Det er lite man får gjort med fysiske lover. En flat TV gir alltid flat lyd! Man kan argumentere at lyden er halve opplevelsen, og nettopp derfor anbefaler vi på det sterkeste å oppgradere til ekstern lyd. Selv om Disney har kjøpt opp Star Wars-franchisen har man ikke lyst til at Darth Vader skal låte som Mikke Mus …
Heldigvis trenger det ikke å være dyrt. Eller ulekkert. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis et fullblods surroundanlegg for å få et snev av hjemmekinofølelse i stua. Alle andre enn feinschmeckerne kommer langt med en lydplanke av god kvalitet.
Subwoofer
I denne testen ønsker vi å finne ut hvor bra lyd man kan få fra en lydplanke til under 6.000 kroner. Vi har satt som krav at ekstern subwoofer må følge med i prisen, da all erfaring tilsier at det ikke er nok kabinettvolum i en lydplanke til å gi nok bass på egenhånd. Dette ekskluderer dermed populære lydplanker fra blant andre Sonos, HEOS, Bluesound og Bose, som alle blir for dyre om man legger til subwoofer.
Ikke nettverksstrømming
Denne gangen har vi ikke hatt noe krav om multiromsfunksjonalitet eller musikkstrømming over nettverk, men ønsker rett og slett den beste lyden i TV-stua. Derfor har alle lydplankene i denne testen, med unntak av én (LG SJ8), skrotet nettverkstilkobling og satset på Bluetooth som eneste måte å strømme musikk trådløst på.
Hvem er lydplanker for?
En lydplanke er midt i blinken for svært mange som ønsker et godt steg opp i lydkvalitet fra de pinglete høyttalerne som sitter innebygd i TV-en. Den er likevel ikke nødvendigvis det optimale valget om du først og fremst skal bruke den til musikk. Da vil et tradisjonelt stereoanlegg gi bedre lyd for pengene. Et par små, vellydende stativhøyttalere gir et bedre stereoperspektiv og bedre oppløsning på musikken, men når man skal se film, vil man savne basseffektene man får fra lydplanken med den tilhørende subwooferen.
9 lydplanker
Vi har funnet frem til ni lydplanker, som rangerer i pris fra 2.500 og opp til 6.000 kroner. Størrelsen varierer også, men felles for dem alle er at de dekoder filmlyd digitalt, enten med HDMI eller optisk digitalinngang, og de har trådløs Bluetooth-tilkobling for musikklytting.
Slik testet vi
Alle lydplankene har blitt testet på vårt lytterom, tilkoblet en Sony TV. Kilden var en Xbox One S, som ble brukt til både film (Alien: Covenant) og spill (Forza Horizon 3). Musikklytting skjedde fra Tidal på iPhone X over Bluetooth, og hvis dette ikke låt bra dobbeltsjekket vi med CD.
JBL Bar 3.1
Kraftpluggen
Ingen i klassen gir denne hjemmekinofølelsen. JBL gruser alle på ren kraft, og lydkvaliteten er god nok til å ta tronen.
Sony HT-XF9000
Ekstra dimensjon i høyden
Sonys lydplanke simulerer både Dolby Atmos og DTS:X i høyden, og skal dermed gi en ekstra dimensjon til lydbildet. Ja, det funker.
Philips Fidelio B1/12
Bedre på TV enn musikk
Dette er en av markedets minste lydplanker. Den låter større enn den ser ut, men har sine mangler.
Yamaha YAS-207
Overraskende stor lyd
Yamaha var først på markedet med aktive lydplanker. Dette er deres første med DTS Virtual:X surroundlyd.
Panasonic SC-HTB250
Liten – og halvhjertet
Den lille lydplanken fra Panasonic låter større og kraftigere enn man skulle tro. Men den har noen problemer.
Creative Sound BlasterX Katana
For spillentusiaster
Creatives lydplanke er for spillere, og den eneste i testen med USB-inngang som erstatter lydkortet i PC og Mac.
Samsung HW-N660
Perfekt balanse
Lydplanken fra Samsung har nydelig sammenheng i tonene, som gjør både film og musikk til en trivelig opplevelse.
LG SJ8
La lyden strømme
Lydplanken fra LG er en av de rimeligste med innebygd nettverksfunksjonalitet og strømming av musikktjenester. Den låter også bra.
Klipsch RSB-6
Følger ikke opp
Et maskulint uttrykk og røff lyd har ikke kraften til å følge opp, og Klipsch ”lander på kulen”.