TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Sony Xperia XZ2

En slanket sportsbil

Med slankere og mykere linjer sammen med en strålende ytelse er XZ2 Xperias sportsmodell.

Av / 05.04.18 - 11:00
Sony Xperia XZ2

Home mener

  • Flott ny avrundet design. Mindre kanter og større skjerm. Et ytelsesmonster.
  • Ingen hodetelefonkontakt. Glatt bakside. Bilder tatt i mørket er ikke i toppklasse.

Fjorårets Xperia XZ1 var en mer moderat versjon av den helt vanvittige Xperia XZ Premium, med en mer normal stor skjerm uten 4K og et nettere format. XZ2 er på sett og vis et smart kompromiss, med en større skjerm og flere billedpunkter uten å gå til ytterligheter. Men fremfor alt har Xperia endelig fått en designoppdatering. Borte er det firkantede og skarpe, i stedet er det bølgende former og en myk avrunding. Og endelig har kantene krympet.

Sony Xperia XZ2 1
Omorganiserte komponenter gir en slankere mobil tross større skjerm.

 

Utseende og konstruksjon
I stedet for den slette baksiden er den nå mykt avrundet, noe som gjør at den ikke oppleves så tykk i hånden. Lengst ute mot kanten er den nemlig bare 6 mm tynn. Glassbaksiden gir et vakkert fargeskimmer og føles veldig bra i hånden. Derimot gjør avrundingen og glasset at den lett sklir rundt på bordet. Takket være de smale kantene synes mobilen nett tross den store skjermen. Mobilen virker vridningsstiv og robust, og er som tidligere støv- og vanntett.

Skjerm
Størrelsen har gått opp til hele 5,7 tommer, noe som på papiret gir en større skjerm enn på XZ Premium. Men da den er langsmal, er bredden enda mindre. Det spiller en rolle når man ser på film. Filmene ser imidlertid fantastiske ut takket være Sonys bildeforbedring som konverterer SDR til «nesten HDR». Og fra Netflix og Amazon Prime Video får man full opplevelse av flere farger. Skjermen har riktignok ikke 4K, men «full HD plus» holder faktisk utmerket.

Sony Xperia XZ2 2
HDR-skjermen blir enda mer anvendelig når du selv kan filme mer fargesprakende i HDR.

 

Annonse

Kamera
Ved første blikk ser det ut som om det ikke har hendt mye med kameraet siden sist. Det var i og for seg ikke dårlig, med sin super-slowmotion-innspilling. Men under skallet har det skjedd forbedringer, med en ny bildebehandlingsprosessor. Dermed kan man nå filme i HDR, noe som er unikt. Man kan også filme i 960 fps i full 1080-oppløsning, imidlertid over kortere tid. Man kan også 3D-skanne seg selv med selfie-kameraet, i stedet for at en assistent må gå rundt deg med hovedkameraet.

Den nye bildebearbeidelsen gir en klar forskjell mot tidligere modeller. Spesielt imponerer HDR-modusen hvor man får bedre eksponering enn med Galaxy S8, og mer korrekt hvitbalanse enn med iPhone X. Det viser seg også med vår Xrite-testkart, hvor vi nå får helt korrekt fargegjengivelse. Ved matfotografering gir imidlertid den automatiske matmodusen altfor overdrevne farger. I dårlig lys har kameraet litt vanskelig for å fokusere, men det er lite støy og livfulle farger.

Sony Xperia XZ2 3
Nå kan man skanne seg selv i 3D med selfiekameraet uten å være avhengig av en assistent.

 

Lyd
Sony fortsetter å satse på lyd. De nye høyttalerne klarer høyere volum, med et større omfang og bedre dynamikk. Fortsatt langt fra en separat Bluetooth-høyttaler, men definitivt bedre enn mange dårligere konkurrenter. De støtter også Hi-Res Audio via hodetelefoner med ledning, men dessverre har Sony tatt bort hodetelefonkontakten. Det krever altså en USB-C-adapter for å få oppleve det. Kjører man trådløst, kan man imidlertid glede seg over aptX HD-støtte, foruten Sonys LDAC.

Bruk
Da de krympede frontene resulterte i at mange konkurrenter flyttet fingeravtrykkleseren til baksiden, skilte Sony seg ut med å ha den på siden i stedet. Nå har også Sony flyttet den til baksiden, men godt adskilt fra kameralinsen. Litt vel langt etter min mening, da det for meg var nødvendig å bytte grep for å nå den med fingeren. Derimot fortsetter vi med å sette pris på Sonys alle små smarte forbedringer i bakgrunnen, og de smidige systemoppdateringene.

En annen nyhet er en mer kraftfull haptisk feedback. Det vi si vibrasjonen som lar deg vite at noe har hendt selv om lyden er slått av. Sony markedsfører den nå som en tredje dimensjon av film- og spillopplevelsen. Omtrent som en «buttkicker» noen skrur fast i sofaen for å ta monsterbassen til et nytt nivå i hjemmekinoen. Eller Force Feedback som var en trend i spillbransjen. Og som spillerne innså, tilfører det faktisk ikke spesielt mye.

Ytelse
Da Sony igjen er først ute med Qualcomms siste Snapdragon-systemkrets, hadde vi store forventninger. Og de ble innfridd. I Geekbench var den 30 prosent raskere enn XZ1, både med en og flere prosessorkjerner. PC Mark, en mer heldekkende test, viste 26 prosent opp. Og spillgrafikken er 26 prosent raskere ifølge 3D Mark. XZ2 er et ytelsesmonster! Til tross for det er batteritiden fortsatt god, med opp mot to dager ved normal bruk. Og nå kan den lades trådløst!

Sony Xperia XZ2 4
Xperia XZ2 leder ytelsestoppen akkurat nå.

 

Konklusjon
Borte er de store og kantete Xperia-modellene; nå får vi myke former og tynne skjermkanter. Dermed klemmer Sony inn en større skjerm med mindre yttermål. Den glatte baksiden er pen, men får mobilen til å skli på bordet. Kameraet tar bedre bilder med korrekt eksponering og fargegjengivelse. XZ2 er dessuten først ute med å filme i HDR. Selv lyden har blitt bedre, med høyere kvalitet på høyttalerne. Har man hodetelefoner med ledning, må man imidlertid bruke en adapter. Det som imponerer mest, er imidlertid mobilens vanvittige ytelse som springer i sirkler rundt det meste på markedet. Xperia XZ2 er en opplagt oppgradering for Sony-fans.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?