NAD har nesten kultstatus når det gjelder hi-fi-utstyr til rimelige priser. Det mest kjente eksempelet er den klassiske NAD 3020, som etter nesten 40 år fortsatt har rekorden som den mest solgte forsterkeren noensinne. Men selskapet har mange vellykkede modeller på samvittigheten. Nesten alle i en design som får en gråspurv til å virke iøynefallende.
NAD C338 er den minste i deres New Classic forsterker-serie. Som toppmodellen C388, som vi har testet tidligere, er det snakk om en integrert klasse D-forsterker. Men der de øvrige modellene kan utvides med MCD-moduler (Modular Design Construction) utviklet til NADs Masters-serie, må man her nøye seg med inn- og utgangene som forsterkeren leveres med.
Og det er jo heller ikke så ille: Tre analoginnganger, inkludert en til platespiller, og fire digitalinnganger (optiske og koaksiale). Det vil være tilstrekkelig for de fleste. Men i tillegg kommer trådløse innganger for Bluetooth og Chromecast. Man kan altså strømme musikk trådløst i full kvalitet fra for eksempel Tidal.
Av utseende er NAD C338 så ydmyk og minimalistisk som man kan forestille seg. Et display, en skruknapp, og to trykknapper til å velge kilde. Bass Eq-funksjonen har også fått sin egen knapp.
Siden kabinettet er svært kompakt, er det ganske fullt på baksiden. Inngangene er solide og av bra kvalitet, uten å være overdådige. Høyttalerutgangene er i plast, og ligner noe fra et fysikk-klasserom. Akkurat som man forventer fra NAD. Alle godsakene skal helst være innvendig! Tre dreibare antenner gir Bluetooth- og Wi-Fi-forbindelse.
Hi-fi over Wi-Fi
Klasse D-forsterkermodulene i C338 er designet av nederlandske Hypex. Som i C388. Men her er de bare på 50 watt, og ikke balanserende. Den mest interessante egenskapen er likevel Chromecast. Googles protokoll for Wi-Fi mediestrømming i hi-fi-kvalitet er på god vei til å bli en standard som kan true selv Apples AirPlay. Men det er fortsatt få forsterkere som har den innebygget.
Når C338 først er tilkoblet nettverket, kan man strømme til den fra de fleste musikk-apper på mobil og PC. Det er ikke mindre enn fremragende.
Lyden av NAD C338
NAD C338 tegner et åpent og sammenhengende bilde av den akustiske scenen. Luften mellom instrumentene er som forventet ikke så ren og gjennomsiktig som hos langt større og dyrere forsterkere. Men helheten er helstøpt og varm. Vi har kanskje opplevd bedre dybdeperspektiv, men det utlignes til fulle av musikalitet og nærhet i bøttevis.
På “I’m Confessin’” fra Jazz at the Pawnshop fornemmer man virkelig spillegleden og live-stemningen. Samtidig imponerer dynamikken. Selv om effekten er begrenset, er det energi nok til spissene. Vibrafonslag og trommer får den snerten de skal ha. Det tyder på en rikelig dimensjonert strømforsyning.
C338 har et voldsomt overskudd til å være en så liten forsterker. Så lenge man ikke prøver å spille umulig høyt, er det ro og kontroll over lydbildet. Selv velvoksne gulvhøyttalere som Q Acoustics Concept 500 – som koster ti ganger mer enn C338 – holdes i et stramt grep i de dype bassdrønnene på “Right Hand Man” fra Hamilton. Ikke så fast som hos kjempeforsterkere som Marantz PM-10 og Gato DIA-400S. Men ikke desto mindre flott.
NADC338 låter på mange måter som en langt større og dyrere forsterker. Der den tross alt møter sin begrensning, er når det spilles høyt. Når volumknappen skrus mot høyre, og lydtrøkket nærmer seg festnivå på mellomfølsomme høyttalere (her 87 dB), trer virkeligheten i funksjon igjen: Bassen mister kontroll, og mellomtonen blir hard og presset. Men det skjer altså ved et høyere lydnivå enn vi er vant til for en forholdsvis billig 50 watt forsterker.
Bass Eq-funksjonen forundrer meg litt. For det første mangler ikke forsterkeren kraft i bassen i utgangspunktet, og for det andre forsterkes ikke den dype bunnen ved å trykke på knappen.
Det gjør til gjengjeld den øvre bassen (rundt 80–100 Hz). Det kan godt tenkes at et par små hyllehøyttalere med tilbaketrukket bass vil ha nytte av løftet, men har du høyttalere med en grei bassgjengivelse, blir effekten nærmest den motsatte, siden mellombassen ender opp med å dekke over for den egentlige bunnen.
Konklusjon
NAD C338 er et lite sjarmtroll av en forsterker, som kombinerer strømming, behagelig lyd og velvalgte egenskaper i velkjent minimalistisk NAD-innpakning. Selv om prisen er skåret helt inn til benet – og et stykke inn i knoken – er lyden akkurat som den skal være.
Det er ikke sikkert at dette er en klassiker som vil følge etter NAD 3020, men skal du sette sammen et begynneranlegg, er den helt perfekt. Og for de fleste vil det aldri være noen god grunn til å kikke etter noe dyrere til å erstatte den.
NAD har en nesten kultstatus, når det gjelder hi-fi-utstyr til rimelige priser.
2 hendelser på “NAD C338”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Feil C328 er minstemann i Classic serien.
Alt som sies stemmer.
Subwoofer utgangen
fungerer også bra etter min mening.