TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: BenQ W1600UST

Tett på sann­heten

BenQ W1600UST gir alle fordelene av å stå tett på, og få av ulempene.

Av / 17.12.18 - 08:15
BenQ W1600UST

Lyd & Bilde mener

  • Bildet er like skarpt over, og projektoren slår opp et større bilde på kortere avstand enn sine konkurrenter. Fargenyansene kommer godt frem, og den opplevde kontrasten er god.
  • Fargene kan oppleves som noe blasse, mest sannsynlig grunnet et litt stort hvitsegment på fargehjulet. Vifta er godt hørbar, det samme er fargehjulet.

Blant rimelige projektorer har BenQ ofte skilt seg ut med de beste. For eksempel W2000, som fortsatt er vår favorittprojektor under 15.000 kroner (ja, det inkluderer billige 4K-projektorer med pikselskifting).

W1600UST er den første nærfeltsprojektoren vi tester fra den kanten, og projektoren kan tegne et 100 tommers bilde fra under 10 centimeter fra veggen! Vi plasserte den så tett mot veggen vi kom, som var omtrent 7 centimeter grunnet strømkabelpluggen som stakk ut. På denne avstanden fikk vi et bilde på bekvemme 90 tommer.

Bildejustering

BenQ har en oversiktlig skjermmeny, hvor man enkelt finner frem til ønskede innstillinger. I denne prisklassen bryr vi oss ikke med måleutstyr og fargekalibrering, men finner rett og slett fargemodusen som gir mest troverdige farger (Cinema), og deretter stiller vi kontrast og lysstyrke ut ifra testbilder. I BenQ sitt tilfelle var det nok å sette lysstyrke to hakk ned fra midten, mens kontrast ble satt opp ni knepp. Vi kunne ønske oss direkteknapper på fjernkontrollen til disse, selv om BenQ slettes ikke er alene om å flytte dem til skjermmenyen.

Geometrikompensasjon (keystone) er tilgjengelig, men vi trengte ikke bruke den på W1600UST, da den ga en helt jevn bilderamme opp mot veggen.

Korrekte, skarpe bilder

Fargene oppleves som svært nøytrale. Når Brian Cox skuer opp mot stjernehimmelen i Wonders of the Universe, ser man himmelen i sine sjatteringer av mørkeblått og lilla. Fargene er mer detaljert enn med Optoma, derimot er de ikke like mettet og energiske. Men innenfor i den disiplinen og. Ansiktet til Belle i Skjønnheten og Udyret har mer dybde og nyanse med BenQ, og den fargede bokhandleren ser mer naturlig ut, enn med den rødfargen Optoma gir ham.

Annonse

BenQ imponerer med flott skarphet, som er lik over hele rammen, kanskje det skarpeste vi har sett fra en Ultra Short-Throw. Kontrasten er også god, med et svartnivå på høyde med Optoma, kanskje også enda et lite hakk mørkere.

Testmønstre viser lite kromatisk aberrasjon, primærfargene er godt plassert oppå hverandre. Liten, hvit skrift på svart bakgrunn er dessuten den skarpeste blant noen av projektorene i denne testen, BenQ-projektoren er virkelig imponerende skarp. Vifta er derimot godt hørbar. Skrur man over på Eco-modus, blir den stille, men så mister man også mye av trøkket i bildene.

Konklusjon

BenQ W1600UST har alle fordelene med en ultrakort projiseringsavstand, og få av ulempene. Ser man bort fra litt lite fargemetning så er fargene både nyansert, og bildene meget skarpe over hele fjøla. Kontrasten er også god, her er det bare å nyte film og TV.

Bildet blir enda større kliss inntil veggen enn hos konkurrentene. Som betyr at BenQ krever enda litt mer av overflaten – som bør være Slett med stor S! Uansett hvordan man vrir og vender på det, er dette den beste nærfeltsprojektoren vi har testet så lang.

picture2 picture3
<
>
Denne typen projektorer gjør lurt av å ha lydutgang, og jommen finner man det på BenQ W1600UST. I tillegg til to HDMI-innganger, selvsagt. Foto: BenQ
Karakter
BenQ W1600UST

Også i denne testen:

Epson EH-LS100

Vi forventet så mye mer

Med laser som lyskilde hadde vi håpet på noe spektakulært fra Epsons første nærfeltsprojektor for hjemmekino.

Laserdiode som lyskilde er usedvanlig stabilt over tid, og trenger så å si aldri å skiftes ut. Projektoren har høyere lysstyrke enn sine konkurrenter, og bedre farger.
Et overraskende blast svartnivå gir flate bilder, selv med dynamisk kontrast.
Les hele testen

Optoma HD31UST

Fargeklatt med ­svakheter

Med de spenstige fargene til Optoma HD31UST får du mye bilde for pengene fra kort avstand, men du må leve med noen små svakheter.

Bildet er jevnt over bra, med mettede farger og en god kontrast som gir en jevnt over god opplevelse. Lite viftestøy.
Bildet beskjæres noe, og er ikke like knivskarpt over hele lerretet. Kromatisk aberrasjon gir en tynn rosa nedkant på hvit tekst, og norsk meny er blandet med engelsk.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg