Asus Gr8 er en ultrakompakt gaming-maskin med innebygget ironisk ordspill i navnet, som uttales ”great”. For fysisk er den alt annet en stor. Den er mindre enn et par gammeldagse analoge telefonkataloger, og er ganske elegant når den kneiser på skrivebordet i kileformet sort/kobber-look.
I fronten finner man utganger til hodetelefoner og mikrofon samt to USB-porter. På baksiden er det flere ISB-porter, Ethernet-tilkobling (men det er selvfølgelig også innebygget rask Wifi). Man kan koble til hele tre skjermer på en gang: to via HDMI og en via DisplayPort.
Asus Gr8 II fås i adskillige konfigurasjoner med forskjellig hastighet og pris. Den testede var utstyrt med en Intel Core i5-prosessor på 3,5 GHz og 8 GB RAM. Det er akkurat nok til å sikre en rimelig ytelse, selv om en tilsvarende i7-prosessor og 16 GB RAM ville være bedre. Men til denne prisen må det inngås en del kompromisser.
Grafikkortet er utstyrt med Nvidia GeForce GTX 1060-prosessor med 3 GB grafikk-RAM. Det gir den en ytelse som er på linje med de beste modellene fra forrige generasjon. Hvis du planlegger å spille Battlefield 1 og andre nye supertunge spill, må du regne med å skru grafikkinnstilligene litt ned, men det vil fortsatt se bra nok ut. Og skal du ”bare” spille Counter-Strike eller League of Legends, blir det rent over kill.
Benchmark
Størrelsen til gross er det godt med krefter i den lille Asus Gr8 II. I den tunge 3D mark Time Spy-testen oppnår den en score på 3726. Det tilsvarer den dobbelt så dyre MSi GS 73VR. Men der får man i rettferdighetens navn også en 4K-skjerm og tastatur med på kjøpet. Cinebench-testen viser med et resultat på 112 fps at GR8 II også ville kunne klare grafisk arbeid hvis du valgte å ta den med på jobben.
I de mer generelle testene klarer maskinen seg også fullt ut respektabelt. Geekbench 4-testen kommer ut med en score på henholdsvis 4164 (single-core) og 12 349 (multi-core). Det er kun en anelse langsommere enn PC-er med den dyrere Intel Core i7-prosessoren.
Lesehastigheten på SSD-disken ble målt til 275 MB i sekundet. Sammenlignet med de beste gaming-bærbare som klarer 1–1,5 GB/s er det ingen fest. Men i praksis er det helt akseptabelt.
Konklusjon
Det finnes gaming-bærbare med bedre ytelse enn Asus Gr8 II, men de koster flere ganger så mye. Og siste års kostbare supermaskiner er i dag langt langsommere enn en budsjettmaskin som denne. Som en begynnermaskin eller som alternativ til en spillkonsoll er det ikke mye å utsette på den. Det må i så fall være at grafikkortet ikke kan oppgraderes uten videre. Og at man får enda flere krefter for pengene hvis man legger et par tusen kroner mer på bordet.
Også i denne testen:
MSi Trident 3 VR7RC-241EU
Konsoll-dreperen
Den tar ikke større plass på TV-bordet enn en konsoll, men har helt andre muligheter og krefter.