De fleste tenker på Canon eller Nikon, når det gamle speilreflekskameraet skal byttes ut med et nytt. Det er ikke sikkert det er det rette valget.
Det er verdt å ta med Pentax i vurderingen. De lager nemlig kameraer med fremragende bildekvalitet. Tross det er de mindre utbredt i markedet, og når sant skal sies, er det heller ikke lett å slåss i et marked som er så dominert av to produsenter.
Men Pentax gir seg ikke av den grunn. De har allerede svært gode kameraer i K-1 og K-3 II, som er fullt på høyde med tilsvarende fra Canon og Nikon.
Nå er en tredje modell tilgjengelig. Pentax KP. Som med en 24 megapiksler bildebrikke i APS-C-format, skuddtakt opp til sju bilder/s, innebygget bildestabilisator og stillegående, elektronisk lukker opp til 1/24.000s lukkertid, stiller i den raske enden av skalaen.
Det er et kamera som konkurrerer direkte med Canon EOS 80D og Nikon D7500. De to beste speilrefleksene hittil, i entusiastsegmentet over 10.000 kr for et kamerahus.
Pentax KP er det nærmeste man kommer et speilløst systemkamera fra Pentax. Det er relativt lite og lett, men værtettet og solid bygget. Kameraet har en stor og lys optisk prismesøker, avtakbare håndgrep og forbedret bildeprosessor og bildestabilisator. Knapper og ratt er hentet fra de dyrere K-1, mens bildebrikke og autofokus er hentet fra K-3 II.
Kameraets 24 megapiksler bildebrikke, er uten lavpassfilter for maksimal detaljskarphet, og har maksimal følsomhet på hele 819.000 ISO. Det har også pixel shift, som gjør kameraet til en dark horse sammenlignet med Canon og Nikon.
I praksis gjør alt dette kameraet godt egnet til stillbildefotografer, som trenger et kamera som tåler å være ute i all slags vær. Og som har bildedynamikk nok til bilder fra naturen, er kompakt nok på reiser eller skarpt nok til portrettfotografering.
Piksel shift teknikk
Pentax har ikke utstyrt KP med 4K-video. Det har ikke engang HDMI-utgang. Da må man velge Nikon D7500, men det har et par andre finesser som konkurrentene ikke har.
For eksempel kan kameraet simulere effekten av et lavpassfilter. Slik unngår man moaremønstre i klærne, for eksempel når man tar motebilder.
Aktiverer man piksel shift kan kameraet gi fotografen ekstra detaljskarphet. Når piksel shift er aktivert, bruker kameraet bitte små magneter som flytter bildebrikken. Da flyttes fotosensorene fire ganger, og hver gang tas en eksponering. Da registrerer kameraet full fargeinformasjon på hver piksel, i stedet for bare én gang per piksel.
Det øker fargedybden i bildefilen, reduserer bildestøy og gir litt bedre detaljskarphet.
Kameraet må stå på stativ når piksel shift er aktivert.
Det har også en AstroTracer-innstilling for fotografering av stjernehimmelen. Den krever en GPS-modul, som er ekstrautstyr. Da kan man også aktivere Night Vision som gir et rødt skjermbilde på den vippbare skjermen bak, for at man ikke skal bli blendet.
Ergonomi
De fleste kameraer leveres med et gummiert håndgrep foran. For noen er det for stort, for andre er det for grunt. Det har Pentax funnet en løsning på. Håndgrepet er nemlig avtakbart, og det følger med tre ulike håndgrep.
Det øker definitivt muligheten for å finne et som passer deg. Ellers kan man velge det minste grepet for best mulig bærbarhet, og det største når man trenger bedre grep, f.eks. når kameraet har et tungt teleobjektiv påmontert.
Det værtettede kamerahuset er relativt kompakt, meget solid bygget – og bortsett fra at det ikke har pekeskjerm, er knapper og ratt forbilledlig utformet. OK-knappen bak kan holdes inne et par sekunder, fra å veksle mellom flytting av opp til 27 fokuspunkter, til valg av ISO, skuddtakt, blitsmodus og hvitbalanse.
Et stort innstillingshjul er delvis skjult av håndgrepet foran. Et mindre sitter på baksiden, enda ett på toppen av kameraet, og disse og mange av knappene kan konfigureres og programmeres til foretrukne funksjoner.
Ved siden av den store søkeren med 0,75 x forstørrelse, sitter programhjulet til venstre og et gripevennlig hjul med blant annet valg av HDR-bilder, skuddtakt, tre grupper med selvvalgte innstillinger, og mer.
Kameraet har også en Pentax-spesialitet. Skru programhjulet til Sv, så velger kameraet lukker og blender etter hvilken ISO-følsomhet fotografen foretrekker. Skrur man til Tav, stiller man blender og lukkertid manuelt, så velger kameraet ISO-følsomhet automatisk.
Autofokus
27 fokussensorer er ikke all verden nå om dagen, og kameraet er heller ikke like raskt eller presist som autofokusen på f.eks. Nikon D7500. Selv om 25 av dem er kryssensorer, henger ikke kamerats aufokus med i alle situasjoner.
Det er selvsagt avhengig av objektivet, og vår test av bilder av sykler i høy fart, med Pentax fine 16-50mm f2.8 zoom, ga meg mange skarpe bilder på full skuddtakt. Med følgefokus og panorering. Men det var som regel de første bildene i en seire, resten av bildene ble uskarpe fordi kameraets følgefokus mistet grepet på motivet etter hvert.
Man kan velge fokusområde som nevnt, og kameraets fargefølsomme lysmåler med 86.000 målepunkter, hjelper til en viss grad på presisjonen. Men da må kameraet selv få velge fokuspunkter.
Bildekvalitet
Det er imidlertid lite og ingenting å utsette på bildekvaliteten fra Pentax KP. Jeg vil hevde at dette ikke bare er Pentax beste kamera, men også en av de beste speilrefleksene der ute.
Råfilene fra kameraet står ikke noe tilbake for tilsvarende fra Nikon D7500, og gir man jpeg-filene litt mindre støyreduksjon og jekker opp skarpheten, er det små forskjeller mellom Canon, Nikon og Pentax.
Man trenger ikke bekymre seg for bildestøy, bilder med 12800 og 25600 ISO, er fullt brukbare. Alt over det, og kornstøyen blir veldig grov, med grumsete fargestøy. Men skarphet, bildekontrast, dynamikk og fargemetning, står ikke tilbake for noen.
Sterk utfordrer
Bildekvaliteten og brukervennligheten til Pentax KP, er helt i toppen for hva man kan forvente i denne klassen. Det er ikke mulig å se noen fordeler med Canon eller Nikon på bildekvalitet, men de har bedre ytelse på autofokus. D7500 har også 4K-video. Pentax-kameraet har dog noen finesser ingen andre har, og har utvilsomt det som skal til for å slå til blant entusiaster som er veldig opptatt av bildekvalitet, og ikke trenger et actionkamera.
Det værtettede kamerahuset er relativt kompakt, meget solid bygget.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser