TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Sony HT-ZF9

Lydplanken som har «alt»

Sonys lydplanke er blant de beste i sin klasse, og kan utvides med trådløse bakhøyttalere.

Av / 03.07.18 - 11:08
Sony HT-ZF9

Lyd & Bilde mener

  • Lyden er ren og åpen, og imponerende dynamisk. Meget god på både film og musikk, og enda bedre med trådløse bakhøyttalere.
  • Atmos-effekten er begrenset og med høydelyd aktivert blir lyden dessuten spinkel. Subwooferen må plasseres nært for å ikke droppe ut.

Sony HT-ZF9 koster bare halvparten av toppmodellen ST5000 men den kan likevel skilte med støtte for både Dolby Atmos og DTS:X. Disse formatene gir et lydbilde som totalt omslutter lytteren, også fra oven, slik at man plasseres i et ekte tredimensjonalt lydunivers. Men der hvor ST5000 og mange andre Atmos-lydplanker har høyttalere på toppen som skal reflektere «himmelkanalene» via taket, simulerer ZF9 effekten psykoakustisk via kun tre fremadvendte høyttalerelementer – hvor det i midten bare leverer senterkanalen, for best mulig gjengivelse av dialoger.

Trådløse bakhøyttalere

ZF9 kan noe storebror ikke kan, nemlig å bli paret med et par trådløse bakhøyttalere. Disse heter SA-Z9R og har som eneste funksjon å gjengi bakkanalene fra innhold med surroundlyd. Prisen øker da med 2.800 kroner, som da gir deg et komplett 5.1 surroundanlegg med svært plasseringsvennlige bakhøyttalere. Subwooferen er også trådløs, og kan plasseres fritt i rommet. Men ikke for langt unna lydplanken, for vi opplevde sporadiske dropouts i lyden når avstanden overskred tre meter.

Sony HT-ZF9 rear speakers
Med de trådløse bakhøyttalerne SA-Z9R blir det enda morsommere. Foto: Sony

HDMI-innganger

Lydplanken har to HDMI-innganger, som er i knappeste laget om du både har en TV-boks, Blu-ray-spiller og spillkonsoll, og kanskje fra tid til annen vil koble til en PC. Da kan du i stedet koble alle HDMI-kilder til TV-en og bruke lydreturkanalen (ARC) i lydplankens HDMI-utgang. Vær da klar over at du permanent opptar en av TV-ens HDMI-innganger til dette, og siden lydreturen kun støtter komprimert Dolby Digital vil du verken få Atmos eller DTS:X. Hvorfor dette ikke er så farlig på akkurat denne lydplanken, kommer vi tilbake til.

Sony HT-ZF9
To HDMI-innganger er litt knapt. Foto: Sony

Trådløs musikk

Foruten å oppgradere lyden fra TV-en kan ZF9 spille musikk trådløst over hjemmenettverket. Den har innebygd Chromecast, som betyr at den har innebygd støtte for flere musikktjenester. Både Spotify Connect og Tidal støttes, men Googles egen YouTube Music later ikke til å støttes. Kanskje fordi denne registreres som en videotjeneste og lydplanken kun støtter rene musikktjenester.

Oppsett og brukervennlighet

Å sette opp ZF9 er en enkel affære. Den tar deg gjennom steg for steg første gang den settes opp, og den har en enkel skjermmeny på TV-en som gir god oversikt. Kjøper du de trådløse bakhøyttalerne, kan man fortelle lydplanken om disse plasseres nærmere eller fjernere enn to meter ifra lytteposisjonen, slik at tidsforsinkelse til disse settes deretter. Dette for å gi et mer sømløst og holografisk lydbilde i surround.

Annonse
Sony HT-ZF9 remote
Fjernkontrollen har direkteknapper for det meste. Foto: Sony

Fjernkontrollen har direkteknapper til de fleste funksjoner, så man slipper å trykke mange ganger på en knapp for å få frem en funksjon. Skal du høre musikk, vil Music-knappen gi best lyd, mens film kan nytes i Cinema. Standard gir også godt resultat.

Et stort pluss er knapper for lydnivå opp og ned for både subwoofer og bakhøyttalere, noe som gjør det enkelt å få best mulig lyd.

Vellydende lydplanke

Med musikk fra Tidal i CD-kvalitet leverer Sony HT-ZF9 varene fint. Sangstemmer står klart frem, mye bedre enn de fleste lydplanker i dette prissegmentet. Ta for eksempel den fine balladen Funeral av Phoebe Bridgers, hvor den akustiske nylonstrengegitaren klimpres lekent, omringet av et stemningsskapende orgel og en elgitar med lang etterklang. Den såre stemmen til Phoebe skildres fint og detaljert. Lydplanken kan også spille mer enn høyt nok når man vil dra på litt, med elektroniske rytmer eller rock.

Det du ikke får er det brede lydbildet som et par høyttalere gir, for eksempel de aktive Triangle Elara LN01A, som også har bedre oppløsning i tonene og enda spenstigere dynamikk. Men Sony gir fordelen av dypere bass, takket være subwooferen.

Bra på TV og film

TV og film er selvsagt i en helt annen klasse enn de innebygde høyttalerne i en flat TV. Når det er sagt, kunne simuleringen av surroundlyd vært enda bedre. Sony rivaliserer for eksempel ikke den langt rimeligere Yamaha YAS-207 på surroundlyd. Det er inntil man kobler til bakhøyttalerne. Det blir selvsagt noe helt annet. Plutselig omringes vi av ekte surroundlyd, og gjør Blade Runner 2049 til en helt annen opplevelse. Stemmen til Niander Wallace (Jared Leto) brer seg rundt oss når han står og prater i scenen hvor han dreper en nyskapt replikant tidlig i filmen.

Men Atmos-lyden er ikke veldig imponerende. Når Vertical Speaker-funksjonen aktiveres, skapes inntrykk av lyd fra taket til en viss grad, men på kjøpet får man en tynn gjengivelse av dialogene, og lyden er faseforskøvet såpass at det låter unaturlig. Vi foretrekker å heller deaktivere funksjonen og se film med vanlig 5.1-lyd. Da blir dialogene fyldigere og mer naturlige, og alt låter bedre. Så går vi heller litt ned på lydbildets størrelse, for bra er det likevel.

Med Sony-planken kan du dra lyden opp høyt, og man får en ganske god følelse av ekte hjemmekino. Subwooferen henger fint med og rumler bra i bassen uten å bli ukontrollert. En meget god lydplanke, ikke minst når man ser på prislappen.

Sony HT-ZF9
Foto: Sony

Sony HT-ZF9: Konklusjon

Sony HT-ZF9 er en lydplanke som med bare tre høyttalerelementer forsøker å simulere tredimensjonal lyd, hvor man også får lyd i høyden. Akkurat den biten funker bare sånn passe, og vi foretrekker å deaktivere denne simuleringen.

På alle andre måter er ZF9 derimot en svært habil lydplanke. Den låter bra på både film og musikk, med meget velbalansert lyd. Den kan også spille kraftigere enn mange andre lydplanker, så ikke vær redd for å dra på litt. Invester i trådløse bakhøyttalere, og du får ekte surroundlyd. Det blir ikke helt som med separate komponenter, men den forenklede installasjonen gjør dette til et fristende alternativ.

Karakter
Sony HT-ZF9
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat