Samsung QE65Q9FN er koreanernes råeste high-end TV. Vi snakker om selve gallionsfiguren i sortimentet, som på linje med Audi A8, BMW 7-serie og Mercedes S-klasse skal representere det ypperste innen teknologi, brukerkomfort og ytelse.
I så måte ble fjorårets Q9-modell en aldri så liten skuffelse. Selv om den var en glimrende TV på mange områder, greide den ikke å pushe grensene innen bildekvalitet slik tidligere toppmodeller har gjort. Dermed ga de fritt leide for OLED-konkurrenter som LG og Sony til å kapre viktige markedsandeler i premiumsegmentet.
Samsung vet derfor godt at de er nødt til å slå på stortromma i år: Nykommeren er oppgradert eller alle kunstens regler, med nytt bildepanel, fullverdig LED-baklys og lokal dimming, forbedret innsynsvinkel, avansert filterteknikk, samt en kraftig bildemotor til å drive det hele.
Design
Samsung QE65Q9FN har en stram, slank og nedtonet design. Til tross for at den nå har fått skikkelig LED-baklys, er den ikke noe tykkere enn forgjengeren 65Q9F.
Den mørk grå utførelsen skiller seg fra de blanke detaljene vi forbinder med en del andre Samsung-modeller, men vi liker den. Her er det bare bildekvaliteten som er ment å tiltrekke seg oppmerksomhet, uten noen distraksjoner. Samsung har også utstyrt skjermen med et spesielt filter som motvirker lysrefleksjoner.
Samsung har videreført sin såkalte 360 graders design, som innebærer at også baksiden er glatt og ren uten synlige ledninger eller kontakter. De har utviklet en ny flat kabelkontakt og ledning til 2018-modellene, som ligger kant i kant med baksiden og kan trekkes skjult ned gjennom den T-formede foten. Det betyr også at man kan henge TV-en kloss inntil veggen uten at noe stikker ut. Merk at dette krever bruk av det spesielle ”No Gap” veggfestet(ekstrautstyr).
Bildetekst: Q9 har som før en separat One Connect tilkoblingsboks. Nytt på 2018-modellen er at kabelen ned fra TV-en nå fører både strøm og signal! Kontakten som settes i tv-en er flat og flukter med TV-en.
One Connect
Som nevnt er det nesten ikke en eneste kontakt å se på selve TV-en, og det er fordi alle tilkoblingene gjøres på den separate One Connect boksen. Koblingsboksen har blitt litt større og tykkere enn før, men det er det en god grunn til: Den inneholder nå også strømforsyningen til TV-en, slik at både strøm og signal kan trekkes gjennom samme kabel.
Dette er helt klart en smart løsning, med mange fordeler. Du slipper å ha masse ledninger som henger ned fra TV-en, og den kan veggmonteres uten behov for nærliggende strømkontakt. Den medfølgende ledningen er 5 meter lang, men Samsung leverer opp til 15 meter som ekstrautstyr.
Brukervennlighet og finesser
Samsungs smart-TV løsning har lenge vært en av de beste på markedet. Og med mindre konkurrenter som LG eller Google skulle trekke en kanin opp av hatten, beholder de tronen i år også. Det er i alle fall vår oppfatning etter å ha lekt oss med TV-ens mange apper og finesser.
Det kanskje viktigste grepet Samsung har gjort er å finpusse oppstartprosessen. Det såkalte Easy Setup, som gjør det forbilledlig enkelt å ta i bruk TV-en første gang. Du bruker mobilen til å dele info om nettverk, passord og brukerkontoer. Deretter er TV-en rask til å gjenkjenne de ulike enhetene du har koblet til. Det være seg dekoder, blu-ray eller spillkonsoll. Alt er unnagjort på noen få strakser, og så er TV-en klar til bruk.
Tradisjon tro har Samsung et bra utvalg av apper, inkludert Netflix, HBO og Amazon Prime som gir tilgang på masse bra innhold og god bildekvalitet. Blant de mest imponerende er Amazons The Grand Tour med den gamle gjengen fra Top Gear – en must-see med høy kvalitet på produksjonen.
For deg som er glad i lineær TV kan det være kjekt å vite at Samsungen kan fjernstyre de fleste dekoderboksene på markedet. Den har også kortmodul-plass for både bakkenett, kabel og parabol om du vil sløyfe boksen helt og holdent.
SmartThings
QE65Q9FN gir oss en forsmak på hvordan det smarte hjem kan være. Samsungs SmartThings-app gjør at TV-en kan kommunisere med andre enheter som kjøleskap, vaskemaskin eller robotstøvsuger og vise status på skjermen. Vil du sjekke innholdet i kjøleskapet før du reiser deg fra sofaen, eller ha beskjed når vasken er ferdig? Da kan TV-en bistå med det. Vil du i tillegg styre andre enheter i huset, slik som Hue lyspærer, dørlåser, klima/varme eller lignende, kreves det en separat USB-dongle.
Gaming mode
QE65Q9FN har selvfølgelig også en dedikert spillmodus. Den merker automatisk når en spillkonsoll er koblet til, og skifter automatisk til modusen med minst input lag (forsinkelse av bildesignalet). Vi målte på det beste rundt 29 millisekunder forsinkelse, men vi har sett målinger ned mot 15 ms. Har du en Xbox One støtter Samsungen også såkalt VRR (Variable Refresh Rate) som gir forsinkelse ned mot 6-7 millisekunder. Det er klasseledende!
Ambient Mode
Samsung har hatt stor suksess med bilderamme-TVen The Frame, og noe av dette konseptet har dryppet på QLED-modellene også. I stedet for bare å være en svart skjerm når den er skrudd av, kan Q9 vise pausebilder, tids- og værinformasjon på nøytral bakgrunn. Det er også mulig å knipse et bilde av bakveggen din og la TV-en gå i ett med denne. Veldig fiffig!
Samsung QE65Q9FN: Bildekvalitet
Ingen grunn til å gå rundt grøten når det gjelder bildekvaliteten: Samsung QE65Q9FN ser regelrett råbra ut i våre øyne! Vi startet seansen med HDR-versjonen av Alien Covenant på UHD-Blu-ray, og det første som slår oss er den fantastiske kontrasten. Samsung-skjermen har en dynamisk rekkevidde fra det mørkeste mørke til det blendende lyse, som overgår det meste vi har sett, og knapt trodde var mulig med LCD…
Alien-filmens mange bekmørke scener er en utfordring for de fleste LCD-skjermer. Handlingen hvor kolonistene utforsker romfartøyet med kraftige lommelykter, er full av markerte skiller mellom lyst og mørkt som virkelig setter baklyset på prøve. Her faller en billigere konkurrent som Sony 65XF9005 litt igjennom. Samsung greier imidlertidå bevare kontrollen. Vi kan nyte filmen uten sjenerende lysblødning, eller lyse omriss. Dybdefølelsen er formidabel! Baklyset jobber veldig presist, og unngår den typiske halo-effekten rundt lyse objekter på skjermen. Det eneste som skurrer litt, er et lite omriss rundt undertekstene. Vi foretrakk i mange tilfeller å skru disse av.
Samsung vil ikke røpe nøyaktig hvor mange dimming-soner Q9 er utstyrt med, men den er definitivt den beste bak-LED skjermen vi har sett til nå. Den danker ut gamle referanser som Panasonic DX900 og Sony ZD9 når det kommer til lyskontroll, kontrast og svartnivå.
Forbedret innsynsvinkel
Innsynsvinkelen er også synlig forbedret på årets modell. Dette er en oppgradering vi egentlig ble lovet i fjor, men som av diverse årsaker aldri materialiserte seg i praksis. I år ser det derimot ut til Samsung har lyktes. QE65Q9FN har utmerket innsynvinkel horisontalt. Derimot er den vertikale innsynsvinkelen ganske snever. Du bør derfor sørge for å montere TV-en noenlunde i øyehøyde.
Intens lysstyrke
Når det kommer til fargegjengivelsen er QLED-skjermen i sitt ess. Den får frem fargenyanser i rødt, grønt og blått med større metning og intensitet enn forgjengeren. I tillegg er tendensene til color banding (synlige overganger mellom fargene) en saga blott.
40.000 kroners spørsmålet blir derfor om Q9 også kan utfordre OLED på hjemmebane? Det kan den absolutt. Den presise dimmingen gjør at Q9 ikke står langt tilbake fra OLED når det kommer til svartnivå. I den andre enden av skalaen kan Samsungen pumpe ut adskillig mer lysstyrke. Vi målte den til 1700 nits i kalibrert filmmodus – omtrent det dobbelte av hva de mest lyssterke OLED-ene klarer! Dette merkes virkelig i de mest intense HDR-scenene. I det David skyter opp et nødbluss i Alien Covenant, blir vi bokstavelig talt blendet, og må blunke for å få igjen synet. Og i det romfartøyet eksploderer kan vi nesten føle varmestrålingen i panna. Skremmende realistisk!
Vi hadde ikke mulighet til å sammenligne Samsungen mot de aller nyeste 2018- våpendragerne fra LG, Sony eller Panasonic i denne omgang, men når det kommer til ren og skjær opplevelse, har Samsung lagt lista som de blir nødt til å klatre over.
Kalibrering av Samsung QE65QFN
Samsung QE65Q9FN støtter automatisk kalibrering via PC-programmet CalMAN AutoCAL. Ved å koble PC direkte til skjermen får vi direkte adgang til alle parametere, og kan sette et ønsket minsteavvik for gråskala og farger som programmet måler og justerer seg frem til automatisk.
Q9FN måler ikke like godt ut av esken som det vi kanskje hadde forventet. Det virker som TV-en er optimalisert for å måle bra på 100% lysintensitet. Målepunktene ligger i første omgang godt utenfor target-verdiene, og autokalibreringen måtte jobbe lenge for å justere seg inn, uten å lykkes 100%. Det var først etter en manuell finkalibrering at vi fikk et resultat vi kunne si oss fornøyd med. Da målte Samsungen til gjengjeld meget bra, med kun små delta-avvik på henholdsvis 0,72 i SDR modus og 3,95 i HDR-modus. Det er faktisk blant det mest presise vi har oppnådd.
Lysstyrke målinger (Filmmodus, etter kalibrering)
10% testvindu: 1680 nits
18% testvindu: 1140 nits
25% testvindu: 1054 nits
100% testvindu: 582 nits
Lydkvalitet
Q9 er en relativt slank TV, uten plass til noe stort lydsystem. De fleste vil nok velge å utvide lyden med en separat lydplanke. Samsungs egne modeller vil være en god match da de kan plasseres foran den T-formede sokkelen. Når det er sagt, ble vi positivt overrasket over den innebygde lyden. Her er det rikelig med tyngde i bassen, som bidrar til at både musikk og film låter underholdende. TV-en kan også spille høyt, med god klarhet i stemmer og lydeffekter. I så måte er Q9 faktisk en av de beste TV-ene vi har hørt i år.
Konklusjon
Med denne nye toppmodellen i Q9-serien gjør Samsung et solid comeback i high-end klassen. Samsung QE65Q9FN scorer høyt både når det gjelder design, brukervennlighet og smarte løsninger. Det er imidlertid bildekvaliteten som virkelig skiller seg ut: Her får du en gnistrende sterk kontrast, et svartnivå som puster OLED-konkurrentene i nakken, kombinert med enestående lysstyrke. Derfor nøler vi ikke med å gi den en solid anbefaling.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser