TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

Av / 12.02.19 - 10:00
Audeze Mobius

Lyd & Bilde mener

  • Fantastisk ren og åpen lyd. Perspektivet flytter seg ikke når man snur på hodet.
  • Virker kun som aktive. De koster virkelig mange penger!

God lyd er ikke bare en luksus, men en livsnødvendighet når du spiller 3D-skytespill. For kan du ikke høre hva som skjer omkring deg, er du virtuelt dødsens. Har du ikke plassen, pengene og naboene til et surround-setup, er et gaming-headset saken. De har vi testet mengder av. Men ingen som ligner Audeze Mobius.

Audeze Mobius 1
Audeze Mobius er luksus på alle fronter. Foto: Audeze

Amerikanske Audeze sverger nemlig til planar-prinsippet i sine hodetelefoner. Kort fortalt går det ut på at membranen ikke drives av en svingspole, men påvirkes over hele flaten ved hjelp av innstøpte kobbertråder. Det gir en lyd som kan sammenlignes med elektrostatiske høyttalere, men uten behov for høyspenning og transformering. Resultatet kan bli meget godt, men teknologien er dyr. Vi har nylig testet Audeze LCD-2 Classic, som regnes som billig, selv om den koster det dobbelte av Mobius-headsettet!

Som om det ikke var spesielt nok å bruke planar-drivere i et par gaming-hodetelefoner, er Audeze Mobius utstyrt med NX-teknologi fra Waves. Waves NX er en ambiofoniteknikk til virtuell surroundlyd i hodetelefoner. Disse finnes det flere av. DTS Headphone: X og Dolby Atmos for Headphones er de mest kjente, mens Waves NX er mer utbredt til studiobruk i musikkverdenen.

Waves NX selges normalt som en app, en såkalt plug-in, til musikkproduksjon, men i Audeze Mobius er den innebygget, så den virker uansett hvilken kilde som kobles til. Men funksjonene, for eksempel hodestørrelsen, kan fintrimmes ved hjelp av programmet AudezeHQ. Man kan også velge lydprofiler til forskjellige spilltyper.

Audeze Mobius 2
Den virtuelle surround-lyden kan trimmes i Audeze HQ. Foto: Audeze

Lekkerhetsfaktor

Da de fleste hodetelefonene fra Audeze er bygget etter et annet prinsipp enn flertallet, ligner Audeze Mobius umiddelbart et par typiske luksushodetelefoner – eller et luksus-headset når den bøyelige mikrofonarmen er montert. Øreklokkene er store og ovale, og laget i et silkematt plastmateriale i en farge som sort kaffe. Hodebøylen er i samme materiale, og metalldelene på headsettet er enten kobberfargede eller blå metallic. Øreputene er tykke og myke, og foret med kunstskinn. Med andre ord er utseendet minst like luksuriøst som prisen.

Annonse

Audeze Mobius kan brukes trådløst via Bluetooth eller direkte med kabel og USB (både USB- og USB-C-kabler følger med). Det er også en analog minijack-inngang. Det er volumkontroller til lydstyrke, og mikrofon på venstre øreklokke. Det er også en trykknapp, merket 3D, som vi kommer tilbake til.

Audeze Mobius 3
Audeze Mobius kan brukes trådløs, direkte via USB samt med analog minijack. Foto: Audeze

Som å lytte til høyttalere

Installasjonen av Audeze Mobius er enkel. Sett dem i USB-porten, og de opptrer som et eksternt lydkort. Likevel trodde jeg at noe var gått galt da jeg første gang lyttet til dem. For når jeg snudde på hodet, var det tydelig at lyden kom fra høyttalerne på skrivebordet foran meg. I hvert fall inntil jeg tok hodetelefonene av – og lyden forsvant!

Saken er at Audeze ikke nøyer seg med å bruke Waves NX-teknologien til å skape virtuell surroundlyd. Ved hjelp av en posisjonssensor avleser headsettet ditt hodeposisjonen 1000 ganger i sekundet – og justerer stereoperspektivet deretter. Det vil si at lyden ikke følger med rundt når du beveger hodet, men blir på sin plass. Dette er helt normalt når man lytter til høyttalere, men på et par hodetelefoner virker det helt naturstridig! Sammenlignet med høyttalere er det imidlertid fortsatt en forskjell, da avstanden til den virtuelle lydkilden fortsetter å være den samme, selv om man beveger seg rundt i rommet.

Da hodesensoren bare kan merke om du snur på hodet, men ikke hvordan du sitter til å begynne med, kan det være nødvendig å «nullstille» retningen din. Det er dette 3D-knappen brukes til. Samme knapp kan også slå av den virtuelle surroundlyden, hvis den holdes nede noen sekunder.

Audeze Mobius 4
Audeze Mobius låter ikke som hodetelefoner, men som høyttalere. Foto: Audeze

Lyden av Audeze Mobius

Det tar flere timer å venne seg til dette perspektivet, som er helt annerledes. Til gjengjeld blir det øyeblikkelig klart at Audeze Mobius er en spesielt presis og nøyaktig lydgjengiver. Selv bittesmå detaljer står klart frem. Og det gjelder enten vi snakker om menneskestemmer og high-hat-finurligheter i musikk, eller mer relevant, lyden av slagmarken hele veien omkring deg i Battlefield 1. Det låter ikke bare naturlig, men gåsehudflott naturlig. Spesielt når man tenker på at man ikke bare betaler for et par gode hodetelefoner, men også for mikrofon, innebygget forsterker, trådløs mottaker – og en digital regnekraft som langt overgår den som sender romskipet ut i kretsløp.

Ekte manipulering

Som lydnerd er jeg vant til å streve etter den «ekte» opprinnelige lyden. Den slags begrep gir bare ingen mening i et produkt som Audeze Mobius, hvor alt man hører er resultatet av atskillige lag av digital manipulasjon. Headsettet tilfører kunstig romklang til lyden (hvor mye kan justeres i AudezeHQ-program), også noe som er helt forbudt i hi-fi-sammenheng. Men det gjør lytterommet på den andre siden også, når vi har med høyttalere å gjøre. Og det tillater vi. I praksis ble den kunstige romklangen ikke opplevd som en effekt, men bare som en del av lyden. Jeg prøvde å justere mengden av romklang, og må konstatere, at fabrikkinnstillingen gir det subjektivt mest naturlige resultatet. Skrur man helt ned, går noe av åpenheten tapt. Og slår man også den virtuelle surround av, står man tilbake med en lyd som mye mer minner om alminnelige hodetelefoner. Men fortsatt veloppløst.

Konklusjon

Audeze Mobius ligner ikke noe annet gaming-headset jeg har prøvd. Eller for den saks skyld noen hodetelefon. Wave NX-systemet og den innebygde head-tracking-en gjør lytteopplevelsen grunnleggende annerledes – og mer lik høyttalere. Mobius er også det første planmagnetiske gaming-headsettet, og det utmerker seg ved en lydkvalitet som overgår alt jeg hittil har hørt til spillbruk. Også prismessig utforsker dette headsettet nytt terreng, men har du pengene, er det verdt utskeielsen.

Audeze Mobius 5 Audeze Mobius 6 Audeze Mobius 7 Audeze Mobius 8 Audeze Mobius 9 Audeze Mobius 10 Audeze Mobius 11 Audeze Mobius 12 Audeze Mobius 13 Audeze Mobius 14 Audeze Mobius 15 Audeze Mobius 16
<
>
Foto: Audeze
Karakter
Audeze Mobius
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Audeze Mobius”

  1. Vurderer nytt headsett og har sett en del på dette, men ser at audeze nå har kommet med et nytt rett mot trådløs gaming. Har dere tenkt å teste audeze penrose, og kanskje opp mot dette?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord