TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Porsche Design Book One

Form over funksjon

Book One er pen og har smarte finesser, men prøver å gjøre for mye på en gang.

Av / 15.01.18 - 16:28
Porsche Design Book One

Home mener

  • Smart og pen design. Vippbar skjerm og nettbrett-funksjon. Bra tastatur og penn.
  • Tung skjerm gir balanseproblemer. Begrenset ytelse. Ikke bra nok som nettbrett.

Porsche Design er kjent for å lage tilbehør for sportsbilseierne, som klær, klokker og solbriller. Men de siste årene har de også begynt innenfor teknikk, som samarbeidet med Huawei der de har gjort spesialversjonen av Mate 10 og Smartwatch. Eller samarbeidet med Kef der de designet reisehøyttaleren Gravity One, de spesielt vellykkede trådløse proppene Motion One samt de kompetente støyreduserende hodetelefonene Space One Wireless. Nå begir de seg inn på datamaskinmarkedet med den luksuriøse Porsche Design Book One.

Porsche Design Book One 1
Pen design og luksuriøse materialer. Foto: Porsche Design

[wonderplugin_cond deviceinclude="Mobile"]
[/wonderplugin_cond]

Unik på flere måter
Allerede ved første blikk forstår man at dette ikke er noen dusin-laptop. Både chassiset og skjermen er massive blokker av børstet aluminium, med pent fasede kanter. Den er ikke så lite lik MacBook Pro, noe som er en kompliment på et marked fullt av stygge plastmaskiner. Book One føles solid og robust, men man får naturligvis med en transportpose og støvklut for å holde den støv- og ripefri. Alt metallet gjør den imidlertid forholdsvis tung for størrelsesklassen.

Porsche Design Book One 2
En smart hengsle gjør att Book One kan brukes til presentasjoner. Foto: Porsche Design

Funksjonelt er dette heller ingen vanlig laptop. Liksom Microsoft Surface Book kan skjermen foldes 360 grader for å brukes ved presentasjoner. Dette er mulig på grunn av tannhjuls-hengselen som virkelig fører tankene til en girkasse. Dessuten kan skjermen kobles fri og brukes som et nettbrett. Det er imidlertid ikke alltid låsen slipper når man vil ha den løs. Som nettbrett betraktet føles den tung og klumpete, og kantene er skarpe å holde i.

Annonse

Store ambisjoner
På papirer ser alt normalt ut for en relativt lett datamaskin som er gjort for å brukes på farten. Den har en moderne strømbesparende Core i7-prosessor, tilstrekkelig med minne og en ganske stor SSD-disk. Grafikken er Intels innebygde, noe som er greit om man ikke skal ha en spillmaskin. Man kan også koble til det meste, takket være to USB-C-porter, hvorav den ene støtter Thunderbolt. Dessuten finnes to vanlige USB3-porter. For HDMI følger det med en adapter. Det finnes også en micro-SD-kortleser.

Porsche Design Book One 3
Tilstrekkelig med porter, samt SD-kortleser. Foto Porsche Design

Tastaturet er behagelig å skrive på takket være bra separasjon av tastene og tilstrekkelig motstand. Derimot kan det være vanskelig å finne knappene om man har maskinen på fanget, da belysningen er ujevn. Her er også tyngden på skjermen et problem, da den har en tendens til å tippe bakover. Vil man spille musikk bør man nok holde seg til hodetelefoner, de innebygde høyttalerne låter grelt og savner enhver antydning til bassgjengivelse. Webkameraet er IR og støtter Windows Hello, slik at man kan logge inn med ansiktsgjenkjenning. Det hender imidlertid frustrerende ofte at den mislykkes med å starte kameraet.

Porsche Design Book One 4
Skjermen kan kobles fra datamaskinen og brukes som nettbrett. Foto: Porsche Design

Til å være en så liten skjerm er den veldig høyoppløst. Det er bra for detaljgjengivelsen, men spørsmålet er om det ikke ville være bedre for ytelsen og strømforbruket med en mer normal oppløsning? Lysstyrken er utmerket, noe som imidlertid går ut over svartnivået. Man bør kalibrere skjermen da fargegjengivelsen direkte fra fabrikk ikke er bra nok til fotoredigering. Den medfølgende Wacom-kompatible pennen er imidlertid utmerket, og kan festes magnetisk på skjermkanten.

Varierende ytelse
Selv om det ser bra ut på reklamen med en i7-prosessor, er kjølingen ikke tilstrekkelig effektiv for å kunne kjøre den for fullt. Porsche Design har derfor begrenset turbo-innstillingen. Det merkes ikke så mye på normale prosessortester som Geekbench 4, der resultatet er i området med andre modeller med samme spesifikasjoner. Men for tyngre tester som Cinebench, er den blant de mest langsomme vi har testet det siste året. Det samme gjelder spillgrafikk som 3DMark, der den til og med må se seg slått av Dell XPS 13, som har lignende maskinvare.

Porsche Design Book One 5
De smarte og lekre hengslene. Foto: Porsche Design

[wonderplugin_cond deviceinclude="Mobile"]
[/wonderplugin_cond]

Merkelig nok er det ikke en lydløs maskin heller. Viften er ikke den verste vi har hørt, men den starter selv ved mindre belastning. Og sitter man i et stille rom, hører man hele tiden hvining og susing fra innsiden. Batteritiden oppgis til 14 timer, noe som er veldig optimistisk. Ved normalt bruk kan man få opp mot åtte timer. Derimot holder det mindre batteriet i nettbrettet bare tre og en halv time, noe som er vel lite. Den har også en evne til å slå seg av i dvalemodus, noe som kan bli en overraskelse når man vil bruke den.

Konklusjon
Porsche Design Book One er det mest stilfulle alternativet for den som vil ha en laptop, et nettbrett med penn og en skjerm for presentasjoner – alt i ett. Men da må man være klar for å kompromisse. Nettbrettet er tungt, hvass i hånden og har kort batteritid. Som datamaskin holder den bra for kontorarbeid, men har ikke tilstrekkelig med hestekrefter for videoredigering eller spill. Med en tung skjerm som får maskinen til å tippe bakover, og en lås for nettbrettet som driller, er den ikke uten irritasjonsmomenter heller. Dessuten er prislappen høyest i klassen. Vi håper på en oppdatert modell hvor utførelsen matcher grunntanken, som jo faktisk er bra.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC