til 230 volt til lading.

Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T) 2
Lekkerhetsfølelsen er (nesten) verd å dø for. Men trenger du ikke. Du kan nøye deg med å selge en nyre. Foto: Asus

Benchmark

Prosessoren er en åttende generasjons Intel Core i7-8750U med seks kjerner og 12 tråder. Den er akkurat nå det mest populære valget blant high-end-bærbare. GeekBench-prosessortesten sier 20 392 i multi-core og 4913 i single-core. Kontortesten PC Mark 10 ender med et resultat på 5326. Ingen rekordtall, men vi er i det absolutt beste sjiktet i markedet.

Den store attraksjonen er imidlertid 3D-ytelsen fra GeForce RTX 2080-grafikkprosessoren, og her blir det rekorder i både TimeSpy-testen (7987) og den eldre FireStriike-testen (18 158). Det er ikke milevis foran konkurrentene fra Acer og MSi, men man har lyktes med å presse noen prosent mer ytelse ut av GPU-en.

Men alt har en bakside. Batteritesten var raskt overstått; faktisk tok det under halvannen time med intens simulering av kontorprogrammer før strømmen i maskinen var tom. Det er ikke overraskende. Store skjermer og kraftig grafikk koster effekt. Så du er nødt til å reservere plass til laderen i vesken.

Konklusjon

Å arbeide med Asus ROG Zephyrus S er en eksklusiv opplevelse på alle måter. Både luksuriøs og krevende på samme tid. Hvis du ønsker den størst mulige ytelsen i bærbart format, og er villig til å betale prisen, kan det neppe gjøres bedre akkurat nå. Maskinen er lynrask til 3D-spill og skjermen formidabel. Det er ikke en laptop du uten videre putter i vesken for å bruke på heldagsmøter. Men sett den på spillebordet (og husk strømforsyningen), så er du LAN-partyets konge.

Karakter
Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC