I stedet for å sette seg passivt i lenestolen og la seg underholde med en serie på fjernsynet, velger stadig flere å sette gaming på menyen, og ta del i handlingen selv.
Vi har testet adskillige gaming-datamaskiner i den tunge klassen, men de mindre kan også gjøre det. I denne testen har vi funnet et par skrivebordsmaskiner fra to av de absolutte gaming-spesialistene, som selv om de koster under 12 500 kr, er sterke nok til å drive de fleste spill. Samtidig er de så kompakte at de ikke tar hele skrivebordet. Og de ser også forholdsvis elegante ut.
Begge maskinene minner av ytre langt mer om spillkonsoller, enn vanlige PC-er. De har et slankt kabinett som er beregnet til å settes på høykant ved siden av skjermen eller TV-en.
Grafikkortet er (nesten) alt
Grafikkortet er hjertet i en spillmaskin. Grafikkprosessoren er mange ganger sterkere enn PC-ens egentlige hovedprosessor. Det gjør det i stand til å levere naturtro 3D-grafikk i en bildekvalitet og oppløsning som kan måle seg med en spillefilm. I begge de testede maskinene er grafikkprosessoren en GeForce GTX 1060 fra Nvidia. Det er tredje beste modell fra Nvidia, og den er i stand til å klare alt annet enn de nyeste spillene med grafikkinnstillingene skrudd på topp.
Men den tekniske utviklingen er nådeløs, og den tar ingen fanger. For en bærbar er det ensbetydende med søppeldøden, da grafikkortet er integrert i selve bunnkortet. På de fleste stasjonære PC-er er det imidlertid mulig å forlenge maskinens levetid ved å skifte ut grafikkortet. Det er også tilfellet på den ene av de to maskinene i testen, som til tross for størrelsen har en kortutvidelsesplass til formålet.
Prosessor
Grafikkortet er viktig, men det betyr ikke at du kan se stort på hovedprosessoren – CPU-en. Kompliserte spill krever mye regnekraft. Og valget står reelt mellom Core i7 og i5 fra Intel. Førstnevnte har fire prosessorkjerner og åtte tråder, mens de beste utgavene av i5 har fire kjerner, men kun fire tråder. Det betyr i store trekk at en i7- prosessor kan klare dobbelt så mange samtidige beregninger som en i5. Det finnes også varianter av i5 med kun to kjerner, men de er ikke egnet til tunge oppgaver – som spill. Legg også merke til om prosessoren er av nyeste generasjon (Kaby Lake/7. generasjon).
RAM er Windows’ drivkraft
Det kan ikke sies ofte nok: RAM er drivkraften Windows-installasjonen. Det er der de programmene du har åpne, også Windows selv, befinner seg. Jo flere og jo større programmer du har bruk for å kjøre, desto mer RAM er nødvendig. Er det for lite RAM, vil du fortsatt kunne kjøre programmene dine, men det vil gå mye langsommere, da de minst viktige data og programdeler blir gjemt midlertidig på harddisken, som er veldig mye langsommere enn RAM-minnet. Til en gaming-datamaskin er 8 GB RAM absolutt minimum, 16 GB eller 32 GB vil være en stor fordel. Når du kjøper en maskin, bør du kontrollere om mengden av RAM kan utvides senere.
Plass til alt
Den siste viktige faktoren for ytelsen i en PC er harddisken. Det er her alle programmer og data lagres. Og det er herfra filer i tusenvis skal leses inn ved oppstart. Raske SSD-disker uten bevegelige deler er gått fra å være superdyrt luksusutstyr i servere til å bli noe nær standard. Det betyr at oppstartstiden for Windows og innlesning av tunge spill skjer på sekunder i stedet for minutter. Men plassen er til gjengjeld mindre, og man kan gi opp å ha hele spillsamlingen installert på samme tid.
MSi Trident 3 VR7RC-241EU
Konsoll-dreperen
Den tar ikke større plass på TV-bordet enn en konsoll, men har helt andre muligheter og krefter.
Asus Gr8 TO222
Kraft for pengene
Et beskjedent budsjett trenger ikke å bety langsomme, hakkende spill.