TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Roon Labs Nucleus+

Overlegen nettverksspiller

Roon kan meget godt være verdens beste på musikkstrømming og multiromsavspilling. Her er nettverksspilleren som løser det meste.

Av / 05.09.18 - 12:00
Roon Labs Nucleus+

Lyd & Bilde mener

  • Strøm musikken med full oppløsning og kvalitet, til uendelig mange multiroms endepunkt. Avansert romkorreksjon og mye mer.
  • Kostbar løsning. Du kan gjøre det samme med Roon for PC og Mac (men ikke like stabilt). DAC må kjøpes ved siden av. Roon-konto er obligatorisk, og koster ekstra.

I det siste har jeg blitt hektet på Roon, som jeg har installert både på PC og Mac. Grunnen er enkel: dette er et musikkprogram for audiofile, med et meget rent grensesnitt. Her får du full oversikt over lagrede musikkfiler, og med et Tidal-abonnement har man tilnærmet ubegrenset utvalg. Roon har mangelfull støtte for dårligere formater som MP3, men støtter i stedet det meste av musikkfiler i høy oppløsning, inkludert MQA som Tidal bruker for å strømme musikk med bedre oppløsning enn CD.

*Oppdatering 16.01.19: MQA dekodes i Roon-softwaren, og gir max. 96 kHz oppløsning om du ikke har en MQA-kompatibel DAC. MQA-DAC-er får full oppløsning, opp til 384 kHz og videre. Roon støtter ikke Spotify eller andre komprimerte musikktjenester. Kun Tidal.

Roon Nucleus Plus
Kjølefinnene på kabinettet gjør at Roon Nucleus+ ikke trenger vifte. En forutsetning for de aller beste musikkopplevelsene. Foto: Roon Labs

Vil du styre musikken på din PC eller Mac fra mobil eller nettbrett, er dette også mulig med appen Roon Remote.

Det som skiller Roon fra andre program som for eksempel Audirvana Plus, er at man på oversiktlig vis kan gjøre et dypdykk inn i artister, band og komponister, med utfyllende biografier og linker til ulike nettsteder om man vil finne ut enda mer. Enda kulere er det at man kan sende lyden ut til flere soner på én gang, hvor man med nesten alle andre PC-programmer (Audirvana Plus inkludert) må velge én.

Med Roon kan du sende én sang eller spilleliste til ditt USB-tilkoblede stereoanlegg i stua, enda en til Sonos-høyttalerne på kjøkkenet, samtidig som du spiller internettradio på en AirPlay-høyttaler i garasjen (Roon gir også Windows-PC AirPlay-støtte). Alt styrt fra Roon på datamaskinen. Du kan spille musikk på et nærmest uendelig antall ulike høyttalere og anlegg – samtidig.

Annonse

Oppdatering 16.01.19: Det er mulig å gruppere flere endestasjoner (høyttalere), slik at de spiller helt synkronisert. Men det er bare mulig å gruppere de i samme familie. Du kan for eksempel ikke gruppere en Chromecast med en AirPlay-høyttaler.

Lydinnstillinger

I tillegg finnes avanserte EQ-muligheter. Sammen med riktig måleutstyr kan man legge inn korrigering i Roons innebygde parametriske EQ og oppnå en mer korrekt frekvensrespons fra høyttalerne i ditt rom. Og uansett hvor god akustikk du tror du har, kan du ha godt av å korrigere skjevheter i tonegjengivelsen. Det finnes dessuten forhåndsinstallerte DSP-korrigeringsfiltre for et utvalg hodetelefoner, for tiden bare fra Audeze, men antakelig gjenstand for utvidelse til flere produsenter etter hvert.

Dessverre er Roon en del dyrere enn alternativene. Gjerrigknarker kommer langt med gratisprogrammene VLC og Foobar2000, mens nevnte Audirvana Plus koster et engangsbeløp på 74 dollar. Du får ikke multirom med noen av dem. Roon krever 199 dollar for ett år, eller 499 dollar ubegrenset.

Roon Labs Nucleus+ 1
To USB-utganger lar deg koble til en USB-DAC eller kan spille fra USB-minne. HDMI-utgangen kan brukes til å spille flerkanalslyd til en surroundreceiver. Foto: Roon Labs

Påkostet musikkserver

Programmet koster likevel småpenger i forhold til hva Roon skal ha for sin dyreste fysiske musikkserver. Nucleus+, som den heter, ser ut som en liten forsterker. I virkeligheten er den en datamaskin forhåndsinstallert med Roon-programmet, bygget inn i et solid kabinett med kjølefinner. Disse beskytter innmaten fra overoppheting og eliminerer behovet for vifte. Ønsker du god lyd, er få ting så irriterende som viften fra en PC eller Mac, noe som er nærmest uunngåelig om du ikke har et teknisk rom.

*Oppdatering 16.01.19: Prisen for Nucleus+ inkluderer ikke abonnementet på Roon-programmet. Dette må du ha i tillegg, og koster 99 dollar i året eller 499 dollar for et livstidsabonnement.

Roon Labs Nucleus+ 2

Skal du spille musikk til alskens forskjellige høyttalere og forsterkere samtidig, så vil dessuten ikke bare PC-viften jobbe på høygir, men det begynner å bli risiko for ustabilitet. Musikken kan fort begynne å hikke og hoppe, i hvert fall når man aktiverer ulike lydforbedrende filterinnstillinger, oppsampling og romkorreksjon. Roon Nucleus+ er spesialisert for oppgaven, og du er nærmest garantert at dette aldri vil skje – såfremt internettilkoblingen er stabil. Derfor er ikke Nucleus+ utstyrt med Wi-Fi, men må kobles til hjemmenettverket med Ethernet-kabel. Synes du Nucleus+ blir totalt overkill, finnes Nucleus, til nesten halve prisen. Den kan det samme, men er ikke like kraftig og takler ikke fullt så mange oppgaver samtidig.

I hjemmefanen får du en ryddig og spennende presentasjon av musikksamlingen, herfra er det bare å gjøre dypdykk inn i biografier osv. Foto: Skjermdump fra iPhone

Nucleus+ i praksis

Nucleus+ er kjernen i musikkanlegget. Grensesnittet får du ved å laste ned Roon Remote til mobil eller nettbrett, så styres det hele derfra. Det er ikke som på en PC, hvor du kan koble til skjerm, tastatur og mus og styre på den måten.

Jeg har ikke prøvd romkorreksjon i testperioden, grunnet manglende måleutstyr, men jeg har prøvd DSP-korreksjonen til både Audeze Sine DX og LCD-2C, og i begge tilfeller gir DSP-en mer tyngde i bassregisteret, som gjerne er svakheten til mange like planmagnetiske hodetelefoner. Det er mer futt i rytmene på RnB og hiphop, og jeg føler at klassisk musikk får et bedre fundament og en «svartere bakgrunn» med flere detaljer, når DSP-korreksjonen brukes på disse hodetelefonene.

Digital oppløsning

En rekke digitale innstillinger kan gjøres, som for eksempel oppsampling til høyere oppløsninger. Har du en DAC med oppsampling av billigere type, så kan det hende Roon gjør denne jobben bedre. En skikkelig high-end-DAC bør antakelig få signalet bit-perfect i stedet. Prøv deg frem!

Roon Labs Nucleus+ 3
Gå inn i en sjanger, og du får historikk om sjangeren og hvilke artister i samlingen din som hører hjemme her. Foto: Skjermdump fra iPhone

 

Jeg har i perioder sendt musikk til sju ulike soner samtidig. Min MacBook Pro sto da med vifta på høygir, og om jeg aktiverte oppsampling på noen av dem, begynte det å bli ustabilt og tidvis hakke. Dette skjedde aldri med Nucleus+. Og dette er egentlig hele grunnen til at man bør vurdere å kjøpe Nucleus+.

Hva Roon gjør med lyden er vanskelig å si. Optimalt sett skal den ikke gjøre noen ting. Men jeg opplever at musikken får bedre timing, det hele låter ryddigere, med Roon enn Audirvana Plus, spilt gjennom samme DAC. Kontrabassen på Laura Marlings Soothing spilt via Tidal låter tyngre og strammere, og jeg føler detaljene kommer noe bedre frem. Stemmen hennes står mer ute i rommet. Dette går igjen på flere musikkstykker.

Derimot kan jeg ikke si jeg registrerer samme forskjeller med Nucleus+ kontra min MacBook med Roon. Det burde det heller ikke være. Jeg ville derfor ikke fra et rent lydmessig ståsted vurdert Nucleus+, men om du vil bruke alle mulighetene for oppsampling og spille til flere høyttalere samtidig, vil den være mer stabil enn en enkel PC eller Macbook, og du slipper viften.

Konklusjon

Roon har et av de beste musikkavspillings-programmene på markedet. Det funker til PC og Mac, og er egentlig alt du trenger. Men høyoppløst musikk til flere soner samtidig krever noe mer for en stabil opplevelse. Da kommer Nucleus+ til sin rett. Spørsmålet er om den blir for dyr?

Det kommer an på. Du kan fint spesifisere en god nok datamaskin selv, og komme godt under prisen. Men den blir ikke like kompakt og snerten, og vifteløs blir den neppe. Er du ute etter den mest stabile Roon-opplevelsen og ikke ønsker viftestøy, så er det egentlig bare å hoste opp for Nucleus+, eller se på den langt rimeligere Nucleus om du ikke føler behovet for alskens oppsampling til et uendelig antall lydkilder.

Karakter
Roon Labs Nucleus+
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll