TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Piega Premium 701

Bretter ut musikken

Piegas slanke gulvhøyttalere sikrer husfreden og gleder lytterne med et uvanlig åpent lydbilde.

Av / 13.06.18 - 10:53
Piega Premium 701

Lyd & Bilde mener

  • Sjelden kombinasjon av beskjedent fotavtrykk og mektig lyd. Superb mellomtone og diskant, enestående godt fokusert og detaljert lydbilde.
  • Små elementer er raske, men rekker ikke særlig dypt i bassen.

Første gang jeg hørte et par høyttalere fra sveitsiske Piega, var det som å få en plutselig bris rett i fjeset. Det lød så friskt, fritt og åpent at jeg måtte gå nærmere for å se hva dette var for noe.

Øverst på den stålgrå fronten – senere lærte jeg at det var aluminium – hadde sveitserne skrudd inn et paddeflatt båndelement. Du vet, sånne som går til mange ganger høyere frekvenser enn noen av oss hører, og koster mye mer enn vanlige diskanter. Siden de er sveitsere, laget de elementet selv. Ikke noe import her i gården.

Det som kanskje forbløffet meg mest, var hvor behagelig lyden var. På den tiden var bånddiskanter temmelig eksotisk, og ofte med litt ekstra spissing i s-ene. Noe som kunne gjøre det til en lidelse å spille høyt.

Men sveitserne hadde altså fått det til. Det samme kan man alltids anføre om Oscar Heils Air Motion Transformer som ESS brukte i høyttalerne sine på 70-tallet. Men han var jo tysk, og da gjelds det ikke, som ungdommen sier.

Heils bånddiskant brukes den dag i dag, og er langt bedre nå enn da. Det samme gjelder Piegas bånddiskant.

Annonse

Navnet kommer faktisk av det latinske og italienske ordet for å brette – piegare – akkurat som Oscar Heil gjorde for å få større membranoverflate og bedre effektivitet.

Sveitserne bretter ikke sine membraner på samme måte, men de lages for hånd, alle sammen. I Horgen i Sveits.

Plasseringsvennlig

Den aller nyeste utgaven av Piegas båndelement finnes i høyttalerne vi tester her. Premium 701 er en slank, gulvstående og meget lekkert utseende høyttaler i den samme selvsagte aluminiumen som kjennetegner Piegas høyttalere.

Med en bredde på anorektiske 18 cm er de 106 cm høye sveitserne perfekte for rom hvor møbleringen – eller sivilstatusen – ikke tillater store høyttalere. De kan fint stå inntil en vegg hvis de må, eller aller helst 10-20 cm unna, for litt bedre balanse i bassen. Men de ruver ikke i stuen.

Færre resonanser – mer musikk

Oppskriften er velkjent. To basselementer i et bassreflekskabinett, og en diskant, er alt som skal til. Men, siden Piega bruker aluminium, kan kabinettveggene gjøres tynnere. Slik kan man beholde et stort innvendig volum, men gjøre høyttalerne litt mindre enn om de hadde de samme yttermålene bare med et trekabinett.

Innvendig er de avstivet og dempet, og med de buede ytterveggene, og en bedre integrert frontplate, er høyttalerne 30 prosent stivere enn forgjengeren i Premium-serien.

Det betyr blant annet at de to 14 cm basselementene ikke etterlater seg noe negativt fotavtrykk i form av hørbare kabinettresonanser. Det gir også kontroll på stående bølger innvendig, og hjelper på presisjonen, dynamikken og kontrollen i bassen.

Det flate båndeelementet er nytt i 701, og gir en mer lineær respons med større effektivitet over et bredere frekvensområde. Den florlette folien i LDR 3056-elementet, har fått et nytt mønster som gir mer uniform spredning over et større frekvensområde, slik at man ikke får den karakteristiske supersmale spredningen flate elementer ofte har.

Stramt og åpent lydbilde

Som alltid når det gjelder Piega, er utførelsen førsteklasses. Børstet aluminium, matte og polerte detaljer, minner om finishen på sveitsiske klokker. Den avtakbare metallgrillen er perfekt integrert og holdes på plass med små magneter som er felt ned i den tykke alufronten.

Sokkelen monteres enkelt på undersiden, og solide pigger holder høyttalerne sikkert på plass på gulvet.

Med en oppgitt følsomhet på 91 dB, trenger de ikke mye forsterkereffekt. En 60 w kraftig Hegel-forsterker klarte seg glimrende på Piega-høyttalerne, men det ble naturligvis mer vei i vellinga med to 600 w McIntosh MC611 spent på høyttalerne.

De lyder langt bedre enn de første Piega-høyttalerne jeg hørte. Bassen er merkbart bedre integrert med båndelementet, og lydbildet er mer homogent. I disse, er også diskanten og dermed også mellomtonen, litt luftigere og åpnere enn på et par Premium 1.2. Som jeg tilfeldigvis har stående.

Det er også langt bedre bassgjengivelse enn man forventer fra så slanke høyttalere.

Trykket fra orkesteret merkes i mellomgulvet, på det over 40 år gamle Decca-opptaket med Luciano Pavarotti og Mirella Freni, i La Boheme, dirigert av Herbert von Karajan.

De dyrere Sonus faber Olympica III, har litt mer vekt i bassen enn 701, og det samme gjelder også Burmester B18.

Men Piega-ene er et meget spennende alternativ til et par System Audio SA Pandion 20 B&W 702 S2, for de som vil ha high-end lyd i et pent kabinett, men ikke en stor og ruvende høyttaler.

Men Piega-høyttalerne er definitivt åpnere og bedre detaljert i øverste del av diskanten. Stemmer, som på nevnte Decca-opptak, blir aldri harde, spisse eller slitsomme. De gjengis med krystallklart fokus, og det gjelder strykerne også.

Leon Bridges album Good Thing, og Rhyes album Blood, har rikelig med fet bass. Her merkes det at høyttalerne kanskje ikke går like dypt i et vanlig rom, som Piega hevder, men bassen er nesten perfekt kontrollert. Selv når jeg spiller høyt, er den stramt kontrollert (noen vil si for stram) og klokkerent gjengitt.

Det betyr ikke at de lyder slankt. Lydbildet er snarere varmt enn kaldt, og det er forbløffende mengder med detaljer som kommer ut av de smale høyttalerne. Dybden i lydbildet er ikke like dypt som i et par Olympica III, og du vil få mer kraft ut av bassen i et par B&W 702 S2, men neppe like presis og fokusert mellomtone og diskant som her.

Konklusjon

Piega-høyttalerne er et utmerket valg for musikkelskere med begrenset plass. De lyder fenomenalt engasjerende fordi de er så åpne og fokuserte, og heller mer mot korrekt lydgjengivelse, enn mot blomstrende og svulmende lydbilde. Med litt ekstra bass for moro skyld. Det passer selvsagt ikke alles smak, men Piega Premium 701 er en gulvhøyttaler det er verdt å lytte til, for de som foretrekker at musikken ikke farves for mye av kabinettresonanser, og som ikke trenger skikkelig dypbass for å ha det moro.

picture1 picture2 Piega Premium 701 1
<
>
Slanke, gulvstående høyttalere, blir ikke mye bedre enn dette.
Karakter
Piega Premium 701
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “Piega Premium 701”

  1. Jeg har aldri hørt bedre oppløsning,og de spiller bass jeg ikke trodde var mulig i et så slankt kabinett. Disse falt jeg pladask for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset