Ingen andre produktgrupper tar så mye plass i kavalkaden og utløser så mange hederspriser, som nettopp høyttalere. Slik er det hvert år, og for en selverklært høyttalerfanatiker som undertegnede, er dette den beste av alle verdener!
Men det er heller ikke rart at nettopp høyttalere prioriteres. For du har bruk for høyttalere, nesten uansett hvilken del av Lyd & Bildes produktområde som har din spesielle interesse.
Av den grunn er høyttalere også den produktgruppen som har den største variasjonen innenfor størrelse og pris.
For stereofolket er høyttalerne det siste og mest krevende leddet i lydkjeden, og en tommelfingerregel sier at man bør bruke like mange penger på hver høyttaler som på forsterkeren. Hjemmekinodyrkerne er også storforbrukere av høyttalere. 10, 12 eller enda flere må til hvis du vil ha den fulle 3D-lydopplevelsen.
I motsatt ende av skalaen finner men en underskog av trådløse høyttalere som kan brukes med mobilen, nettbrettet eller PC-en. De minste av dem kan være i lommen, mens de største fyller et helt stuebord og kan konkurrere med et (lite) stereoanlegg.
Høyttaleren blir digital
En helt ny gruppe i kavalkaden er aktive høyttalere. Altså hi-fi-stuehøyttalere med innebygget forsterker. Takket være avansert digitalteknikk og energieffektive klasse D-forsterkere, er de i gang med å snu fullstendig om på hva man forventer av en stuehøyttaler. Det vil ikke minst si å spille dypbass i et lite kabinett. Den slags er stort sett umulig å oppnå i en konvensjonell høyttaler, men i den aktive, digitale høyttaleren, hvor fysiske konstanter er redusert til matematikk, er det kun et spørsmål om DSP-programmering – samt om å ha sensorer i høyttaleren til å forebygge at enheter og elektronikk tvinges til å gjøre noe som ligger utenfor deres grenser.
Aktive høyttalere har vært vanlige i den profesjonelle verdenen i årevis, men det er først i løpet av de seneste årene at de har kommet inn i hjemmeanlegget. Ut over tekniske fortrinn gjennom digitalteknikk, er de aktive høyttalerne også innredningsvennllige. Den store, klossete forsterkeren eller receiveren kan nå hoppes over. Og noen høyttalere tilbyr dessuten trådløs betjening og strømming, slik at de utgjøre et helt stereoanlegg.
En annen høyttalertype som vinner frem er multiromshøyttalere. Her er nøkkelordet bekvemmelighet. Men et multiromssystem kan du fylle alle husets rom med musikk med et trykk på en app. Sonos har i flere år vært nesten enerådende på området, men nå velter det frem alternativer i alle størrelser og prisklasser.