TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Playstation 4 Pro

Sær mellomlanding fra Playstation

PS4 Pro er verken fugl eller fisk, og har derfor vanskeligheter med å finne ut av hvilket ben den skal stå på.

Av / 27.02.17 - 11:56
Playstation 4 Pro

Home mener

  • Den kraftigere innmaten gir et flottere bilde hvis du har den riktige TV-en. Gaming i 4K er fantastisk, og HDR gir grafikken et flott løft. Den innebygde harddisken er nå på 1 TB som standard.
  • Det er merkelig at man ikke har gått hele veien, og utstyrt maskinen med en 4K Blu-ray spiller. Det er ennå alt for tilfeldig hvordan de enkelte spillene utnytter den kraftigere maskinvaren. Har du ikke et 4K-TV, er det vanskelig å anbefale PS4 Pro.

Det var en gang da spillkonsoller kunne leve i årevis, uten å føle seg truet av spesielt PC-enes fremmarsj. Den tiden er tydeligvis forbi, da både Playstation og Microsoft har annonsert nye utgaver av sine konsoller. Felles for dem begge er imidlertid at de ikke direkte skal avløse de nåværende maskinene, Xbox One og Playstation 4, men i stedet fungere som et supplement og ekstra tilbud til den kresne gamer.

Playstation er de første på markedet med sin PS4 Pro. Rent fysisk ligner maskinen forgjengeren, med unntak av at den har fått en ekstra rille og blitt litt større og tyngre. En ekstra USB-port har funnet veien til baksiden, noe som er positivt, spesielt hvis du har investert i PSVR, som nå ikke lenger trenger å ha en kabel hengende i fronten.

Det viktigste ved en spillkonsoll er imidlertid ikke selve maskinen, men derimot spillene. Litt over 30 titler støtter allerede Pro ved lansering, men de fleste må først oppdateres via nettet, noe som betyr nedlastning av en masse ekstra GB. For å kjøre i 4K kreves det dessuten et 4K-TV, hvor ikke alle støtter HDR. Dette faktum presenterer det første av to vesentlige «problemer» ved PS4 Pro.

Playstation 4 Pro 1
(Foto: Produsenten)

Fordi forskjellen fra Full HD til 4K langt fra er så drastisk som overgangen fra SD til HD, betyr det at mange av Playstations kunder ennå ikke har oppgradert til de nye 4K-TV-ene, og derfor slett ikke kan dra nytte av den høyere oppløsningen samt HDR.

Du vet egentlig ikke hva du får
Skulle du likevel være en av dem som har investert i et 4K-TV, er det fortsatt ikke helt tydelig hva du får med PS4 Pro, da Playstation ikke har satt definitive krav til utviklerne for hvordan den ekstra regnekraften skal utnyttes. Det eneste kravet har vært at alle spill fortsatt skal kunne kjøres på den gamle PS4, noe som kanskje kan bli en begrensning for den kraftigere Pro. Du skiller PS4 Pro-optimerte titler fra alminnelige PS4-spill ved det påklistrete «PS4 Pro Enhanced»-merket på spillesken. Alle PS4-spill kan imidlertid kjøres på maskinen, og blir bare oppskalert dersom de ikke har det spesielle klistremerket. Her er det derfor ganske relevant å spørre hva «PS4 Pro Enhanced» egentlig betyr?

Annonse

Tolkningsspørsmål
Slik det ser ut akkurat nå, tolker utviklerne det forskjellig, og utnytter derfor også den kraftigere maskinvaren forskjellig. Resultatet er at man som bruker sitter der og faktisk ikke vet hva forskjellen er på den rene PS4-utgaven og PS4 Pro-utgaven. I et spill som Rise of the Tomb Raider har utviklerne forsøkt å gjøre det mer tydelig. Her har man inkludert spesielle Pro-justeringsmuligheter i menyene, noe som gir spilleren mulighet til å velge mellom flere bilder i sekundet eller lett oppgradert grafikk. Det første er klart å foretrekke, da en av hakene ved nettopp spillkonsollene hittil har vært at de fleste spill bare kjøres med 30 fps, noe jeg som PC-gamer har litt vanskeligheter med. Utsikten til 60 fps på en konsoll er derfor gledelig.

Flere fps, skarpere lys og flottere skygger
Dessverre er 60 fps ikke målet for alle utviklerne, noe som gjør at et spill som Uncharted 4 fortsatt hakker litt fremover når det skjer virkelig mye på skjermen. Det er synd. Forstå meg rett, det ser fortsatt blendende bra ut, men det gjorde det også på PS4, så jeg ville kanskje heller ha sett en oppskalert 1080p-utgave med 60 fps. Det helt nye spillet Dishonoured 2 har ikke problemer med frameraten på verken PS4 eller PS4 Pro. Her er det til gjengjeld vanskelig å se forskjellen på den alminnelige og PS4 Pro-utgaven. Kun tilføyelsen av HDR skiller de to, hvor lyseffekter fra lanterner og soloppganger får en til å sperre øynene litt ekstra opp. Når alt kommer til alt, er forskjellen imidlertid så liten at den likevel er til å overse.

Er den verdt pengene?
Det innlysende spørsmålet etter denne gjennomgangen er derfor om PS4 Pro faktisk er verdt pengene? Den er noe dyrere enn den nye PS4 Slim, større, tyngre og bråker like mye. Spillene ser ufattelig bra ut i 4K, men det gjorde de også i 1080p. Er det på tide med en oppgradering? Det er vanskelig å gi et entydig svar, og jeg vil derfor i stedet komme med et par retningslinjer.

Har du allerede en PS4 og en Full HD-TV, er det ingen grunn til å oppgradere. Vent heller på Playstation 5. Har du en PS4 og en 4K-TV, er det litt vanskeligere. Umiddelbart vil jeg fortsatt si at du skal vente. Forskjellen er for liten. Har du ikke en PS4 og en Full HD-TV, er det også vanskelig å komme med et endelig ja eller nei. Jeg heller nok mest til det første, hvis du samtidig vurderer å oppgradere til 4K innen kort tid. Kun hvis du ikke har en PS4 i forveien, men allerede har et 4K-TV, vil anbefalingen herfra være tydelig. Ja, selvfølgelig må du ha en PS4 Pro!

Konklusjon
Playstation 4 Pro er en lekker maskin som gir ekstra liv og regnekraft til Sonys allerede populære konsoll. Dessverre er det en ulempe at så mye av konsollen er bundet opp på 4K-TV og en høyere oppløsning, hvor man i stedet først burde ha fokusert på å forbedre opplevelsen på Full HD-TV. Personlig hadde jeg foretrukket en høyere framerate enn den høyere oppløsningen. Resultatet er en maskin som på papiret kan mer enn sin lillebror, men likevel har vanskelig for å kreve sin berettigelse. Bare tiden kan vise om spillutviklerne klarer å temme den nye maskinen, og presse nok ut av den til å gjøre den til et verdig kjøp. For de av oss som ennå ikke har hoppet på 4K-bølgen eller de som har en PS4 fra før.

Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?