Det tradisjonelle stereoanlegget og hyllene med CD-er og plater blir stadig mer utrydningstruet. Jo yngre du er, jo mer trolig er det at du har all musikken din på mobilen, og strømmer det du bare lytter til iblant. Men hvordan lytter du på musikken når du er hjemme og ikke bruker hodetelefoner? I denne testen ser vi nærmere på skikkelige trådløse høyttalere som står i stuen og kan fungere som det eneste musikkanlegget. De fleste er ikke portable. Er dette viktig, må du lese testen av reisehøyttalere i maiutgaven.
Hva må man da tenke på når man velger trådløse høyttalere? Enkel betjening, selvfølgelig. Er det komplisert å stille inn apparatene eller bytte musikkilde, blir man fort lei. Og om man vi koble til en CD-spiller eller MP3-spiller uten Bluetooth, må den ha Aux-inngang. Og så lyden selvfølgelig. Den bør ha tilstrekkelig med kraft for å fungere selv når du har fest, og du må også kunne høre den fra rommet ved siden av. Vær imidlertid klar over at Bluetooth har en begrenset rekkevidde. Vil du kunne gå rundt med mobilen, bør høyttaleren ha støtte for å overføre lyden via Wifi i stedet. Det kan også gi bedre lyd om du kan sende lyden via Apples Airplay eller Google Cast. For Bluetooth er langt fra CD-kvalitet.
Multirom
De fleste av høyttalerne i denne testen som har Wifi, støtter også multirom. Det innebærer at du kan kjøpe flere høyttalere i samme produktserie og sette dem i andre rom. Fra mobilens app kan man gruppere høyttalerne for enklere betjening. Da kan man spille samme musikk i alle rom om man går rundt omkring hjemme. Det er også en hit om man har fest hjemme, og gjestene havner i grupperinger på forskjellige steder. Eller forskjellig musikk på ulike steder, om ikke alle har samme musikksmak.
Trådløs ordliste
Bluetooth
En trådløs standard for å kommunisere på kortere avstand, vanligvis opp til 10 meter. En praktisk måte å koble sammen mobilen med trådløse hodetelefoner eller høyttalere.
NFC
Near Field Communication. En enkel måte for apparater å kunne kommunisere uten at man behøver å gjøre noe annet enn å la dem berøre hverandre. For Bluetooth-enheter slipper du å søke eller taste inn kodeord. De fleste nyere smartmobiler unntatt iPhone støtter NFC.
aptX
En kompresjonsstandard som passer for trådløs lyd, som gir bedre lydkvalitet enn vanlig Bluetooth. Både lydkilden (mobilen) og mottakeren (høyttaleren) må støtte aptX.
Cambridge Audio Air 200
Stor, men snill
En skikkelig spiller med ordentlige ressurser, men Cambridges nøytrale lyd passer best for finsmakere.
B&O Play Beolit 15
Moderne retrostil
Beolit er en av de lekreste bærbare høyttalere vi har testet – og en av de mest vellydende.
Bose Soundtouch 20 serie III
Allround musikkapparat
Lytt enkelt på Internettradio, strøm musikken din samt bygg ut til multirom om du ønsker det.
Marshall Woburn
Stor og stygg
Woburn er den perfekte høyttaleren for rocke-diggeren som later til å ha en elgura i garderobeskapet.
Panasonic SC-ALL9
Ærlig og kraftfull
Panasonics funksjonsspekkede høyttaler har en potent lyd, men betjeningen halter litt.
Sony SRS-X88
Kubistisk lydgeni
Til tross for at Sony X88 er fullspekket med finesser, er den lett å bruke, og låter fantastisk.
Samsung WAM5500 R5
Rundtstrålende monolitt
Praktisk høyttaler med bra funksjoner og enkel betjening, men lyden er litt avvisende.
Onkyo X9
Pen og bærbar
En pen og nett høyttaler med batteridrift, som imidlertid ikke er ideell til stuebruk.
Harman Kardon Aura Plus
Rundtstrålende romskip
Oppsiktsvekkende design med rundtstrålende lyd og uventet bra lydkvalitet.