Men vet ikke helt hva som venter når en velrenommert høyttalerprodusent beveger seg mot det, store, trådløse markedet. Et enormt felt som er dominert av merker som Sonos. Som startet den trådløse revolusjonen nesten på egen hånd.
For ofte er det slik at det praktiske langt på vei overskygger lyden. Som gjerne er helt grei, men sjelden mer enn det.
Derfor har vi ingen forventninger foran et møte med nye trådløse produkter. Slike møter er en del av hverdagen for oss, men det hender vil blir begeistret. Litt begeistret.
Fem høyttalere
Det kan nemlig hende at Bowers & Wilkins er inne på noe med den nye Formation-serien. Som vi tidligere har skrevet, består den av fem høyttalere: Lydplanken Fomation Bar på bildet øverst, bordhøyttaleren Wedge på bildet under, stereoparet Duo på det neste bildet, og Audio nederst. En trådløs tilkoblingsboks. Det finnes også en subwoofer i serien.

24-bit HD-lyd
Alt dette er som vi har skrevet, fullstendig trådløst. Et multiromsystem som kan starte med én høyttaler, og bygges ut.
De støtter både AirPlay 2 og aptX HD Bluetooth, de har Spotify Connect og er Roon Ready (server) – og jada, det kommer støtte for Tidal også.
Alle støtter avspilling av musikk i 24-bit HD-oppløsning (Sonos støtter maks 16-bit), og kan styres med en appstyring.
Men lyden da?

Lydplanken ser ikke like kjedelig ut som lydplanker flest, og til lydplanke å være, lød den mer potent og fyldig enn vi hadde håpet på. Selv uten subwooferen. Som forøvrig er så kompakt og veldesignet, at den fortjener å stå fremme.
I Hi-Fi Klubbens lokaler, klarte lydplanken å fylle rommet med kinolyd helt på egen hånd. Med subwooferen innkoblet skapte lydsporet på Dark Knight betydelig mer kinofølelse i lokalet, men stereoperspektivet var naturligvis begrenset.
Duo
Det var ikke et problem med Formation Duo. Som også er bygget på basis av B&Ws fremragende 700-serie, men med et nyutviklet basseelement, og naturligvis med forsterkerne på innsiden. 125 w per element, ifølge B&W, og det holdt i massevis.
Faktisk fikk jeg inntrykk av at Duo-høyttalerne rakk enda dypere i bassen enn B&W 705 S2, som vi nylig testet. Det var ikke så lett å få noe inntrykk av oppløsning, fokus eller dynamisk kontrast. Kanskje var bassen vel dominerende, men det er mulig å justere bass og diskant i appen. Mellomtonen var ihvertfall nydelig, særlig på kvinnelig vokal, hvor den klassiske B&W-klangen la en ekstra dimensjon til realismen i vokaler.
Les testen av seks kompakthøyttalere: Sinnssyk lyd på liten plass
Audio

De trådløse Duo-høyttalerne har ingen andre tilkoblinger enn strøm. Ikke en gang optisk inn, som Devialet Phantom Reactor og KEF LS50 Wireless har. Skal man koble til flere kilder, trenger man Formation Audio. Som har både analog og optisk digital inn.
Da kan kan man koble til platespilleren hvis den har innebygget RIAA, tv-en, CD-spilleren eller andre kilder. Audio har også en SPDIF digital utgang, og en analog utgang, samt tilkobling til nettverket via ethernet-kabel.
Vegghøyttalere er et praktisk alternativ til lydplanke – les testen her
Tilgjengelig i juni
Formation-serien blir tilgjengelig i løpet av sommeren 2019, og kan forhåndsbestilles hos Hi-Fi Klubben.
Norske priser:
Formation Duo: Kr. 38.996,- /pr par
Formation Duo Floor Stand: Kr. 7.996,- /pr par
Formation Audio: Kr. 6.798,- /stk
Formation Wedge: Kr. 9.698,- /stk
Formation Bar: Kr. 12.248,- /stk
Formation Bass: Kr. 10.698,- /stk