Bak det lange navnet til Canon Powershot G1 X Mark III, skjuler det seg et kompaktkamera med egenskapene til Canons speilreflekskameraer.
Det har gjort det reisevennlige kompaktkameraet til et av de beste på bildekvalitet.
Vi savner bare 4K-video her, men er det mindre viktig, så er det mye annet å glede seg over her. Som en stor OLED-søker, vippbar pekeskjerm, blitssko og 3 x zoom. Her får man en større bildebrikke i APS-C-format hentet fra Canons speilreflekser, med større flate som fanger mer lys enn i de fleste kompaktkameraer.
Kameraet er likevel mindre enn speilreflekskamera og passer fint i jakkelommen eller en liten veske. Det er likevel god plass til knapper og ratt, og takket være gummierte grep foran og bak, ligger kameraet godt i hånden.
Foran finner man en programmerbar ring rundt kameraets 24-72mm zoom. På den vridbare pekeskjermen kan man velge fokuspunkt og ta bilder med en fingerberøring, og kamerahuset er værtettet og tåler regn.
Batterikapasiteten derimot, er beskjedne 200 bilder per lading, så ta med et ekstra batteri.
Bildekvalitet
Hvis man klarer seg med HD-video, er det ikke mye å utsette på ytelsen her. Med Canons Dual Pixel autofokus, fokuserer kameraet raskt, stille og presist. Skuddtakten klarer ni bilder med fokus på første bilde i serien, eller sju bilder/s, med kontinuerlig autofokus.
Bildekvaliteten er bedre enn fra de fleste kompaktkameraer vi har testet. I lite lys, er bildene opp til 3200 ISO stadig vekk skarpe og detaljrike. Det er ikke vanlig for et kompaktkamera, for da gjør kornstøy sin grimme inntreden.
Det lille zoomobjektivet er kanskje ikke det mest lyssterke, men optisk er det meget bra. Bortsett fra litt uskarphet i hjørnene på 24mm vidvinkel, er det beskjeden vignettering og fortegning på vidvinkel, og skarpheten er god på alle blendere under f11. Med Canons sedvanlig godt balanserte fargegjengivelse, er det lite å utsette på bildekvaliteten.
Konklusjon
Canon G1 X Mark III leverer upåklagelig bildekvalitet. Det er ikke verdens raskeste kamera, og for noen er zoomen for kort. Batteritiden er dessverre beskjeden, men det er vanlig for et kompaktkamera. Prisen virker frisk, men tatt i betraktning det kompakte kameraets allsidighet som reisekamera, er det et veldig attraktivt alternativ til et systemkamera. Den praktiske værtettingen, den gode ergonomien, pekeskjermen og den fine søkeren, er et stort pluss for et reisekamera.
Også i denne testen:
Olympus Tough TG-5
Det beste allværskameraet
Hvis trenger et vanntett kamera som tåler juling, skal det være et Olympus TG-5.
Fujifilm X-E3
Diskret reiseluksus
Den sorte er diskret, den sølvfargede retro, uansett er dette et av de beste kameraene i klassen.
Panasonic Lumix GX9
Reisevennlig og kompetent
Her er systemkameraet alle kan bruke og som er perfekt på reiser.
Sony Cyber-shot RX100 V
Det beste lommekameraet
Sonys kompakte RX100 V er det beste lommekameraet som finnes.
Panasonic Lumix TZ200
Det beste superzoomkameraet
Hvis du trenger et lite kamera med mye zoom, er det dette du skal ha.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Skamløst lekkert retrokamera
Olympus-kameraet er kanskje det beste kameraet for nybegynnere.
Canon EOS M50
Kanonkjøp fra Canon
Canons mest prisverdige systemkamera er ikke en speilrefleks.