TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Optoma HD31UST

Fargeklatt med ­svakheter

Med de spenstige fargene til Optoma HD31UST får du mye bilde for pengene fra kort avstand, men du må leve med noen små svakheter.

Av / 17.12.18 - 08:14
Optoma HD31UST

Lyd & Bilde mener

  • Bildet er jevnt over bra, med mettede farger og en god kontrast som gir en jevnt over god opplevelse. Lite viftestøy.
  • Bildet beskjæres noe, og er ikke like knivskarpt over hele lerretet. Kromatisk aberrasjon gir en tynn rosa nedkant på hvit tekst, og norsk meny er blandet med engelsk.

Optoma HD31UST er en ganske brukervennlig nærfeltsprojektor av typen DLP. Menysystemet er oversiktlig, og man kan velge norsk. Noen forglemmelser i oversettelsen har dessverre forekommet, med flere av undermenyene delvis på engelsk. Det heter for eksempel ”settings” og ikke ”innstillinger”. Dette trekker ned et ellers bra inntrykk.

Bildejustering

Projektoren korrigerer automatisk for geometrifeil dersom den ikke står helt rett mot veggen. Sjekk likevel om du kan gjøre det enda bedre manuelt.

Kino fargemodus gir de mest naturlige fargene, og mot hvit vegg fant vi at lysstyrke på -10 og kontrast på +2 ga riktig gjengivelse av skygger og høylys. Absolutt svartnivå er godkjent, selv om den ikke kjemper i toppen på noen måte. Men projektoren har en god ANSI-kontrast, ved at svartnivå og lysstyrke holder seg i scener som har både skygger og høylys. Den opplevde kontrasten er derfor god.

Fargerike bilder

Wonders of the Universe er en astrofysikkserie som på Blu-ray har imponerende skarphet og dybde i galakser, stjernestøv og mye annet snacks. Optoma HD31UST får galaksene til å skinne fint ut fra en svart bakgrunn. Røde dvergstjerner har intense farger, og det gule lyset rundt sentrum av en galakse skinner friskt. Fargene er mer livlige enn hos BenQ W1600UST. Men ikke like nyanserte. BenQ avslører at en mørk himmel går fra mørkeblått til lilla, hvor den ser mer knall blå ut med Optoma.

Når vi justerer ned fargemetningen noe, blir den mer lik BenQ, men likevel med færre fargefasetter. Bleke ansikter i Skjønnheten og Udyret blir dessuten i overkant gule, mens fargede folk nesten ser røde ut. Man har dratt litt ekstra hardt i fargekurvene i denne filmen, som med Optoma kan bli litt for mye.

Annonse

Ser vi på testmønstre finner vi synlige tegn til kromatisk aberrasjon, altså fargene er noe forskjøvet i forhold til hverandre. Hvit tekst på svart bakgrunn har en tydelig rosa underkant. Vi legger også merke til at bildet er beskåret, såkalt overskannet, som gjør at ytterkantene av bildet er klippet bort. Og når man stiller skarphet på midten av bildet, blir det ikke fullt så skarpt øverst og nederst. Dette fordi optikken ikke helt perfekt kompenserer for den ekstreme kastevinkelen. Det virker ille, men når man ser film er det ikke noe man henger seg opp i.

Konklusjon

Fordelene med nærfeltsprojektorer er også åpenbare med Optoma HD31UST. Her får du et 60 tommers bilde tett mot veggen, og 90 tommer bare 25 cm unna. Bildet tegnes opp med god kontrast mellom svart og hvitt, spesielt i scener hvor det er mye av begge deler kommer DLP-teknologien til sin rett. Det er mye farger her, og selv om de mangler noen nyanser funker projektoren bra på film og TV. Vi liker også den stillegående viften.

Blant ulempene er noe kromatisk aberrasjon, bildet blir ikke fullt så skarpt i kantene som på midten av lerretet, og bildet blir noe beskåret.

picture2 picture3
<
>
Optoma HD31UST har automatisk geometrikorreksjon, skulle den være plassert skjevt mot veggen. Foto: Optoma
Karakter
Optoma HD31UST

Også i denne testen:

Epson EH-LS100

Vi forventet så mye mer

Med laser som lyskilde hadde vi håpet på noe spektakulært fra Epsons første nærfeltsprojektor for hjemmekino.

Laserdiode som lyskilde er usedvanlig stabilt over tid, og trenger så å si aldri å skiftes ut. Projektoren har høyere lysstyrke enn sine konkurrenter, og bedre farger.
Et overraskende blast svartnivå gir flate bilder, selv med dynamisk kontrast.
Les hele testen

BenQ W1600UST

Tett på sann­heten

BenQ W1600UST gir alle fordelene av å stå tett på, og få av ulempene.

Bildet er like skarpt over, og projektoren slår opp et større bilde på kortere avstand enn sine konkurrenter. Fargenyansene kommer godt frem, og den opplevde kontrasten er god.
Fargene kan oppleves som noe blasse, mest sannsynlig grunnet et litt stort hvitsegment på fargehjulet. Vifta er godt hørbar, det samme er fargehjulet.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg