TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: B&W PX

Britisk kongsemne

B&W har gått inn i krigen om toppen av markedet for hysj-hysj hodetelefoner.

Av / 22.12.17 - 18:15
B&W PX

Lyd & Bilde mener

  • Effektiv støyreduksjon når du har bruk for det, og ren lyd når omgivelsene tillater det. Mengder av automatikk og luksus.
  • Uansett hvilket merke du velger, er det kostbart å reise i stillekupé på første klasse. Forholdsvis stramtsittende.

Hvis du reiser mye med fly, er hodetelefoner med aktiv støydemping nærmest uunnværlige. Og for togpendlere og ansatte i åpne kontorlandskap er muligheten for å lukke omgivelse ute en luksus som mange gjerne betaler dyrt for. Og dyrt betaler man. Man kan på en god dag kjøpe en tur/retur-billett til New York for det man må betale for noen av de mest populære støydempende hodetelefonene. Kampen om toppen av støydempende hodetelefoner har hittil stått mellom Bose, B&O og Sony. Men nå har B&W meldt sin entre i toppoppgjøret.

B&W PX er med sine enkle linjer og stilrene design en meget «voksen» hodetelefon å se på. Og det i en grad som nesten får selv B&O Play H9 til å virke sprelsk. De ovale øreklokkene holdes på plass av en enkelt bøyle som går i ett med hodebøylen. Over alt er det brukt lekre materialer: bøylen av aluminium, og øreputer og bøylen har foringer av mykt hanskeskinn fremstilt av ekte, døde dyr. Ikke noe «proteinlær» her. Noe som er som det bør være i et prestisjeprodukt som dette.

B&W PX 1
B&W PX er med sine enkle linjer og stilrene design et par meget «voksne» hodetelefoner å se på. (Foto: B&W)

 

Øreklokkene er ovale og virker små. Men utseendet lyver, da øreputene er meget smale. Det er faktisk fin plass til selv store ører. Første gang man setter B&W PX på hodet, føles det som et jerngrep. Heldigvis former putene i memoryskum seg etter forholdene, og de er i praksis behagelige nok å ha på. Det er imidlertid ingen risiko for å miste brillene sine mens man har PX på hodet.

Uunnværlig app

Det er alminnelige kontrollknapper til volum, pause og skifte av musikk på høyre øreklokke, men avspillingen stopper automatisk når man tar hodetelefonene av. Og starter igjen når man tar dem på.

Annonse

Det første man må gjøre når man tar PX i bruk, er å hente Bower & Wilkins Headphones-app. Man kan godt bruke hodetelefonene uten, men da må man nøye seg med standardinnstillingen av den aktive støyreduksjonen, som er «Flight» – altså den kraftigste støyreduksjonen. Og så går man glipp av det mest interessante. Nemlig den variable støyreduksjonen.

Støyreduksjon har sin pris

At det kan være mulig å fjerne lyden fra en støyende flykabin, er imponerende på grensen til det magiske. Men det skjer ikke uten omkostninger. Tidligere var det å lytte til hodetelefoner med aktiv støyreduksjon et spørsmål om enten å få fjernet så mye støy som mulig, og gi avkall på en del av musikken samtidig – eller slå elektronikken helt fra og finne seg i støyen. Ingen hodetelefon til dags dato har nemlig klart å fjerne støy aktivt, uten at det i større eller mindre grad er gått ut over musikken.

I den senere tid har det imidlertid dukket opp hodetelefoner med variabel støyreduksjon. Befinner du deg i mindre støyende omgivelser, som for eksempel kontoret, har man ikke bruk for ekstremt effektiv støybekjempelse, som samtidig tar luftigheten ut av musikken. Dessuten kan det være praktisk høre hva kollegene snakker om. Libratone var tidlig ute med variabel reduksjon, og Sony. Og den seneste utgaven fra Bose, som vi nettopp har testet, tilbyr nå også variabel støydemping.

Flystøy, bystøy og kontorstøy

Med appen for hånden har B&W PX tre «scenarier» for sin støyreduksjon: office, city og flight. Flight gir den mest effektive støyreduksjonen – og den gjør det virkelig effektivt! Uten å ha bedømt det med annet en ørene, vil jeg si at B&W PX nok har den sterkeste aktive støyreduksjonen på markedet akkurat nå. Prisen er at musikken

mister åpenhet og romfølelse. Men det er detaljer som likevel ville ha druknet i støyen fra to jetmotorer på den andre siden av en tynn aluminiumsvegg.

I mindre ekstreme omgivelser er det en fordel å skifte til enten City eller Office. Begge tillater at mer lyd fra omgivelsen slipper inn. Men i forskjellige «farger». Office-innstilligen demper høyfrekvent støy godt, men tillater lavfrekvente lyder å passere. I City-profilen slipper høyfrekvente lyder gjennom, mens lavfrekvent støy fjernes. Sannsynligvis for å fjerne bilstøy, men fortsatt bevare trafikksikkerheten.

Hvis ingen av de tre lydprofilene helt passer behovet, kan man med glidebryteren «Voice Pass-through» justere hvor mye lyd som slippes gjennom fra omgivelsene i spesielt mellomtoneområdet. Innstillingen varierer fra off (full støydemping), via natural – og til amplified, hvor lyder i stemmeområdet til og med forsterkes! Den innstillingen kan kun velges på kontoret hvis du elsker lyden av klaprende taster og knirkende stoler.

Hvis du bruker B&W PX til å høre på musikk i et kontormiljø, bør du definitivt velge office. Den lar musikken passere stort sett uskadet gjennom. I den innstillingen har PX et behagelig og varmt lydbilde. Bassen er stram, men bestemt. Leonard Cohens ”You Want it Darker” låter solid og tungt. Stemmer lyder åpent og naturlig, og diskanten er detaljert, selv om det siste lommetørkleet først løftes av hi-haten når man slår støyreduksjonen helt av. Det er ikke helt på nivå med de beste «vanlige» hodetelefonene, men holder fint følge med konkurrenterne. Sony WH-1000XM2 har en anelse luftigere og mer oppløst diskant, og låter i det hele tatt  en smule mer åpent i våre ører. Den ekstra støyreduksjonen er imidlertid med å veie opp for dette.

Som nykommer i luksussegmentet møter B&W PX intens konkurranse fra merker som har hatt flere år på å forfine teknikken. I skrivende stund har B&W PX den beste støydempingen, mens Sony WH-1000XM2 har de mest avanserte tilpasningsmulighetene. B&O H9 er den lekreste, og Bose QuietComfort 35 II har den mest trofaste kundekretsen. Hvor trofast kan man se når man setter seg i flysetet på en utenriksflyvning, og det ene settet av Bose etter det andre tas frem fra håndbagasjen.

Konklusjon

B&W har ventet lenge med å komme på banen med en støyreduserende hodetelefon. Til gjengjeld ser det ut til at de har utnyttet ventetiden godt.

B&W PX er en vellykket luksus-hodetelefon med aktiv støyreduksjon. Takket være noen velfungerende innstillingsmuligheter i appen, kan man tilpasse støyreduksjonen fra en lett og musikkvennlig kontorinnstilling og hele veien opp til ekstrem støydemping på flyreisen. B&W tar dermed opp kampen opp på lik linje med de lignende alternativene fra Bose, Sony og B&O.

B&W PX 2
Øreklokkene er ovale og virker små. Men fortvil ikke, de er større enn de ser ut til og passer et hvert øre. (Foto: B&W)
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord