Det er et års tid siden Asus annonserte sin entre på det globale smartmobilmarkedet. Nå er de klare med annen generasjon, Zenfone 5. Vi testet standardmodellen, Zenfone 5 på forsommeren, men nå har vi omsider fått fatt i toppmodellen Zenfone 5Z.
Av ytre ligner Z-modellen sin lillebror på en prikk. Faktisk må man inn under det metallblå eller sølvfargede panseret for å finne forskjellen på de to. De er nemlig bygget over samme chassis, og de har også akkurat samme kamera. Lås opp- knappen med innebygget fingeravtrykkleser er plassert på baksiden i stil med LG.
Forskjellen er primært å finne på prosessoren. I stedet for mellomklasse-CPU-en Snapdragon 636 er Zenfone 5Zutstyrt med Snapdragon 845. Det er også mulighet for mer RAM (opptil 8 GB i stedet for maks 6 GB) og lagringskapasitet opptil 256 GB. Den modellen vi testet, var imidlertid bare utstyrt med 6 GB RAM og 64 GB lagringsplass. Til slutt skal en ekstra mikrofon gi mulighet for bedre automatisk støyreduksjon.
Skjermen er en IPS på 6,2″ og med oppløsning på 2246 x 1080 punkter. Akkurat som på Zenfone 5. Det er et nedskalert ambisjonsnivå i forhold til Zenfone 4 Pro, som hadde AMOLED-skjerm. Til gjengjeld er oppløsningen litt høyere for å tilsvare den større bildeflaten. Som årets mote foreskriver, er frontkamera og høyttaler anbrakt i en liten flik i skjermen, som dermed dekker ni tideler av hele fronten.
Intelligent katteøye
Kunstig intelligens (AI) er et av årets moteord på mobiltelefoner. For mens man ikke kan hente noe ved å fylle på enda flere megapiksler på kameraet, er det fortsatt plass til forbedringer i valg av motiv og innstillinger. Asus har også hoppet på AI-vognen, og Zenfone 5Z skulle være i stand til å vurdere motivet foran linsen og tilpasse seg deretter. Blant de 16 «scenene» som AI-en kjenner, er mennesker, mat, hunder, katter og solnedganger. Noe som burde dekke hovedparten av de snapshots vi selv går og innbiller oss er originale. AI-en finnes også i den billigere Zenfone 5, men her er det ekstra prosessorkraft til rådighet. Med «Learn»-funksjonen forbedrer mobilen løpende behandlingen av bilder slik at den passer til dine yndlingsmotiver. AI-motoren brukes også til ansiktsgjenkjenning, noe som automatisk låser opp telefonen, og til å styre lademønsteret slik at mobilen lades langsomt og skånsomt når det skjer om natten, men raskt når tiden er knapp.
Hva kamera-maskinvaren angår er Asus gått et skritt tilbake i forhold til den avanserte, men også vanvittig dyre 4 Pro. Der hvor forgjengeren kunne skryte av et blendertall på 1.7, laserfokus og fire aksers optisk bildestabilisering, må 5Z-eren «nøyes» med blender 1.8, liksom bildestabiliseringen og laserfokus ikke er tatt med. Det betyr ikke at kameraseksjonen er skrapet. Den er bare ikke overdådig – og dermed kostbar.
Asus har som LG valgt å bruke den ekstra optikken på en vidvinkel til gruppebilder og motivprogrammer. AI-motivvelgeren fungerer meget godt. Det er også en portrettinnstilling som gir en pen sløret bakgrunn ved hjelp av begge kameraene. I Pro-innstillingen kan man selv styre ISO, hvitbalanse, eksponeringkompensasjon, lukkertid og fokuspunkter.
Sensoren i hovedkameraet er en Sony IMX363, som regnes blant de beste akkurat nå. Og Asus har tydeligvis jobbet hard med algoritmene for å forbedre bildekvaliteten. Automatikken gjør et godt stykke arbeid med fargegjengivelse, hvitbalanse og eksponering. Selv med en lyssterk bakgrunn lyktes den å eksponere et mørkt motiv godt. I svakt lys er resultatet overraskende godt, med begrenset støy og skarpe detaljer.
Benchmark
Asus Zenfone 5Z er utstyrt med den hittil kraftigste Snapdragon-prosessoren, 845. Og ytelsen er forventelig på topp. I Geekbench prosessortest scorer Z5 9057 i multi-core-testen og 2476 i single-core. Det er blant det høyeste vi har målt. Det samme gjelder for PC Mark Work 2.0, som simulerer alminnelige oppgaver på mobilen. Her er resultatet 8112, noe som er på vår topp 5-liste.
Enda bedre går det imidlertid når det gjelder 3D-grafikk. Futuremark Sling Shot Extreme og Antutu 6 ender på henholdsvis 4653 og 268 661. Det er intet mindre enn imponerende.
Det settes til gjengjeld ingen rekorder i batteritesten. 6:18 timer i PC Mark er under middels. Men det er ikke direkte overraskende, når batteriet er det samme som i de mindre modellene, mens prosessoren er langt kraftigere.
En tunet utgave
Asus Zenfone 5Z er en toppmodell med andre og mer jordnære ambisjoner enn forgjengeren. Der ingeniørene bak Zenfone 4 Pro sannsynligvis er blitt bedt om å lage den best mulige kameramobilen – koste hva det koste ville – har oppgaven her nok vært å bygge en tunet utgave av Zenfone 5 med masser av krefter, men til en konkurransedyktig pris.
Den oppgaven er vellykket. Zenfone 5Z er blant de raskeste Android-mobiler på markedet akkurat nå, men koster langt mindre enn de store konkurrentenes modeller. Skal jeg peke på direkte konkurrenter, er det OnePlus 6 og HTC U12+, som begge er dyrere uten å være raskere.
Konklusjon
Asus er blant de sist ankomne til mobilfesten, så man kan frykte at alle de gode plassene for lengst er tatt. Derfor må det noe ekstra til for å komme i betraktning. Med Zenfone 5Z burde muligheten være god. Prismessig ligger den i det øvre sjiktet av mellomklassen, mens ytelsen hører hjemme i toppklassen, og arsenalet av kameraer er også fint. Med Asus Zenfone 5Z har Asus tatt det som var fint i den billigere Zenfone 5 og gitt det litt ekstra – men stort sett uten å heve prisen.