TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Altibox Huawei Q22

Redefinerer TV-dekoderen

Ultra HD-mottakeren fra Altibox binder sammen lineær-TV med strømming på en måte som gjør at man aldri vil tilbake til vanlig TV.

Av / 04.07.18 - 14:34
Altibox Huawei Q22

Lyd & Bilde mener

  • Den beste måten å se TV på hittil! Her flettes lineær TV og strømmetjenester nesten sømløst sammen. Kommer bare til å bli bedre i fremtiden!
  • Netflix mangler, og Ultra HD-innhold er for tiden ganske begredelig.

Måten man ser TV på er i forandring. I dag har vi opptaksfunksjon, programarkiv og Start forfra, og ser i mindre grad TV lineært. I stedetstarter en program forfra, finne det en vil se i programarkiv eller setter sine kommende favorittprogrammer på opptak, og ser dem når det passer seg. Vi strømmer dessuten stadig flere timer film- og TV-serier via tjenester som Netflix og HBO. NRK har nesten hele sitt arkiv i sin gratis strømmeapp, og TV2 gir tilgang på sitt innhold gjennom Sumo. Skal man abonnere på alle strømmetjenester blir det dyrt, og dessuten en veldig fragmentert måte å se TV på, da man må skifte mellom flere apper. Det vil Altibox ha slutt på.

Altibox Huawei Q22 1
Foto: Altibox

 

Flere kabel-TV-tilbydere tilbyr abonnement som kan fjernbetjenes med app. Også Altibox, men her har man måttet være pålogget hjemmenettverket for å se på enkelte TV-kanaler på mobilen. Det slutter nå. Og med den nye boksen fra Huawei inkluderes dessuten strømmetjenester i abonnementet. Dette er dessuten markedets første kabelboks med Ultra HD-oppløsning. Men med bare én UHD-kanal, Viasat Ultra HD, som nesten aldri har sendinger, er dette for øyeblikket lite hensiktsmessig å snakke om.

Alle kanaler for dine føtter

Den nye boksen bruker en poengbasert tjeneste. For 999 kroner i måneden får du 500/500 Mbit/s internett og 50 TV-poeng disponibelt. Disse brukes til å velge kanaler. De fleste kanaler koster ett poeng, men HBO koster 40, mens Disney Movies On Demand koster 15 poeng. Andre koster et sted imellom. Om du har valgt de kanalene du ønsker, og det plutselig går et program på en annen kanal, kan du logge deg på med PC-en og velge bort noen kanaler for å frigjøre poeng til å se ønsket kanal. Du kan bytte tilbake etterpå.

Oppgraderer du til Pluss-abonnement får du 1 Gigabit internett hver vei og 100 TV-poeng. Da må du sjeldnere stokke om på kanaler, men noe særlig raskere internett får du ikke, da det skal godt gjøres å få mer enn 500 Megabit i praksis.

Annonse

Det er også mulig å leie filmer og TV-serier direkte på boksen, men disse må betales utenom.

Skybasert og brukervennlig

Altibox-mottakeren har ingen harddisk, men er i stedet tilkoblet nettskyen. Når du skal se et opptak du har gjort, vil mottakeren i virkeligheten strømme innholdet fra Altibox sine servere. Om mottakeren skulle gå i stykker og du får tilsendt en ny, mister du da ikke noe innhold. Lagringkapasiteten er på 500 timer, Programmer slettes automatisk etter 90 dager, dersom du vil ta vare på innhold for fremtiden, kan du låse det, slik at det ikke blir slettet.

Altibox Huawei Q22 2
Programarkiv er en flittig brukt side, hvor programmer både du og «alle andre» følger med på legger seg. Foto: Altibox

Den viktigste knappen på fjernkontrollen, som kommuniserer med Bluetooth, er den med Altibox-logoen. Den gir deg hovedmenyen, som blant annet gir tilgang på TV-guide, HBO, andre SVOD tjenester, radio og en funksjon som heter Programarkiv. Her ligger programmer grafisk presentert på tvers av kanaler, sortert etter hva du ser mest på, og hva som er populært innhold. Velg et program, deretter episode. Arkivet går 7 dager tilbake i tid.

Altibox Huawei Q22 3
Opptak man har gjort legger seg under Mine Opptak. Foto: Altibox

Mitt innhold

Hvis du trykker på hjerteknappen på et program, legger det seg i fanen som heter «Mitt innhold». Dette er en sammenstilling av alt du gjør, fra hjerteknappen til å fortsette å se på det du tidligere har startet, til kjøpte filmer og serier, samt dine opptak. En meget kjekk funksjon, som brukes flittig.

Unntak for NRK

NRK lar ikke Altibox legge sine programmer i arkivet, da sendes du i stedet direkte inn i NRKs egen app, som også ligger innbakt i mottakeren. Av samme grunn kan du heller ikke spole særlig langt bakover i tid på NRK-kanalene. Altibox tilbyr også blant annet HBO Nordic og Disney Movies On Demand som en del av programutvalget, men programmer herfra legger seg ikke inn i Altibox-arkivet. Du må inn i den respektive appen, som også ligger i mottakeren, eller gå til søkefunksjonen for å søke på tvers av applikasjonene.

En annen ting vi merket oss er at Ultra HD-kanalen til Viasat ikke støttes av opptaksfunksjonen. Denne er en ren lineær TV-kanal som må sees direkte. Og siden det nesten aldri er sendinger, så blir det ganske mangelfullt.

Altibox Huawei Q22 4
Trykker du på hjerteknappen på et program, eller tar det opp, legger det seg under «Mitt Innhold». Foto: Altibox

 

Flott søkefunksjon

Søkefunksjonen må også nevnes. Søker du etter et program, vil dekoderen søke på tvers av alle kanaler, og hvis den finner programmet forteller den deg hvilken kanal den strømmes fra. Selv klikker du bare på søkeresultatet, og programmet starter automatisk.

Mine opptak

Under menyen Mine opptak ligger alt man har tatt opp ryddig og oppstilt, med bildeikoner. Et lite irritasjonsmoment: Når man ser på et program, er man nødt til å stoppe dette før man kan komme inn i Mine opptak for å se et annet. Trykker man på Altibox-knappen og velger Mine opptak, sendes man bare tilbake til programmet man ser på.

Altibox Huawei Q22 5
Med mobilappen kan du lett se TV på din mobil eller nettbrett, og trenger ikke lenger å være tilkoblet hjemmenettverket. Foto: Altibox

 

Se TV uten dekoderen

Dekoderen i seg selv har forandret måten jeg ser TV hjemme på. Men i tillegg kan man utvide TV-underholdningen til andre enheter. En egen Altibox-app har nettopp kommet til Apple TV, og man kan også laste den ned til både iOS og Android mobiltelefoner. Se TV på mobilskjermen, eller send trådløst videre til en Chromecast. Eller se TV via nettleseren på datamaskinen. Mulighetene er mange, og nå trenger man ikke lenger være tilkoblet hjemmenettverket for at det skal funke. I hvert fall stort sett, men det har vært fotballkamper i VM jeg ikke har fått sett utenfor hjemmenettverket.

Altibox Huawei Q22 6
Den seneste nyheten er at Altibox-appen kan lastes ned til Apple TV, hvor du både kan se TV og gjøre opptak. Foto: Altibox

Man kan gjøre opptak og serieopptak via Apple TV-appen, men funksjonaliteten er klart best gjennom Altiboks-dekoderen. Det er bare der du enn så lenge får det praktiske programarkivet, som gir god oversikt over programmer som er verdt å se, slik at man slipper å se hva som går på hver eneste kanal.

Ytelse

Bildekvaliteten på sitt beste er meget god. Det er sendingen og ikke dekoderen det kommer an på, den støtter nemlig store datastrømmer, og de fleste kabelleverandører tilbyr nå hastigheter opptil 1 Gb/s. Viasat Ultra HD-kanalen har den beste bildekvaliteten, med klart skarpere bilder enn sendingene som opprinnelig har 720p og 1080i oppløsning. Bildekvaliteten og båndbredden på kanalen er den samme som man får på Viasats satellittmottaker, det betyr at den er noe komprimert og en fotballbane kan se noe flekkete ut på grunn av komprimeringsartefakter. Men alt i alt meget bra.

Av lydkvalitet støttes både Dolby Digital og Dolby Atmos – når dette etterhvert kommer på TV-programmer.

Konklusjon

Altibox sin nye skybaserte kabel-TV-mottaker har Ultra HD-oppløsning, men siden knapt noen UHD-kanaler finnes ennå, er det mest aktuelt å snakke om funksjonaliteten. Og den er eksemplarisk!

Man får enkelt tilgang til favorittprogrammer, som er lagret flere måneder bakover i tid, og den brukervennlige søkefunksjonen går på tvers av kanaler og innebygde strømmetjenester. Med utvidede muligheter til å se TV fra mobil, Chromecast, Apple TV og nettleser holder det med én kabel-TV-boks i huset.

Det eneste som holder jubelen tilbake er prisen. Selv om du får med fiber-internett med 500/500 hastighet på kjøpet, så er 999 kroner pr måned mye penger.

Karakter
Altibox Huawei Q22
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL